Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 27

Ispano statusą gavęs Lietuvos krepšinio talentas pribrendo Eurolygos krikštui

Tadas Sedekerskis prieš keletą metų jau buvo sutikęs pirmąjį 2006-ųjų NBA naujokų biržos šaukimą Andrea Bargnani. Tik tada tai nutiko kompiuteriniame žaidime. Dabar italas jaunajam Lietuvos krepšinio talentui – komandos draugas Vitorijos „Baskonia“ klube. Tado svajonės po truputį pildosi. Aštuoniolikmetis lietuvis ruošiasi ypatingam sezonui – jis debiutuos didžiojoje Eurolygoje.
Tadas Sedekerskis
Tadas Sedekerskis / „Instagram“ nuotr.

T.Sedekerskio karjera kol kas klostosi labai nuosekliai. Penkiolikos atvykęs į Vitoriją, pamažu jis kilo klubo piramidės viršūnės link. Ir štai, būdamas vos aštuoniolikos, jis ruošiasi sunkiam Ispanijos ir Eurolygos sezonui su tuo pačiu A.Bargnani, apie kurį lyg iš kosmoso nusileidusį ateivį lietuvį kamantinėja bičiuliai.

„Jie labai draugiški, profesionalūs žmonės. Mano užduotis – iš jų mokytis“, – interviu 24sek pasakojo T.Sedekerskis.

Dar prieš vasarą „Baskonia“ klubo vadovai informavo 204 cm ūgio puolėją, kad 2016-2017 metų sezoną jis jau apsivilks pagrindinės komandos marškinėlius.

Tačiau T.Sedekerskis džiaugėsi santūriai ir laukė, kol šie žodžiai virs darbais. Bet kai Tadas išvydo savo pavardę „Baskonia“ sudėtyje Eurolygoje ir Ispanijos čempionate, abejonių nebekilo.

Laiptelis po laiptelio: Vitorijos jaunimo komanda, trečioji Ispanijos lyga, vėliau – antroji, o galiausiai – pati „Baskonia“.

„Jausmas tikrai geras. Kai atvažiavau į Vitoriją penkiolikos, tai atrodė labai toli. Bet štai – po trejų metų esu pagrindinėje komandoje. Taip greit viskas prabėgo... Tačiau tai tik įrodo, kad važiuoti į Ispaniją buvo geras sprendimas. Juk žaisiu Eurolygos klube būdamas aštuoniolikos“, – džiaugiasi T.Sedekerskis.

„Instagram“ nuotr./Tadas Sedekerskis
„Instagram“ nuotr./Tadas Sedekerskis

Ispanijos čempionato dalyviai sudėtyje privalo registruoti bent keturis ispanus. Likimo ironija – Vitorijos klube nėra nė vieno ispano. Tačiau tas pats T.Sedekerskis turi Ispanijos žaidėjo statusą. O dar tiksliau – Ispanijoje suformuoto krepšininko.

Kiti trys šį statusą turintys žaidėjai – San Paule gimęs Rafa Luzas (Malagos sistema), Dakare gimęs Ilimane'as Diopas (Vitorija) ir gruzinas Tornike Šengelija (Valensija). Tokį statusą Ispanijoje gauna krepšininkai, kurie atvyksta į šią šalį paauglystėje ir subręsta vietos klubų sistemoje.

Ispanijos čempionato dalyviai sudėtyje privalo registruoti bent keturis ispanus. Likimo ironija – Vitorijos klube nėra nė vieno ispano.

Ispanijoje suformuoto žaidėjo statusą T.Sedekerskis įgijo 2015-ųjų sausio 17-ąją. Lietuvos jaunimo rinktinių lyderiui jis ateityje gali praversti rungtyniaujant Ispanijos klubuose.

Beje, baskų kraštui nė motais, kad „Baskonia“ neturi nė vieno tikro ispano.

„Atsimenu, kai anksčiau „Žalgiryje“ žaisdavo daug legionierių, visi būdavo nepatenkinti. Nežinau, gal aš pats tiesiog negirdėjau, bet žmonėms čia tai visai nesvarbu, – 24sek pasakojo T.Sedekerskis. – Čia daugiau visiems rūpi rezultatai, charakteris ir požiūris į komandą. Vitorijos komanda tradiciškai pasižymi labai geromis charakterio savybėmis – visada kovoja iki galo.“

Taigi, šiemet Eurolygoje turėsime ne tik Mantą Kalnietį Milane ir Joną Mačiulį Madride. Tadas Sedekerskis – šio trečiojo Eurolygos lietuvio pavardė dar ne visiems gerai pažįstama, bet verčiau ją įsidėmėkite.

Lengvasis krašto puolėjas su atakuojančio gynėjo driblingu ir su sunkiojo krašto puolėjo sugebėjimu kovoti dėl atšokusių kamuolių – tokiu universalumu pasižymi neeilinė Lietuvos krepšinio viltis.

Kiek teko bendrauti su kolegomis žurnalistais iš Vitorijos, Tadu tiki ir baskai.

„Instagram“ nuotr./Tadas Sedekerskis
„Instagram“ nuotr./Tadas Sedekerskis

Vitorija su nostalgija mena tuos puikius laikus, kai iš jaunimo komandų atėję tokie žaidėjai kaip Jose Manuelis Calderonas, Tiago Splitteris, Andresas Nocioni bei Luisas Scola vėliau tapo pirmo ryškumo žvaigždėmis ir regiono dievukais.

Baskai kantrūs, nes jau senokai Vitorijos jaunimo komanda nesubrandino tokių supertalentų. Bet stebint T.Sedekerskį baskų akyse viltis čia išvysti kažką panašaus vėl atgyja.

Tačiau tik Tado darbas, darbas ir dar kartą darbas galėtų išpildyti šią baskų svajonę.

– Tadai, pagaliau jokių skolinimų – žaisite pagrindinėje sudėtyje. Kaip Vitorija pasitinka sezoną? 24sek paklausė T.Sedekerskio.

– Nuotaika nebloga. Pralaimėjome Ispanijos supertaurės pusfinalyje, bet niekas mums ir nekėlė tikslo jos laimėti. Nors jau daugiau nei mėnesį ruošiamės sezonui, tik praėjusią savaitę į komandą suvažiavo visi Europos čempionato atrankoje žaidę komandos draugai. Todėl visi kartu sportuojame tik keletą dienų.

Treneris naujas, viskas nauja. Kita vertus, šiemet klubas sudarė labai rimtą sistemą. Labai gerai – dirbame ir tobulėjame.

Prognozuojama „Baskonia“ rikiuotė
Pozicija Žaidėjai
Įžaidėjai Shane'as Larkinas, Rodrigue'as Beaubois, Rafa Luzas
Atakuojantys gynėjai Trevoras Cooney, Jaka Blažičius
Lengvieji krašto puolėjai Adamas Hanga, Tadas Sedekerskis
Sunkieji krašto puolėjai Tornike Šengelija, Kimas Tillie
Centrai Andrea Bargnani, Johannesas Voigtmannas, Ilimane'as Diopas

– Labai rimtą sistemą? Ką turite omenyje?

– Pavyzdžiui, turime sudarytą nuoseklų mitybos planą. Po treniruočių nereikia niekur ieškoti, kur pavalgyti. Valgome restorane sveiką gerą maistą. Tai žingsnis į priekį, nes mityba yra labai svarbi sportininko dalis.

Taip pat turime naują fizinio parengimo trenerį. Visi krūviai ir darbas štanginėje yra labai gerai sudėlioti. Dirbame labai profesionaliai.

Šis sezonas bus labai ilgas – mažiausiai 34 rungtynės Ispanijoje ir 30 Eurolygoje. Todėl reikia būti gerai pasiruošus.

VIDEO: Tado Sedekersio dėjimas

– Turėjote labai keistą pasirengimą sezonui – be daugumos pagrindinės komandos žaidėjų. Kita vertus, tai jums buvo gera proga parodyti savo galimybes treneriui – kartais gaudavote žaisti net po 36 minutes?

– Aišku, šiokia tokia problema tikrai buvo. Bet žaidėjai profesionalai. Reikės dar kokios savaitės įsibėgėti ir viskas bus gerai.

Pats treneris buvo patenkintas, kad mes, jauni žaidėjai, gavome progą pasirodyti ir apsiprasti. Ir man tai buvo gerai. Gavau daug minučių, įgijau daug pasitikėjimo. Manau, sezono metu man tai tikrai padės. Be to, pavyko geriau pažinti trenerį. Taigi, labiau savimi pasitikiu ir jaučiuosi ramiau.

– Teko matyti statistikos protokolus, kuriuose buvote pažymėtas kaip komandos kapitonas. Tiesiog formalumas ar kažkoks nuopelnas?

– Aš net pats to nežinojau (šypsosi.). Gal tiesiog taip užrašė todėl, kad tuo metu turnyre Leidoje buvau ilgiausiai Vitorijoje žaidžiantis tos sudėties narys. Vitorijoje man tai ketvirtieji metai. Bet net nežinau – niekas nieko nesakė (šypsosi.).

„Instagram“ nuotr./Tadas Sedekerskis
„Instagram“ nuotr./Tadas Sedekerskis

– Kaip pats minėjote, gavote daug galimybių pasireikšti. Ar esate patenkintas tuo, kaip tą šansą išnaudojote?

– Taip, šansas buvo tikrai didelis. Gal net keleriose rungtynėse gavau žaisti per daug. Dvi dienas iš eilės rungtyniauti po 30 minučių... Gal nebent mažas tiek žaisdavau. O gal net niekada (juokiasi.).

Treneris prašė pasitikėti savimi, nes tikrai gausiu šansų.

Savaitgalį dvi dienas iš eilės žaisti po 30 minučių, po ilgų treniruočių du kartus per dieną visą savaitę... Kita vertus, kai žaidi pagrindinėje komandoje, norisi atiduoti 100 ar net 110 procentų.

Bet taip, kartais jau nei pabėgau, nei galva dirbo. Sunku. Bet šansą išnaudoti pavyko neblogai. Treneris buvo patenkintas.

– Ko iš jūsų šį sezoną reikalaus treneris Sito Alonso?

– Su treneriu apie tai kalbėjome gal jau antrąją savaitę. Iš manęs, kaip iš jauno žaidėjo, nori darbštumo treniruotėse. Turiu kiekvienoje treniruotėje atrodyti geriausiai, rodyti daugiausiai energijos.

O rungtynėse jaunų žaidėjų prašo labai geros gynybos ir neįvelti klaidų puolime. Nepridaryti vaikiškų klaidų, padėti kovojant dėl atšokusių kamuolių, nes turime „centrus“, kurie daugiau metikai.

Treneris prašė pasitikėti savimi, nes tikrai gausiu šansų. Stengtis, žaisti savo krepšinį.

VIDEO: T.Sedekerskio žaidimo epizodai

– Galite žaisti tiek lengvuoju, tiek sunkiuoju krašto puolėju. Kur jus matysime Vitorijoje?

– Aš – trečias numeris. Jau keletą metų žaidžiu lengvojo krašto puolėjo pozicijoje. Kartais treneris bando ir antru, ir ketvirtu. Kita vertus, man pačiam į naudą, kad galiu rungtyniauti keliose pozicijose. Tačiau arčiau krepšio nėra lengva, nes man trūksta kilogramų. Juos kažkiek kompensuoju ūgiu.

Bet šiaip, labiausiai reikia tobulėti lengvojo krašto puolėjo pozicijoje. O po to žiūrėsiu.

– S.Alonso garsėja kaip geras jaunimo specialistas. Kuo tai pasireiškia?

– Su juo nelengva, nes jis labai griežtas ir reiklus treneris. Ypač su jaunais žaidėjais. Treneris labai akcentuoja smulkmenas. Kartais treniruotėse mums, jauniems žaidėjams, kažkokį elementą tenka kartoti 3-4 kartus.

Bet taip, jam patinka dirbti su jaunimu. Pačiam teko su juo du kartus treniruotis individualiai. Jis skiria labai daug dėmesio ir nori padėti.

Treniruotėje Sito Alonso sakė, kad jauni žaidėjai turi būti pavyzdys profesionalams. O tai reiškia, kad turime nedaryti klaidų ir būti labai susikaupę. Už kiekvieną klaidą mus smarkiai apšaukia (šypsosi.).

„Instagram“ nuotr./Tadas Sedekerskis
„Instagram“ nuotr./Tadas Sedekerskis

– Koks turi būti 2016-2017 metų sezonas, kad kitą vasarą Tadas Sedekerskis būtų patenkintas?

– Aš daugiausiai koncentruojuosi į treniruotes. Todėl mano tikslas būtų kažko išmokti, patobulėti.

Kadangi tai pirmasis sezonas Eurolygoje, nebus lengva. Bus daug rungtynių, spaudimo. Juolab, visi nori gerų rezultatų.

Galbūt man nepavyks kiekvieneriose rungtynėse žaisti po 20 minučių ir pelnyti po 10 taškų. Bet dabar pagrindinė mano užduotis patobulėti, įgyti patirties ir kažko išmokti, kad dar kitą sezoną būčiau geresnis.

Gerai, kad turiu trenerį, kuris man skiria daug dėmesio. Bet kai gausiu šansą, turiu būti pasiruošęs.

Manau, kad viskas bus gerai. Daug dirbsiu. Svarbiausia, kad laimėtų komanda. O man pačiam tas sezonas tikrai bus geras. Juk esu pirmoje komandoje ir atiduosiu maksimumą treniruotėse. Vien jos man padės tobulėti. O rungtynėse tiesiog bandysiu išnaudoti man suteiktą šansą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius