Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 18

FIBA paaiškino, kodėl suerzino Lietuvos rinktinės trenerį

Iki Lietuvos rinktinės rungtynių Kosove likus kiek daugiau nei mėnesiui, FIBA pakvietė 24sek į audiokonferenciją, kurioje papasakojo apie naujausius pokyčius Eurolygos ir FIBA kare. Jame nėra esminių permainų, bet FIBA paaiškino kai kuriuos savo sprendimus, kurie nepatiko Lietuvos krepšinio federacijai ir rinktinės treneriui Dainiui Adomaičiui.
Mantas Kalnietis
Mantas Kalnietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dainius Adomaitis neslėpė susierzinimo, kai FIBA staiga pakeitė lapkričio 23-osios rungtynių su Kosovu datą į lapkričio 24-ąją.

Jis tą sužinojo ne prieš kelis mėnesius, pusmetį, metus, o spalio 6-ąją – iki neįprasto starto likus 6 savaitėms.

Strategas jau buvo kruopščiai suplanavęs trumpo, todėl tikslumo reikalaujančio pasiruošimo eigą, tačiau FIBA savo pasiūlymu Eurolygai vėl keitė D.Adomaičio brėžinius.

Tai pikta, ką čia bepridursi. Mes nusivylę. Labai nusivylę. Tai buvo prarasta galimybė.

FIBA teisinosi, kad neturėjo kitos išeities, kadangi ieškojo geriausio įmanomo situacijos sprendimo.

„Suprantame, kad toje situacijoje nebuvo idealaus sprendimo visiems. Mums tai pasirodė geriausias pasirinkimas, kad visi būtų laimingi“, – apgailestavo „FIBA Europe“ direktorius Kamilis Novakas.

FIBA komunikacijos direktorius Patrickas Kolleris pridūrė, kad sprendimas perkelti datas buvo suderintas su dauguma federacijų, nes reikėjo atsižvelgti, ar neatsiras problemų dėl arenų, kitądien parduotų bilietų ir kitų organizacinių rūpesčių.

FIBA užtikrino, kad jų neatsirado. Tik K.Novakas patvirtino, kad datos nebebus keičiamos. Vietoj to, kad Lietuvos rinktinė būtų turėjusi dviejų dienų pertrauką tarp dvejų rungtynių, dabar lapkričio 24-ąją žais Kosove ir lapkričio 26-ąją Klaipėdoje su Lenkija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kamil Novak
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kamil Novak

FIBA nesupranta, kodėl Eurolyga atmetė paskutinį jų pasiūlymą, kai Eurolygos klubus vienijančiai organizacijai ECA buvo pasiūlyta atkelti ketvirtadienio ir penktadienio rungtynes į antradienį, kad visi Eurolygos krepšininkai penktadienį spėtų sužaisti rinktinėse.

K.Novakas tai vadina prarasta galimybe susitarti dėl Europos krepšinio taikos.

24sek pateikia skaitytojams įdomiausias audiokonferencijos ištraukas.

– Italijos, Juodkalnijos, Izraelio, Prancūzijos, panašu, ir Lietuvos rinktinės į savo kandidatų sąrašus įtraukė žaidėjus, kurie žaidžia Eurolygoje. Ar tai reiškia, kad kai kurios federacijos pasiekė susitarimą su kai kuriais Eurolygos klubais, ar jos tiesiog apsidraudžia, jei netyčia per likusias savaites būtų rastas kompromisas su Eurolyga? – paklausėme K.Novako.

– Manęs tokie rinktinių ėjimai nenustebino.

Negaliu kalbėti apie federacijas, nes tai jų planai. Bet manau, kad tai visko mišinys.

Visi turi vilties, kad kompromisas bus surastas. Nes nėra pagrindo, tikrai nėra logiško paaiškino atmesti mūsų pasiūlymą. Deja, turiu tą pripažinti. Federacijos nori turėti geriausius žaidėjus ir padarė viską, kad taip būtų.

– Kodėl Eurolyga atmetė paskutinį FIBA pasiūlymą?

– Mano akimis, tai yra iššvaistyta galimybė susitarti. Tai buvo ne idealus, bet labai geras kompromisas. Visi Eurolygos žaidėjai būtų žaidę, kas, mūsų nuomone, yra labai teisinga. O Eurolygai nebūtų reikėję daryti esminių korekcijų, tik pakeisti porą datų.

Tai pikta, ką čia bepridursi. Mes nusivylę. Labai nusivylę. Tai buvo prarasta galimybė.

Tik primenu, kad nesulaukėme jokio ECA atsakymo. Mes niekada asmeniškai taip ir negavome atsakymo – jų poziciją perskaitėme internete.

– Ar per likusias savaites kompromisas dar įmanomas?

– Tikime tokia galimybe.

Norėčiau pavadinti tai normaliu protingu situacijos sprendimu. Man sunku suprasti, kas blogai su paskutiniu mūsų pasiūlymu. Ar mes prašome tiek daug?

– Ar FIBA imsis kokių nors priemonių, jei per pirmuosius langus rinktinės žais be Eurolygos krepšininkų?

– Labai sunku tikėtis, kas nutiks.

Noriu pabrėžti, kad prieš kelias savaites federacijos susitiko Ženevoje ir diskutavo apie šią problemą. Jos patvirtino, kad darys viską, jog apgintų rinktinių interesą.

O kaip viskas baigsis, pamatysime.

– Dabar ieškote kompromiso su Eurolyga, bet ar teisinga, kad tos rinktinės, kurios turi daugiausiai žaidėjų NBA, negalės turėti savo geriausių krepšininkų?

– NBA yra organizacija, kuri startavo penktajame dešimtmetyje. Ir NBA susikūrė už FIBA ribų. Jie turi savo taisykles, savo tvarkaraštį, kuris turi 82 rungtynes jau 50 metų.

Tai verslo modeliu pagrįsta krepšinio sistema. Tikiuosi, vieną dieną Europos krepšinis generuos bent kažkiek panašias pajamas kaip NBA.

FIBA turi labai gerus santykius su NBA ir lygos komisaru. NBA dalijasi savo vizija ir nori, kad tarptautinis krepšinis tobulėtų. NBA juk irgi žinojo, kad JAV rinktinė turės dalyvauti Amerikos čempionate be geriausių savo žaidėjų, tačiau viskas buvo gerai.

Nepamirškite, kad NBA žaidėjai negalės žaisti tik lapkritį ir vasarį. O per kitus langus jie galės prisijungti prie rinktinės. 90 procentų pastarojo Europos čempionato žaidėjų galėtų žaisti per FIBA langus. Tai yra faktai. Noriu padėti emocijas į šalį ir likti prie faktų.

Pavyzdžiui, slovėnai turėjo tik vieną NBA žaidėją. Aišku, jis buvo labai labai geras, bet faktas lieka faktu.

Taip, su tais žaidėjais atrankos langai būtų stipresni, tačiau norėčiau apsibrėžti, kad NBA krepšininkai nėra geriausi žaidėjai. Tas statusas nebūtinai reiškia, kad tu esi geresnis žaidėjas. Taip, NBA žaidėjų nebus lapkritį ir vasarį, tačiau gal tai galimybė kitiems žaidėjams pasirodyti? Ir galbūt jie ne ką prastesni?

– Ar FIBA nebandė individualiai bendrauti su klubais?

– Man nepatinka gandai, nes tai nėra rimta, nors esu girdėjęs, kad kažkurie klubai būtų linkę išleisti žaidėjus. Tačiau nė vienas klubas dar oficialiai to nepranešė.

Visa ši istorija neprasidėjo vakar ar užvakar. Viskas prasidėjo dar 2011-aisiais. Tai buvo federacijų sprendimas. Visas konceptas buvo patvirtintas FIBA pasaulio kongrese 2014 metais. Tą pačią dieną buvo sudarytas kalendorius. Prieš trejus metus sudėliotas planas, jog 2017-aisiais atsivers FIBA langai.

„Scanpix“ nuotr./Jordi Bertomeu
„Scanpix“ nuotr./Jordi Bertomeu

2016-aisiais turėjome kelis susitikimus su ECA. Paskutinis buvo 2016-ųjų rugsėjo pabaigoje. ECA užtikrino, kad nemėgsta langų, bet nedarys kliūčių žaisti rinktinėse.

Bet šių metų liepos 17-ąją ECA paskelbė Eurolygos tvarkaraštį su savo rungtynėmis tą pačią dieną, kaip ir rinktinių. Situacija pasikeitė dramatiškai. Jie mus nustebino.

FIBA langų kalba eina apie 8 dienas. Dabar – net mažiau, su naujausiu mūsų pasiūlymu. Ir kalbame tik apie du langus sezono metu. Jei tai yra nelogiška, norėčiau išgirsti, kodėl ne? Kaip įmanoma, kad visos sporto šakos, ne tik futbolas, sugeba atrasti vietos langams, o krepšinis ne?

Bent smagu vis dar girdėti, kad krepšininkams žaidimas rinktinėje yra prioritetinis dalykas. Niekas nepasikeitė. Tikiuosi, kad toks požiūris nesikeis ir ateityje.

Krepšinis yra puiki socialinio gyvenimo dalis. Geriausios to pavyzdys – į pastarojo Europos čempionato finalą susirinkę Slovėnijos ir Serbijos sirgaliai. Jūs patys matėte, kiek daug jų ten buvo...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius