-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 18

Eurolygos ketvirtfinalio startas: neramios dienos Ž.Obradovičiui ir lietuvio stebuklo laukimas

Geriausiu treneriu Europoje tituluotas Željko Obradovičius sėdi ant karštosios kėdės. Ketvirtfinalyje jo treniruojamas Stambulo „Fenerbahče“ sutinka namuose beveik nepralaimintį Atėnų „Panathinaikos“, kuris serijoje iki trijų pergalių turės savo aikštės pranašumą. Nejaugi Željko komanda kris jau ketvirtfinalyje?
Željko Obradovičius
Željko Obradovičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pernai „Fenerbahče“ pirmą kartą klubo istorijoje pateko į Eurolygos finalą, bet ten tik po dramos nusilenkė Maskvos CSKA.

2015-aisiais turkai pirmą kartą žaidė Eurolygos finalo ketverte. Atrodė, kad „Fenerbahče“ dinastija auga palaipsniui ir šiemet būtent Stambule gali kelti čempionų trofėjų į viršų.

Tačiau Eurolygos reguliariojo sezono finišo tiesiojoje „Fenerbahče“ išsiderino – pralaimėjo 4 paskutiniąsias rungtynes iš 6 ir lenktynėse dėl aukščiausių pozicijų nusmuko į penktąją vietą.

Turkai buvo arti visiško fiasko – vos neliko septinti ir ketvirtfinalyje būtų gavę Maskvos CSKA.

Bet ir dabartinis turkų varžovas neguodžia. Xavi Pascualis suremontavo „Panathinaikos“ bolidą taip, kad šis iš vidutinioko tapo rimta jėga.

euroleague.net/Atėnų „Panathinaikos“ statistika
euroleague.net/Atėnų „Panathinaikos“ statistika

3-2 ir „Panathinaikos“: taip dabar graikų ir turkų ketvirtfinalį prognozuoja Šarūnas Jasikevičius ir daugybė kitų žaidėjų bei trenerių.

Nes statistika labai elementari. „Panathinaikos“ turi namų aikštės pranašumą, o šį sezoną O.A.K.A. arenos šeimininkai per 15 rungtynių pralaimėjo tik kartą – Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkams.

Ž.Obradovičius: „Žmonės turi teisę mane kritikuoti ir galvoti, ką tik nori. Bet aš turiu kitus standartus, kurie man svarbesni.“

„Fenerbahče“ irgi bandė, bet Atėnus paliko pralaimėję 70:81. Tiesa, Stambule Ž.Obradovičiaus auklėtiniai atsirevanšavo buvusiai komandai 84:63.

„Panathinaikos“ turi išvykų sindromą – rimčiausia komanda, kurią pavyko įveikti svečiuose, buvo septintąją vietą užėmusi Vitorijos „Baskonia“.

Tačiau statistiškai užtenka laimėti viską namie ir PAO sugriaus Eurolygos finalo ketverto šeimininkų planus.

O kad išlaikytų nenugalimo namuose mitą, „Panathinaikos“ bosas Dimitris Giannakopoulas komandai pažadėjo 250 tūkstančių eurų premiją.

Kas blogai su „Fenerbahče“?

euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“ statistika
euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“ statistika

Atrodo, kad Stambulo klubas darė viską labai logiškai – išlaikė branduolį ir pasipildė pora naujų veidų, kurie turėjo tik pakelti komandą į aukštesnį lygį. Bet puolėjas Jamesas Nunally netapo ta jėga puolime, kuria turėjo – renka tik vid. 5,9 taško ir 5,1 naudingumo balo.

O pirmasis 2013-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas Anthony Bennettas per 8 mačus taškais pasižymėjo tik 2 rungtynėse.

„Court Side Newspaper“ duomenimis, „Fenerbahče“ tapo lėčiausia Eurolygos komanda. Puolime turkai ėmė springti kaip tik prieš atkrintamąsias, kai per tris paskutiniąsias reguliariojo sezono rungtynes rinko vid. 67 taškus. Palyginimui, visos kitos Eurolygos komandos per tą trejų rungtynių atkarpą turėjo bent 76 taškų vidurkį.

Be to, skirtingai nei pernai, kai pasyvų puolimą kompensuodavo gera gynyba, šiemet turkai gynyboje žaidžia prasčiau – demonstruoja 7 gynybą Eurolygoje.

Tai „Panathinaikos“ stiprybė yra gynyba – trečia geriausia Eurolygoje. Bet prieš atkrintamąsias graikai ėmė demonstruoti solidų puolimą – laimėjo 5 rungtynes iš eilės pelnę vid. po 80 taškų (iki tol – vid. 74 tšk.) ir paguldė tokius varžovus kaip Madrido „Real“ ar Maskvos CSKA.

„Panathinaikos“ „Fenerbahče“
77,5 Taškai 76,2
33,9 Atkovoti kamuoliai 32,6
15,3 Rezultatyvūs perdavimai 17,1
7,5 Perimti kamuoliai 6,7
3,2 Blokai 3,2
50,9 % Dvitaškiai 51,6 %
36 % Tritaškiai 38,3 %
71,4 % Baudos 75,7 %
84,1 Naudingumas 86,6

Atrodo, kad „Fenerbahče“ išsisėmė, o Ž.Obradovičius sulaukė kritikos, esą serbas neišnaudoja milžiniško Turkijos klubo biudžeto.

Pats 57-erių treneris kritikams skėlė antausį.

„Man nerūpi kalbos, kurios sukasi apie mūsų biudžetą. Tai sena istorija, kurią man vis pasakoja ir pasakoja daugybę metų. Bet pinigai man nerūpi, – tikino Ž.Obradovičius. – Žmonės turi teisę mane kritikuoti ir galvoti, ką tik nori. Bet aš turiu kitus standartus, kurie man svarbesni. Pavyzdžiui, klubo vadovų, žaidėjų ir fanų nuomonė.

Apie mūsų biudžetą aš net negalvoju. Tik noriu duoti vieną pavyzdį. Penktadienį mes per pertrauką nuo „Gaziantepspor“ atsilikome 24 taškais. Kai sugrįžome į aikštę, žmonės mums pradėjo ploti. Žinote, ką tai reiškia?

Kad jie mumis pasitiki ir žino, jog dėl komandos atiduodame viską.

Kad kas nors kažką teistų, pirmiausia turėtų įsigilinti į visą istoriją. Pasižiūrėti „Fenerbahče“ rungtynių Eurolygoje anksčiau ateidavo 2500 žmonių. Dabar jų renkasi daugiau nei po 11 tūkstančių. „Fenerbahče“ iki tol niekada nebuvo pasiekę finalo ketverto, o mes kaunamės dėl trečio iš eilės patekimo.

Manau, kad klubas patobulėjo ir dabar yra laikomas vienu geriausių Europoje.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

13 metų Atėnų „Panathinaikos“ komandai atidavusiam treneriui tai bus neeilinė serija.

Jis žinojo, kad kažkada ateis ta diena, kai jis stos į mūšį prieš klubą, su kuriuo penkiskart tapo Eurolygos čempionu.

Beje, kaip „Fenerbahče“ treneris, Ž.Obradovičius dar nėra laimėjęs „Panathinaikos“ arenoje.

„Nemalonu žaisti prieš „Panathinaikos“. Bet toks gyvenimas. Toks krepšinis. Negali pamiršti tokių nuostabių 13 metų Atėnuose. Tai bus ypatinga serija“, – prisipažino Željko.

Kadaise buvęs dievaitis, dabar O.A.K.A. tribūnoms jis bus priešas.

Nors „Panathinaikos“ treneris Xavi Pascualis tikina, kad namų aikštės pranašumas ir prasti „Fenerbahče“ rezultatai savaime tilto į Eurolygos finalo ketvertą nepastatys, veteranas Antonis Fotsis jaučia, kad graikai turi puikų šansą.

„Turime namų aikštės pranašumą ir fanus už mūsų per dvi pirmąsias serijos rungtynes. Turime būti maksimaliai pasiruošę, kad galėtume kažką pasiekti. Tai mums puiki galimybė.“

„Žalgirio“ bausmė

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Atleiskite, baskai.

Jeigu ne Kauno „Žalgiris“, paskutiniajame Eurolygos ture išsivežęs pergalę iš „Fernando Buesa“ arenos, dabar „Baskonia“ būtų penkta ir žaistų su Atėnų „Panathinaikos“.

Irgi ne močiutės pyragas, bet bent jau ne akistata ketvirtfinalyje su Eurolygos čempionais.

Per 7 pastarąsias ketvirtfinalio serijas, CSKA ir „Baskonia“ keliai susikirs jau trečią kartą.

Daugelis prognozuoja CSKA pergalę serijoje 3-1. Jie ne be reikalo mato ispanus laiminčius bent vieną kartą.

CSKA „Baskonia“
87,3 Taškai 81,5
33,5 Atkovoti kamuoliai 36,7
20,4 Perdavimai 18,0
7,1 Perimti kamuoliai 6,6
3,3 Blokai 3,1
55,5 % Dvitaškiai 53,3 %
40,6 % Tritaškiai 34,8 %
81,6 % Baudos 76,1 %
99,9 Naudingumas 90,7

Šį sezoną „Baskonia“ jau užmigdė Rusijos meškiną Vitorijoje, kai Shane'o Larkino dvitaškis išplėšė pergalę 79:78. Tiesa, pirmoji akistata Maskvoje buvo brutali – CSKA laimėjo net 112:84, o Milošas Teodosičius sužaidė rezultatyviausią karjeros mačą (34 tšk., 43 naud. bal.).

Tai turėtų būti akiai patraukli serija, kadangi galima tikėtis labai rezultatyvių rungtynių.

„Court Side Newspaper“ duomenimis, CSKA ir „Baskonia“ yra vienos iš greičiausiai žaidžiančių Eurolygos komandų.

Eurolygos reguliarųjį sezoną CSKA užbaigė per 5 rungtynes rinkdami vid. 85,6 taško, baskai – po 84.

CSKA reguliariajame sezone iš viso rinko net 87,3 taško per rungtynes ir net 91,9 taško namuose.

Tokį puolimo variklį užkuria fantastiškos gynėjų linijos. CSKA turi, ko gero, du geriausius gynėjus Europoje Milošą Teodosičių ir Nando De Colo.

Per 5 paskutiniąsias Eurolygos dvikovas N.De Colo rinko vid. 19,8 taško ir 5,8 rezultatyvaus perdavimo, kai M.Teodosičius – vid. 17,8 taško ir po 7 rezultatyvius perdavimus.

euroleague.net/CSKA statistika
euroleague.net/CSKA statistika

O „Baskonia“ žaidimas pastatytas ant įžaidėjo Shane'o Larkino ir jo porininko Rodrigue'o Beaubois.

Ir pamirškite vieną skambiausių vasaros pirkinių Andrea Bargnani (8,8 tšk., 6,2 naud. bal.), kuris šį sezoną baskams statistiškai atnešė daugiau žalos nei naudos.

Beje, šioje serijoje dalyvaus ir lietuvis – jaunasis Tadas Sedekerskis. Bet 19-metis puolėjas Eurolygoje beveik nežaidžia (13 rungtynių, vid. 5 min., 1,3 tšk.), tad ketvirtfinalyje, ko gero, aikštėje pasirodys nebent tada, jei viskas bus aišku.

„Privalome tikėti, kad galime laimėti. Jei tik CSKA įžvelgs abejonę, iškart tuo pasinaudos, – prieš ketvirtfinalį kalbėjo baskų treneris Sito Alonso. – Bet jie to nepamatys. Bus labai svarbios pirmosios rungtynės.“

R.Beaubois parodė daugiau ryžto: „Žinome, kad bus sunku, bet mes darysime viską, kad laimėtume. Jaučiu, kad mes pasiruošę. Galbūt žaidžiame prieš geriausią komandą Europoje, bet būdami vieningi galime laimėti. Mums užtenka pasitikėjimo savimi.“

Maskvos CSKA dar niekada neiškrito Eurolygos ketvirtfinalyje. Neatrodo, kad „Baskonia“ gali pakeisti šią tendenciją.

euroleague.net/„Baskonia“ statistika
euroleague.net/„Baskonia“ statistika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius