-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 12 07

Žaidimu su A.Kavaliausku besimėgaujantis B.Daviesas: „Jis gali apžaisti bet ką“

„Du centrai“ – viena dažniausiai šį sezoną vartojamų frazių, kai kalbame apie Kauno „Žalgirio“ žaidimą. Blizgančio Brandono Davieso ir naują vaidmenį suradusio Antano Kavaliausko duetas, esant palankioms sąlygoms, tampa neįmenamu rebusu varžovams. Tai matėme ir ketvirtadienio vakarą Kaune.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šarūnas Jasikevičius abu vidurio puolėjus metė į kovą nuo pirmų minučių. Jau pirmoje žaliai baltų atakoje A.Kavaliauskas gavo kamuolį ir sudorojo Georgą Printezį vienas prieš vieną.

Tačiau G.Printezis turėjo savo argumentų kitoje aikštės pusėje. Graikas sušveitė du tritaškius, kurie, reikia pažymėti, nebuvo A.Kavaliausko klaidos: pirmu atveju lietuvis padėjo pasaugoti Nikolą Milutinovą, o antruoju – dvigubino gynybą prieš „Oly“ gynėją.

Kai aikštėje yra A.Kavaliauskas ir B.Daviesas, lietuvis formaliai užima sunkiojo puolėjo poziciją, tad jam pulti dažnu atveju tenka prieš fiziškai silpnesnį ir žemesnį varžovą, ką „centras“ puikiai išnaudoja.

Ir nors G.Printezis įkrėtė tris tritaškius per pirmas penkias mačo minutes, du vidurio puolėjus išnaudojęs „Žalgiris“ atsiliko vos taškeliu.

Alfredo Pliadžio nuotr./Georgios Printezis
Alfredo Pliadžio nuotr./Georgios Printezis

Kad A.Kavaliausko gynyba prieš varžovų sunkųjį krašto puolėją nebuvo klaida, iliustruoja ir ketvirtas tolimas G.Printezio šūvis, paleistas aikštėje jau esant mobilesniam Aaronui White’ui. Amerikietis liko pasaugoti besiveržiantį Vassilį Spanoulį, o šis numetė kamuolį į kraštą laisvam komandos draugui.

Rungtynes „Žalgiris“ perlaužė po pertraukos. Per pirmąją mačo pusę „Olympiakos“ pataikė net 10 tolimų metimų, tačiau antroje rungtynių dalyje atsimušė į žalią gynybos sieną.

Trečiojo kėlinio pradžioje sublizgėjo B.Daviesas. Jis pataikė baudos metimą, pelnė du taškus, išprovokavo varžovo pražangą puolime, po kurios Artūras Milaknis šovė tritaškį, privertė N.Milutinovą sužingsniuoti žaidžiant nugara į krepšį ir nepagailėjo A.Kavaliauskui perdavimo, po kurio varžovas pažeidė taisykles.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Po šios atkarpos rezultatas tapo lygus, o „Žalgiris“ pakilo į kitą lygį. Visų pirma – gynyboje, kai pradėjo visada keistis ginamaisiais.

Čia vėl reikėtų paminėti B.Daviesą. Kai šis likdavo gintis prieš gynėją, ilgomis rankomis ir staigumu nepaliko vilčių rasti kelių link krepšio ir pačiam V.Spanouliui.

„Sąžiningai, jis fantastiškai prieš jį gynėsi visą atkrintamųjų seriją pernai. Bet Spanoulis tada pataikė tiek sunkių metimų… Brandonas pridaro problemų gynėjams savo mobilumu. Tai yra faktas. Gal reikės tą daugiau išnaudoti. Jam pačiam patinka. Jis labai kovingas. Jam patinka žaisti prieš geriausius perimetro žaidėjus. Jei pasakai, kad gali apsiginti, jis dar labiau užsiveda“, – po rungtynių B.Daviesą gyrė Šaras.

Jei pasakai, kad gali apsiginti, jis dar labiau užsiveda

Iš viso B.Daviesas pelnė 12 taškų, atkovojo 3 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus per 29 minutes.

Vis dažniau amerikiečio kolega ant parketo tampantis Antanas Kavaliauskas žaidė 15 minučių, o per jas surinko 12 taškų ir 16 naudingumo balų. Tai buvo trečios naudingiausios jo rungtynės šį sezoną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas

Dviejų „centrų“ žaidimo kartu pranašumus po rungtynių vardijo ir komandos draugai.

„Antanas atakavo jų ketvirtus ir labai gerai tai sekėsi. O kai keitiesi su Brandonu, jo niekas negali apžaisti. Turbūt dar sunkiau pulti prieš jį nei prieš mažesnį“, – kalbėjo 19 taškų surinkęs Marius Grigonis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis

„Jei jie išleidžia Milutinovą ir atakuojam gerai didelį žaidėją, tai varžovai galiausiai turi susikeist su mūsų mažuoju. Tada mūsų du dideli turi pranašumą po krepšiu, tai tiek atkovotuose kamuoliuose turime turėti pranašumą, tiek ant ūselio Antanas turi sužaisti gerai. Brandonas šiandien gerai žaidė ant ūselio. Vien privalumai. Suveikia, tai gerai“, – antrino ir Edgaras Ulanovas.

Vis solidesnį žaidimą demonstruojantis A.Kavaliauskas po mačo dingo kaip į vandenį. Kai žurnalistams buvo leista užeiti į „Žalgirio“ rūbinę, joje buvo visi krepšininkai, išskyrus Antaną. Jis nepasirodė iki pat pasikalbinimui skirto laiko pabaigos.

„Almantai, vyrai nori eit ilsėtis“, – komandos atstovui spaudai skundėsi Paulius Jankūnas.

– Kas pasikeitė ilgosios pertraukos metu? Nes rungtynių pusės skyrėsi kaip diena ir naktis,24sek paklausė B.Davieso.

– Mes kai ką pakeitėme gynyboje, pridėjome energijos. Už tai reikia pagirti mūsų vaikinus, kurie koncentravosi ties žaidimo planu ir stengėsi būti agresyvūs.

– Kas nutiko pačioje mačo pradžioje, kai varžovai pataikė vieną tritaškį po kito?

– Viskas susidėjo. Jie gerai pataikė. Mes žinojome, kad jie į aikštę žengs agresyvūs, prisimindami praėjusių metų atkrintamąsias. Jie sudavė mums smūgį, pataikė daug laisvų metimų, dauguma kurių atkeliavo iš mūsų klaidų. Negalima taip palikti laisvų varžovų. Antroje pusėje tai sutvarkėme ir viskas pasikeitė.

– Jaučiate, kad tarp šių komandų jau yra istorija, nes paminėjote nuoskaudas po praėjusių metų atkrintamųjų?

– Taip, šiek tiek. Mes žinojome, kad jie išeis su papildoma motyvacija. Tai kovinga komanda. Galvojome, kad jie sieks keršto. Tai gera pergalė, labai svarbi.

VIDEO: Edgaras Ulanovas apie savo formą po pergalės prieš „Olympiakos“: nemėgstu ieškoti kaltų ar pasiteisinimų

– Dvitaškius varžovai metė vos 40 proc. taiklumu. Kaip pavyko juos išlaikyti ties tokiu žemu pataikymu?

– Mes tiesiog pradėjome keistis visais dengiamaisiais ir laikytis plano. Žinojome, ką gali konkretus žaidėjas: kas į kurią pusę veržiasi, kas pataiko iš toli, kas – iš arti. Kai į tai koncentruojiesi, tikiesi, kad viskas pavyks. Antroje pusėje dažnai juos pagaudavome ties perdavimais, išprovokuodavome klaidas. Tas nepavyko pirmoje pusėje.

VIDEO: Linksmas M.Grigonis: varžovai dabar nebeduos man mesti

– Ką komandai atneša penketas, kuriame jūs žaidžiate kartu su Antanu Kavaliausku?

– Jį sunku uždengti. Aš tai žinau, nes kasdien prieš jį žaidžiu treniruotėse. Jis dabar yra geros formos, žinojome, kad varžovai žais su jam palankiu oponentu. Mes maitinome jį kamuoliais ir jis sužaidė labai gerai, reikia jį už tai pagirti.

– Kaip keičiasi jūsų paties žaidimas, kai žaidžiate kartu su Antanu?

– Mes tiesiog bandome kamuolį nugabenti ten, kur turime palankią progą atakuoti varžovus po išsikeitimo. Kai jis aikštėj, tiesiog stengiuosi jam duoti kamuolį. Manau, padeda tai, kad varžovai nelabai gali eiti į pagalbą dėl mūsų sudėties.

Tiesiog stengiuosi užtikrinti, kad išvedu savo žmogų tolyn ir neleidžiu Antano dvigubinti. Jis baudos aikštelėje tuomet sužaidžia prieš bet kurį varžovą, nes, nusileidęs žemyn, jis apžaisti gali bet ką.

VIDEO: Davidas Blattas spaudos konferencijoje: „Galite klausti ko norite, neišeisiu“
VIDEO: Pamatykite: užvedantys Aarono White'o dėjimai ir įspūdingai apginta namų tvirtovė prieš „Olympiakos“
VIDEO: Paulius Jankūnas po rungtynių pasakė, kas nuramino Šarą
VIDEO: Šarūnas Jasikevičius: Tai buvo geriausia pergalė, kokią esam pasiekę su šia komanda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius