Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 30

R.Javtoko dubleris: šansas vos prieš ketverius metus į krepšinį atėjusiam jaunuoliui

Devyniolikmetis Kauno „Žalgirio“ dublerių vidurio puolėjas Martynas Sajus ramiai ruošėsi Naujųjų metų sutikimui ir mėgavosi šventine pertrauka NKL, kai krepšininką pasiekė netikėtas Gintaro Krapiko kvietimas. Robertas Javtokas patyrė traumą, todėl jam reikalingas 209 cm ūgio krepšininkas. Vos prieš ketverius metus į rimtą krepšinį atėjęs jaunuolis metamas į minų lauką – Eurolygos „Top 16“ kovas.
Martynas Sajus
Martynas Sajus / Youtube.com nuotr.
Eurolyga | Kauno „Žalgiris“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ | 19:45 | „Žalgirio“ arena

„Žalgiris“ lyg tyčia visai neseniai registravo M.Sajų Eurolygos kovoms. Ir ne be reikalo, nes iki vasario vidurio žaliai-baltų marškinėlių pagal Eurolygos taisykles negalės apsivilkti joks naujas krepšininkas.

M.Sajus gali debiutuoti Eurolygoje trečiadienio rungtynėse su Vitorijos „Laboral Kutxa“. Prieš ketverius metus tokia mintis Martynui tik būtų sukėlusi juoką.

Būrelis Tytuvėnuose

Vos prieš ketverius metus ūgiu ir galingu sudėjimu išsiskiriantį paauglį Tytuvėnuose kalbino lankyti irklavimą. Martynas buvo išbandęs ir Kelmės rajone populiariausią tinklinį, bet šis žaidimas jo labai nesužavėjo. Kitaip nei krepšinis, kurį M.Sajus žaisdavo su savo draugais. Bet tai buvo ne sporto mokykloje įgyti pagrindai, o tiesiog mokyklos būrelis. Vaikinas žaisdavo krepšinį kartą per savaitę, bet jam norėjosi kažko daugiau.

„Žalgirio“ sistemoje M.Sajus atsidūrė visai netyčia. Kai jaunuolis mėgėjiškai žaidė krepšinį su vyrais, vienas jų pastebėjo Martyną ir pasiūlė jam išbandyti jėgas Kaune.

Pasirodęs A.Sabonio krepšinio centro treneriui Daliui Lubiui, aukštaūgis gavo pasiūlymą likti prestižinėje mokykloje.

Po poros metų ant jo kaklo kabino Nandzingo jaunimo olimpinių žaidynių auksą trijulių varžybose, o „Žalgiris“ paaugliui įteikė trejų metų sutartį.

M.Sajaus statistika
NKL 2014-2015 m. 15 min. | 5,4 tšk. | 55,8% dvit., 62,5% baud. | 3,9 kam. | 0,7 blk.
NKL 2015-2016 m. 20 min. | 9,6 tšk. | 61,7% dvit., 71,6% baud. | 4,4 kam. | 1,2 blk.
Europos U20 čempionatas (2015) 16 min. | 5,7 tšk. | 55,6% dvit., 68% baud. | 3,9 kam.
Studentų lyga, VDU (2015) 20 min. | 10,2 tšk. | 63,3% dvit., 69,6% baud. | 5,1 kam. | 1,2 blk.

Kampuotos vyriškos alkūnės

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Martynas Sajus
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Martynas Sajus

Lengva nebuvo. Kadangi jam gerokai trūko krepšinio pradmenų, rinkti taškus buvo sunku. Labai jautėsi įgūdžių stoka, todėl jis buvo labiau išnaudojamas gynyboje, statydavo užtvaras. Pirmąjį savo sezoną A.Sabonio krepšinio centre RKL pirmenybėse jis rinkdavo vos po vieną taškelį.

Bet jau praėjusį sezoną debiutavęs NKL, M.Sajus gaudavo pasireikšti vidutiniškai po 15 minučių, pelnydavo 5,4 taško ir atkovodavo 3,9 kamuolio. Jau pasitaikė ir pozityvių blyksnių.

Antai 14 taškų per 15 minučių į stiprios Marijampolės komandos krepšį. Ar galingas dvigubas dublis su „Palanga“ – 12 taškų ir 15 atkovotų kamuolių.

Pastangos buvo įvertintos – vasarą jis sulaukė kvietimo į Lietuvos dvidešimtmečių rinktinę, kurioje žaidė šalia Domanto Sabonio. Lietuviai Europos čempionate nesužibėjo, bet aukštaūgiui tai buvo vertinga patirtis.

Per 16 minučių M.Sajus Italijoje rinko vidutiiškai 5,7 taško ir atkovojo 3,9 kamuolio.

Javtoko ir Songailos pamokos

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Darius Songaila ir Šarūnas Jasikevičius
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Darius Songaila ir Šarūnas Jasikevičius

M.Sajus įsidrąsino pastarąjį sezoną. „Centras“ jau buvo gerokai pastebimesnis puolime.

M.Sajus NKL žaidė ne tiek jau daug, bet produktyviai – per 20 minučių rinko 9,6 taško (61,7 proc. dvit.) ir atkovojo 4,4 kamuolio.

„Jau galiu žaisti ir puolime. Jaučiu didelę pažangą, – tikino M.Sajus. – Norėčiau patobulėti gynyboje. Atėjęs į aukštesnį lygį, „Žalgirį“, jaučiu, kad trūksta greičio ir greitų sprendimų.“

Šį sezoną vidurio puolėjas jau ne kartą individualiai darbavosi „Žalgirio“ treniruotėse. Jau teko stumdytis su Robertu Javtoku, Ianu Vougiouku, todėl „Laboral Kutxa“ lyderis Ioannis Bourousis jam nebus lyg iš kosmoso po krepšiu nukritęs siaubūnas.

VIDEO: M.Sajus - apie irklavimą, vyrų krepšinį ir pasistumdymus su D.Songaila

Be abejo, daug žaisti jam neteks. Galbūt G.Krapikas trečiadienį jo visai nepakels nuo atsarginių suolo. LKL čempionato rungtynėse Alytuje treneris išleido devyniolikmetį į aikštę tik paskutinę minutę. Į „Dzūkijos“ krepšį „centras“ spėjo įridenti du taškus.

Bet nedėkinga R.Javtoko trauma Martynui neplanuotai anksti atvėrė duris į didįjį krepšinį. Ar jaunuolis pasinaudos šiuo šansu?

„Orakulo“prognozė
„Orakulo“prognozė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius