-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 10 14

Trys žali Eurolygos debiutantai nuo Šaro gavo ir velnių, ir komplimentų

Laurynas Birutis, Thomasas Walkupas ir Marius Grigonis debiutavo Eurolygoje triukšmingą penktadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje. Nors „Baskonia“ apkartino trijų „Žalgirio“ vyrų debiutą elitiniame Europos krepšinio turnyre, gerų ženklų taip pat buvo.
Laurynas Birutis
Laurynas Birutis / Alfredo Pliadžio nuotr.

Laurynas Birutis neslėpė, patekęs į kitą planetą.

21 metų vidurio puolėjas savo CV iki šiol galėjo nurodyti tik mažiau nei pusantro sezono LKL varžybų patirties.

Iš „Šiaulių“ į „Žalgirio“ klubą vasarą persikėlęs 213 cm ūgio kaunietis turėjo ramiau įsilieti į Eurolygos turnyrą, bet Antano Kavaliausko trauma praretino kauniečių priekinę liniją ir Šarūnas Jasikevičius metė jauniausią savo dvyliktuko žaidėją jau pirmajame kėlinyje mūšyje su „Baskonia“.

VIDEO: Fantastiški J.Grangerio tritaškiai sugadino „Žalgirio“ startą Eurolygoje

„Žinojau, kad visad turiu būti pasirengęs. Kad treneris bet kada gali leisti į aikštę“, – nusiteikimą Eurolygos debiutui prisiminė L.Birutis.

Jis žengė į aikštę drąsiai ir po Leo Westermanno perdavimo iškart įrideno dvitaškį, puldamas per varžovą tiesiai prieš krepšį. Per pirmuosius LKL mačus vilkint „Žalgirio“ aprangą jis nebuvo toks įžūlus, kaip penktadienį prie 15 tūkst. įkaitusių sirgalių Eurolygos rungtynėse.

„Jaudulys buvo labiau prieš varžybas, kai pamačiau pilną salę. Bet žengus į aikštę jaudulys dingo – aš tik norėjau padėti komandai“, – sakė L.Birutis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Laurynas Birutis
Alfredo Pliadžio nuotr./Laurynas Birutis

Per mažiau nei 11 minučių penktadienį buvusio krepšininko Sigito Biručio sūnus pelnė 7 taškus, pataikęs visus tris dvitaškius ir surinko tiek pat naudingumo balų.

„Birutis sužaidė geriausias rungtynes iki šiol šį sezoną“, – debiutantu liko patenkintas ir Š.Jasikevičius.

Tačiau akys buvo didelės, L.Birutis pripažino, kad nebuvo jauku žaisti prieš 211 cm ūgio ilgarankį Ilimane Diopą ir 213 cm ūgio Vincentą Poirier.

„Nelengva, – atsiduso L.Birutis. – Dar nelabai esu žaidęs prieš tokias komandas, greičiai kiti, sprendimai aikštėje – kiti.“

Kitaip buvo M.Grigoniui. Būdamas Eurolygos naujoku 24 metų gynėjas yra sukaupęs įvairių kitų tarptautinių varžybų patirties, jis bene geriausiai iš visų žalgiriečių pažinojo „Baskonia“, nes rungtyniavo Ispanijoje ketverius metus, tarp jų vienerius pas dabartinį baskų trenerį Pedro Martinezą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pedro Martinezas ir Marius Grigonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pedro Martinezas ir Marius Grigonis

„Puikus jaunas žaidėjas, su labai teisingu mentalitetu“, – po rungtynių apie M.Grigonį šiltai atsiliepė P.Martinezas, treniravęs lietuvį „Manresa“ komandoje prieš ketverius metus.

M.Grigonis per 21 min. pelnė 7 taškus ir neatrodė panašus į Eurolygos debiutantą, nors ir sulaukė aršių priekaištų iš Š.Jasikevičiaus už nereikalingas pražangas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Marius Grigonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Marius Grigonis

Sunkiau aikštėje jautėsi trečiasis Kauno komandos Eurolygos debiutantas Th.Walkupas.

Jis vienintelis iš žalgiriečių mačą su „Baskonia“ baigė su neigiamu naudingumo balu (-2). Per 10 minučių žaidimo visa amerikiečio statistika buvo viena klaida ir viena pražanga.

„Aš darau tai, ko nori treneris ir komanda, – sakė Th.Walkupas, nusivylimą slėpdamas trumpais atsakymais. – Akivaizdu, kad žaidėme prieš labai gerą komandą. Turime dar tobulėti individualiai ir kaip komanda.“

VIDEO: Thomas Walkupas: „Esu patenkintas vaidmeniu komandoje“

Liudvigsburgo klube praėjusį sezoną žaidęs 25 metų 193 cm ūgio amerikietis akivaizdžiai tikėjosi kitokios pradžios. „Žalgirio“ rūbinėje po pralaimėjimo 79:87 baskams nebuvo šypsenų ir kitų žaidėjų veiduose, bet Th.Walkupas sėdėjo susikrimtęs labiausiai.

Jis ir kitose LKL rungtynėse kol kas atrodo nepastebimas, pelnęs po 4,2 taško.

Tačiau turi savitų užduočių komandoje, tą dar kartą pabrėžė Š.Jasikevičius.

„Aišku, kad gali, – paklaustas, ar Th.Walkupas gali dažniau žiūrėti į krepšį, sakė „Žalgirio“ treneris. – Tai yra metų procesas. Jis atėjo iš FIBA Čempionų lygos, kur žaidė kitoje sistemoje. Jis stengiasi, atsiduoda ir man to užtenka. Dabar turi komandą tempti senbuviai, kurie žino, kas yra Eurolyga ir kaip žaisti tokioje atmosferoje. Neturiu su juo jokių problemų. Problema bus tada, jei nebus pastangų. Mūsų vyrai dirba. Tik iš naujo reikia suprasti, kas mes tokie.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Thomasas Walkupas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Thomasas Walkupas

Iš mačui registruotų žaidėjų tik trečiasis komandos įžaidėjas Donatas Sabeckis dar turėjo palaukti galimybės debiutuoti Eurolygoje.

Kita proga jam ir kitiems Kauno krepšininkams ateis trečiadienį, per antrojo turo mačą Stambule su „Anadolu Efes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius