Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 23

„Žalgirio“ persigrupavimas: 7 didžiausi rezervai karui su „Olympiakos“

Kauno „Žalgirio“ vyrams kiekvienos Eurolygos atkrintamųjų varžybų rungtynės yra neįkainojama patirtis. Ja varžovams visa galva nusileidžiantys žalgiriečiai iš Graikijos parsivežė gerų pamokų. Patys žaidėjai po pralaimėjimo akcentavo persigrupavimą, kuris persvertų serijos iki trijų pergalių rezultatą savo naudai 2-1. 24sek surado bent septynis „Žalgirio“ rezervus kare su „Olympiakos“.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Antradienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Olympiakos“ | 20:00 | Kaunas

Paulius Jankūnas

Kauno „Žalgiriui“ Pirėjuje labiausiai trūko Pauliaus Jankūno.

„Žalgirio“ kapitonas per dvejas rungtynes pelnė vos 4 taškus. Iš viso per 55 min. 21 sek. naudingiausias „Žalgirio“ žaidėjas atakavo krepšį tik 7 kartus (2/7 dvit.), nė karto nestojo prie baudų metimo linijos ir surinko 13 naudingumo balų.

Palyginimui, reguliariajame sezone P.Jankūno indėlis siekdavo vidutiniškai 12,1 taško ir 14,3 naudingumo balo.

P.Jankūnas reguliariajame sezone: 12,1 tšk. | 4,8 kam. | 14,3 naud.
P.Jankūnas atkrintamosiose: 2 tšk. | 5 kam. | 6,5 naud.

Paprastai jis būna žymiai agresyvesnis – aukštaūgis yra daugiausia baudų metimų Eurolygoje išmetantis žalgirietis – vid. 3,4 per rungtynes. Dvitaškių ir tritaškių jis išmeta taip pat gerokai daugiau nei Graikijoje – 7,8 per susitikimą.

Kad P.Jankūnas namie bus solidesnis, leidžia tikėtis kontrastinga statistika „Žalgirio“ arenoje ir išvykose.

Kaune P.Jankūnas į sezoną pelno vidutiniškai 13,7 taško (61,6 proc. dvit., 40 proc. trit.), atkovojo 4,9 kamuolio ir renka 16,7 naudingumo balo.

Tuo tarpu išvykose kapitono rodikliai smunka iki 8,1 taško (52,6 proc. dvit., 20 proc. trit.), 4,8 kamuolio ir 9,9 naudingumo balo.

Su sėkmingu P.Jankūnu „Žalgiris“ gali atrodyti dar solidžiau.

Edgaras Ulanovas

Alfredo Pliadžio nuotr./Edgaras Ulanovas
Alfredo Pliadžio nuotr./Edgaras Ulanovas

Dar viena „Žalgirio“ kolona, Pirėjuje likusi be taškų antrosiose serijos rungtynėse.

Edgaras Ulanovas per dvejas rungtynes su „Olympiakos“ iš žaidimo pataikė vos 1 metimą iš 8. Per 54 minutes 21 sekundę puolėjas sukrapštė vos 5 taškelius ir 5 naudingumo balus.

Reguliariajame sezone jo vidurkis siekdavo 7,5 taško ir 11,5 naudingumo balo.

Dvitaškius E.Ulanovas mesdavo vid. 55,4 proc. taiklumu ir dažnai priešininkus gniuždydavo savo žaidimu nugara į krepšį, ypač lemiamomis rungtynių minutėmis.

Kaip pasakytų treneriai, kartais gali ir nekristi, tačiau žaidėjų energijos kiekis neturėtų keistis. Tačiau E.Ulanovo agresijos ypač trūksta baudos aikštelėje.

Reguliariajame sezone puolėjas sugriebdavo 4,2 atšokusio kamuolio, iš kurių bent 1,4 puolime. Bet aukšti ir stiprūs „Olympiakos“ puolėjai žalgiriečiui ketvirtfinalyje leido atkovoti tik 4 kamuolius ir visus gynyboje.

E.Ulanovas reguliariajame sezone: 7,5 tšk. | 4,2 kam. | 11,6 naud.
E.Ulanovas atkrintamosiose: 2,5 tšk. | 2 kam. | 2,5 kam.

Tiesa, kitaip nei P.Jankūnui, E.Ulanovui sužaisti efektyviau gali būti nelengva. Mat jo centimetrų ir jėgos pranašumą, kurį turėjo prieš daugelį tiesioginių oponentų, sugėrė „Olympiakos“ puolėjas Ioannis Papapetrou, o į rikiuotę dar grįžo graikų gynybą cementuojantis Kostas Papanikolaou.

Prieš šiuos graikus E.Ulanovo stiprybės sumažėja iki minimumo. „Žalgirio“ trenerių štabui reikės surasti naujų būdų, kaip išnaudoti vieną savo lyderių.

Kita vertus, E.Ulanovas dievina didžiausios atsakomybės rungtynes, ką byloja krūva finalo MVP statulėlių. 26-erių krepšininkas norės reabilituotis prie savų sirgalių ir parodyti, dėl ko jį žvejoja Eurolygos komandos.

Aaronas White'as

Alfredo Pliadžio nuotr./Aaronas White'as
Alfredo Pliadžio nuotr./Aaronas White'as

Aaronas White'as pirmosiose rungtynėse Pirėjuje įsigudrino įraityti du tritaškius, ką pastarąjį kartą per vieną Eurolygos mačą buvo padaręs lapkričio mėnesį.

Tačiau labiau už jo tritaškius „Žalgiriui“ trūksta amerikiečio energijos.

Per dvejas rungtynes Graikijoje A.White'as atkovojo tik 1 kamuolį puolime. Paprastai per vieną mačą jis sugriebia vidutiniškai 1,1 ir yra gerokai pastebimesnis dėl savo polinkio lipti priešininkams per galvas. Bet fiziškai stiprūs graikai kiek apramino „Žalgirio“ žvėrį.

Ypač tos energijos jam ir visam „Žalgiriui“ trūko antrajame susitikime, kuriame žaliai balti po „Olympiakos“ krepšiu sugriebė vos 2 kamuolius. Palyginimui, pirmojoje dvikovoje tą pavyko padaryti net 14 kartų.

A.White'as reguliariajame sezone: 9,4 tšk. | 4,5 kam. | 10,5 naud.
A.White'as atkrintamosiose: 7 tšk. | 2,5 kam. | 8,5 naud.

Aišku, „Olympiakos“ aukštaūgiai neleis „Žalgiriui“ taip savivaliauti po jų krepšiu, tačiau vietos tobulėti – per akis. Ne veltui Šaras po nesėkmės užsiminė, kad paprastai jo vyrai būna energingesni ir tai, kad graikai pranoko jo auklėtinius agresija, jį nuliūdino.

Vaidmenų žaidėjai

Jei prakalbome apie Aaroną White'ą, tai reikėtų išskirti „Žalgirio“ vaidmenų žaidėjus.

Beno Udrihas serijos pradžioje nepriminė to slovėno, kuris reguliariojo sezono pabaigoje sužaidė porą puikių mačų su CSKA ir „Olympiakos“.

Per minėtąsias dvikovas jam būnant aikštėje „Žalgiris“ laimėjo atkarpą 34 taškų skirtumu, o Pirėjuje jo +/ – rodiklis parodė -4.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Beno Udrihas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Beno Udrihas

Beno grįžo prie, deja, jam įprasto 2 taškų ir 2 naudingumo balo vidurkio. Prieš atkrintamąsias apie 36-erių veteraną kalbėjome kaip apie naujausią „Žalgirio“ ginklą, bet kritiniu metu jis vėl užsikirto. Žalgiriečiams reikia solidesnio vyriausio ekipos nario vadovavimo komandai.

Axelis Toupane'as taip pat jau buvo įrodęs, kad yra geresnis nei 3 taškų ir 0,5 naudingumo balo žaidėjas.

Be kelių blykstelėjimų prieš Vassilį Spanoulį, puolėjas „Žalgiriui“ atnešė 10 taškų +/ – žalą.

Namų aikštės pranašumas

Šarūnui Jasikevičiui po pralaimėjimo buvo sunku pasidžiaugti didžiausiu laimėjimu Pirėjuje, bet faktas nenuginčijamas – „Žalgiris“ nugvelbė iš „Olympiakos“ namų aikštės pranašumą ir dabar turi didesnę tikimybę prasibrauti į finalo ketvertą.

„Žalgirio“ arenoje šį sezoną krito trys iš penkių geriausių Eurolygos komandų: CSKA, „Olympiakos“ ir „Panathinaikos“. Beje, kitą iš to penketo – „Fenerbahče“, žalgiriečiai buvo nugalėję Stambule.

Iš 18 reguliariajame sezone pasiektų pergalių žalgiriečiai 11 iškovojo prie savų sirgalių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Statistiškai „Žalgiris“ namie žaidžia 0,7 taško rezultatyviau, 7,8 naudingumo balo efektyviau, 0,6 proc. tiksliau, atkovoja 0,9 kamuolio daugiau ir atlieka 2,1 rezultatyvaus perdavimo daugiau.

Šiurpome nuo atmosferos Pirėjuje, o dabar savo žodį turėtų tarti „Žalgirio“ aistruoliai. Jie prie televizoriaus ekrano karščiavosi ir dėl tų švilpukų, ir dėl graikų nepagarbos Šarui bei „Žalgirio“ vyrams, tad savo energiją galės išlieti tribūnose.

Daugiau nei 13 tūkstančių balsų taps šeštuoju „Žalgirio“ žaidėju aikštėje. Reguliariojo sezono finišo tiesiojoje atmosfera Kaune būdavo magiška. Neatsimenu, kada „Žalgirio“ sirgaliai buvo tokie triukšmingi, kaip vienoje paskutinių dvikovų su CSKA.

Tad šią savaitę namie galima tikėtis ir efektyvesnio, ir energingesnio „Žalgirio“.

Kita vertus, graikai išvykose žaidžia solidžiai. „Olympiakos“ šį sezoną nugalėjo „Fenerbahče“ Stambule, „Real“ klubą Madride ir „Panathinaikos“ OAKA arenoje. Graikai svarbiose išvykos rungtynėse kartais susitelkia netgi labiau nei namuose. Pamatysime, kaip juos paveiks „Žalgirio“ arenos sienos.

Šaro protas

„Žalgiris“ jau buvo beveik perlaužęs antrąsias rungtynes Pirėjuje, kai Ioannis Sfairopoulas sustatė penkis mobilius žaidėjus, kurie keitėsi visais dengiamaisiais ir išmušė svečius iš vėžių.

Brandonas Daviesas keliskart nepasinaudojo savo pranašumu prieš žemesnius priešininkus po krepšiu, vėliau gynėjai nebeįvedė jam kamuolio ir „Žalgirio“ užduso „Olympiakos“ gynyboje.

Tada ant suolo liko Antanas Kavaliauskas, kuriuo „Žalgiris“ šį sezoną ne sykį bausdavo varžovus už tokią pasirinktą taktiką. Be to, Pauliaus Jankūno naudingesnis žaidimas baudos aikštelėje taip pat padėtų eliminuoti I.Sfairopoulo išmestą kozirį.

Matant, kaip serijoje savo žaidėjais manevruoja Šarūnas Jasikevičius, galima tikėtis, kad „Žalgiris“ išspręs šį komandą lemiamu metu sugniuždžiusį rebusą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Jeigu Nikola Milutinovas nesugalvos nepaisyti gydytojų nuomonės ir negrįš anksčiau laiko (kaip tą padarė Georgios Bogris), „Olympiakos“ turės mažiau pasirinkimų ir bus labiau nuspėjamas.

Žavu stebėti, kaip Šaras gražiai strateguoja žaidimą prieš Vassilį Spanoulį. Vos tik „Olympiakos“ ikona yra aikštėje, „Žalgiris“ iškart atakuoja 35-erių veterano gynybą.

V.Spanoulis laksto aikštėje su taikiniu ant nugaros. Vasilije Micičius pasakiškai išnaudojo savo pranašumus prieš patyrusį graiką, kai pasistatydavo priešininką po krepšiu ir iš ten arba pats įstumdavo taškus, arba kaip pro rakto skylutę iškišdavo kamuolį Brandonui Daviesui.

Jeigu V.Spanoulis stovėdavo prie Artūro Milaknio, „Žalgiris“ iškart regzdavo atakas išvedant savo patikimiausią snaiperį prie tritaškio linijos.

Net Axelis Toupane'as, kuris šiaip yra viena paskutinių „Žalgirio“ opcijų puolime, sėkmingai taršė V.Spanoulio gynybą.

Bus įdomu stebėti, kokių dar naujų žaidimo variantų Š.Jasikevičius pateiks Kaune. Akivaizdu, kad po pralaimėjimo Graikijoje trenerių štabui reikės padaryti tam tikrų korekcijų. Jos atkrintamosiose yra pagrindinis akcentas.

Švilpukai

Antrosios serijos rungtynės Graikijoje paliko nemažai klaustukų dėl arbitrų darbo. Jeigu švilpukai kritiniais rungtynių momentais būtų 50 su 50, „Žalgirio“ šansai taip pat nežymiai išaugtų.

Kita vertus, tai nepriklauso nuo „Žalgirio“ komandos. Žalgiriečiai turi kontroliuoti tai, kas priklauso nuo jų – šešis kitus rezervus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius