Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 18

S.Kuzminskas: apie brolio pasirinkimą, „Žalgirio“ pasiūlymą ir „centrų“ vaidmenį

Krepšininko karjerą baigęs Saulius Kuzminskas nuo šio sporto nenutolo. Aukštaūgis ugdo jaunąją kartą, o praėjusį mėnesį pats prakaitą liejo už Atlanto, kur padėjo treniruotis savo broliui Mindaugui.
15min studijoje — Saulius Kuzminskas ir Paulius Ambrazevičius
Saulius Kuzminskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kauno „Žalgiris“ darė viską ir net „lipo“ į kitų metų biudžetą, kad Mindaugą Kuzminską pamatytumėme su žaliai-baltais marškinėliais, tačiau vienas Lietuvos rinktinės lyderių pasirinko Milano „Olimpia“.

Su jaunesniuoju broliu JAV treniravęsis Saulius Kuzminskas „Eurolygos dienoje“ pasakojo, kad Lietuvos čempionų pasiūlymą Mindaugas svarstė, tačiau bijojo ne padėti, o pakenkti komandai.

„Mindaugas tai svarstė, bet jis žiūrėjo iš kitos pusės: komanda yra gerai susistygavusi, žaidžia labai gerą krepšinį ir, kaip jis sakė, gali blogiau būti „Žalgiriui“, jei gerai sužaisti nepavyktų.

Geriau, aišku, gali būti, bet komanda žaidė idealiausią krepšinį“, – apie brolio apsisprendimą kalbėjo 35 metų S.Kuzminskas.

„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas
„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Jo teigimu, dabar brolis Milane galės reabilituotis ir atgauti gerą formą. Panašu, kad tai po truputį ir vyksta. Pirmos keturios rungtynės su „Olimpia“ marškinėliais puolėjui buvo sunkios, tačiau trečiadienį M.Kuzminskas sužaidė solidžiai.

Eurolygos rungtynėse, kuriose Milano klubas 101:87 nugalėjo Malagos „Unicaja“, Kuzia per 24 minutes pelnė 17 taškų, atkovojo 2 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus

Pats Saulius Kuzminskas taip pat yra ragavęs Eurolygos duonos. 2006–2007 metų sezono metu vidurio puolėjas vilkėjo Liublianos „Olimpia“ marškinėlius.

Tiesa, vyresnysis Mindaugo Kuzminsko brolis pripažįsta, kad šiuolaikiniame krepšinyje „centrų“ vaidmuo keičiasi – klasikinius vidurio puolėjus, kaip anksčiau Eurolygoje dominavę Bobanas Marjanovičius ar Ioannis Bourousis, keičia žemesni, bet greitesni aukštaūgiai.

Janas Vesely iš Stambulo „Fenerbahče“ ir Kyle'as Hinesas iš Maskvos CSKA rikiuojasi tarp naudingiausiai žaidžiančių vidurio puolėjų Eurolygoje, nors toli gražu nėra aukščiausi turnyro žaidėjai.

Ir S.Kuzminskas pabrėžė, jog šių laikų vidurio puolėjas turi būti mobilesnis gynyboje, mokėti driblinguoti kamuoliu, gebėti pataikyti ir greitai bėgti į ataką.

Į tai jis atsižvelgia ir treniruodamas vaikus. Kadangi tai daro nebe pirmus metus, S.Kuzminskas pastebėjo, kad tenka pakeisti kai kuriuos treniravimo aspektus.

VIDEO: „Eurolygos diena“: privaloma pergalė, M.Kuzminsko galvosūkis ir JAV sužavėjęs „Žalgirio“ talentas

– Pastarąjį mėnesį buvote Niujorke, kur muštravote savo jaunesnįjį brolį Mindaugą. Ką pavyko nuveikti už Atlanto?

– Buvo ganėtinai sunkios treniruotės, ypač man, nes po ilgesnio laiko įeiti į ritmą ir treniruotis tokiu tempu kaip Mindaugas buvo sunku. Atrodė, kad ruošiuosi sugrįžti į didįjį krepšinį, bet taip nebuvo (juokiasi). Stengiausi padėti Mindaugui, treniruotės buvo produktyvios. Aišku, negali to lyginti su komandinėmis treniruotėmis, tačiau abiem tai išėjo į naudą: aš pasportavau, jis palaikė formą.

Different kind of practice????????????????

A post shared by Mindaugas Kuzminskas (@mkuzminskas) on

– Galiausiai Mindaugas sudarė sutartį su Milano klubu. Ar nustebino toks pasirinkimas?

– Jam reikėjo kažką pasirinkti, negali juk visą sezoną nežaisti. Tai buvo jo sprendimas, kurį visa šeima palaikė. Ar tai buvo teisinga, ar ne, galės jis pats spręsti sezono pabaigoje. Manau, kad jis pasirinko tai, kas buvo priimtiniausia, kur matė geriausias sąlygas. Tikėkimės, kad tai išeis į naudą.

– Buvo kalbų, kad Mindaugas gali papildyti Kauno „Žalgirį“, kiek tos kalbos buvo realios?

– Jos buvo rimtos. Mindaugas tai svarstė, bet jis žiūrėjo ir iš kitos pusės: komanda yra gerai susistygavusi, žaidžia labai gerą krepšinį ir, kaip jis sakė, gali blogiau būti „Žalgiriui“, jei Mindaugas nesužaistų. Geriau, aišku, gali būti, bet komanda žaidė idealiausią krepšinį.

Tiek laiko nežaidus gali būti sudėtinga išlaikyti tokią formą, kaip, tarkime, rinktinėje. Jis pasirinko Milaną, kur komandos tikslai galbūt yra kitokie, kur gali reabilituotis, atgauti formą.

„Scanpix“/AP nuotr./Mindaugas Kuzminskas
„Scanpix“/AP nuotr./Mindaugas Kuzminskas

– Paties ar klausė patarimo Mindaugas?

– Klausė nuomonės, ką aš daryčiau. Dar kai pats žaidžiau, man buvo sudėtinga nuspręsti. Pagal zodiakus mes esame neapsisprendėliai, todėl sunku priimti sprendimus. Mindaugas yra svarstyklės, aš – dvynys.

Dėl to buvo daug diskutuojama, kur eiti. Pliusus ir minusus jis rašėsi ant lapo, diskutavo su agentais, žaidėjais ir treneriais, kol galiausiai priėmė tokį sprendimą. Aš, kiek galėjau, tiek padėjau, bet žaisti reikės jam.

– Kauno „Žalgiris“ atrodo arti savo maksimumo, kaip pats vertinate komandos žaidimą? Ar prieš sezoną buvot vienas tų, kurie tikėjo, kad „Žalgiris“ galbūt galėtų būti ir dar aukščiau?

– Žinome, kokį turime trenerį ir žaidėjus, taip pat „Žalgirio“ dvasią, kuri visada buvo stiprybė, nes kiekvienose rungtynėse nėra aiškus lyderis. Vieną kartą gali gerai sužaisti Jankūnas, kitą – Pangosas, dar kitą penkis tritaškius gali įmesti tas pats Milaknis.

Manau, kad tame yra jų stiprybė. Treneris buvo aukšto lygio krepšininkas, jis išnaudoja silpnąsias varžovų puses ir kiekvienose rungtynėse įžvelgia kažką kito, jam tai puikiai pavyksta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Nesakyčiau, kad rezultatas labai nustebino. Aš prieš sezoną tikėjau, kad galbūt bus ne taip aukštai, bet, kad gali būti aštuntukas, tikėjau.

– Pats buvote vidurio puolėjas. Kaip vertinate „Žalgirio“ vidurio puolėjų žaidimą? Lyg ir norisi kiek daugiau iš Brandono Davieso ir Antano Kavaliausko.

– Manau, kad „Žalgirio“ žaidimas nėra paremtas žaidimu per aukštus žmones, viską daugiausia daro perimetro žaidėjai. Aišku, Jankūnas kaip visada yra dominuojantis, o aukštaūgiai savo darbą atlieka gerai. Jų užduotis yra kiek kitokia: apsiginti, gerai asistuoti komandos draugams, pastatyti geras užtvaras. Jei rezultatai yra geri, tai ir žaidėjai yra geri. Jei pralaimi, tai pralaimi visa komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius