-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 24

Rizikingas Mindaugo Kuzminsko pasirinkimas: trys viltys ir trys grėsmės

Mindaugas Kuzminskas ištrūko iš krepšinio kapinyno Milane, kuris numušė vertę jau didžiuliam būriui garsių žaidėjų. 29-erių lietuvis bandys pakelti savo akcijas persivilkdamas baltai raudoną aprangą, tik šįkart – su Pirėjo „Olympiakos“ logotipu. Tai rizikingas vieno geriausių Lietuvos krepšininkų sprendimas. 24sek įvertino M.Kuzminsko pasirinkimo viltis ir grėsmes.
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas / „Twitter“ nuotr.

Grėsmė Nr. 1

Mindaugas Kuzminskas žengia į rizikingą teritoriją.

Ne dėl to, kad senutėliame Pirėjo Taikos ir draugystės stadione būtų nesaugu žaisti krepšinį. Rizikingi klijai tyko ant „Olympiakos“ atsarginių suolo.

Vos vieną susitikimą „Olimpia“ starto penkete praėjusį Eurolygos sezoną pradėjęs puolėjas ir čia turės turės pramušti betonines lubas. „Olympiakos“ senbuviai Giorgas Printezis ir Kostas Papanikolaou jau penktą sezoną iš eilės pradės kaip startinės sudėties žaidėjai.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Giorgas Printezis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Giorgas Printezis

Janis Timma, Axelis Toupane'as ir Saša Vezenkovas praėjusį sezoną gavo 16 galimybių pasireikšti starto penkete, bet du iš jų neiškentę neišlaukė sezono pabaigos ir paliko Atėnų priemiestį. Veteranų šešėlyje likę legionieriai žaidė nedaug: S.Vezenkovas – 10,5, J.Timma – 11,5, A.Toupane'as – 13,5 min. per susitikimą.

Tuo tarpu K.Papanikolaou ir G.Printezis buvo du iš keturių daugiausiai rungtyniavusių „Olympiakos“ krepšininkų – žaidė atitinkamai 23,5 ir 25,5 min.

Ar ši tendencija gali keistis? Gali.

G.Printeziui jau 34-eri, o liepos pabaigoje K.Papanikolaou atšvęs 29-ąjį gimtadienį. Tiesa, nors tiek vienas, tiek kitas lemiamais sezono momentais turėjo problemų dėl traumų, nė vienas iš jų per tris pastaruosius sezonus dar nesužaidė mažiau nei 28 Eurolygos rungtynių.

Maža to, ketvirtoje pozicijoje gali žaisti ir „Olympiakos“ naujokas Augustine'as Rubitas, greičiausiai užimsiąs į „Žalgirį“ išvykstančio Zacho LeDay vaidmenį. O pastarasis gaudavo pasireikšti dar po 17 minučių per rungtynes, žaisdamas tiek centro, tiek sunkiojo krašto pozicijoje.

Tai lipa į prognozuojamą M.Kuzminsko teritoriją – greičiausiai jam teks žaisti daugiausia sunkiuoju kraštu, tikintis minučių dalies ir lengvojo krašto pozicijoje.

Jeigu negaus užtektinai pasireikšti Eurolygoje, M.Kuzminskas nebegalės atsigriebti vietiniame čempionate. Lietuvio žaidimo alkį pernai turėjo bent kiek patenkinti 614 žaidimo minučių Italijos čempionate, bet į antrą Graikijos krepšinio divizioną ištremta pagrindinė „Olympiakos“ komanda ilsėsis vietinių pirmenybių metu.

M.Kuzminskas praalko žaidimo laiko Milane, bet Pirėjuje turės pasistengti, kad 34 rungtynių sezonas patenkintų jo apetitą.

Ar nebus taip, kad bėgęs nuo meškos Milane, M.Kuzminskas užbėgs ant vilko Pirėjuje?

Grėsmė Nr. 2

„Olympiakos“ žinomas kaip prestižinis vardas Eurolygoje, tačiau pastaruoju metu jis neprimena to prestižinio olimpiečio, koks vaizduojamas klubo logotipe.

Keturis kartus per aštuonerius pastaruosius metus žaidęs Eurolygos finale, „Olympiakos“ klubas užpernai pasitraukė iš kovos dėl trofėjaus ketvirtfinalyje, o praėjusį sezoną net nebepateko į atkrintamąsias varžybas.

Bet trupa ne tik organizacijos fasado tinkas.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: R.Kurtinaitis apie tikslus Lietuvai ir seksą vairuojant

Klubo vadovai broliai Angelopoulai bylinėjasi teisme su savo tėvu, kuris gali užsukti milijoninį kranelį raudonųjų komandai.

24sek žiniomis, Pirėjo klube atlyginimai neišmokami mėnesius, o kai kurie buvę krepšininkai jau metus neatgauna žadėtų pinigų.

Pernai dėl vėluojančių atlyginimų klubą sukrėtė didysis Giorgo Printezio garso įrašo skandalas, kuriame į viešumą nutekėjo visos „Olympiakos“ finansinės žaizdos. Pirėjo klubo vasaros žaidėjų turgaus ėjimai rodo, kad Graikijos komanda vis dar neišgyvena pačių geriausių laikų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mačas Graikijoje: Pirėjo „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mačas Graikijoje: Pirėjo „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“.

Su Graikijos krepšinio lyga ir federacija konfliktuojanti „Olympiakos“ organizacija praėjusį sezoną sukėlė tokį skandalų vėją, kad buvo nupūsta į antrąjį divizioną.

Karts nuo karto vis šiaušiasi ir agresyvieji Pirėjo ekipos aistruoliai.

M.Kuzminskas vilksis aprangą klubo, kuriame dabar nedaug ramybės. Negali žinoti, kokie nauji skandalai gali supurtyti organizaciją artėjantį sezoną. Kaip parodė pernykštis pavyzdys, jie gali veikti žaidėjų karjeras.

Grėsmė Nr. 3

M.Kuzminskas paskutinę akimirką derėjosi su dviem klubais – „Olympiakos“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“.

24sek žiniomis, „Lokomotiv“ žaidėjui siūlė finansiškai patraukliausią sutartį ir dėjo didžiules viltis įsigyti vieną Lietuvos rinktinės lyderių.

Tačiau lietuvį galėjo atbaidyti kelionės po atšiaurius Rusijos miestus vietiniame čempionate ir Europos taurės turnyro statusas.

Kita vertus, „Lokomotiv“ galėjo pasiūlyti tai, ko, ko gero, M.Kuzminsko karjerai dabar reikėjo labiausiai.

Krasnodare 205 cm ūgio žaidėjas būtų rungtyniavęs trečio numerio pozicijoje, kurioje jis taip norėjo žaisti Milane, bet šanso taip ir nesulaukė. Greičiausiai jis būtų gavęs pasireikšti maždaug po 30 minučių per susitikimą ir būtų vėl išskleidęs sparnus ant parketo.

M.Kuzminską Krasnodare labai norėjo matyti naujasis „Lokomotiv“ treneris Luca Banchi, kuris numatė lietuviui potencialaus lyderio vaidmenį. O finansiškai pajėgus Krasnodaro klubas būtų kovojęs dėl Europos taurės titulo, su galimybe iškovoti kelialapį į Eurolygą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mantas Kalnietis ir Simas Jasaitis 2013 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mantas Kalnietis ir Simas Jasaitis 2013 m.

Svarbus vaidmuo potencialiai laiminčioje komandoje, didžiulis minučių skaičius, galimybė žaisti savo pozicijoje, stabili ir finansiškai pajėgi lietuvio Gino Rutkausko valdoma organizacija – tai yra tai, ko, iš pirmo žvilgsnio, M.Kuzminskui labiausiai trūko šiuo konkrečiu karjeros laikotarpiu.

Pusantrų metų Milane M.Kuzminskui buvo be galo sunkūs. Bet situacija „Olympiakos“ klube, su visomis minučių grėsmėmis, potencialia neparankia pozicija ir galimybėmis tik kautis dėl vietos Eurolygos ketvirtfinalyje daug kuo primena situaciją Milane.

Ar „Olympiakos“ variantas buvo tai, ko dabar iš tikrųjų labiausiai reikėjo M.Kuzminsko karjerai?

Viltis Nr. 1

Tai yra „Olympiakos“.

Kad ir antroje Graikijos lygoje, kad ir su vėluojančiais atlyginimais, kad ir su nuolat purtomais skandalais, tai yra vis dar prestižinis Eurolygos klubas.

„Olympiakos“ žaidėjai graibstomi rinkoje net ir po komandai nykių sezonų.

Nigelis Williamsas-Gossas susikrovė lagaminus į NBA, Nikola Milutinovas atsispyrė CSKA milijonams, kitaip nei į Eurolygos čempionų ekipą sparnus pakėlęs Janis Strelniekas, Davidui Blattui nereikalingas Janis Timma pasirašė milijoninį kontraktą Chimkuose, o savo vertę bemaž dvigubai pasikėlęs Zachas LeDay buvo mielai sutiktas Kauno „Žalgiryje“.

Tai vis dar karštas Europos krepšinio taškas, kuriame savo vertę gali užsiauginti ir Mindaugas Kuzminskas.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Nigelis Williamsas-Gossas
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Nigelis Williamsas-Gossas

Ką jau kalbėti apie kitus privalumus, kuriuos gali pasiūlyti „Olympiakos“ – nuostabų Atėnų miestą, saulę beveik ištisus metus ir M.Kuzminskui malonią pietietišką kultūrą.

„Olympiakos“ yra dar vienas solidus CV įrašas M.Kuzminsko biografijoje, su kuriuo jis gali neprapulti vėliau ieškodamas naujos karjeros stotelės.

Viltis Nr. 2

Mindaugas Kuzminskas žais pas vieną geriausių Europos krepšinio specialistų.

Eurolygos čempionas Davidas Blattas yra amerikietiškos kultūros treneris, kuriam turėtų imponuoti laisvas ir veržlus lietuvio žaidimo stilius.

Maža to, pats Davidas Blattas jau ne pirmą kartą labai norėjo matyti Mindaugą savo komandoje.

Kai prieš trejus metus amerikietis grįžo iš NBA ir stojo prie Stambulo „Daruššafaka“ vairo, D.Blatto iniciatyva Turkijos klubas pasirašė sutartį su M.Kuzminsku. Tiesa, tada puolėjas greitai sukirto rankomis su „New York Knicks“ ir pas D.Blattą šiam žaisti taip ir neteko.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Davidas Blattas ir Šarūnas Jasikevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Davidas Blattas ir Šarūnas Jasikevičius

Bet vos tik atsirado galimybė atnaujinti sąjungą, D.Blattas vėl tarė Kuz vardą susirinkime su „Olympiakos“ vadovais.

Tai yra svarbus faktorius.

Toks trenerio tikėjimas gali atnešti M.Kuzminskui daugiau žaidimo laisvės ir minučių, kurių taip troško Milane užtroškęs krepšininkas.

Viltis Nr. 3

Mindaugo Kuzminsko sprendimą vilktis „Olympiakos“ aprangą galima laikyti rizikingu, bet drąsiu ėjimu.

Jis padėjo parašą po graikų pakišta sutartimi žinodamas visas jo laukiančias grėsmes dėl minučių ir vidinių „Olympiakos“ negandų. Bet tai gali signalizuoti, kad M.Kuzminskas ketina paneigti visas skeptikų prognozes.

Jis eina į Pirėjų nebenorėdamas šildyti suolo ir tikėdamasis nukonkuruoti du šaknis „Olympiakos“ branduolyje įleidusius vietinius numylėtinius.

Jis kraunasi lagaminus į Atėnų priemiestį ne pasilepinti graikiškais malonumais, o sugrąžinti „Olympiakos“ garbę ir sugrįžti į elitą.

Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas

M.Kuzminskas atsisakė didesnių pinigų Rusijoje ir nenori dingti iš Eurolygos radaro. Tai galima įvertinti kaip ambicingą M.Kuzminsko ėjimą.

Bus įdomu pamatyti, kaip jis išlaisvins pusantrų metų Milane tūnojusį žvėrį žvėriškoje Pirėjo teritorijoje.

Ta pati raudona-balta apranga ir labai panašus pavadinimas – „Olimpia“ ir „Olympiakos“. Bet M.Kuzminskas tikisi, kad tai bus visiškai kitokia karjeros patirtis.

VIDEO: M.Kuzminskas prabilo apie naująją komandą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius