-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 27

Lietuvos krepšinį prispaudusią FIBA mašiną gali sustabdyti tik du barjerai

Lietuvos krepšinio federacija lenkiasi prieš FIBA. Andrejus Kirilenka ryžtingai skrido pas FIBA vadovus aiškintis, kodėl rusai suspenduojami, bet grįžo į Rusiją nuleidęs galvą. Europa piktinasi, bet prieš Tarptautinę krepšinio federaciją klusniai lankstosi visų valstybių krepšinio vadovai. Kas gali sustabdyti šią FIBA mašiną? „L'Equipe“ pateikia tik du įmanomus būdus.
Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ar FIBA eis iki galo?

Galbūt FIBA tik blefuoja, grasindama Ispanijai ir Lietuvai pašalinti jų rinktines iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių? Mesdama lauk ir Rio atrankos dalyvius? Nepanašu.

„FIBA eis iki galo“, – FIBA veiksmų ryžtingumu neabejoja „L'Equipe“.

Prancūzijos sporto žiniasklaidos grandai neabejoja, kad FIBA neatsitrauks, jei užkariavusi naujas teritorijas iš jų neišsineš norimo grobio.

Tai reiškia, kad jei Eurolyga nepriims FIBA pasiūlymo, kuris, greičiausiai, gali būti susijęs su Europos taurės panaikinimu ir įtakos atidavimu FIBA Čempionų lygai (paliekant Eurolygą), arba kelių FIBA žmonių atvedimu į Eurolygos valdžią, tai FIBA smogs negailėdama.

„L'Equipe“: „FIBA eis iki galo.“

FIBA tam turi tvirtą užnugarį. Ne tik todėl, kad FIBA yra aukščiausias tarptautinio krepšinio organas. Už FIBA stovi ir Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), kurio narys yra ir svarbiausias žmogus šioje istorijoje – FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas.

IOC jau yra skelbusi laukianti FIBA nurodymų dėl olimpinių žaidynių dalyvių. Vienintelė kliūtis – televizijos transliacijų teisės ir prasidėjusi prekyba bilietais. Daugybė brazilų norės pamatyti Ispanijos rinktinės rungtynes, ypač dvikovą su šeimininke Brazilija, todėl tai būtų nemenkas nuostolis tiek žiūrovams, tiek televizijoms ir kartu įsipareigojimų nesilaikymas.

Bet jei ne šios kliūtys, IOC, sprendžiant iš pareiškimų žiniasklaidoje, neabejotinai palaiko FIBA. Tai reiškia, kad neprieštarautų ir Ispanijos ar Lietuvos pašalinimui iš Rio.

Sprendimas nr. 1​

„Scanpix“ nuotr./Jordi Bertomeu
„Scanpix“ nuotr./Jordi Bertomeu

Antradienį numatytas Eurolygos ir FIBA vadovų susitikimas, kuriame Europa tikisi išvysti taikos sutartį. Po šešių mėnesių svaidymosi žaibais Europos krepšinio flagmanai pagaliau susės prie derybų stalo.

Būtent to laukia ir Lietuvos krepšinio federacija ar Lietuvos krepšinio lyga. Paklususi FIBA, LKF pareiškė suspenduosianti „Lietuvos rytą“ ir neleisianti Vilniaus klubui žaisti LKL, jei šis sutiks žaisti Europos taurėje.

Tiek LKF, tiek LKL veiksmai tarsi pakibo ore. LKF prisidengdama planu išgelbėti Lietuvos rinktinę nuo diskvalifikacijos iš Rio nesipriešino FIBA ir dėl laiko stygiaus nutarė priimti saugiausią sprendimą – pranešti apie galimas sankcijas su Europos taure eisiančioms komandoms (kategoriškai ten eiti planuoja tik „Lietuvos rytas“).

Akivaizdu, kad jei karo kirviai nebus užkasti, LKL ir LKF pateks į keblią padėtį, kai reikės priimti drastiškus sprendimus.

LKL prezidentas Remigijus Milašius viešai pareiškė, kad „Lietuvos ryto“ iš LKL neišmes.

LKF vykdomojo komiteto posėdyje dauguma balsavo už sankcijų įvedimą Europos taurės dalyviams, tikėdamasis to, ko ir visa Lietuvos krepšinio federacija – kad iki rudens Europos krepšinio karas baigsis, Lietuvos rinktinė saugiai žais Rio, o „Lietuvos rytui“ bus leista elgtis laisvai, žaisti norimame turnyre ir rungtyniauti LKL.

Akivaizdu, kad jei karo kirviai nebus užkasti, LKL ir LKF pateks į keblią padėtį, kai reikės priimti drastiškus sprendimus. Dar „LRT Forume“ tiek LKF, tiek LKL atstovai nuolat kartojo frazę, kuria šiandien gyvena Lietuvos ir Europos krepšinis, – „dar palaukime“.

„Palaukime“ nebebus, jei nebus rastas kompromisas.

„L'Equipe“ nedrįsta prognozuoti, kuo baigsis FIBA ir Eurolygos vadovų susitikimas. Ar Eurolygai užteks turimų klubų organizuoti Europos taurę ir nesitaikstyti su FIBA? O gal Europos taurė bus sujungta su FIBA čempionų lyga?

Be šių klausimų, taip pat bus akcentuojamas FIBA krepšinio kalendorius, pagal kurį nuo 2017-ųjų Eurolyga turės derintis prie FIBA ir išleisti į rinktines žaidėjus savaitei rudenį, žiemą ir pavasarį. Eurolyga nori, kad tarptautinio krepšinio formatas nesikeistų – rinktinės žaistų tik vasarą. NBA taip pat pareiškė, kad tikrai neišleis žaidėjų į rinktines sezono metu. Bet būtent nuo ginčų dėl naujo FIBA kalendoriaus ir prasidėjo didžioji dalis viso kipišo.

Beje, dar penktadienį Eurolyga Londone turės vadovų susirinkimą, kuriame bus styguojama kovos su FIBA strategija. Eurolyga ilgai tylėjo po drastiškų FIBA žingsnių. Koks bus Jordi Bertomeu atsakas?

Sprendimas nr. 2​

Pauliaus Cuberos nuotr./Patrickas Baumannas
Pauliaus Cuberos nuotr./Patrickas Baumannas

Jeigu FIBA ir Eurolyga nesusitars prie vieno stalo, beliks vienintelė išeitis – Europos Komisija.

Eurolyga jau yra paruošusi visus reikiamus dokumentus. Pasirodo, Europos Komisijoje viena kitai kaltinimus pareiškė abi organizacijos. Bet būtent Europos Komisija gali vienintelė sulaikyti FIBA mašiną.

Europos Komisijos užduotys – užtikrinti ES teisės įgyvendinimą (kai būtina, padedant ES Teisingumo Teismui). Eurolygos koziris teisiniame ginče – esą nepagrįstas teisių suvaržymas. Elementariausias pavyzdys – draudimas „Lietuvos rytui“ prisijungti prie Europos taurės, o tą padarius, taikomos sankcijos, nors klubas yra privatus ir gali elgtis, kaip tik panorėjęs.

FIBA turi tik teorinius savo veiksmų motyvus, kurių teisėtumą gali paneigti Europos Komisija. Jei Europos Komisija nuspręs, kad FIBA neteisėtai spaudžia federacijas ir krepšinio klubus priimti jų reikalaujamus sprendimus, tada FIBA turės atsitraukti, o į Europos krepšinį grįš sena tvarka.

Trečiasis scenarijus būtų Europos krepšinio protų susivienijimas ir atsakomasis smūgis FIBA. Bet Arvydas Sabonis su Mindaugu Špoku leido suprasti, kad nei Lietuva norėtų atsiskirti nuo FIBA, nei Europa yra tokia vieninga, kad galėtų suduoti gerai paruoštą ir efektyvų didžiulio masto smūgį P.Baumannui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius