Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 21

„Žalgiris“ nepasiduoda – žaidėjų Lietuvos rinktinei per „langus“ neduos

Kauno „Žalgiris“ mėgsta prisistatyti visos Lietuvos komanda, bet kai ateis laikas, rinksis Eurolygą, o ne Lietuvos rinktinę. Tai 24sek patvirtino Kauno klubo prezidentas Paulius Motiejūnas, dėl chaoso krepšinyje pirštu bedantis į Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA).
„Žalgirio“ vadovas P.Motiejūnas  bendrauja su federacijos vadovu A.Saboniu ir D.Adomaičiu, bet žalgiriečių į rinktinę lapkritį ir vasarį neišleis.
„Žalgirio“ vadovas P.Motiejūnas bendrauja su federacijos vadovu A.Saboniu ir D.Adomaičiu, bet žalgiriečių į rinktinę lapkritį ir vasarį neišleis.

Dainiui Adomaičiui pasaulio čempionato atrankos rungtynėms teks ruoštis be žalgiriečių.

Nors keli Eurolygos klubai svarsto išleisti savo šalių žaidėjus į nacionalinių komandų varžybas, „Žalgiris“ netradicinių sprendimų nedarys. Visi geriausi „Žalgirio“ lietuviai krepšininkai – Paulius Jankūnas, Edgaras Ulanovas, Antanas Kavaliauskas, Artūras Milaknis – liks klube lapkritį ir vasarį, kai D.Adomaičio vadovaujama Lietuvos rinktinė kausis pasaulio čempionato atrankos varžybose su Lenkija, Kosovu ir Vengrija.

„Jei žmogus dirba pas jus ir gauna atlyginimą, o darbdavys staiga pareiškia: dabar nebedirbk, važiuok kažkur dvi savaites, o mes be tavęs žaisime Eurolygoje, – argumentavo P.Motiejūnas. – Kaip mes atrodytume su šešiais užsieniečiais ir dubleriais?..

Net nėra apie ką kalbėti. Mūsų išvažiuotų daugiau nei pusė, o mes juk žaisime su Eurolygos grandais.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

Kaip mes atrodytume: su šešiais užsieniečiais ir dubleriais?

Moka pinigus, bet neturi žaidėjo

P.Motiejūnas skaičiuoja taip: klubas moka atlyginimus žaidėjams 10 mėnesių, o pirmoji įplauka ateina už rugsėjį. Bet štai dėl FIBA rengiamo Europos čempionato Kaune iki šiol nėra įžaidėjo Vasilije Micičiaus, kuris su Serbijos rinktine nukeliavo iki finalo ir paprašė kelių dienų poilsio.

„Pinigus mokame mes, o jis žaidžia už Serbijos rinktinę. Tai – nesąmonė. Mes tapome įkaitais ir turime laukti, kada atvažiuos į komandą vienas žaidėjas, kada antras ir taip toliau. Yra suplanuotos treniruotės, bet normalaus darbo nėra. Išleisdami žaidėjus į rinktinę mes turime aukoti sportinius rezultatus. Bet to sau leisti negalime, nes turime įsipareigojimų rėmėjams ir žiūrovams“, – kalbėjo P.Motiejūnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Džordževičius ir Vasilije Micičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Džordževičius ir Vasilije Micičius

A.Sabonis klubo nebespaus

Krepšinio fronte „Žalgiris“ nusprendė tvirtai laikytis Eurolygos linijos, nors šios organizacijos kare su FIBA vyksta įvairūs paslėpti žaidimai.

Milano „Olimpia“ klubas, kuriame rungtyniauja Mantas Kalnietis ir Artūras Gudaitis, yra užsiminęs, jog gali išleisti savo žaidėjus į rinktinę. Tiesa, veikiausiai tai būtų italai krepšininkai, kurie neatlieka Milano komandoje svarbaus vaidmens.

Tokią mintį Milano klubui perša Italijos krepšinio federacijos vadovai. Panašiai gali nutikti Rusijoje, kur ne nuo CSKA, o nuo Kremliaus nuomonės priklausys, kur keliaus Rusijos čempionų klubui atstovaujantys Andrejus Voroncevičius, Vitalijus Fridzonas ir kiti – į rinktinę ar į Eurolygos varžybas. Veikiausiai Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka pasieks savo ir gaus žaidėjus rinktinei.

Net Ispanijos krepšinio federacijos prezidentas Jorge Garbajosa aktyviai rekomenduoja klubams leisti žaidėjus į rinktinę, bet šioje šalyje Madrido „Real“, „Barcelona“ yra Eurolygos pusėje – šie klubai nėra linkę nusileisti.

Taip yra ir Lietuvoje, kur Lietuvos krepšinio federacija nebenori bandyti reguliuoti gyvenimo privatiems krepšinio klubams. Pernai Arvydo Sabonio vadovaujama LKF, pabūgusi FIBA sankcijų rinktinei, diskvalifikavo Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir Panevėžio „Lietkabelį“, kai šie pasirinko Eurolygos rengiamas Europos taurės, o ne FIBA Čempionų lygos varžybas. Šis sprendimas buvo sustabdytas teisme.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Špokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Špokas

Nors, pasak P.Motiejūno, „Žalgiris“ kalbasi ir girdi federaciją, ši nebeketina bauginti „Žalgirio“ nedemokratiškais grasinimais.

„Kaip mes galime prašyti to, už ką nemokame? – sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, 24sek paklaustas, ar prašys „Žalgirio“ išleisti žaidėjus į Lietuvos rinktinę. – Tai paprasti dalykai – klubai moka atlyginimus ir žaidžia svarbias rungtynes. Mes neturime jokios įtakos.“

FIBA bando paspausti, bet būdų neranda

FIBA nagrinėjosi galimus „Žalgirio“ spaudimo būdus. Patricko Baumanno vadovaujamos organizacijos atstovai per LKF teiravosi apie Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) finansavimo taisykles ir apie galimybes paveikti privatų krepšinio klubą.

Tačiau „Žalgiris“ negauna lėšų iš KKSD rėmimo fondo, kaip negauna lėšų ir iš federacijos. „Valstybė neduoda nė cento privačiam klubui. Be to, pagal Europos Sąjungos direktyvas, klubams negali būti daromas spaudimas iš centralizuotos valdžios“, – aiškino M.Špokas.

P.Motiejūnas įsitikinęs, kad valstybė šautų sau į koją, jei sumanytų diktuoti sąlygas klubui, kuris kuria kokybiškiausią krepšinio produktą ir augina jaunus žaidėjus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./V.Matijošaitis, A.Sabonis, P.Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./V.Matijošaitis, A.Sabonis, P.Motiejūnas

Solidžią sumą – beveik 2 mln. eurų – „Žalgiriui“ praėjusį sezoną skyrė Kauno savivaldybė.

Ką pasirinktų kaunietis sirgalius – žalgiriečius Eurolygoje ar pasaulio čempionato atrankos varžybose? P.Motiejūnas siūlo į šias svarstykles pirmiausia įsprausti FIBA.

„Tai FIBA tyčiojasi iš sirgalių, – teigė P.Motiejūnas. – Pirmiausia ji pasityčiojo, kai nepakvietė geriausių teisėjų iš Eurolygos, o pasirinko arbitrus iš ketvirto ar penkto reitingo dešimtuko.

Antras pasityčiojimas, kad negalės atvažiuoti NBA žaidėjai.“

Mažieji diktuoja sąlygas krepšinio valstybėms

Iš tiesų FIBA net nebando erzinti pasaulio krepšinio dramblio kitoje Atlanto pusėje. Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas ir Domantas Sabonis, kaip ir kelios dešimtys kitų NBA žaidžiančių europiečių, tikrai neatvažiuos lapkritį ar vasarį žaisti už Lietuvos rinktinę.

Pati FIBA skriaudžia žiūrovą, kuris ateina ir moka pinigus.

„Pati FIBA skriaudžia žiūrovą, kuris ateina ir moka pinigus“, – pabrėžė P.Motiejūnas.

Jo nuomone, palikdama stipriausias Europos krepšinio valstybes be geriausių žaidėjų rinktinėse FIBA suteikia šansą silpnesnėms komandoms, kurios turės gerus šansus įveikti nukraujavusias konkurentes.

„Krūva mažųjų krepšinio federacijų balsų gali nuspręsti už didžiąsias federacijas, kurios pakišamos po tanku ir galiausiai atsiduria teisininkų ginčuose, – teigė „Žalgirio“ vadovas. – Eurolygoje mes diskutuojame kartu ir laikomės kartu – esame sutarę dėl bendrų veiksmų.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas ir  Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas ir Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu.

Eurolyga siūlo naują modelį

Naujausias Eurolygos žingsnis – kitokio tvarkaraščio modelio pasiūlymas.

Ketvirtadienį išplatintame pareiškime Eurolyga siūlo „langus“ klubų varžyboms rengti birželį ir liepą – kai baigiasi klubų sezonas, kuris vyktų nuo rugsėjo iki birželio.

„Man atrodo, kad taip rinktinės gautų stiprius žaidėjus, o visą sezoną matytume stiprią Eurolygą“, – tokiam projektui pritarė ir P.Motiejūnas.

Tačiau FIBA jau yra patvirtinusi savo tvarkaraštį, kuris primena pasaulio ar Europos futbolo pirmenybių atrankos sistemą.

Karas bus ir jis bus ilgai. Reikės jį kažkaip pralaukti.

Tikimybė, kad FIBA pritartų Eurolygos projektui, yra labai menka ir dėl tebevykstančių teismų bei subjurusių asmeninių santykių tarp dviejų krepšinio organizacijų vadovų.

„Karas bus ir jis bus ilgai, – prognozavo P.Motiejūnas. – Reikės jį kažkaip pralaukti. Advokatai bus laimingi, gavę daug darbo, FIBA pasijus galingai. Bet anksčiau ar vėliau krepšinio ir verslo logika turėtų įveikti FIBA jėgos veiksmus.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Sabonis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius