Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 21

„Žalgiriui“ bus sunku ištirpdyti Maskvoje įšalusį nepalankų skaičių

Pilki debesys, apledėję keliai ir šaligatviai bei žemiau nulio apšalusi Maskva pasitiko Kauno „Žalgirį“, išsiruošusį į dvigubos Eurolygos savaitės kliūčių barjerą. Rusijos sostinėje įšalęs ir „Žalgiriui“ nepalankus rezultatas. Modernios Eurolygos istorijoje „Žalgiris“ su CSKA Maskvoje susitiko 10 kartų ir žalgiriečiams nė sykio nepavyko parvežti namo pergalės. Sinoptikai Maskvoje neprognozuoja atšilimo, kaip ir krepšinio dievai „Žalgiriui“ pergalės.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Trečiadienis | Eurolyga | CSKA – „Žalgiris“ | 19:45 | Maskva

Kad ir koks turtingas, kad ir koks galingas, kad ir koks elitinis yra CSKA klubas, „Žalgiriui“ tai nebėra baubas.

Nuo 2016–2017 m. sezono „Žalgiris“ laimėjo net 3 iš 5 susirėmimų su CSKA. Palyginimui, tik Stambulo „Fenerbahče“ daugiau nei per porą sezonų nugalėjo Eurolygos superklubą tris kartus.

Žaliai baltų sirgaliai pergalės prieš CSKA Eurolygoje laukė 17 metų, kol 2017-ųjų sausį ledus pramušė Dariaus Maskoliūno 9 paskutiniąsias mačo minutes treniruotas „Žalgiris“. Dėl dviejų techninių pražangų iš aikštės išvytas Šaras istorinę pergalę sutiko rūbinėje, apie ją sužinojęs iš triukšmo tribūnose ir vaizdų monitoriuose.

Kai Šarūnas Jasikevičius perėmė „Žalgirio“ vairą ir sukomplektavo Lietuvos čempionų komandą pagal savo viziją, žalgiriečiai kiekviename mūšyje su CSKA galynėjosi iki paskutinių rungtynių minučių.

Būtent Šaro žaidimo filosofija padėjo nulaužti neįveikiamą CSKA kodą. Bet susikurti dar vieną pirmą kartą bus nelengva. „Žalgiris“ Maskvoje versis be savo kapitono Pauliaus Jankūno.

Dėl įplyšusio vidinio užtvaro raumens 34-erių puolėjas negalės padėti komandai maždaug porą savaičių. P.Jankūno figūra svarbi tuo, kad „Žalgiris“ yra daugiausia atakų iš baudos aikštelės „posto“ situacijose kurianti komanda Eurolygoje.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kam „Žalgiris“ turėtų patikėti lemiamą metimą su CSKA? (1/4)

Tiesa, Š.Jasikevičius jau ne sykį nurodė „Žalgiriui“ žaisti per baudos aikštelę ir kažką panašaus galbūt išvysime ir trečiadienio vakarą.

Matote, aukščiausias CSKA žaidėjas – 208 cm ūgio puolėjas Andrejus Lopatinas. Bet jaunimo programos atstovas turėtų visai nebūti registruotas šioms rungtynėms.

Kitas eilėje pagal centimetrus – 207 cm ūgio Andrejus Voroncevičius, tačiau jis žaidžia ketvirtoje pozicijoje. 213 cm ūgio Laurynas Birutis ir du 208 cm ūgio centrai Brandonas Daviesas bei Antanas Kavaliauskas bandys išnaudoti savo centimetrus ir nenustebkite, jei vėl dažniau matysime penketą su dviem vidurio puolėjais.

Nors viskas gerokai sudėtingiau, nei gali pasirodyti paviršiuje. CSKA kol kas efektyviausiai stabdo varžovų išpuolius baudos aikštelėje.

Putino palaimintas ginklas

Tiesa, P.Jankūno netektis trumpina Šaro pasirinkimą aukštaūgių grandyje. O CSKA gali bandyti atmušti žalgiriečių atakas su nauju Vladimiro Putino palaimintu ginklu.

Prieš savaitę V.Putinas suteikė Rusijos pilietybę 24 metų 204 cm ūgio vidurio puolėjui Joeliui Bolomboy'ui.

52-uoju šaukimu 2016-ųjų NBA naujokų biržoje pakviestas, bet „Utah Jazz“ ir „Milwaukee Bucks“ ekipose neįsitvirtinęs krepšininkas ruošiasi debiutuoti oficialiose rungtynėse.

J.Bolomboy'us jau žaidė prieš „Žalgirį“ ikisezoninėse rungtynėse Turkijoje, bet kadangi klubas tvarkė krepšininko dokumentus, nenorėjo sudeginti legionieriaus statuso ir neregistravo naujoko nei VTB, nei Eurolygos kovoms. Jeigu būtų registravę, net ir gavęs Rusijos pilietybę, J.Bolomboy'us iki kito sezono būtų traktuojamas kaip legionierius.

Apie J.Bolomboy'aus pajėgumą spręsti sudėtinga. NBA jis per du sezonus sužaidė 18 rungtynių, kuriose gaudavo pasireikšti tik po 5 minutes ir rinkdavo 1,7 taško bei 1,5 atkovoto kamuolio.

Daugiau pasireikšti aukštaūgis gavo G lygoje, kurioje per du sezonus turėjo 16,4 taško ir 11,2 atkovoto kamuolio vidurkį.

Europoje J.Bolomboy'us dar nerungtyniavo – krepšinio pagrindus įgijo JAV koledže, o pastaruosius dvejus metus mėtėsi tarp NBA ir G lygos.

Kolegos Rusijoje pasakoja, kad J.Bolomboy'us savo meistriškumu galbūt dar neprilygsta Kyle'ui Hinesui ar Othello Hunteriui, tačiau yra įdomus projektas.

Pastaruosius mėnesius jis gerai atrodė D.Itoudžio treniruotėse. „Megasport“ arenoje J.Bolomboy'aus debiuto lauks ir jo šeima – mama rusė bei iš Kongo kilęs tėtis. Pora atsitiktinai susipažino Raudonojoje aikštėje, o vėliau per visišką atsitiktinumą apsilankė pas tą patį odontologą.

Bet kokiu atveju, Rusijos žaidėjo statusas ypač pravers CSKA komandai, kuri ieško naujų talentingų vietos žaidėjų ir išgyvena kartų kaitą.

„Džiaugiuosi, pagaliau galėdamas prisijungti prie komandos. Tikiuosi, pasirodysiu ant parketo, – laukdamas savo debiuto, Eurolygos tinklalapiui sakė J.Bolomboy'us. – Noriu įžiebti į komandos žaidimą kibirkštį ir padėti laimėti. Koledže teko susidurti su Brandonu Daviesu, o prieš Kauno komandą jau rungtyniavome draugiškose rungtynėse. Būsime pasiruošę.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: CSKA prieš „Žalgirį“ traukia naują V.Putino palaimintą ginklą (3/4)

Kiti pavojai „Žalgiriui“

Nei Joelis Bolomboy'us, nei kiti CSKA vidurio puolėjai nekels didžiausios grėsmės „Žalgirio“ krepšiui.

Visas „Žalgirio“ gynybos dėmesys bus sutelktas į gynėjų grandį.

Michaelo Jordano krikštasūnis Cory Higginsas renka vid. 16,3 taško, Nando De Colo prideda 14,7 taško, o daugiausiai kamuolių jiems išskirsto Sergio Rodriguezas, su 10,7 taško ir 5,6 rezultatyvaus perdavimo vidurkiu.

Į antrąjį Eurolygos simbolinį penketą pernai patekęs S.Rodriguezas per tris CSKA ir „Žalgirio“ akistatas praėjusį sezoną pelnė vid. tik 6,3 taško (28 proc. met.), skirstė po 3 rezultatyvius perdavimus ir rinko tik 4,7 naudingumo balo.

Per tuos susitikimus ispanas nė karto nepelnė dviženklio taškų skaičiaus ir neatliko daugiau nei 4 rezultatyvių perdavimų. Įprastą dieną šie skaičiai yra žemiau atakų organizatoriaus vidurkio.

Jeigu „Žalgiriui“ vėl pavyks efektyviai uždaryti dešinę pusę S.Rodriguezui, CSKA turės atrasti kitą patikimą žaidimo dirigentą.

Tikrųjų Chacho dublerių pasirinkimas nėra įspūdingas. Pavyzdžiui, Danielis Hackettas dar neranda savęs sezono pradžioje ir gali būti visai neregistruotas rungtynėms.

D.Itoudžiui visai imponuoja jaunojo ruso Saša Kulagino žaidimas.

Jeigu nepavyktų suvaldyti komandos nė vienam iš jų, kamuolį į rankas galėtų perimti tas pats Nando de Colo (3,3 perd.) ar Cory Higginsas.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ kelyje dar nenugalėta CSKA su M.Jordano krikštasūniu (2/4)

Ne visada tais kertiniais CSKA žaidėjais tampa užsieniečiai.

Praėjusį sezoną Maskvoje „Žalgirį“ palaidojo Andrejaus Voroncevičiaus tritaškės bombos ketvirtajame kėlinyje.

CSKA puolimą aukštaūgių grandyje praplėčia Alecas Petersas (7,7 tšk., 57,7 proc. trit.). „Žalgirio“ gynybą gali padraskyti ir greitose atakose efektingais dėjimais gniuždyti Willas Clyburnas (12 tšk., 16,6 naud.).

CSKA pavojingi visose pozicijose, todėl „Žalgiris“ turės žaisti tobulą krepšinį, kad galėtų laimėti dar neužkariautoje Eurolygos teritorijoje.

Žaidėjas Min. Tšk. Dvit. Trit. Kam. Perd. Naud.
ANTONOV, SEMEN 8:04 1.9 55.6% 1.4 0.1 0.9
CLYBURN, WILL 25:43 12 57.1% 15.4% 7 1.4 16.6
DE COLO, NANDO 24:58 14.7 58.5% 35.5% 2.6 3.3 16.9
HACKETT, DANIEL 9:36 1.6 21.4% 20% 1.7 1.1 -0.1
HIGGINS, CORY 23:56 16.3 53.8% 52.2% 2.9 1.9 17
HINES, KYLE 19:51 7.9 51.1% 4 0.9 7.6
HUNTER, OTHELLO 20:19 8.6 70.3% 4.3 0.7 10.4
KULAGIN, MIKHAIL 6:45 1.7 50% 33.3% 1
KURBANOV, NIKITA 12:05 6.6 75% 57.1% 3.2 0.8 10.2
PETERS, ALEC 19:47 7.7 33.3% 57.7% 3.3 0.6 7.3
RODRIGUEZ, SERGIO 24:14 10.7 33.3% 39.1% 1.7 5.6 10.4
UKHOV, IVAN 4:08 0.3 0.5 0.3 -0.3
VORONTSEVICH, ANDREY 11:10 2.2 27.3% 1.8 0.8 1.8
Vidurkis 200:00 88.71 52.8% 39.2% 36.85 17.42 99.42

„CSKA yra vis dar neįveikta komanda ir tai tik įrodo jų stabilumą. CSKA turi ilgą rotaciją kiekvienoje pozicijoje, o tai tik apsunkina gynybą. Patys turime atidžiai prižiūrėti jų greitus išpuolius. Jeigu nebranginsime kamuolio, jie tuo naudosis ir pajus savo žaidimą. Turime būti labai atsargūs“, – prieš mačą Eurolygos svetainei akcentus dėliojo Edgaras Ulanovas.

Negyvena prisiminimais

Kai pastarąjį kartą „Žalgiris“ ir CSKA susitiko oficialiose rungtynėse, žaliai balta sirgalių armija kilnojo Belgrado „Štark“ arenos stogą.

„Žalgiris“ finalo ketverto mūšyje dėl trečios vietos dramatiškai palaužė CSKA ekipą 79:77

Žalgiriečiai vos nepaleido tos pergalės, kai išbarstė solidžią persvarą ir prisižaidė iki paskutinės sekundės metimo.

„Kuris čia tas Kulaginas?! Jis vos mūsų nenuskriaudė. Kuris jis čia?“ – vėliau po to finalo ketverto, CSKA keliaujant į VTB lygos rungtynes per Palangos oro uostą, linksmai Rusijos klubo atstovų klausinėjo pajūrio oro uosto pasų patikros darbuotojas.

Tas pats M.Kulaginas, kuris gali tapti S.Rodriguezo dubleriu trečiadienį, per 6 paskutiniąsias rungtynių minutes Belgrade įmetė 11 taškų ir vos neatėmė iš „Žalgirio“ trečios vietos.

Bet CSKA šeima pernelyg neišgyveno dėl to pralaimėjimo „Žalgiriui“. Jiems sezonas Eurolygoje baigėsi pralaimėjimu pusfinalyje Madrido „Real“. O vėliau „Žalgiriui“ ar „Neptūnui“ pralaimėti mačą dėl trečios vietos – beveik jokio skirtumo.

„Metas atiduoti skolą“, – tiesa, prieš rungtynes su „Žalgiriu“ sirgalius intriguoja oficialus CSKA klubo interneto puslapis.

CSKA nesižvalgo ir į šio sezono pasiekimus.

Eurolygoje Maskvos klubas kol kas įveikė visus 7 varžovus, VTB lygoje – visus 8 priešininkus.

Tačiau armiečiai nesureikšmina tobulo rezultato, nes pats jų žaidimas dar nėra tobulas.

Pagal puolimo reitingą – CSKA efektyvumą renkant taškus per 100 atakų vidurkį, M.Stumbro skaičiavimais, Rusijos ekipa Eurolygoje užima penktąją vietą. Standartinėje statistikos išraiškoje, su 88,7 taško vidurkiu CSKA yra antri.

Pagal gynybos reitingą – efektyvumą ginantis skaičiuojant 100 atakų vidurkį, M.Stumbro paskaičiavimais, CSKA nusileidžia tik Madrido „Real“. Pagal standartinę statistiką, rusai praleidžia vid. 79,4 taško.

„Žalgiris“ šį sezoną dar nepralaimėjo išvykos rungtynių, bet kol kas dar nė sykio nelaimėjo Maskvoje.

Trečiadienio vakarą bent viena iš šių serijų tikrai nutrūks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius