Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 08

Į (ne)įmanomą misiją kylantis Š.Jasikevičius – apie kitokį varžovą ir „Žalgirio“ pasikeitimą

5 iš 6 – mažiausiai tiek pergalių Eurolygos reguliariojo sezono finišo tiesiojoje privalo iškovoti „Žalgiris“, jeigu tikisi patekti į ketvirtfinalį. Antrą kartą iš eilės „Žalgirio“ arenoje Eurolygos savaitės rungtynes žaidžiantis Lietuvos čempionas po nesėkmės „Fenerbahče“ bandys atsigriebti prieš Atėnų „Panathinaikos“. Kol viltis dar rusena, „Žalgiris“ tiki, kad neiškrito iš atkrintamųjų varžybų lenktynių.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Panathinaikos“ | 20:00 | „Žalgirio“ arena

„Tai nėra misija neįmanoma. Tai bus rungtynės „gyvenk arba mirk“. Bet greitu metu žaisime prieš komandas, kurios yra žemiau turnyro lentelėje. Mes vis dar lenktynėse ir tikime savo šansais. Visi norime tos aštuntosios vietos“, – tikino prancūzas Leo Westermannas.

Už įžaidėją kalbėjo arba tas jo vidinis charakterio karys, arba tai buvo Šarūno Jasikevičiaus „skiepo“ efektas, kuriuo jis nuo pat sezono pradžios bandė sustiprinti komandą.

Š.Jasikevičius nesutiko, kad „Žalgiriui“ šis mačas bus „gyvenk arba mirk“, bet žalgiriečių tikėjimas savo jėgomis yra dalykas, kuriuo nuo sezono pradžios jis džiaugiasi labiausiai.

„Dar labai džiaugiuosi žaidėjų agresija, labai patobulėjo jaunieji žaidėjai: Lukas, Pangosas, Leo, Augusto ar Ulanovas. Pergalės svarbu, bet jos neįmanomos be tobulėjimo, – pridūrė Š.Jasikevičius. – Dar yra 6 rungtynės. Rytoj pralošus, matematiškai viskas yra galima. Toks jau susidarė kalendorius, kad po šių rungtynių nežaisime su nė viena „Top 6“ komanda. Taip kad savaime padidėja šansai laimėti.

Š.Jasikevičius: „Atėjus Pascualiui, varžovas tapo rimtu pretendentu į finalo ketvertą.“

Reikia žiūrėti į vienerias rungtynes. „Gyvenk arba mirk“ buvo su Klaipėda, Prienais, Panevėžiu taurėje. Čia jau buvo rungtynės, kur nėra rytojaus. Turime žiūrėti į rytojų. Tik taip „Žalgiris“ gali tikėtis sėkmės.“

Prieš Eurolygos finišo tiesiąją „Žalgiris“ sugėrė du skaudžius smūgius – ketvirtadienį nuo „Fenerbahče“ ir sekmadienį nuo „Neptūno“. Šaras buvo piktas dėl žaidėjų nusiteikimo ir energijos stokos. Jis tiki, jog krepšininkai suprato LKL čempionate nepadarę savo darbo taip, kaip turėtų.

„Mums nebuvo lengva. Labai trūko energijos. Bet turime pasiruošti, atsišviežinti ir laimėti, – už žaidėjus kalbėjo L.Westermannas. – Taip, tvarkaraštis nelengvas, bet jis toks visiems. Turime nusiteikti rungtynėms, nes dabar varžovai atvyksta labiau pasiruošę. Jie jau žino, kad mus nugalėti nebus lengva.“

Visiškai pasikeitęs varžovas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Jamesas ir Xavi Pascualis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Jamesas ir Xavi Pascualis

14 pergalių per 24 rungtynes pasiekęs „Panathinaikos“ – paskutinis „Žalgirio“ varžovas iš pirmojo Eurolygos penketo.

Nuo 2000-ųjų „Žalgiris“ su „Panathinaikos“ susitiko 17 kartų. 15 pergalių šventė „Panathinaikos“, bet tai – tik istorinė detalė, kuri ketvirtadienio vakarą „Žalgirio“ arenoje neturės jokios įtakos.

Šaras: „Jau net neverta prisiminti pirmųjų rungtynių Atėnuose.“

„Žalgiris“ būtent dvikova su „Panathinaikos“ atidarė Eurolygos sezoną. Spalio 14-ąją Atėnuose po atkaklios kovos 84:76 triumfavo graikai.

Tada Nikos Pappas pelnė 19 taškų ir buvo „Panathinaikos“ vedlys į pergalę. Beje, tai buvo geriausios 26-erių graiko sezono rungtynės – vidutiniškai jis terenka 5,2 taško.

195 cm ūgio gynėjas – jau ne pirmas toks epizodinis žaidėjas, kuris neplanuotai skriaudžia „Žalgirį“. Šviežiausias žaliai baltų gynybos prisiminimas – „Fenerbahče“ snaiperis Melihas Mahmutoglu, „Žalgirio“ arenoje pataikęs 4 tritaškius iš 4 ir pelnęs 14 taškų, nors įprastai vidutiniškai rinkdavo 2,6.

„Natūralu, kad kai susikoncentruoji į svarbiausius žaidėjus, „iššauna“ kiti. Komandos turi ne 4–5 opcijas, o galbūt daugiau. Pas mus irgi yra buvę žaidėjų, kurie kildavo nuo suolo ir nuspręsdavo rungtynes“, – paaiškino Š.Jasikevičius.

Beje, kitaip nei tada Atėnuose, prie „Panathinaikos“ vairo šįkart stovės Xavi Pascualis. Rungtynėse su „Žalgiriu“ graikams dar vadovavo Argyris Pedoulakis, bet per keletą dienų greitai neteko posto.

X.Pascualio „sustatytas“ „Panathinaikos“ puolimas daugiausia sukasi apie Mike'ą Jamesą (13,5 tšk.), Chrisą Singletoną (12 tšk., 5,9 atk. kam.) ir KC Riversą (11,5 tšk.).

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Ioannsis Bourousis
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Ioannsis Bourousis

Beje, vidurio puolėjas Ch.Singletonas pastaruoju metu demonstruoja puikią formą – pastaruosiuose trijuose mačuose rinko vid. po 24 naudingumo balus.

Anot Š.Jasikevičiaus, pirmųjų rungtynių prisiminti net neverta – X.Pascualis iš esmės pakeitė „Panathinaikos“ komandą.

„Atėjus Pascualiui, varžovas tapo rimtu pretendentu į finalo ketvertą, – tikino Š.Jasikevičius. – Jų žaidimas toks, koks jis buvo Barselonoje. Barselonoje pas Pascualį buvo Tomičius, o čia yra Bourousis ir daugybė metikų. Tas pats Calathesas, kuris organizuoja žaidimą. Komanda labai rimta. Su galimybe žaisti labai dideliu penketu ir labai mažu penketu.

Labai svarbu persiorientuoti, kai aikštėje yra Singletonas arba Bourousis. Kai Calathesas yra kaip įžaidėjas, arba kai įžaidėjas – Jamesas. Tai komanda su labai daug taktinių opcijų. Bus labai svarbu greitai reaguoti į jų pasikeitimus ir žinoti, ką kiekvienoje situacijoje turime atakuoti.

Daug ką lems, ar jie išsimes laisvų tritaškių. Nes jei išsimes be aktyvios mūsų gynybos, jie daugiausia pataiko. Tai labai geri metikai. To pačio Singletono procentai fantastiški. Galime pridėti Riversą ir Feldeiną, kurie labai gerai pataiko. Taip pat bus labai svarbu, kaip greitai stengsimės atakuoti, nes jie labai gerai ginasi poziciniame krepšinyje.“

Kita „Panathinaikos“ stiprybė – gynyba, kuri Eurolygoje varžovams leidžia įmesti 75,96 taško. Tai ketvirtas geriausias rodiklis visame turnyre.

Kai „Žalgiris“ praėjusią savaitę sutiko trečią geriausią gynybą pavadinimu „Fenerbahče“, namuose tepelnė 67 taškus ir turėjo kapituliuoti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Leo Westermannas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Leo Westermannas

„Visi turi problemų prieš atletiškas komandas, ne tik „Žalgiris“, – pabrėžė Š.Jasikevičius. – Niekam ne paslaptis, kad reikia atakuoti Bourousį toli nuo krepšio ar atakuoti Singletoną arti prie krepšio. Kažką tokio ir bandysime. Nemanau, kad jie tokie atletiški kaip „Anadolu Efes“ ar „Fenerbahče“. Bet, aišku, kai kuriose situacijoje jie aukštesni. Calathesui žaidžiant įžaidėju jie aukštesni, tačiau tada reikia išnaudoti greitį, kamuolio judėjimą, kad atletiškumo skirtumas būtų kuo mažesnis.“

„Žalgirio“ situacija paprasta. Ją labai gerai iliustravo L.Westermannas: „Jei norime likti lenktynėse, turime nugalėti. Bet turime žaisti kur kas geriau nei praėjusiuose mačuose. Ypač namuose. Žinome, kad žaidėme prastai. Mums trūko energijos, koncentracijos, bet dabar mes susikaupę žaisti kur kas geriau ir bandysime laimėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius