-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 01 08

Nykštukiniame mieste Europos galingiesiems iššūkį meta nauja talentų kalvė

Kauno „Žalgirio“ Eurolygos „Top 16“ etape laukia Bambergo „Brose Baskets“ klubas iš Vokietijos. Šalies, kuri Europos krepšinio žemėlapyje tampa vis žinomesnė, kurios krepšinio mokyklos jau sugeba privilioti aukšto lygio talentus iš užsienio. Vis dėlto krepšinio agentas Tadas Bulotas teigia, kad LKL čempionų sistema niekuo nenusileidžia ne tik vokiečiams, bet ir Europos galingiesiems.
Kauno „Žalgiris“ – Bambergo „Brose Baskets“
Kauno „Žalgiris“ – Bambergo „Brose Baskets“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | Bambergo „Brose Baskets“ – Kauno „Žalgiris“ | 21:00 | Bambergas

Vienas didžiausių Lietuvos krepšinio agentų prisidėjo prie to, kad „Žalgiris“ įsigytų Vokietijos krepšinio talentą, Isaiah Hartensteiną, kuriam 2017 metų NBA naujokų biržoje prognozuojamas šaukimas pirmajame 10-uke.

Tačiau pats T.Bulotas teigė, kad klubą klientui Lietuvoje išrinko ne dėl patriotinių paskatų – „Žalgiris“ talentų ugdymo ir sąlygų jiems aspektu tiesiog niekuo nenusileidžia Europos galingiesiems.

„Kai rinkomės jam geriausią vietą, buvome Gran Kanarijoje, Malagoje, „Real“ bazėje – „Žalgiris“ niekuo nenusileido. Kaunas yra labai aukštai lyginant, ką gali pasiūlyti visa Europa. Žinoma, patys vokiečiai irgi yra labai aukštai“, – sakė T.Bulotas.

Krepšinio agentas daug papasakojo apie pastaruoju metu smarkiai kylančią Vokietijos krepšinio lygą, aukštus jos tikslus ir globalizacijos naudą vokiečių krepšiniui.

– Ne vienerius metus prieš „Žalgirio“ ir „Brose Baskets“ rungtynes užsižymėdavome kone garantuotą pergalę. Ar šiemet tai pasikeitė?

– Manau, kad pasikeitė. Kažin, ar kas iš lietuvių tikėjosi, kad jie bus „Top 16“, tad automatiškai kitaip turi žiūrėti į komandą. Jie daugelį metų buvo Vokietijos čempionai, lygis ten ryškiai auga, „Bayern“ ir „Alba“ yra stiprios ir konkurencingos komandos. Tai parodo didėjančią jų grėsmę.

Asmeninė nuotr./Tadas Bulotas
Asmeninė nuotr./Tadas Bulotas

– Bambergas nepatenka net tarp 50-ies didžiausių Vokietijos miestų. Kaip jie sugeba tiek metų išlaikyti aukšto lygio Eurolygos klubą?

– Kaunas juk irgi nuo Vilniaus atsilieka, bet krepšinis visada buvo žingsneliu priekyje. Kartais tie maži miesteliai nėra joks minusas, o gal tampa net pliusu. Komandą tada palaiko visa bendruomenė, yra susitelkimas ties viena sporto šaka.

Tačiau pagrindinis dalykas vis tiek yra biudžetas, komandos vadybininkų profesionalumas. Vokietijoje nėra tokių dalykų, kad miestas ar valstybė gelbėtų komandas. Laukiama privačių investuotojų.

Pernai „Brose Baskets“ pasikvietė vieną stipresnių Europos vadybininkų, Daniele Baesi, kuris n metų dirbo „Detroit Pistons“ skautu. Jis puikiai išmano Europą, žino žaidėjus, yra italas, kaip ir treneris. Yra dirbęs Varezės klube senais gerais Italijos krepšinio laikais. „Brose Baskets“ vadyba yra labai profesionali, yra didelis rėmėjas – jei neklystu, jų biudžetas didžiausias Vokietijoje.

– Vokietijos lygos vadovas neseniai paskelbė, kad jų lyga per ateinančius keliolika metų bus stipriausia Europoje. Jūsų nuomone, kiek tai realu?

– Šiai dienai Vokietija yra panašioje vietoje kaip Adrijos lyga, bet smarkiai stiprėja. Yra turbūt ketvirta Europoje po Ispanijos, Turkijos ir Rusijos. Vis dėlto, kad taptų stipriausia lyga, turi atsirasti labai daug vokiečių talentų. Viskas turi prasidėti ne nuo viršūnės.

Turkijos ar Rusijos finansiškai jie tikrai neaplenks dėl mokestinės sistemos. Pavyzdžiui, milijono kontraktas Turkijoje komandai kainuoja apie milijoną 140 tūkst., o milijono kontraktas Vokietijoje komandai kainuoja du milijonus. 

„Brose Baskets“ lyderiai:

  • Bradley Wanamakeris – 12,4 tšk., 4 atk. kam., 4 rez. perd., 1,7 per. kam., 14,4 naud. bal.
  • Janis Strelniekas – 11,1 tšk. (58% dvit.), 3,5 rez. perd., 12,5 naud. bal.
  • Danielis Theisas – 10,5 tšk. (69% dvit.), 4,3 atk. kam., 2,8 išpr. praž., 11,1 naud. bal.
  • Nikos Zisis – 10 tšk. (54% dvit.), 2,8 atk. kam., 2,7 rez. perd., 11,4 naud. bal.
  • Nicolo Melli – 9,7 tšk., (58% trit.), 6,1 atk. kam., 3,3 rez. perd., 15,1 naud. bal.

Ispanijoje mokesčiai irgi yra dideli, tačiau jie turi labai daug stiprių vietinių krepšininkų. Turi taisykles, palankias lotynų amerikiečiams. Vokiečiai irgi žengia link to. Jei jaunas žaidėjas iš užsienio iki 18-os metų sužaidžia tam tikrą rungtynių skaičių, jau laikomas vietiniu kaip Ispanijoje

Tokių „atvežtinių“ vaikų juk nemažai Ispanijoje. Jeigu vokiečiai seks tokiu pavyzdžiu, jie tikrai gali tapti viena stipriausių lygų. Bet tai ilgas procesas ir reikia vystyti jaunimo žaidėjus.

Pernai „Brose Baskets“ pasikvietė vieną stipresnių Europos vadybininkų, Daniele Baesi, kuris n metų dirbo „Detroit Pistons“ skautu. Jis puikiai išmano Europą, žino žaidėjus, yra dirbęs Varezės klube senais gerais Italijos krepšinio laikais.

– Kuo vokiečiai šiuo metu sugeba suvilioti aukšto lygio krepšininkus, jei pinigais, kaip sakėte, varžytis dar nelabai gali?

– Vokietijoje geri žaidėjai, tačiau jie yra ne milijoninėje, kaip aš vadinu, riboje. Ten nėra žaidėjų, kurie gali uždirbti milijoną eurų per sezoną, geriausi Vokietijoje žaidžiantys krepšininkai uždirba iki 500 tūkst.

Tačiau 500 tūkst. eurų vertas žaidėjas Turkijoje nebūtinai pretenduos į Eurolygos komandas, o Vokietijos „Top 3“ klubai vis tiek gali mokėti nemažai. Kai žaidėjas gali pasirinkti stabilius pinigus, geras sąlygas ir Eurolygą, jis gal linkęs prarasti 50-100 tūkst. ir vykti į Vokietiją.

Jei žaidėjas rinkoje vertas iki 500 tūkst., Vokietijos klubai yra konkurencingi. Kalbant apie aukščiausio lygio žaidėjus – Spanoulį, Švedą, Vesely ar Bogdanovičių, kurie yra milijonas ir daugiau, jau vokiečiai negali pakonkuruoti su Turkijos, Rusijos klubais bei „Barcelona“ ir „Real“.

„Brose Baskets“ 2015-16 m. Eurolygoje:

  • Reguliariajame sezone žaidė su „Unicaja“ (1-1), „Darušafaka“ (2-0), CSKA (0-2), „Maccabi“ (1-1) ir „Sassari“(2-0)
  • Su 6 pergalėmis ir 4 pralaimėjimais D grupėje užėmė trečiąją vietą
  • „Top 16“ etapą pradėjo pralaimėjimu „Real“ išvykoje – 79:82

– Sakėte, kad norint lygai kilti, visų pirma reikalingi talentai ir investicijos į juos. Kokia situacija Vokietijoje su šiuo dalyku?

– Iki šiol buvo nekaip. Struktūra ten panaši kaip Ispanijoje, kai daugiausia viskas kabinama prie klubų – kaip „Unicaja“ turi nuo darželinukų iki vyrų komandos. Vaikai eina ne į Marčiulionio ar Sabonio mokyklą, o klubo. Taip viskas vyksta ir Vokietijoje, tačiau iki šiol praktikos buvo mažai, investuojama nedaug, daroma taip „maždaug“.

Nepamirškime, kad vokiečių vaikai iš esmės gyvena gerai, jie ne visi buvo motyvuoti, virė savose sultyse. Kai atsirado taisyklė, leidžianti atsivežti užsieniečius, tai davė impulsą, geriausi Vokietijos vaikai turi pasitempti.

Iki šiol geriausi vietiniai vaikai varžėsi tik tarpusavyje, jiems krepšinis buvo kone hobis, tačiau vis tiek buvo aišku, kad keli iš jų pateks į aukštą lygį, gaus neblogus atlyginimus ir galėsi iki 30-imt kelių metų pažaisti, užsidirbti. O dabar atsiranda konkurencija.

500 tūkst. eurų vertas žaidėjas Turkijoje nebūtinai pretenduos į Eurolygos klubą. Kai žaidėjas gali pasirinkti stabilius pinigus, geras sąlygas ir Eurolygą, jis gal linkęs prarasti 50-100 tūkst. ir vykti į Vokietiją.

Per pastaruosius metus smarkiai viskas pasikeitė. Arnoldas Kulboka (T.Buloto klientas) išvyko į Bambergą vien dėl to, kad sąlygos ten buvo labai geros.

„Brose Baskets“ investavo labai daug pinigų į jaunimo akademiją. Tai parodo jų požiūrį, nusiteikimą dirbti reikiama linkme. Bambergas pagal tai jau lenkia tikrai ne vieną Ispanijos klubą, kone idealios sąlygos yra ir „Alba“, „Bayern“ ar Ulmo „Ratiopharm“ komandose.

– Vokietijos futbole vis daugiau ir daugiau vietinių žaidėjų, kurių pavardės jau visai ne vokiškos. Vieni tame nemato nieko blogo, kitiems tai nepatinka. Tai laukia ir vokiečių krepšinio?

– Vokiečiai šiuo požiūriu yra kaip amerikiečiai – Europoje turbūt globaliausi. Vokietija yra ekonomiškai stabili, daug kas ten važiuoja, tačiau vaikai gi nėra natūralizuoti, tai dažniausiai ten gimę žmonės. Yra toks Pietų afrikietis Bonga, talentingas krepšininkas, tačiau jis gimęs ir užaugęs Vokietijoje. Tas pats I.Hartensteinas yra gimęs JAV – jo tėvas vokietis, o mama amerikietė. 

Kai atsiranda konkurencija vietiniams vaikams, jie tampa geresni – panašiai buvo ir vokiečių futbolui. Kai apie penkis talentingus vokiečius dar yra kiti penki afrikiečiai, lietuviai ar rusai, tai yra naudinga, nes iš jų būrio kristalizuojasi keli super talentai. 

„Žalgiris“ irgi padarė gerai įsigydamas I.Hartensteiną. Jis atvykęs norės parodyti save. Tada kauniečių jaunimas – Echodas, Birutis, Sajus – jau konkuruos ne tik tarpusavyje, turės dar labiau stengtis.

Euroleague.com nuotr./„Brose Baskets“
Euroleague.com nuotr./„Brose Baskets“
„Orakulo“ prognozė
„Orakulo“ prognozė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius