Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 10

„PistoLinu“ Graikijoje pramintą Liną Kleizą Pirėjui primena šūvių garsai

Linas Kleiza Pirėjuje žaidė tik vieną sezoną, bet „Olympiakos“ sirgaliai iki šiol prisimena šūvių garsinį intarpą po lietuvio tritaškių serijų. „PistoLinu“ Graikijoje pramintas puolėjas galingo Graikijos klubo vadovams prisistatė kukliai, bet išėjo trankiai.
Linas Kleiza
Linas Kleiza 2009-aisiais / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Eurolyga | „Olympiakos“ – „Žalgiris“ | 21:00 | Pirėjas

Ambicingai pradėjęs karjerą NBA ir nepasimetęs Carmelo Anthony šešėlyje „Denver Nuggets“ klube, lietuvis 2009-ųjų vasarą kiek netikėtai priėmė Pirėjo „Olympiakos“ klubo pasiūlymą. Kita vertus, atsispirti buvo sunku – už du sezonus graikai pasiūlė net 8,6 milijono eurų.

Tą vasarą „Olympiakos“ taškėsi pinigais į kairę ir į dešinę. Broliai Aggelopoulai dar nupirko NBA solidžiai judėjusį Joshą Childressą.

„Buvę NBA žaidėjai su milžiniškais atlyginimais... Buvo tiek daug lūkesčių laimėti Eurolygą“, – prisimena graikų žurnalistas Stellakis Evangelos.

Argiris Makris, intime.gr nuotr./Linas Kleiza 2009-aisiais
Argiris Makris, intime.gr nuotr./Linas Kleiza 2009-aisiais

Kolega iš Graikijos Rigas Dardalis pasakojo, kad tada „Olympiakos“ biudžetas viršijo 30 milijonų eurų.

„Olympiakos“ tada dar turėjo tokius žaidėjus kaip Milošą Teodosičių, Nikola Vujčičių, Voną Waferį, Theodorą Papalouką, Ioannį Bourousį, Patricką Beverley, Scoonie Penną, Sofoklį Schortsanitį, Panagiotį Vasilopoulą ar Louką Mavrokefalidį.

Beje, L.Kleiza 2009-ųjų vidurvasarį prisistatyti „Olympiakos“ klubui atvyko su kolega iš NBA Vonu Waferiu, žurnalistas Rigas Dardalis tuo metu rašė Pirėjo klubui palankiam „Goal News“. Jo teigimu, vyrukai komandos vadovams paliko labai skirtingą įspūdį.

„Olympiakos“ vadovai naujokus nusivedė į gražų restoraną pietiniame rajone Egėjo jūros pakrantėje. Graikams L.Kleiza pasirodė kaip neekspresyvus tylenis. Visiška priešingybė V.Waferiui, kuris „Olympiakos“ žmonėms pasirodė kaip paikas vyrukas.

Bet „Olympiakos“ greitai įsitikino, kad Linas buvo visai ne toks.

L.Kleiza tapo smagia taškų mašina. Per vienerias Eurolygos rungtynes 2009–2010 metų sezoną lietuvis rinko vid. 17,1 taško, 6,5 atkovoto kamuolio ir 17,9 naudingumo balų.

Visiems labiausiai įstrigo L.Kleizos šou Prancūzijoje, kur Orleane lietuvis vienas pats traukė merdinčią „Olympiakos“ komandą už ausų. Per 6 ketvirtojo kėlinio minutes jis pataikė 5 tritaškius, sumetė 19 taškų ir išgelbėjo graikus nuo sensacijos, nors šie 32-ąją minutę atsiliko 12 taškų skirtumu.

VIDEO: L.Kleiza 19 taškų per 6 minutes

„Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl jį praminė „PistoLinu“, – šypsojosi graikų žurnalistas Giannis Stavroulakis.

L.Kleiza šaudė taikliai kaip pistoletas. Simboliška, kad po taiklių jo metimų Pirėjo Taikos ir draugystės stadione nuaidėdavo šūvių garsinis intarpas.

L.Kleiza buvo rezultatyviausias Eurolygos reguliariojo sezono žaidėjas ir tapo pirmuoju lietuviu, už rezultatyviausią pasirodymą gavusiu prestižinį Alphonso Fordo garbei paskirtą apdovanojimą.

Graikams L.Kleiza įsiminė ir dėl pistoleto, ir dėl per kraštus tryškusios energijos.

„Jis buvo labai smagus, puikų humoro jausmą turintis vyrukas, – mena R.Dardalis. – Linas buvo puiki asmenybė. Elgėsi kaip tikras profesionalas ir kiekvienose rungtynėse atiduodavo 100 procentų savęs. Ne tik rungtynėse, bet ir treniruotėse. Pirėjo komandai jis davė labai daug.“

„Olympiakos“ fanatikai mylėjo „PistoLiną“. L.Kleiza labai emocingai rungtyniaudavo derbiuose su „Panathinaikos“. Graikų teigimu, kartais galbūt pernelyg emocingai – daug priekaištaudavo teisėjams, atrodydavo įsitempęs.

VIDEO: Emocingas L.Kleizos dėjimas

„Linas Pirėjuje žaidė tik vieną sezoną, bet „Olympiakos“ sirgaliai jį mylėjo! – tikino G.Stavroulakis. – Jis atidavė komandai visą sielą. Ir taip kiekvienose rungtynėse. O gerbėjai tai įvertino. Jis žaidė pasipūtėliškai gerąja prasme. O tai labai patiko sirgaliams. Net ir po to, kai „Olympiakos“ nepavyko laimėti titulų.“

Graikai kalba, kad „Olympiakos“ klupo Eurolygos finale ir lemiamuose Graikijos čempionato mūšiuose dėl didelių asmenybių. Esą rūbinėje buvo per daug žaidėjų su sunkiu charakteriu.

„Kai pralaimi nacionalinį čempionatą ir finalą Eurolygos finalo ketverte, negali vadintis sėkmingu „Olympiakos“ žaidėju“, – pasakojo Evangelos Stellakis. – Tai buvo keistas sezonas su daug pakilimų ir nuopuolių.“

Graikijoje juokais kalbama, kad tai lietuviškas prakeiksmas, nes nė vienas lietuvis su „Olympiakos“ taip ir neiškovojo Graikijos čempionų titulo.

„Olympiakos“ norėjo tęsti bendradarbiavimą su Linu. Pagal sutartį, jeigu nebūtų pasirašęs naujos iki 2010-ųjų liepos 15-osios, Pirėjuje Linas būtų rungtyniavęs ir antrąjį sezoną.

„Kai Panagiotį Giannakį pakeitė Dušanas Ivkovičius, jis tikėjosi, kad Linas liks komandoje“, – prisiminė R.Dardalis.

Bet sutartyje buvo numatyta išvykimo į NBA galimybė. O lietuviui „Toronto Raptors“ liepos pradžioje ant stalo padėjo ketverių metų 20 milijonų JAV dolerių sutartį. „PistoLinas“ padėjo parašą.

„Olympiakos“ gerbėjai iki dabar myli ir prisimena tiek Macą, tiek Kleizą, nors jie ir nelaimėjo komandai titulų.

Graikijoje juokais kalbama, kad tai lietuviškas prakeiksmas, nes tik su vienu iš jų „Olympiakos“ iškovojo Graikijos čempionų titulą. Nors praeityje Pirėjuje dar žaidė Artūras Karnišovas, Eurelijus Žukauskas ir Renaldas Seibutis, treneriu dirbo Jonas Kazlauskas, titulus laimėjo vienintelis Martynas Gecevičius. Jis su „Olympiakos“ dukart tapo Eurolygos čempionu, o 2011-212 m. sezoną laimėjo ir Graikijos pirmenybių auksą.

Alexandros Trigas pasakoja, kad L.Kleiza savo populiarumu neprilygo Macui, nes tuo metu Pirėjo klube žaidė dar būrys žvaigždžių. Bet L.Kleiza vis tiek laikomas vienu geriausių sunkiųjų krašto puolėjų „Olympiakos“ istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius