-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 21

„Žalgirio“ kirtis, kurio baskai neužmirš dar ilgai

Vitorijos „Baskonia“ klubas per savo gyvavimo istoriją dažnai keitė pavadinimus, bet aukšto lygio krepšinis baskų krašte niekur nedingo. Kaip ir jų pagarba Kauno „Žalgiriui“. Prieš pirmąsias žalgiriečių rungtynes namuose ispanų žurnalistas Natxo Mendaza pasakojo, kodėl Vitorija gerbia Lietuvos čempionus, bet tuo pačiu laukia „Baskonia“ sugrįžtančios iš „Žalgirio“ arenos su tvirta pergale.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – „Baskonia“ | 20:00 | Kaunas

Per 14 tarpusavio dvikovų nuo 2000-ųjų „Žalgiris“ nugalėjo Vitorijos ekipą šešis kartus.

Pastaroji pergalė 2012-ųjų lapkričio 23-iąją buvo ypač saldi. Marko Popovičiaus, Darjušo Lavrinovičiaus ir Mindaugo Kuzminsko vedamas „Žalgiris“ net 82:45 nušlavė tuomet dar „Laboral Kutxa“ pavadinimą turėjusią komandą.

„Yra kelios priežastys, kodėl Vitorijoje mes gerbiame „Žalgirį“. Pirmiausia, dėl jūsų klubo istorijos ir Lietuvos – tradicijų rojaus, meilės ir dėmesio krepšiniui.

Antra, žalgiriečiai jau nugalėjo „Baskonia“ keletą kartų ir mes visi dar prisimename tą baisų pralaimėjimą, kai Žanas Tabakas debiutavo vyr. trenerio poste prieš ketverius metus, – 24sek pasakojo N.Mendeza.

– Bet kad ir kaip bebūtų, sirgaliai ir žiniasklaida mano, kad „Žalgiris“ neturėtų būti rimtas konkurentas kovojant dėl vietos atkrintamosiose varžybose. Tiesiog jums trūksta galingos sudėties.“

Permainos

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Ioannis Bourousis
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Ioannis Bourousis

Pristatant „Baskonia“ komandą, negalima nepaminėti didžiulių permainų, kurios sukrėtė baskų klubą vasarą. Pernai Vitorijos krepšininkai kiek netikėtai prasibrovė į Eurolygos finalo ketverto varžybas, bet turtingesni klubai greitai išgraibstė geriausius „Baskonia“ žaidėjus.

Trenerio poste kroatą Velimirą Perasovičių pakeitė Sito Alonso, o pagrindinėje sudėtyje liko tik penki pernykštės komandos žaidėjai.

Vitorijoje netrūksta vilties, kad šiųmetinė sudėtis geresnė nei pernykštė.

Didžiausios netektys – Mike'as Jamesas, Darius Adamsas ir Ioannis Bourousis.

„Bet nepaisant to, Vitorijoje netrūksta vilties, kad šiųmetinė sudėtis geresnė nei pernykštė. Bet ir sirgaliai, ir žiniasklaida sutinka, kad vėl patekti į finalo ketvertą bus gana sudėtinga. Patys vadovai nekelia konkrečių tikslų. Bet galima teigti, kad „Baskonia“ kovos dėl vietos atkrintamosiose, o ten jau galės mėgautis kelione ir tiesiog bandyti laimę“, – pasakojo N.Mendaza.

Naujai surinkta sudėtis baskus džiugina savo puolimo potencialu. Nors visa komanda kartu ruoštis sezonui pradėjo labai vėlai dėl traumų ir Europos čempionato atrankos, per ketverias Ispanijos čempionato rungtynes pelnė vidutiniškai net 91,5 taško ir laimėjo tris susitikimus.

„Bet silpnosios pusės yra gynyba, ypač po krepšiu. Ir kova dėl atšokusių kamuolių. Visi „Baskonia“ aukštaūgiai yra minkštesni ir nesistumdo baudos aikštelėje. Todėl aukštaūgiams nuolat turi padėti Adamas Hanga, Jaka Blažičius ir kiti žaidėjai“, – pasakojo N.Mendaza.

Nustebinęs nuvylęs NBA talentas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrea Bargnani
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrea Bargnani

Andrea Bargnani buvo pirmasis 2006-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas, bet už Atlanto nepadarė karjeros, kokios iš jo tikėjosi „Toronto Raptors“.

30 metų italas grįžo į Europą su vilčių nepateisinusio, minkšto ir tingaus žaidėjo etikete. Bet Vitorija kol kas maloniai nustebinta.

Sirgaliai iš Bargnanio pradeda tikėtis panašaus stebuklo, koks įvyko su Bourousiu.

Pirmosiose Eurolygos rungtynėse A.Bargnani į Stambulo „Anadolu Efes“ krepšį įmetė 24 taškus ir nukalė pergalę 85:84.

„Bargnani Vitorijoje sulaukė daugybės gerų atsiliepimų. Jis rodo, kad gali tapti rimtu faktoriumi, – tikino ispanų žurnalistas. – Bargnani atrodo motyvuotas, tikslus ir sirgaliai pradeda tikėtis panašaus stebuklo, koks įvyko su Bourousiu, kuris atvyko į Vitoriją po prasto sezono, bet sužibėjo Eurolygoje.

Sirgaliai žaidėjams nekelia didelio spaudimo, todėl dauguma jų Vitorijoje jaučiasi gerai ir dažniausiai sužaidžia aukščiau galimybių ribos. Pats Bargnani dar toli gražu ne šimtaprocentinės formos, galbūt tik penkiasdešimt, bet jau dabar demonstruoja, kad gali dominuoti. Čia visi juo džiaugiasi.“

Tipinė lietuvio problema

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis

Šį sezoną pagrindinėje komandoje rungtyniaus aštuoniolikmetis lietuvis Tadas Sedekerskis. Interviu 24sek jis teigė, kad nesitiki žaisti labai daug, bet ruošis maksimaliai išnaudoti kiekvieną progą. Panašiai kalba ir N.Mendaza.

„Sedekerskis susiduria su tipine jaunų vaikių problema, kai šie persikelia į tokius klubus kaip „Baskonia“. Lietuvis užsitarnavo vietą komandoje dėl savo talento, bet taip pat ir dėl to, kad neužima legionieriaus kvotos Ispanijos čempionate, – pripažino ispanas.

T.Sedekerskis vis dar mokosi ir niekas iš jo šį sezoną dar nesitiki didelio indėlio.

– Sedekerskis vis dar mokosi ir niekas iš jo šį sezoną dar nesitiki didelio indėlio. Bet po pastarosios pergalės prieš „Andorra“ klubo treneris Sito Alonso užsiminė, kad Tadas turėtų žaisti šaltakraujiškiau ir daugiau prisidėti, kadangi jo lengvojo krašto puolėjo pozicijoje lieka vienintelis Adamas Hanga. O vengrui reikia pagalbos.

Kol kas T.Sedekerskis žaidžia nedaug, bet manau, kad sezonui įsibėgėjant minučių skaičius augs, ypač Ispanijos čempionate“.

Vidutiniškai 4,3 taško per 9 minutes Ispanijoje renkantis T.Sedekerskis teigė, kad jam tai bus ypatingos rungtynės. Tokios tikrai bus, jei žaliai balti „Žalgirio“ areną naujoje Eurolygoje atidarys pergale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius