Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 19

Pasmerktas vienišo Vassilio Spanoulio mūšis su „Žalgiriu“

Edgaras Ulanovas tvirtai stovėjo ant kojų, kai Vassilis Spanoulis pradėjo savo lemiamą sirtakį prie tritaškio linijos. Graikas atsisakė savo firminio metimo iš toli atšokus nuo priešininko ir staiga ėmė veržtis. Tačiau spaudžiamas lietuvio jis priešais save išvydo Brandono Davieso gynybinę užtvarą. Griūdamas jis atidavė kamuolį Vangeliui Mantzariui. Gynėjo metimas net nelietė lanko ir išsiuntė komandas į pratęsimą. Atsistoję iš savo vietų visi 11 tūkstančių žiūrovų laukė dar vieno V.Spanoulio fokuso. Bet lemiamu metu 35-erių veteranas prarado savo žudiko instinktą. „Žalgiris“ – „Olympiakos“ 87:78.
Vassilis Spanoulis
Vassilis Spanoulis / „Scanpix“ nuotr.

„Ooo, Vassilis Spanouuuu-liiiis“, – užtraukė kiek sutrikusios Pirėjo Taikos ir draugystės stadiono tribūnos, šokiruotos dėl tokio kieto žalgiriečių pasipriešinimo.

Už nugaros dūsavo ir keikėsi net Graikijos žurnalistai, atrodo, patys prakaitavę kartu su Vassiliu Spanouliu kritinėmis minutėmis.

Tačiau net ir triukšmingas raudonųjų velnių palaikymas nebeįkvėpė 35-erių veterano. Šis tiesiog atrodė išsikvėpęs lemiamą mačo dalį.

Gynėjas per tris kėlinius pataikė 3 dvitaškius iš 5 bei 4 tritaškius iš 6 ir patvirtino savo „Kill Bill“ pravardę.

Nemanau, kad Spanoulis yra koks robotas, kad nepavargtų pabaigoje.

Bent keliskart V.Spanoulis po du prieš du išsikeisdavo priešais save gynėją su centru Brandonu Daviesu ir šokdindavo šį prie tritaškio linijos. Amerikietis ilgų rankų, pakankamai mobilus, bet nespėdavo paskui V.Spanoulio sirtakį, ir vėliau jau atsukęs galvą žiūrėdavo, kaip užpatentuotas veterano metimas skrodžia tinklelį.

Tačiau greitai įkaitęs „Olympiakos“ dievaitis ėmė vėsti.

Ketvirtojo kėlinio pradžioje Pirėjo klubas griebėsi plano „Spanoulis“. Kovai vykstant taškas į tašką, puolime visi kamuoliai buvo adresuojami komandos lyderiui. Tačiau Edgaras Ulanovas puikiai tvarkėsi su Eurolygos legenda.

V.Spanoulis arba metė iš klaikių situacijų, arba nematydamas atakos tęsinio numesdavo kamuolį šalin.

Per ketvirtąjį kėlinį ir pratęsimą V.Spanoulis pataikė tik tą vieną beprotišką tritaškį per B.Davieso rankas, kuris išlygino rezultatą 72:72. Dar bent penki tolimi metimai ir vienas dvitaškis skriejo pro šalį. Likusius taškelius 35-erių graikas susirinko 4 tiksliais baudų metimais.

Paskutinę 13 minučių 23 sekundžių atkarpą jis žaidė be keitimo. Mykolo Stumbro skaičiavimais, ją „Olympiakos“ žalgiriečiams pralaimėjo 8 taškais. Palyginimui, pirmus tris kėlinius V.Spanoulio indėlis į žaidimą buvo +9.

„Manau, jį kažkiek turėjo veikti nuovargis. Kažkiek labai laisvai neleidome jam kvėpuoti. Kažkiek buvo ir laisvų metimų. Kartais įkrenta ir sunkesni metimai, bet tas varginimas... Jis kūrė kiekvieną ataką. Nemanau, kad jis yra koks robotas, kad nepavargtų pabaigoje. Dirbome kantriai ir išlaukėme“, – po pergalės 24sek teigė A.Milaknis.

Pats A.Milaknis puolime dirbo papildomai tam, kad nuvargintų V.Spanoulį. Būtent graikas gaudė „Žalgirio“ snaiperį aikštės gilumoje, iš kurios lyg iš pasalos jis pasinaudojęs užtvaromis nerdavo prie tritaškio linijos.

V.Spanoulis kartais pasitaupydavo reguliariajame sezone, bet atkrintamosiose nebedarė sau jokių nuolaidų. Ir ilgainiui tai pradėjo atsiliepti jo jėgų rezervui.

Pratęsimo pradžioje A.Milaknis būtent ir įdūrė tritaškį iš kampo persverdamas rezultatą 75:74. Per tą ataką Kevinas Pangosas pritraukė gynybos pagalbą po krepšiu, Paulius Jankūnas pastatė V.Spanouliui nepramušamą užtvarą ir žalgirietis galėjo mėgautis laisvais trijų taškų zonos laukais.

Gal Spanoulis užpyko, kad agresyviai prasižengiau. Bet taip yra. Krepšinis yra vyrų sportas.

Prieš tai analogiškame derinyje Milas taip baudė P.Jankūno gniaužtuose įstrigusį Vangelį Mantzarį.

„Kažkiek taip, kažkiek bandėme jį varginti per mane puolime, bet jis veteraniškai skaito tas užtvaras. Ne veltui jis vienas geresnių žaidėjų Europoje. Ne vien tik puolime. Savo tą mažesnį greitį jis kompensuoja galva. Nuspėja derinius, kada bus pozicija, kerta užtvaras. Kartais labai sunku jį pagauti ant tų užtvarų“, – neslėpė A.Milaknis, pats įraitęs 4 tritaškius iš 10 ir pelnęs 16 taškų.

Beje, gynėjas šį sezoną 10 tolimų metimų buvo išmetęs tik sykį, kas įrodo, jog A.Milaknis puolime turėjo būti agresyvus kaip niekada.

Mykolo Stumbro skaičiavimais, jo +/ – šiose rungtynėse buvo geriausias iš visų žaidėjų: +15.

VIDEO: A.Milaknis: Spanoulis – ne robotas

V.Spanoulį agresyviai dengdavo bent keli žalgiriečiai. Iš pradžių tą darė Axelis Toupane'as, kuriam vis dėlto nepavyko sulaikyti „Olympiakos“ lyderio. Vėliau spaudė ir Vasilije Micičius, bet pabaigoje geriausiai susitvarkė Edgaras Ulanovas, vertęs graiką atsikratyti kamuolio.

Bet V.Spanoulį iš kantrybės varė ir fiziškai kietas „Žalgirio“ žaidimas. Kaip kad Antano Kavaliausko kontaktinė pražanga, po kurios graikas griuvo ant žemės.

„Žalgirio“ centras rizikavo savo sveikata, kai pasikėsino į „Olympiakos“ sirgalių dievaitį. V.Spanoulis šoko vidurio puolėjui į akis, o Pirėjo Taikos ir draugystės stadionas tiesiog pasiuto.

Sirgaliai svaidėsi žaibais ir baubė ant Antano, švilpimu vėliau palydėję jo keitimą. Atrodė, graikai tuoj peršoks reklamas ir kibs barzdočiui į atlapus.

„Nežinau, kodėl jam taip nepatiko. Ar dėl to, kad jis nugriuvo, ar kas, – gūžčiojo pečiais Antanas Kavaliauskas. – Turėjome dar pražangų ir taip išsikeitėme, kad man reikėjo jį sustabdyti. Reikėjo padaryti baudą. Kartais bandai padaryti baudą ir jos nesušvilpia, tai lieki kaltas. Tad buvo svarbu padaryti gerą baudą.

Gal jis užpyko, kad agresyvesnė bauda. Bet taip yra. Krepšinis yra vyrų sportas.“

VIDEO: V.Spanoulį ir Pirėjų supykdęs A.Kavaliauskas: reikėjo geros baudos

V.Spanoulis baigė rungtynes su 25 taškais, bet prametė 10 metimų (3/6 dvit., 5/12 trit.).

Graikas atliko daugiau nei ketvirtadalį visų komandos metimų (18/63), dar prie 9 atakų prisidėjo rezultatyviais perdavimais ir šešias pasmerkė klaidomis.

Kai lemiamu metu pasipylė netaiklūs metimai, jo bendražygiai nebuvo pasiruošę tempti „Olympiakos“. Pirmą kartą po mėnesio traumos žaidęs Georgios Printezis pasižymėjo 12 taškų, bet dažnai klydo (4). Kartais jam akivaizdžiai trūko žaidimo pojūčio, kuris pasireiškė dėl žaidimo praktikos trūkumo.

Ioannis Papapetrou pridėjo 11, bet kiti žaidėjai kartu sudėjus – tik 30.

Tuo tarpu po šiurpinančio Pirėjo Taikos ir draugystės stadiono triukšmo ir Eurolygos atkrintamųjų jaudulio atkutęs „Žalgiris“ pradėjo žaisti fantastišką krepšinį.

VIDEO: P.Jankūnas: kai nekrenta savi metimai, belieka mesti nesąmonę

Brandonas Daviesas fiksavo net 6 asmeninius Eurolygos rekordus: taškų (21), naudingumo (26), atkovotų kamuolių (8), puolime sugriebtų kamuolių (6), blokų (3) ir žaidimo laiko (34 min.).

Jis ypač gelbėjo komandą ketvirtojo kėlinio pabaigoje, kai atsiliekant 66:69, sugriebė „Žalgiriui“ gyvybiškai svarbų kamuolį puolime ir taisė netaiklų metimą, o po to savo irklų ilgio rankomis tėškė pasakišką bloką.

Pirmoje pusėje „Žalgirį“ gelbėjo jo komandai suteikti antrieji šansai, kai žalgiriečiai klaikiu procentu atakavo „Olympiakos“ krepšį.

VIDEO: Šaras didžiuojasi žalgiriečiais, tačiau įspėja: čia nieko neįvyko

Po pertraukos išvydome visai kitokį Keviną Pangosą. Dažnai stumtas į padėtis vienas prieš vieną pirmoje rungtynių pusėje, kanadietis turėjo tik 5 taškus, bet po pertraukos jų surinko 15 ir atsakingu metu taikliais šūviais ėmė traukti „Žalgirį“.

Jis, beje, atliko 6 rezultatyvius perdavimus ir nesuklydo nė karto.

Iš viso, visa „Žalgirio“ komanda padarė vos 7 klaidas. Šį sezoną žalgiriečiai mažiau buvo suklydę tik kartą – prieš tą patį „Olympiakos“ gruodžio 28-ąją.

Komanda, kuri turėjo tik 6 Eurolygos atkrintamųjų varžybų rungtynių patirties, prieš tokius patyrusius „Olympiakos“ vilkus klydo bent 9 kartais mažiau (16).

„Žalgiris“ taip pat išrašė net 8 blokus – dvigubai daugiau nei ankstesnis geriausias rezultatas šį sezoną. Toks rodiklis neįprastas ne tik šiam „Žalgiriui“, bet ir ankstesnėms komandoms. Pastarąjį kartą tiek daug metimų buvo pavykę blokuoti 2015-ųjų vasarį.

„Mes negarsėjame blokais. Tai buvo užsivedimo ir atsidavimo rezultatas“, – auklėtinius gyrė Šarūnas Jasikevičius.

VIDEO: E.Ulanovas: pradžia tai buvo kosmosas

Iki pertraukos pataikę vos 10 metimų iš 32 ir tik 7 dvitaškius iš 23, antroje rungtynių dalyje su pratęsimu žalgiriečiai pataikė jau 19 metimų iš 38, iš kurių 7 iš 13 tritaškių.

Pirmajame kėlinyje graikai pastūmėjo „Žalgirį“ pulti po vieną. Viena geriausiai kamuoliu besidalijančių komandų, per vienerias reguliariojo sezono rungtynes išskirsčiusi jų vidutiniškai 19,42, po pirmojo kėlinio savo sąskaitoje turėjo tik 2 rezultatyvius perdavimus ir 3 klaidas.

Bet aikštėje pasirodęs Beno Udrihas padėjo „Žalgiriui“ užsukti kamuolį puolime, žalgiriečiai vėl pradėjo žaisti jiems labiau įprastą komandinį krepšinį ir skirtumas ėmė tirpti.

Per 35 likusias žaidimo minutes žalgiriečiai prarado kamuolį vos 4 kartus.

„Pradžia buvo kažkoks kosmosas. Galbūt jaudulys mus išmušė iš vėžių. Nežaidėme ir komandiškai. Buvo pavieniai veiksmai. Nebuvo kalbėjimo, komandiškumo. Bet svarbiausia, kad kai reikėjo, mes kartu pradėjome žaisti ir dalį rungtynių laikėmės plano“, – po pergalės kalbėjo Edgaras Ulanovas.

Kai reikėjo, „Žalgiris“ susistygavo ir ėmė demonstruoti krepšinį, kuriame buvo ir beveik tobulų dalykų. Tuo tarpu „Olympiakos“ lemiamu metu atidavė kamuolį Vassiliui Spanouliui ir tik žiūrėjo, ką darys raudonųjų dievaitis.

Bet V.Spanouliui jau 35 metai. Graikas žaidė net 37 minutes – ilgiausiai nuo 2014-ųjų pratęsimo trilerio Klaipėdoje, kur lakstė net 41 minutę. Vienas jis šios serijos neištemps. Tuo tarpu „Žalgiris“ ištraukė nemažai rginklų, bet rezervų dar yra.

„Žalgiris“ startavo pergale 1-0 ir įstūmė „Olympiakos“ į kritinę padėtį. Antrasis serijos mačas graikams bus velniškai sunkus. Kad atsitiestų, šie turės trauktis naujų ginklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius