Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 11

Luka Dončičiaus vertybės: uždirba daugiausia, bet už draugų vakarienę nesumoka

Nors Luka Dončičius pasauliui apie save pranešė jau seniai, tačiau daugeliui dar dabar nuostabą kelia fenomenalus 18-mečio slovėno žaidimas. 47 rungtynes Eurolygoje jau sužaidęs Madrido „Real“ puolėjas žiūrovus spėjo sužavėti ir atletiškais dėjimais, ir galingais prasiveržimais, ir nuostabiais perdavimais.
Luka Dončičius
Luka Dončičius / „Scanpix“ nuotr.

Panašu, kad šis vairuotojo pažymėjimą neseniai gavęs krepšininkas turi viską, ko reikia, o gal ir dar daugiau. Niekas nenustebo, kai Eurolygos treneriai būtent L.Dončičiui atidavė balsus kylančios žvaigždės rinkimuose.

Nuostabą kelia ne tik ypatingi slovėno fiziniai duomenys, bet ir žaidimo skaitymo gebėjimai. Visiškai nenuostabu, kad kartais 2,01 m ūgio krepšininkas imasi ir įžaidėjo vaidmens.

FIBA nuotr./Luka Dončičius
FIBA nuotr./Luka Dončičius

„Manau, kad tai – dovana. Aš tiesiog gimiau žaisti krepšinį. Jį reikia žaisti galva. Reikia būti protingu ir priimti teisingus sprendimus. Tai labai svarbu. Man viskas išeina natūraliai. Daug negalvoju apie tai, ar priimsiu teisingą sprendimą tinkamu metu. Rungtyniauju geriau, kai negalvoju.

Tada gali mėgautis ir žaisti krepšinį. Manau, kad dauguma geriausių rungtynių buvo sužaistos tiesiog jomis mėgaujantis“, – oficialiai Eurolygos svetainei pasakojo 18-metis L.Dončičius.

Manau, kad tai – dovana. Aš tiesiog gimiau žaisti krepšinį

Su Slovėnijos rinktine Europos čempionato auksą laimėjęs krepšininkas išsiskiria tuo, kad pastebi erdves aikštėje ir gali jas kontroliuoti ir greitai perprasti. Tai užkoduota ir jo genuose, mat tėvas Saša taip pat buvo profesionalus krepšininkas, garsėjęs intelektu ir kūrybiškumu.

Dar vienas faktas: Luka nuo pat gimimo buvo apsėstas krepšinio. Kaip pasakojo šeimos nariai, pirmą kartą kamuolį į rankas jis paėmė būdamas septynių mėnesių. Ir nebepaleido.

L.Dončičiaus pranašumas nuo mažumės buvo akivaizdus, jis jau 7-erių buvo tiesiog per geras, kad žaistų su savo bendraamžiais, todėl teko talentingą vaiką perkelti keletu amžiaus grupių aukščiau.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luka Dončičius spindėjo Eurolygos rungtynėse.
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luka Dončičius spindėjo Eurolygos rungtynėse.

„Žaidžiau su vaikais, kuriems buvo po 9 ar 10 metų. Tai buvo pradžia. Visada teko treniruotis ir rungtyniauti su vyresniais, jie turėjo daugiau patirties. Dauguma jų buvo didesni ir greitesni nei aš, todėl turėjau nugalėti juos protu“, – prisiminimais dalijosi L.Dončičius.

Duoklę 18-metis atidavė ir buvusiam treneriui Jernejui Smolnikarui, kuris L.Dončičių penkerius metus treniravo Liublianos „Olimpija“ klube, prieš persikeliant į Madrido „Real“.

„Šis treneris man buvo labai svarbus. Prisimenu, kai vieną dieną gavau prastą pažymį mokykloje ir dėl to jis neleido treniruotis. Tai yra priežastis, kodėl vėliau gerai mokiausi. Aš norėjau, kad man būtų leidžiama treniruotis“, – pasakojo jaunasis Slovėnijos talentas.

Gal kas nors galvotų, kad, kai su draugais einame vakarieniauti, aš sumoku už viską, nes uždirbu daugiausia pinigų. Tačiau taip nėra

L.Dončičius persikėlė į Madridą ir, pradėjęs treniruotis su pagrindine komanda, vienoje salėje dirbo su tokiais meistrais kaip Sergio Rodriguezas ir Sergio Llullas, kuriuos slovėnas vadina vienais geriausių krepšininkų Europoje ir tikina labai daug iš jųdviejų išmokęs.

Būtent gebėjimas mokytis iš kitų yra dar viena L.Dončičiaus savybė. 18-metis niekada nesako, kad kažką pats gali padaryti geriau nei kiti, jis yra ramiai susikoncentravęs į ateitį, nors dažnas tokio populiarumo užgriūtas jaunuolis tiesiog pamestų galvą.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Luka Dončičius

„Galėjau pridaryti daug nesąmonių. Kai tampi bent kažkiek populiarus, tokie dalykai gali nutikti. Aš žinau, kad neturiu skrajoti padebesiais. Treniruotės, treniruotės, treniruotės. Visada tik treniruotės. Na, dar ir kiti svarbūs dalykai, kaip geras maistas.

Smagu, kai žmonės apie mane gražiai kalba, bet bandau į tai nereaguoti, nes turiu būti susikoncentravęs į krepšinį ir komandą“, – savęs neaukštino L.Dončičius.

Neaukština jaunuolio ir draugai, kurie, kaip pasakoja krepšininkas, kartais jį aplanko Madride.

„Gal kas nors galvotų, kad, kai su draugais einame vakarieniauti, aš sumoku už viską, nes uždirbu daugiausia pinigų. Tačiau taip nėra. Mes visada susimokame už save ir tai man yra svarbu. Aš tiesiog esu vienas iš jų, niekas nepasikeitė. Jie su manim juokauja, mes ką nors žaidžiame. Jie nesielgia kitaip ir dėl to aš žinau, jog jie – tikri draugai“, – pasakojo 18-metis talentas.

L.Dončičiaus žvaigždė Europoje tampa vis ryškesnė, todėl didėja ir atsakomybė bei lūkesčiai, tačiau tam slovėnas yra pasiruošęs: „Nemanau, kad jausiu didesnį spaudimą. Visi manęs klausia, ar jaučiu spaudimą, bet aš atsakau, kad ne. Tai tik žaidimas. Kaip minėjau, esu gimęs tai daryti ir myliu tai, ką darau. Myliu šį sportą. Negaliu jausti spaudimo, kai darau tai, ką myliu.“

Madrido „Real“ klubas, kuriam atstovauja slovėnas, Eurolygos kovas pradės ketvirtadienį, kai išvykoje susikaus su Stambulo „Anadolu Efes“ klubu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius