Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 13

„Šarasvičius“: Atėnai greitai pamilo Šarūno Jasikevičiaus „sūnų“

Kai Lukas Lekavičius pirmą kartą stojosi nuo atsarginių suolo Atėnų O.A.K.A. arenoje, su juo kartu iš vietų kilo ir tūkstančiai Atėnų „Panathinaikos“ aistruolių. Žaliai baltų sirgalių armija ovacijomis pasitiko Eurolygoje debiutuojantį lietuvį, šiam pasirodžius aikštėje pirmosiose namų rungtynėse su Bambergo „Brose“. Jie sveikino Šarūno Jasikevičiaus „sūnų“, kaip jis dabar kartais vadinamas Graikijoje. Greitai graikų širdis pavergęs 183 cm ūgio mažylis pademonstravo, kad bus mylimas ne tik dėl garsaus savo mokytojo.
Lukas Lekavičius Graikijoje pramintas „Šarasvičius“
Lukas Lekavičius Graikijoje pramintas „Šarasvičius“ / Sport24.gr nuotr.

„Panathinaikos“ gerbėjai žino, kaip „Žalgiryje“ Luką Lekavičių mėgo Šarūnas Jasikevičius ir kaip jis įkalbinėjo įžaidėją likti Kaune dar bent vieniems metams.

Kadangi graikai dievina Šarą, to užteko, kad L.Lekavičių sutiktų išskėstomis rankomis.

Maža to, L.Lekavičius Atėnuose pasirinko 19-ąjį numerį, kokį „Panathinaikos“ klube turėjo ir Š.Jasikevičius. Nors krepšininkas iškart perspėjo, kad neketina atstoti Šaro aikštėje ir taip tik simboliškai atsidėkos buvusiam treneriui, jiems tai buvo dar viena priežastis lyginti šiuos du lietuvius.

Kai L.Lekavičius tempė „Panathinaikos“ į pergalę prieš amžiną varžovą – „Olympiakos“, graikai nesusilaikė.

„Šarasvičius“, – L.Lekavičių pakrikštijo „Sport24.gr“, tokia skambia antrašte apibendrinę Atėnų „Panathinaikos“ pergalę Pirėjuje 70:62 penktadienį.

Rungtynių straipsnio antraštėje buvo tik šis Jasikevičiaus ir Lekavičiaus pavardžių mišinys. Lukas tapo vakaro herojumi.

Jis 14-a taškų ir taikliais metimais svarbiausiomis akimirkomis prisidėjo prie sunkios PAO pergalės. 183 cm ūgio mažylis žybtelėjo svarbiausioje scenoje – mūšiai su „Olympiakos“ graikams patys reikšmingiausi.

VIDEO: L.Lekavičiaus pasirodymas, po kurio graikai lietuvį praminė „Šarasvičiumi“

„Jis per silpnas psichologiškai“; „neatlaikys spaudimo“; „per anksti paliko Kauną“ – L.Lekavičiaus galimybėmis kitoje Eurolygos komandoje dvejojo skeptikai.

Kritikai postringavo, kad Pirėjaus karo zonoje lietuviui drebės kinkos ir jis dar nepasirengęs tokiems iššūkiams. Net Šarūnas Jasikevičius vasarą nerimavo, ar L.Lekavičiui nebus per sunku tokioje pragariškoje aplinkoje, kurioje, jo žodžiais, net jis pats perbalęs žaidė pirmąjį Graikijos derbį.

Tas jausmas, kai savo žaidimu gali užtildyti varžovų sirgalius, mane motyvuoja dar labiau.

Bet Lukas nesudegė. Jis pats degino ir plasnojo.

Nors startas nebuvo lengvas.

Xavi Pascualis kaip reikiant apšaukė Luką Lekavičių, kai šis įstrigo Jamelo McLeano užtvaroje ir paliko Vangelį Mantzarį laisvą prie trijų taškų zonos. Akimirka ir... Siautulingas „Olympiakos“ sirgalių ošimas, kai užriaumojęs graikas pirmą kartą persvėrė rezultatą Pirėjo komandos naudai 17:16.

Tai buvo L.Lekavičiaus krikštynų metimas, po kurio kitas psichologiškai silpnesnis žaidėjas galėjo palūžti. Jau nuo pirmosios atakos „Olympiakos“ spyrė lietuviui į Achilo kulną – naudojosi jo centimetrų ir jėgos trūkumu – parametrų, dėl kurių gynėjas neretai klimpsta užtvaroje lyg pelkėje.

Lukas buvo pasirengęs.

X.Pascualis jau netrukus plojo, kai L.Lekavičius keršijo dvitaškiu su pražanga antrojo kėlinio pradžioje. Netrukus kaip reaktyvinis lėktuvas įžaidėjas skriejo svilindamas parketą ir už nugaros paliko visą „Olympiakos“ gynybą.

Avantiūrišką jo floaterį kaip dulkes nuo stalo nupūtė negailestingas Jamelo McLeano blokas. Agresyvi „Olympiakos“ gynyba spaudė mažytį gynėją į spąstus ir išprovokavo legionieriaus klaidas, kurių šį sezoną jis kol kas pridaro daugiau, nei atlieka rezultatyvių perdavimų.

Tačiau Lukas kovojo. Jis krito po „Olympiakos“ trenerių štabo kojomis, gaudydamas beviltišką į užribį skriejantį kamuolį. O šlovės minutės atėjo ketvirtajame kėlinyje.

Lekavičiui sekasi tikrai gerai. Geriau, nei daugelis tikėjosi.

L.Lekavičius pradėjo įkirtimą į baudos aikštelę ir atliko ledo ritulio perdavimą, kuris gražioje kombinacijoje, kamuolį peradresuojant kitam buvusiam „žalgiriečiui“ Ianui Vougioukui, baigėsi Matthew Lojeskio tritaškiu 61:54.

Netrukus – drąsus Luko floateris ir skirtumas augo 63:54. L.Lekavičius kitoje atakoje vėl atsidūrė prieš ne sykį jį baudusį J.McLeaną, tačiau šįkart apsuko varžovui galvą savo driblingu per nugarą, atšoko už trijų taškų linijos ir paleido taiklią kulką.

Nikos Pappas susižavėjęs pašoko nuo „Panathinaikos“ suolo. Komentatorius klykė. Šis Luko metimas uždėjo „Olympiakos“ apynasrį 66:54. Mačas iš esmės buvo baigtas ir jį užbaigė L.Lekavičius.

„Visada stengiuosi žaisti kuo geriau. Tai buvo neeilinės rungtynės, todėl buvau papildomai motyvuotas. Man nėra sunku žaisti išvykoje. Tas jausmas, kai savo žaidimu gali užtildyti varžovų sirgalius, mane motyvuoja dar labiau“, – graikų žurnalistams įspūdžiais dalijosi L.Lekavičius.

Vėliau L.Lekavičius sugebėjo vienas prieš vieną apžaisti tą patį J.McLeaną ir išsirangęs akrobatiniu dvitaškiu priešpaskutinę minutę įtvirtinti „Panathinaikos“ persvarą 68:58.

Iškart po pergalės gynėją pasiekė Šarūno Jasikevičiaus žinutė, kuris mėgavosi lietuvio žaidimu prie televizoriaus ekrano po šeimyninės vakarienės.

„Įspūdinga, – telefonu rašė jam buvęs treneris. – Luko žaidimas mane kažkiek nustebino, nes tai tikrai sunki atmosfera. Tempti komandą jaunam žaidėjui yra puikus pasirodymas.“

Gyrė ir kitas treneris – dabartinis, Xavi Pascualis, kuris, kaip 24sek pasakojo kolegos žurnalistai iš Graikijos, suteikia Lukui didžiulę veiksmų laisvę.

„Dvejos pastarosios rungtynės Lukui nebuvo sėkmingos, bet jis dar jaunas žaidėjas. Lekavičius parodė, kad turi charakterį, gali sugrįžti į rungtynes ir sužaisti puikų mačą. Ypač tokioje aplinkoje“, – didžiavosi X.Pascualis.

„Scanpix“ nuotr./Lukas Lekavičius
„Scanpix“ nuotr./Lukas Lekavičius

L.Lekavičius buvo toks solidus, kad treneris net pamiršo, jog ant suolo turi pagrindinį įžaidėją Nicką Calathesą. Graikas grįžo ant parketo tik likus trims minutėms iki mačo pabaigos. L.Lekavičius jau buvo stabilizavęs padėtį, bet liko ant parketo kartu su patyrusiu komandos draugu.

Bene tyliausias žmogus „Panathinaikos“ rūbinėje ne veltui atvyksta į treniruotę O.A.K.A. arenoje dažniausiai dar likus valandai iki pratybų pradžios. Kad pašlifuotų savo metimą, kitus žaidimo komponentus.

Aš nesitikėjau, kad jis bus TOKS pasiruošęs. Jis nieko nebijo.

Kad nutildytų tuos skeptikus, kurie netikėjo.

„Lekavičiui sekasi tikrai gerai. Geriau, nei daugelis tikėjosi, – 24sek neslėpė Sport24.gr žurnalistas Alexandras Trigas. – Galvojome, kad jam prireiks laiko perprasti Pascualio žaidimo filosofiją, tačiau jau per pirmąjį mėnesį jis parodė charakterį ir gebėjimą prisitaikyti prie aukščiausio lygio krepšinio.“

Sezono pradžioje L.Lekavičius gauna pasireikšti vid. po 15 minučių, pelno 6,8 taško, atlieka 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir renka 7,7 naudingumo balo.

Lietuvis X.Pascualiui duoda tai, ko katalonas taip ieškojo praėjusį sezoną – ramybę ant suolo prisėdus N.Calathesui.

L.Lekavičiaus statistika (Euroleague.net)
Varžovas Min. Tšk. Dvit. Trit. Baud. Kam. Perd. Kl. Naud.
1 at FC Barcelona Lassa 12:24 2 1/2 1 4
2 vs Brose Bamberg 15:08 10 3/4 1/1 1/2 3 2 10
3 at CSKA Moscow 24:22 9 2/2 1/2 2/2 4 2 2 15
4 vs Fenerbahce Dogus Istanbul 11:38 3 1/2 1 2 1 6
5 at Baskonia Vitoria Gasteiz 9:14 3 0/1 1/1 1 1 1
6 at Olympiacos Piraeus 19:42 14 5/8 1/2 1/1 2 3 10

„Aš nesitikėjau, kad jis bus TOKS pasiruošęs. Jis nieko nebijo – tą įrodė rungtynėse su „Olympiakos“, – 24sek pasakojo „Gazzetta“ žurnalistas Giannis Stavroulakis. – Panašu, kad Lekavičius prisitaiko prie naujo vaidmens labai greitai. Lukas įrodinėja, kad gali vilkėti didžiulio Europos klubo marškinėlius.“

Dėl traumos L.Lekavičius vėlavo į sezono pradžią, bet įžaidėjas išliko kantrus.

Dabar jis Eurolygoje yra ketvirtas efektyviausiai vieną minutę išnaudojantis „Panathinaikos“ žaidėjas. Jis taip pat taikliausias žmogus komandoje – pataiko 64,7 proc. dvitaškių, 62,5 proc. tritaškių ir 80 proc. baudų.

Graikai jį apibūdina kaip labai tylų vyruką, kuris niekada nesiskųs ar nekels problemų. Jie jį mato daug ir sunkiai dirbantį, kad nenuviltų trenerio X.Pascualio.

„Aš buvau pasiruošęs derbiui. Treneris manimi pasitikėjo, davė daug žaidimo laiko ir buvau pakankamai agresyvus. Mečiau. Toks mano darbas“, – kuklinosi L.Lekavičius.

24sek kolegos Graikijoje pasakoja, kad iš šalies atrodo, jog jam nepatinka daug kalbėti. Bet už Luką kalba jo rezultatai ir koncentracija.

Nuo debiuto su „Panathinaikos“ apranga praėjo dar tik mėnuo, o Luką Atėnuose pamilo ir treneris, ir žaidėjai, ir sirgaliai.

Š.Jasikevičiaus „sūnus“ – gerose rankose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius