Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 17

Šarūnas Jasikevičius – apie puikų tašką ir „gražuolius Europos užkariautojus“

Kai Stambule penkis kartus per dieną pasigirsta musulmonų malda, 20 milijonų gyventojų miestas kiek aprimsta. Jeigu popiet bare groja muzika, baro darbuotojai maldos metu ją išjungia. Panašiai Kauno „Žalgiris“ savo krepšinio pamokslu trečiadienio vakarą nutildė Stambulo „Sinan Erdem“ areną su visa joje suglumusia „Anadolu Efes“ komanda 93:79.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šaras jau pirmajame kėlinyje kėsinosi į „Sinan Erdem“ LED reklamą šalia „Žalgirio“ atsarginių suolo, bet technikai pasisekė – koja tiesiog nepasiekė reklamos.

Nors „Žalgiris“ rungtynių pradžioje vis nežymiai pirmavo, trenerį siutino techninės smulkmenos: žaidėjai pražangomis nestabdydavo problemas keliančių varžovų įsiveržimų, įžaidėjai nespėjo paskui dulkėse juos palikusį Vasilije Micičių, chaotiškai spaudėsi puolime.

„Kiek kartų sakyta?! Kodėl?! Kodėl jūs taip elgiatės?“ – ant atsarginių išsiliejo Š.Jasikevičius.

Jei mes čia apsimesime gražuoliais ir Europos užkariautojais, tai... Šitai jau buvo pernai. Tai jau už jūrų marių.

Vasilije Micičius aštriais prasiveržimais draskė „Žalgirio“ gynybą, o jeigu nepavykdavo pirmuoju bandymu, keturiais vien per pirmąjį kėlinį atkovotais kamuoliais puolime turkai kartojo metimus.

„Atsitrauk nuo Micičiaus, duok, kad tau mestų!“ – šaukė Šaras ant pasodinto Mariaus Grigonio, praleidusio buvusį žalgirietį link baudos aikštelės ten, kur jis jaučiasi kaip laukinis žirgas.

Po trenerio tirados, Antanas Kavaliauskas pakilo iš savo vietos ir priėjęs prie komandos draugo davė jam „penkis“. Veteraniškas nuraminimas ir palaikymas.

Netrukus centras pakilo į aikštę ir stojo po krepšiu šalia Brandono Davieso. Šie „Žalgirio“ kilogramai ir centimetrai sulaužė „Anadolu Efes“ komandą. Prieš pat pertrauką „Žalgiris“ su jais laimėjo atkarpą 17:4 ir nulėmė rungtynių baigtį.

Po pertraukos Šaras buvo ramesnis, o „Žalgiris“ išlaikė pergalingą dviženklį pranašumą. Pirmoji pergalė šį sezoną – meistriškai ir gan užtikrintai.

„Visada malonu pasiekti tą pirmą pergalę. Pasiekėme prieš tikrai puikų varžovą, – po pergalės sakė Š.Jasikevičius. – 25 minutes atrodėme labai solidžiai ir žaidėme gerą krepšinį. Kažkiek pradžia buvo galbūt nekokia, bet aš dar pradžią galiu paaiškinti, nes vis tiek, pirmos rungtynės išvykoje ir jos specifinės.

Bet ketvirtame kėlinyje negalime taip žaisti. Pametėme galvą, neturėjome galvų, kurios sustatytų į vietas ir suprastų, ką norime pasiekti per mūsų žaidimo planą.

Jie priartėjo, sakykime, pavojingai. Bet, aišku, vis dėlto tai pirmos rungtynės išvykoje ir jos tikrai specifinės. Svarbiausia, kad paėmėme tą tašką. Reikia stengtis nedalinti tiek dovanų, kiek šiandien pridalinome.“

– Kokios reakcijos tikėjotės po sekmadienio vakaro rūbinėje ir kokią reakciją pamatėte aikštėje?

– Aš buvau tikras, kad reakcija bus tokia. Bet tai nieko nekeičia. Mes negalime žaisti kas antrų rungtynių. Mes esame „Žalgiris“. Ir dabar turime užmiršti šį vakarą, nes penktadienį atvažiuoja grėsmingas varžovas.

VIDEO: Š.Jasikevičiaus ilga kalba po pergalės – su paslėpta žinute kai kuriems žalgiriečiams

– Rungtynes perlaužė Antano Kavaliausko ir Brandono Davieso duetas vienu metu aikštėje?

– Mes, aišku, gerai sužaidėme puolime, bet man svarbiausia, kaip atrodėme gynyboje. Ten atrodėme tikrai solidžiai. Neprisileidome prie krepšio tų, kurie geriau veržiasi nei meta iš toli. Visus laikėme prieš save, kas yra vienas svarbiausių dalykų žaidžiant su „Efes“. Ir supratome, kur galime rizikuoti. Tai buvo disciplina ir žaidėjus už tai reikia pagirti. O kai apsigini ir puolimas tampa geresnis.

Bet, galvoju, toje situacijoje labai gerai sužaidė gynėjai. Jei Larkinas ir Micičius veržiasi, įėję po krepšiu jie sukelia mūsų gynyboje sumaištį ir atveria galimybes metikams. Tada jie žaidžia gerą kokybišką krepšinį. Jei juos išlaikome priekyje, mums iš karto buvo lengviau.

VIDEO: Lūžio dalimi tapęs A.Kavaliauskas: apie susitarimą su Šaru prieš sezoną

– Ką toks didelis penketas su dviem centrais suteikia komandai?

– Antanas gali žaisti 4 ir 5 pozicijoje ir aš juos mėtysiu, nes yra idėjų ir jie žino, su kokiomis idėjomis mes žaidžiame. Mes turime tų opcijų, bet ne čia esmė. Mums reikia grįžti į tuos alkanus žmones, kokiais buvome pernai. Jei tik pasijusime, kad esame trečia komanda Europoje, greitai atsirasime trylikti.

– Ar šis centrų duetas taps stabiliu „Žalgirio“ ginklu, kuriuo bus galima varžovams primesti savo žaidimą, ar jis labiau tinkamas tik labai specifinėms situacijoms?

– Ir taip ir taip. Kartais ta situacija bus naudojama apsiginti prieš kažkokį varžovų pranašumą, o kartais suteikti mums pranašumų.

Kaip treneriui, nuostabu turėti tokį pasirinkimą.

– Ar Daviesas priminė tą Daviesą, kurį įpratome matyti praėjusį sezoną?

– Manau, kad dauguma žaidėjų šiandien žaidė gerai. Ne tik Brandonas. Išskirti kažką sunku. Žinote, mes esame sisteminė komanda. Ir sisteminė komanda turi veikti kaip vienas kumštis. Visi penki žaidėjai turi žinoti savo vaidmenis, turi žinoti, ką gali, rizikuoti, ko negali. Ir mes turime pasimokyti dar labiau iš šių rungtynių, nes buvo labai daug pozityvių dalykų.

VIDEO: B.Daviesas: apie sprigtą sekmadienį ir lūžį Stambule

– Kiek Leo Westermannui buvo svarbu pačiam sužaisti tokias geras rungtynes?

– Galvoju, pirmi mėnesiai turi būti apie tuos žaidėjus, kurie žino sistemą. Komandą šiuo metu turi tempti senbuviai. Naujokai mums šiandien irgi davė, bet dabar kai kurie dalykai naujokams dar nėra įaugę į kraują. Lyderiai turi tempti ir šiandien jie atrodė labai solidžiai.

VIDEO: L.Westermannas nesupranta kritikų, bet apie juos ir negalvoja

– Vasilije Micičius mačo pradžioje draskė „Žalgirio“ gynybą, bet vėliau praėjo šalia rungtynių. Kaip pavyko sustabdyti serbą?

– Paprasčiausiai žaidėjai liko jam priekyje ir privertė mus bausti metimais iš toli. Aišku, jis tą gali, bet iki šiol kiekvienose rungtynėse jis ardė. Ir tai buvo labai akcentuota. Bet pirmame ir ketvirtame kėlinyje mes neišlaikėme jų prieky savęs. Nesupratome, kad galime rizikuoti metimą, bet ne praėjimą.

– Ar Aaronas White'as puolime nėra per pasyvus?

– Mes žinome, koks žaidėjas yra Aaronas. Jis turi duoti tą patį, ką komandai suteikė pernai. Mes esame tie patys žmonės ir nereikia nieko išsigalvoti. Mums reikia iš naujo tapti... Epitetais vėl aš čia, bet reikia tapti žvėrimis.

Jei mes čia apsimesime gražuoliais ir Europos užkariautojais, tai... Šitai jau buvo pernai. Tai jau už jūrų marių.

VIDEO: Paulius Jankūnas: mus užgavo – norėjome pasitaisyti

– Ar po pirmojo Walkupo tritaškio šį sezoną su ketvirtojo kėlinio sirena džiaugėtės taip, kaip komandos draugai, užšokę ant amerikiečio ir puolę jį sveikinti?

– Ne, tas Thomasas irgi... Išsiėmė save iš rungtynių su kvailomis pražangomis. Nors pirmą kėlinį pradėjo įspūdingai ir parodė tikrą savo veidą. Bet tai momentas, kai jis turi suprasti, kas jam veikia, kas ne, ir eiti į priekį. Matėsi, kad ir apeiti gali, ir įmesti, ir gynyboje yra fantastinis.

Sugrįžtame prie to, kad esame „Žalgiris“, iš naujo reikia integruoti naujokus ir turime tapti tais, kokie buvome pernai.

VIDEO: „Eurolygos diena“: sublizgėjęs N.Woltersas apie tai, kodėl „Žalgiris“ buvo jo vasaros prioritetas (3/5)
VIDEO: Ginčas dėl „Žalgirio“: pavojus ar tiesiog geras sprigtas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius