Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 28

Šaro pasitikėjimo dar neįgijęs „Žalgirio“ naujokas mato platesnį paveikslą

Kai rinktinių lango metu žalgiriečiai gavo beveik tris laisvas dienas, Deonas Thompsonas su žmona poilsiui nesirinko madingiausių Europos taškų. 30-metis susiplanavo maršrutą į Rygą, bet pakeliui būtinai norėjo aplankyti vieną ypatingą vietą šalia Šiaulių. Neišdildomą įspūdį jam paliko Kryžių kalno magija. Ten jis galbūt pasimeldė už „Žalgirio“ šansus prasibrauti į Eurolygos ketvirtfinalį, bet kryžius taip pat yra simbolis, padedantis jam išgyventi ne patį lengviausią laikotarpį „Žalgiryje“.
Deonas Thompsonas
Deonas Thompsonas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Baskonia“ – „Žalgiris“ | 21:30 | Vitorija

„Tai neįtikėtina vieta. Net jeigu ir nesi tikintis, tai tikrai dėmesio verta vieta“, – 24sek Vitorijoje įspūdžiais apie apsilankymą Kryžių kalne dalijosi D.Thompsonas.

Prieš 13 metų amerikietis pradėjo studijas Šiaurės Karolinos universitete ir ten atrado tikėjimą. Jis padarė didžiulę įtaką D.Thompsono gyvenimui aikštėje ir už jos ribų.

Pirmiausia, tikėjimas sutelkė 203 cm ūgio krepšininką darbui. Vitorijoje rungtyniaujantis Tadas Sedekerskis 24sek pasakojo, jog praėjusį sezoną Burgoso klube D.Thompsonas buvo malonus jam ir kitiems komandoms draugams, o savo atsidavimu treniruotėse įkvėpdavo ir jaunesnius ekipos žaidėjus.

Vidine ramybe spinduliuojantis legionierius visada buvo santūrus ir išlaikytas, o asmenines ambicijas dėjo žemiau komandos prioritetų.

Tikėjimas D.Thompsonui dabar padeda pereiti ne patį lengviausią laikotarpį Kaune.

„Gyvenime yra tiek daug skirtingų dalykų, kurie gali sujaukti protą ir širdį. Bet jeigu laikaisi vienos linijos, kažkuo tiki, tai gali padėti sunkiais momentais, – 24sek pasakojo žalgirietis. – Man tai suteikia stiprybės. Jeigu dalykai nesiklosto, kaip tu norėtum, vis tiek gali rasti džiaugsmą. Aš galiu rasti tą džiaugsmą su Dievu, su Jėzumi.

Kartais gali ateiti sunkesni laikai, kai nežaidžiu ar nežaidžiu gerai. Bet reikia tikėti kažkuo daugiau nei krepšinis. Juk tai daugiau nei žaidimas.“

Sausį į „Žalgirį“ atvykęs D.Thompsonas dar neįgijo Šarūno Jasikevičiaus pasitikėjimo.

Atvykėlis Eurolygoje gauna pasireikšti tik beveik po 8 minutes per rungtynes, per kurias pelno vid. po 2 taškus, atkovoja 1,7 kamuolio (visus gynyboje) ir renka -0,2 naudingumo balo.

Trejose iš penkerių Eurolygos rungtynių D.Thompsonas neišsilaikė ant parketo ilgiau 5 minučių, nepakilo nuo suolo ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyro finale.

„Tikrai nėra lengva, – šyptelėjo D.Thompsonas. – Bet turi matyti platesnį paveikslą. Visada bandau sau tą priminti.

Aš sakau sau taip: treneris į aikštę mes geriausiai tuo metu pasiruošusius žaidėjus, kad laimėtų rungtynes. O man labiausiai rūpi pergalės. Man tai svarbiausia. Turi atidėti į šoną asmenines ambicijas ir žiūrėti į platesnį paveikslą. O jis dabar toks, kad norime patekti į atkrintamąsias.

Aš vis sau primenu tai ir bandau toliau sunkiai dirbti. Nors man 30 metų, aš kasdien vis dar išmokstu kažką naujo.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deonas Thompsonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deonas Thompsonas

D.Thompsonas po „Žalgirio“ krepšiu kartais primena uolą.

Savo tvirtomis kojomis jis įsispiria į parketą ir neleidžia varžovo atakų bangai pramušti jo gynybos.

Pavyzdžiui, pastarosiose rungtynėse su Podgoricos „Budučnost“ jis bent triskart taip atstovėjo savo ginamą poziciją ir apsaugojo „Žalgirio“ krepšį.

Tačiau perprasti žaliai baltų komandinę gynybą jam dar kiek sudėtinga. Eurolygos mūšiuose vis dar išlenda situacijos, kai D.Thompsonas priima ne patį tinkamiausią sprendimą, dėl kurio griūva „Žalgirio“ gynybinės užtvaros.

„Man atrodo, kad mano minučių skaičių dar riboja gynybos suvokimas, – samprotavo D.Thompsonas. – Man dar reikia suvokti, ko norime gynyboje, ko ieškome.

Aišku, pagalba įmetant kamuolį į krepšį irgi, ko gero, praverstų komandai (juokiasi.).

Bet stengiuosi nesusitelkti ant savęs ir galvoti apie komandą. Būti geru komandos draugu.“

Būti geresniu žaidėju jam padeda Aaronas White'as. Antrąjį sezoną žaliai baltus marškinėlius vilkintis amerikietis treniruotėse stumdosi su D.Thompsonu vienas prieš vieną ir bando padėti suvokti „Žalgirio“ sistemą.

„Aaronas man žiauriai padeda, – 24sek sakė D.Thompsonas. – Mes dengiame vienas kitą, žaidžiame vienas prieš vienas kitą, todėl jis padeda suvokti, kur reikia eiti gynyboje, kur per daug pagalbos, kur per mažai pagalbos.

Aaronas man labai padeda mokytis ir adaptuotis.“

VIDEO: „Ginčas“ dėl Šaro generolo aikštėje: kas turi diriguoti „Žalgirio“ atakoms?

Pats Šarūnas Jasikevičius lieka kantrus.

„Žalgirio“ treneris pabrėžia, kad D.Thompsonas buvo įsigytas reaguojant į traumų prakeiksmą, kuris kamuoja komandą viso sezono metu.

Priekinėje linijoje tai yra, tai nėra Antano Kavaliausko. Klubo gydytojai visada po padidinamuoju stiklu prižiūri Paulių Jankūną. O Laurynas Birutis neatlaikė – iškrito iš rikiuotės turbūt iki sezono pabaigos.

„Manau, Deonas gali duoti tikrai daugiau. Bet įsijungti į Eurolygos komandą daug metų nežaidus šiame turnyre yra sunku, – pasakojo Šarūnas Jasikevičius. – Juolab, dabar esame tokioje stadijoje, kad kiekvienos rungtynės yra finalo reikšmės. Treneris nelabai pasiruošęs daug eksperimentuoti. Dėl to tokia situacija ir ji Deonui nepavydėtina. Bet jis elgiasi puikiai – yra puikus profesionalas, kuris labai nori.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: problemų turi ne tik „Žalgiris“ (2/3)

D.Thompsonas minimaliai galėtų padėti „Žalgiriui“ dar prieš rungtynes su „Baskonia“.

Kai Eurolygos sezono atidarymo rungtynėse žalgiriečiai nepasipriešino baskams 79:87, prieš tai vykusiame mače D.Thompsonas su „Burgos“ vyrukais pamokė Vitorijos klubą Ispanijos čempionate 82:79.

Amerikietis prie pergalės pridėjo 12 taškų.

„Tai buvo didžiulė pergalė! – neslėpė D.Thompsonas. – „Burgos“ yra mažas ACB klubas, aukščiausioje Ispanijos lygoje rungtyniaujantis tik antrą sezoną. Be to, Burgoso miestą nuo Vitorijos skiria tik valanda kelio.

Mūsų komanda pradėjo sezoną sunkiomis išvykomis rungtynėmis ir pralaimėjome žaisdami tikrai prastai, tad norėjome reabilituotis prie savų sirgalių. Pavyko išlaikyti atkaklų skirtumą visas 40 minučių ir išplėšti pergalę.

Bet dabar Vitorija visiškai nauja komanda: naujas treneris, nėra Šengelijos. Tačiau turime būti kovingi nuo pirmos iki paskutinės minutės. Namie jie labai gerai žaidžia rungtynių pradžią.

Reikia atlaikyti tą audrą ir išsilaikyti rungtynėse. O jeigu pasitaikys proga pribaigti varžovą, turėsime veikti.“

Lankydamasis ant Kryžių kalno, D.Thompsonas, ko gero, meldėsi už artimiausius žmones. Galėjo pasimelsti ir už „Žalgirį“, kuriam reikia nedidelio stebuklo pasiekti Eurolygos ketvirtfinalį.

D.Thompsonas viduje išlieka tvirtas kaip uola ir mato, koks kelias nuvestų „Žalgirį“ į atkrintamąsias varžybas: „Mums reikia didelio psichologinio susitelkimo. Turime žinoti kiekvieną derinį, visą žaidimo planą, visas gynybos schemas.

Visi kartu turime laikytis vienos linijos. Dėmesys detalėms bus esminis šios sezono atkarpos lūžis.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: esminės „Žalgirio“ rungtynės ir didžiausi Š.Jasikevičiaus sunkumai (1/3)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius