Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 22

Prieš Kauno „Žalgirį“ – ilgarankis milžinas, atrastas saloje vokiečio turisto

Gustavo Ayonui patyrus čiurnos traumą, kito Madrido „Real“ vidurio puolėjo – iš Žaliojo Kyšulio salos kilusio Walterio Tavarezo vaidmuo turėtų dar labiau išaugti Eurolygos rungtynėse su Kauno „Žalgiriu“ ketvirtadienį vakare Ispanijos sostinėje, nors šis varžovas ir taip yra aukštas savaime. Žalgiriečiams teks bandyti įmesti per 221 cm ūgio krepšininką, kurio išskleistų rankų plotis siekia 236 cm.
Walteris Tavaresas
Walteris Tavaresas / „Scanpix“ nuotr.

Kai Jonas Valančiūnas jau buvo susirinkęs aukso medalių kolekciją įvairiose jaunimo pirmenybėse ir buvo atakuojamas NBA skautų, jo bendraamžis W.Tavarezas ramiai darbavosi močiutės parduotuvėje mažiausioje Žaliojo Kyšulio saloje Maio.

Nuo Afrikos per 500 km Atlanto vandenyne nutolusiame turistų rojuje išstypęs paauglys ramiai leido laiką palmių apsuptame paplūdimyje, bet neturėjo nieko bendro su krepšiniu.

Tačiau 2009 metais apie jį išgirdo „Gran Canaria“ klubo vadovai, kai pas juos užsuko pažįstamas vokietis Joaquinas.

Jis Žaliojo Kyšulio salyne turėjo barą, netoli kurio pastebėjo neregėtai išstypusį paauglį.

Kai Joaquinas paklausė jaunuolio apie įgūdžius krepšinyje, šis pasitikslino: „Jūs norite, kad žaisčiau krepšinį, o ne futbolą?“.

VIDEO: Walter Tavares Highlights vs Khimki Moscow 12.01.2018

Netikėta bėda – krepšinio batai

Futbolas buvo vienintelė sporto šaka, kurią kultivavo mažytės salos gyventojai. Tačiau 17-mečio ūgis taip suintrigavo „Gran Canaria“ vadovus, kad šie išsirengė kelionei į Žaliąjį Kyšulį.

W.Tavaresas pramiegojo pirmąjį numatytą susitikimą, po nesklandumų virtinės galiausiai jiems pavyko pasimatyti, bet tada kilo netikėta problema – jaunuolis neturėjo krepšinio batelių.

Jis buvo įpratęs vaikščioti basas, o kai apsiaudavo sandalus – juose kone pusė pėdos netilpdavo.

Pirmoji užduotis buvo surasti tinkamo dydžio sportinius batelius, kol vyko paieškos, „Gran Canaria“ vadovai turėjo laiko susipažinti su jaunuoliu.

Kol mes vaikščiojome ir laukėme batų, supratome, kad vaikis milžiniškame kūne yra smalsus ir gerai išauklėtas.

„Kol mes vaikščiojome ir laukėme batų, supratome, kad šis vaikis milžiniškame kūne yra smalsus ir gerai išauklėtas“, – sakė Ispanijos klubo vadovas Raulis Rodriguezas.

Galiausiai pavyko rasti 48 dydžio batus. Jie vis tiek buvo gerokai per ankšti, kaip ir kojinės, kurias teko prakirpti, kad tilptų aukštaūgio pėdos. Tačiau W.Tavarezas tyliai kentė nepatogumus, kad galėtų išbandyti save krepšinyje.

„Kai jis buvo pasiruošęs startuoti, mes pradėjome nuo paprastų pratimų, o tada nukeliavome iki krepšinio aikštelės.

Vaikas nebuvo čiupinėjęs krepšinio kamuolio, bet iškart nuėjo prie tritaškio linijos. Jis paleido kamuolį link krepšio. Rezultatas? Jis vos nesulaužė lentos. Tada mes pasiūlėme paprastesnius metimus prie krepšio“, – prisiminė R.Rodriguezas.

W.Tavareso raumenys ir pečiai pavargo per 15 minučių, tad teko pereiti prie paprastų kamuolio perdavimo pratimų. Tada ispanai suprato, kokios dideli ir platūs yra jaunuolio delnai – kamuolį jis gaudė ir valdė viena ranka.

„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas – jo rankoje kamuolys atrodo mažas.
„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas – jo rankoje kamuolys atrodo mažas.

Atvykėliai netruko įsitikinti, kad didžiuliame kūne slypi milžiniškas potencialas, nepaisant to, kad su sportu jis buvo susijęs minimaliai.

„Jis nežinojo, kaip reikia bėgti, kai atvyko į Gran Kanariją, – sakė komandos socialinės medijos direktorius Jesusas Moralesas. – Nes nebuvo išbandęs jokios sporto šakos.“

NBA nepritapo, nepaisant 6 blokų per mačą

Būdamas 17-os, W.Tavaresas jau buvo 216 cm ūgio. Jį paveldėjo iš dvimetrinio tėvo, kurį matė retai, nes šis daug laiko praleisdavo dirbdamas laivyboje, todėl labiausiai jaunuoliu rūpinosi močiutė – taip pat buvusi aukšto ūgio.

Jaunuolis persikėlė į Gran Kanariją, kur išliejo nemažai ašarų, nes prisitaikyti nebuvo paprasta. Krepšinio įgūdžių neturintis aukštaūgis negalėjo pasinaudoti savo centimetrais prie krepšio – ten jį lengvai apstumdydavo ir 20–30 cm žemesni varžovai.

2010–2011 m. sezoną W.Tavarezas praleido ketvirtoje pagal pajėgumą Ispanijos krepšinio lygoje.

„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas
„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas

Kitą sezoną jis jau žaidė antrojoje lygoje, kur į žaidimą įsitraukdavo nuo suolo, o 2012–2013 m. debiutavo pagrindinėje „Gran Canaria“ komandoje. Per savo antrą sezoną Ispanijos lygoje jis buvo šeštas pagal atkovotus kamuolius (po 6,8) ir patraukė į save NBA klubų dėmesį.

Edy vadinamas vaikinas nemokėjo kalbėti angliškai, nes Žaliojo Kyšulio saloje vyrauja vietos kreolų ir portugalų kalbos, bet buvo pašauktas 2014 metais NBA klubo „Atlanta Hawks“ 43-iuoju numeriu.

Siekdamas atrodyti puošniai per naujokų biržos renginį Niujorke, krepšininkas vėl buvo susidūręs su iššūkiu rasti tinkamus batus parduotuvėje. Po kelių nesėkmingų paieškų, jam pasisekė, kai vienoje parduotuvėje pasiūlė milžiniškus 54 dydžio batus – juos buvo užsakęs, bet neatvyko pasiimti Shaquille'as O'Nealas.

„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas
„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas

Jis atsidūrė 25-ių visų laikų aukščiausių NBA krepšininkų sąraše, kuriame yra ir tokio pat ūgio Arvydas Sabonis ir Žydrūnas Ilgauskas.

2015–2016 m. debiutavęs Atlantos klube W.Tavaresas sužaidė jame tik 12 rungtynių, rinkęs kuklius rodiklius (2,3 taško, 1,9 atkovoto kamuolio), dažniau pasireikšdamas NBA G lygos varžybose. Jis buvo pripažintas geriausiai besiginančiu G lygos čempionato žaidėju praėjusį sezoną.

Kai buvo išmainytas, aukštaūgis sužaidė vieną mačą „Cleveland Cavaliers“ komandoje, per rungtynes su „Toronto Raptors“ pelnęs 6 taškus ir atlikęs net 6 blokus, bet pernai spalį buvo atleistas.

„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas
„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas

Lapkritį vidurio puolėjas sudarė sutartį iki 2020 metų su Madrido „Real“, kurį buvo praretinusios aukštaūgių traumos.

Eurolygoje – antras pagal blokus

Šiuo metu W.Tavaresas yra aukščiausias Eurolygos žaidėjas.

Turnyre, žaisdamas po 19 min., jis renka po 7,3 taško ir atkovoja po 5,8 kamuolio. Pagal blokus – vidutiniškai po 1,7 per mačą – jis rikiuojasi antras, nežymiai atsilikęs nuo Stambulo „Anadolu Efes“ vidurio puolėjo Bryanto Dunstono.

Nedaug pašokti tereikia W.Tavaresui, kurio ištiestų rankų plotis siekia net 236 cm, kad nupūstų varžovų atakas.

„Žalgirio“ krepšininkų laukia rimtas iššūkis išlįsti iš „Real“ aukštaūgio šešėlio, juo labiau, kad W.Tavaresas ketvirtadienį turės papildomą motyvaciją laimėti rungtynes – šiandien jam suėjo 26-eri metai.

VIDEO: „Eurolygos diena“: nuostabus klipas apie Kauno pasaką ir stipriausi „Žalgirio“ žaidėjai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius