-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 08

Penki sunkūs „Žalgirio“ testai atskleidė galingą ginklą ir didžiausią problemą

Eurolyga taip neparankiai sudėliojo Kauno „Žalgirio“ tvarkaraštį, kad po penkių pirmųjų Eurolygos reguliariojo sezono rungtynių nebūtų pribloškęs net ir žaliai baltų startas 0-5. Vis dėlto Šarūnas Jasikevičius išvairavo „Žalgirį“ iš sunkaus ruožo su 2 pergalėmis ir 3 pralaimėjimais. Penki sunkūs testai išryškino keletą svarbių žalgiriečių žaidimo bruožų ir ryškias gaires einant į priekį.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Budučnost“ – „Žalgiris“ | 20:00 | Podgorica

Keturi iš penkių „Žalgirio“ priešininkų šiuo metu turnyro lentelėje yra pirmajame Eurolygos septynete, tad tai leidžia daryti konstruktyvias išvadas apie tai, kokį kauniečių veidą atskleidė tokio pajėgumo oponentai.

Prieš pajėgius varžovus „Žalgiris“ ištraukė galingą puolimo ginklą. Pagal puolimo reitingą (skaičiuojant rezultatyvumą per 100 atakų vidurkį), „Žalgiris“ Eurolygoje rikiuojasi ketvirtas ir į priekį užleidžia tik Stambulo „Fenerbahče“, Madrido „Real“ bei Stambulo „Anadolu Efes“.

Standartinėje statistikos išraiškoje „Žalgiris“ per vienerias rungtynes įmeta vid. 80,4 taško ir šioje kategorijoje rikiuojasi aštuntas.

Vėlgi, Šarūnas Jasikevičius meistriškai atranda silpnąsias varžovų vietas ir nurodo žalgiriečiams jas metodiškai atakuoti.

Geriausias to pavyzdys – pastarasis „Žalgirio“ susirėmimas su Madrido „Real“. Ispanų 221 cm ūgio Guliveris Walteris Tavaresas vertinamas būtent už gynybą, tačiau žalgiriečiai agresyviai atakavo aukštaūgį jam neparankiose du prieš du situacijose, kuriose taškus kaip žaidimo automate rinko arba Nate'as Woltersas, Paulius Jankūnas, arba Brandonas Daviesas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Š.Jasikevičius taip sudėlioja žaidimo planą, kad „Žalgiris“ įžaidžia kamuolį beveik iki geriausio metimo. Todėl žalgiriečiai tokie efektyvūs puolime, nors meta mažiausiai tritaškių visoje Eurolygoje.

Palyginimui, „Žalgiris“ per 5 susitikimus metė 63 tritaškius, kai kita arčiausiai Lietuvos čempionų esanti komanda Eurolygoje – 94. Beje, žalgiriečiai iš toli atakuoja pavyzdiniu 47,6 proc. tikslumu ir nusileidžia tik „Anadolu Efes“ (48 proc.). Tritaškiai sudaro tik 22,4 proc. „Žalgirio“ atakų repertuaro – mažiausiai Eurolygoje. Iš tolimų metimų kauniečiai susirenka tik 21,8 proc. taškų (taip pat mažiausias rezultatas).

Iš viso „Žalgiris“ atliko 281 metimą – mažiausiai Eurolygoje kartu su Stambulo „Fenerbahče“ komanda. Įvertinant visus mestus dvitaškius, tritaškius ir baudas, „Žalgiris“ iš viso turėjo galimybę pelnyti 717 taškų – mažiausiai turnyre, bet realizavo 64,2 proc. galimybių ir demonstruoja vieną produktyviausių puolimų Eurolygoje.

VIDEO: „Ginčas“: kiek realu Šarą išvysti vyr. trenerio poste NBA?

„Žalgiris“ taip pat labai agresyvus. Kauniečiai kol kas išprovokavo 115 varžovų pražangų ir pagal šį rodiklį nusileidžia tik „Barcelona“ (116).

Kauno „Žalgirio“ atakų smaigalyje dažniausiai atsiduria amerikiečiai Nate'as Woltersas (vid. 15,4 tšk., 5,2 perd., 16,8 naud.) ir Brandonas Daviesas (13,4 tšk., 4,8 kam., 16,4 naud.). Visi kiti žalgiriečiai renka vienženklį taškų skaičių, o pagal efektyvumą tik kapitonas Paulius Jankūnas įlipa į dviejų ženklų zoną (10,4 naud.).

Mykolo Stumbro skaičiavimais, išskiriant krepšininkus, kurie Eurolygoje žaidžia mažiausiai po 15 minučių per rungtynes, Nate'as Woltersas ir Brandonas Daviesas patenka į dažniausiai atakas užbaigiančių Eurolygos žaidėjų šešetuką. Pavyzdžiui, būdamas aikštėje N.Woltersas taškais, baudų metimais arba klaidomis užbaigia 28,2 proc. žalgiriečių atakų, B.Daviesas – 27,6 proc. Nepralenkiamas šioje statistikos kategorijoje yra Aleksejus Švedas su net 40,7 proc. atakų užbaigimu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nate'as Woltersas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nate'as Woltersas

Bet penki pirmieji mačai atskleidė ne tik „Žalgirio“ stiprybes, tačiau ir ryškią silpnybę.

Mykolo Stumbro statistiniais skaičiavimais, pagal gynybos reitingą – praleistus taškus per 100 atakų, „Žalgiris“ ginasi geriau tik už Gran Kanarijos „Herbalife“ ekipą.

Standartinėje statistikos išraiškoje tai yra 82,8 praleisto taško per rungtynes.

Šarūnas Jasikevičius yra minėjęs, kad „Žalgiris“ yra linkęs labiau susispausti gynyboje baudos aikštelėje ir rizikuoja varžovų tolimais metimais, bandant į juos nukreipti nepatikimiausius priešininkų metikus.

Kol kas ta rizika dažnai pasvilina žalgiriečius. „Žalgirio“ varžovai iš trijų taškų zonos atakuoja vid. 41,3 proc. tikslumu. Per vienerias rungtynes „Žalgiris“ praleidžia vid. po 10 tolimų metimų. Pagal abu rodiklius Lietuvos čempionai lenkia tik Stambulo „Fenerbahče“.

Blogiausia, kad „Žalgirio“ priešininkai taikliai meta ir dvitaškius – vid. 55,6 proc. tikslumu.

Verta pastebėti, kad „Žalgiris“ ne visada sėkmingai išvalo baudos aikštelę – gynyboje atkovoja 63,8 proc. kamuolių po varžovų dvitaškių ir 67,7 proc. po priešininkų tritaškių. Tai reiškia, kad varžovai neretai susikuria galimybių įmesti antraisiais šansais.

Tai kažkuo primena pralaimėjimą „Real“. Antroje rungtynių dalyje, kai „Žalgirio“ krepšį iš trijų taškų zonos prakiurdė Rudy Fernandezas ir kiti snaiperiai, žalgiriečiai ėmė keistis dengiamaisiais ir taip bandė atimti galimybes „Real“ atakuoti iš toli. Tačiau po krepšiu Madrido aukštaūgiai likdavo prieš žemesnius priešininkus ir ėmė rinkti kamuolius puolime kaip obuolius.

Alfredo Pliadžio nuotr./Derrickas Waltonas
Alfredo Pliadžio nuotr./Derrickas Waltonas

„Žalgiriui“ tikrai nepadeda ir prarastų kamuolių skaičius. Mykolo Stumbro skaičiavimais, klaida baigiasi 18,2 proc. žalgiriečių atakų (vid. 15,2 kl.) – daugiausia Eurolygoje.

Tos klaidos kartais virsta greitais varžovų išpuoliais ir lengvais taškais. „Žalgiris“ varžovams po savo klaidų leidžia surinkti vid. 18,6 taško. Palyginimui, prasčiausiai besiginanti „Herbalife“ po tokių dovanų praleidžia vid. 18,8 taško.

Kas leidžia tikėtis, kad šie Š.Jasikevičiui skausmingi skaičiai ims mažėti? „Žalgirio“ tvarkaraštis. Trys iš penkių pirmųjų žaliai baltų varžovų yra trys geriausią puolimo reitingą Eurolygoje turinčios komandos. Pamenate? Tai „Fenerbahče“, „Real“ ir „Anadolu Efes“.

Eurolygos geriausiųjų pamokų gavęs „Žalgiris“ išvadas turės pademonstruoti artimiausiomis savaitėmis. Kauniečių kelyje – Podgoricos „Budučnost“ Juodkalnijoje ir „Barcelona“ pilnutėlėje „Žalgirio“ arenoje.

Užkamšęs savo didžiausias skyles, „Žalgiris“ turi potencialo kilti aukščiau 10-os pozicijos turnyro lentelėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius