Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 12

Šlovė Lekai: graikai liaupsina lietuviškąjį „X faktorių“

Ioannis Papapetrou po penktadienio rungtynių OAKA arenoje draugiškai čiupo Lukui Lekavičiui už pakaušio ir džiaugsmingai šį papurtė. Lietuvis šypsojosi. Jis buvo „X faktorius“, smarkiai prisidėjęs prie principinės Atėnų „Panathinaikos“ pergalės prieš Pirėjo „Olympiakos“ 93:80. „Leka vėl tai padarė“, – 24 metų įžaidėją liaupsino Graikijos žiniasklaida.
Lukas Lekavičius
Lukas Lekavičius / nuotr. Lino Žemgulio

Antrąjį sezoną „Panathinaikos“ komandoje žaidžiančiam L.Lekavičiui tai buvo rezultatyviausios rungtynės su Graikijos klubo marškinėliais. Per 21 minutę gynėjas pelnė 17 taškų (4/6 dvit., 3/7 trit.).

Pirmą kartą ant parketo L.Lekavičius pasirodė antrajame kėlinyje ir prieš pertrauką į „Olympiakos“ krepšį įrideno 7 taškus.

Xavi Pascualiui patiko legionieriaus pasirodymas, todėl katalonas suteikė jam galimybę žaisti beveik visą ketvirtąjį kėlinį. Ir Lukas nenuvylė – pelnė net 10 taškų, o 5 šaltakraujiškais taškais iš eilės kritinėmis minutėmis padidino skirtumą iki dviženklio ir įtvirtino pergalę.

L.Lekavičius neatliko nė vieno rezultatyvaus perdavimo, bet tikslūs ir drąsūs jo metimai „Olympiakos“ buvo labai skaudūs.

Nors rungtynių žaidėju buvo išrinktas pagrindinis „Panathinaikos“ atakų organizatorius Nickas Calathesas (14 tšk., 7 atkovoti kam., 7 perd.), pats graikas nusilenkė lietuviui.

„Principinė pergalė buvo saldi. Ją atnešė žymiai geresnė gynyba po pertraukos. Ir mums labai padėjo mūsų aukštaūgiai bei Lekavičius, kuris buvo nuostabus“, – neslėpė „Panathinaikos“ veidas, ketvirtajame ketvirtyje žaidęs vienu metu su L.Lekavičiumi.

„Thanasis Antetokounmpo ir Lekavičius atvedė mus į pergalę. Jie mums buvo kaip pavyzdys, kuriuo sekėme. Taktika visada daug ką lemia, bet taip pat reikia labai norėti pergalės. O mes parodėme, kad jos troškome“, – pridūrė „Panathinaikos“ senbuvis Jamesas Gistas.

L.Lekavičius buvo rezultatyviausias „Panathinaikos“ krepšininkas. Tačiau jis tradiciškai kuklinosi dėl savo indėlio.

„Calathesas vis tiek geriausias, o aš tiesiog pataikiau savo metimus pirmoje pusėje, todėl treneris pasitikėjo manimi po pertraukos“, – šypsojosi L.Lekavičius.

Po pergalės jis pasidalijo nuotrauka su N.Calathesu ir užsirašė: „Mokausi iš geriausių“.

„Kai Lekavičius žaidė šalia Calatheso, viskas vyko žymiai paprasčiau. Leka yra labiau combo gynėjas, o ne įžaidėjas. Jis pats neslepia, kad jam nelengva kurti žaidimą. Bet tai nekeičia fakto, kad jis yra labai aukšto lygio krepšininkas ir gali smarkiai padėti PAO. Kai tik Leka suteikia Calathesui poilsio minučių, jis kardinaliai pakeičia žaidimo tėkmę“, – rašė gazzetta.gr apžvalgininkas Giorgos Kouvaris.

„Lekavičius parodė didžiulę širdį“, – pridūrė kitas gazzetta.gr žurnalistas Adonis Kalkavouras.

Gazzetta.gr taip pat pastebėjo, kad L.Lekavičius puikiai jaučiasi derbiuose su „Olympiakos“.

Rezultatyviausios jo praėjusio sezono Eurolygos rungtynės buvo būtent su Pirėjo klubu, kai jis prie pergalės pridėjo 14 taškų.

„Man patinka tokios rungtynės. Visiems jos labai svarbios. Bandžiau pasitempti ir žaisti energingiau, geriau. Turėjau papildomos motyvacijos. Mums tai labai svarbi pergalė“, – paklaustas apie savo gerą žaidimą derbiuose, kalbėjo L.Lekavičius.

„Scanpix“ nuotr./Lukas Lekavičius
„Scanpix“ nuotr./Lukas Lekavičius

Juokaujama, kad jeigu „Panathinaikos“ krepšininkas sužaidžia gerai su „Olympiakos“, jam atleidžiamos visos nuodėmės. Jau pernai L.Lekavičius užkariavo nemažai žaliųjų stovyklos gerbėjų širdžių. Pasirodymas penktadienį kuriam laikui pritildys ir skeptikus, netikinčius, kad lietuvis yra tinkamas N.Calatheso dubleris.

Šį sezoną L.Lekavičius Eurolygoje per 13 minučių įmeta vid. 7,3 taško, pataiko 75 proc. dvitaškių ir 36,4 proc. tritaškių, taip rinkdamas 7,7 naudingumo balo.

Palyginimui, praėjusį sezoną per 13 minučių jis rinko vid. 3,9 taško ir 4,5 naudingumo balo.

L.Lekavičius Eurolygoje
# Game Min. Tšk. Dvit. Trit. Kam. Perd. Per.k. Kl. Naud.
1 vs Maccabi FOX Tel Aviv 3:35 2 2
2 at FC Bayern Munich 9:38 6 2/2 2 1 2 8
3 vs Herbalife Gran Canaria 23:13 16 6/7 0/2 2 2 4 17
4 vs Zalgiris Kaunas 11:27 2 0/1 2 2 1 7
5 at Buducnost VOLI Podgorica 11:48 3 0/1 1/1 1 2 6
6 vs Olympiacos Piraeus 21:15 17 4/6 3/7 3 6
Vidurkis 13:29 7.3 75% 36.4% 0.8 1.7 0.3 1.5 7.7

„Lekavičius vėl tai padarė, – rašė Christos Michailidis iš sport24.gr. – Lekavičius buvo vienas „Panathinaikos“ pergalės „X faktorių“. Ir tai ne pirmas kartas, kai jis taip žaidžia derbyje.“

Paklaustas apie gerą Thanasio Antetokounmpo ir Luko Lekavičiaus žaidimą, „Panathinaikos“ treneris Xavi Pascualis stengėsi neišskirti konkrečių žaidėjų.

Tačiau strategas netiesiogiai pagyrė atsarginį įžaidėją.

„Kai kurie žaidėjai žengė žingsnį į priekį, – spaudos konferencijoje kalbėjo strategas. – Žinote, sezonas ilgas ir visiems sunku išlaikyti gerą formą vienu metu. Tad mums kiekvienose rungtynėse reikia išsiaiškinti, kuriais žaidėjais galima pasitikėti kritinėmis akimirkomis. Visi, kas šiose rungtynėse žaidė po pertraukos, labai smarkiai prisidėjo prie pergalės. Ir jiems reikia tęsti tokį žaidimą.“

Jau šeštadienį „Panathinaikos“ su „Olympiakos“ susitiks dar kartą, tik šįsyk Graikijos čempionate. Graikai neabejoja, kad „Olympiakos“ gynėjai L.Lekavičiui bus žymiai atidesni.

Nors „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ mūšis tapo nuostabiu reginiu su krūva efektingų dėjimų ir daug taškų, L.Lekavičius dar mato nemažai potencialo.

„Manau, tai nebuvo geriausios mūsų rungtynės. Per dažnai klydome gynyboje. Dabar mūsų problema ne puolimas, o gynyba“, – tikino L.Lekavičius.

L.Lekavičius dabar pats yra nauja „Olympiakos“ problema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius