Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 19

Skurdaus „Žalgirio“ varžovo problemos gali apsukti galvą

Maždaug tik pusantro tūkstančio žmonių trečiadienio vakarą susirinks į kompaktišką „Volkswagen“ areną stebėti vietos „Daruššafaka“ susirėmimo su Kauno „Žalgiriu“. Ta atmosfera ir Turkijos klubo pergalių bei pralaimėjimų balansas 1-11 gali užliūliuoti. Bet „Žalgiris“ turės būti atsargus, kad sugrįžtų namo neaplamdytas.
Lukas Lekavičius ir „Panathinaikos“ įveikė „Daruššafaka“ klubą.
Lukas Lekavičius ir „Panathinaikos“ įveikė „Daruššafaka“ klubą. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Trečiadienis | Eurolyga | „Daruššafaka“ – „Žalgiris“ | 19:15 | Stambulas

„Žalgiris“ vyksta į Stambulą kaip aiškus rungtynių favoritas ir joks kitas rezultatas negali tenkinti kaip tik pergalė.

Bet „Daruššafaka“ nėra tokia beviltiška, kaip rodo rezultatai.

Namuose Stambulo komanda šį sezoną dar nepralaimėjo rungtynių dviženkliu skirtumu.

Pastarajame Eurolygos ture tik nusisukusi Fortūna neleido „Daruššafaka“ išsivežti pergalės iš Atėnų, kur 37-ąją minutę rezultatas buvo lygus 65:65. Trijose atakose iš eilės „Daruššafaka“ nepasinaudojo galimybe persverti rezultatą ir užbuksavo paskutinėje atkarpoje pergalės link.

Prieš porą savaičių Stambule įvyko dar didesnis nesusipratimas.

31-ąją minutę „Daruššafaka“ 65:51 pirmavo prieš Tel Avivo „Maccabi“ ir vyr. treneris Ahmetas Caki dar turėjo šansų išsaugoti savo postą. Bet turkai praleido keturis iš eilės „Maccabi“ tritaškius smūgius ir iššvaistę solidžią persvarą nusileido svečiams iš Tel Avivo.

Tos dvejos rungtynės parodė, ko „Žalgiriui“ reikės saugotis labiausiai.

VIDEO: „Eurolygos diena“: turkai prieš „Žalgirį“ mojuoja nauju koziriu (2/3)

„Daruššafaka“ daug kur karaliauja blogiausiųjų kategorijose.

Pavyzdžiui, Stambulo klubo gynyba, pagal Mykolo Stumbro pateikiamus gynybos reitingus, yra prasčiausia Eurolygoje (vid. 86,8 praleisto taško pagal standartinę išraišką). O ir turkų puolimas pagal efektyvumą per 100 atakų pranoksta tik Podgoricos „Budučnost“.

Tačiau kuo šie vyrukai išsiskiria, tai atletiškumu, kuris virsta didžiausiu skaičiumi puolime atkovotų kamuolių (vid. 13,25) ir blokuotų metimų (vid. 3,5).

„Žalgiris“ paprastai atletiškus varžovus apriboja sėkmingai. Žalgiriečių gynyba priešininkams leidžia sugriebti 9,58 atkovoto kamuolio ir tai yra ketvirtas geriausias rezultatas Eurolygoje.

Bet akivaizdu, kad žaidimas antrajame aukšte bus vienas esminių „Žalgirio“ akcentų.

VIDEO: „Eurolygos diena“: ar reikia nerimauti dėl atšipusių „Žalgirio“ ginklų prieš mačą su Eurolygos autsaideriais? (1/3)

Ten reikės pažaboti vidurio puolėjo Michaelo Erico jėgą. „Daruššafaka“ centras gyvena daugiausia iš gynėjų perdavimų ir puolime atkovotų kamuolių (vid. net 3,1 kam. puolime).

Jis labai ribotas puolime ir daugiausia remiasi fizine jėga bei savo šuoliu, tad „Žalgirio“ vidurio puolėjų laukia fiziškos kontaktinės rungtynės.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Michaelas Ericas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Michaelas Ericas

Kitas „Žalgirio“ akcentas – gynyba prieš naująjį „Daruššafaka“ atakų generolą Toney Douglasą.

Tipiniu įžaidėju jo nepavadinsi. 188 cm ūgio amerikietis, žaidęs net septyniose NBA komandose, labai dažnai nesiskiria su kamuoliu ir labiau primena combo gynėją, kuris labiau orientuotas taškų rinkimui.

M.Stumbro statistikos duomenimis, net 33,3 proc. „Daruššafaka“ atakų baigiasi po T.Douglaso dvitaškio arba tritaškio, baudų metimo arba klaidos. Didesnę įtaką puolimui Eurolygoje turi tik žmogus-komanda Aleksejus Švedas.

Sunku T.Douglasą laikyti patikimu snaiperiu – krepšį jis kol kas atakuoja bendru 39,2 proc. pataikymu, tad dažniausiai amerikietis remiasi savo klaidinančiais judesiais ir prasiveržimais.

„Žalgirio“ gynėjai turės sugaudyti fiziškai tvirtą „Daruššafaka“ lyderį, kuris kol kas pelno vid. 14,5 taško.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Toney Douglasas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Toney Douglasas

Leo Westermanno kojos gali nespėti paskui varžovą, tad labai realu tikėtis, kad Šarūnas Jasikevičius jį bandys sutramdyti pastatydamas Thomasą Walkupą arba Marių Grigonį.

Iš distancijos didžiausią grėsmę, ko gero, kelia vienintelis Jonas Diebleris, kuris su savo taiklia rankele pataiko 40 proc. tritaškių. Bet „Daruššafaka“ pasiekimai už tritaškio linijos klaikūs – atakuoja vos 29,4 proc. tikslumu.

Europos taurės čempionams sunku konkuruoti su Eurolygos komandomis.

Po 2017–2018 m. sezono iš „Daruššafaka“ planuotai atsitraukė pagrindinis rėmėjas „Doguš“, skyręs klubui maždaug 5 milijonus eurų.

24sek žiniomis, prie energijos generatorių, oro uostų ir kelių statybų prisidedanti bendrovė „Tekfen“, klubui padeda surinkti tik maždaug 3 milijonų eurų biudžetą.

Su rėmėjais vienai seniausių sporto organizacijų Turkijoje visada buvo sunku.

Matote, „Daruššafaka“ šeimos bazė yra mokykla. „Daruššafaka“ yra pirmoji nevyriausybinė edukacinė organizacija Turkijoje, kurios misija – suteikti geriausias mokslo sąlygas nepasiturinčių šeimų vaikams.

Neoficialiomis žiniomis, vienas pagrindinių „Tekfen“ vadovaujančias pareigas užimančių darbuotojų pats mokėsi „Daruššafaka“ mokykloje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Selcukas Ernakas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Selcukas Ernakas

Tiesa, „Daruššafaka“ neturi tokių turtingų valdytojų, kaip didieji Stambulo klubai „Fenerbahče“, „Galatasaray“ ar „Anadolu Efes“, kur vien vienas rėmėjas gali numesti klubui 10 mln. eurų per sezoną.

„Daruššafaka“ anksčiau žaisdavo „Ayhan Şahenk“ arenoje, kuri yra pačiame moksleivių miestelyje. Didžioji „Daruššafaka“ komandos sirgalių dalis – būtent moksleiviai. Tačiau ta bendruomenė nėra milžiniška.

Kaip ir dabartinis Eurolygos klubas, su tvirtu „Doguš“ rėmėjo užnugariu ir Davido Blatto taktikomis bandęs įsiveržti į Europos krepšinio elitą, bet vėl atsidūręs jo užribyje.

Tačiau „Žalgirio“ negali užhipnotizuoti šie priešininkų rūpesčiai. Vienintelis žalgiriečių rūpestis – užtikrintai parsivežti į Kauną reikalingą tašką Eurolygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius