Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 16

Lėta LKF reakcija paliko neatsakytų klausimų: kurios rinktinės tikrai pašalintos, o kurios ne?

Lietuvos krepšinio federacija prabėgus daugiau nei 12 valandų nuo FIBA mestos bombos pagaliau susigaudė, kas vyksta ir išplatino oficialią versiją dėl Lietuvos rinktinės pašalinimo iš „Eurobasket 2017“. Lietuva kaip ir dar kelios rinktinės pašalinimo, atrodo, išvengė, tačiau Balkanų šalys jau nubaustos.
Lietuvos krepšinio rinktinė
Lietuvos krepšinio rinktinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Reakcija – pavėluota

Penktadienio vakarą Lietuvos sporto žiniasklaida metė suplanuotus darbus, o kai kurie greičiausiai pašoko iš lovų, kai Europos žiniasklaidoje pradėjo mirgėti pranešimai apie iš „Eurobasket 2017“ šalinamas valstybes.

Europos media grandai – „Le Equipe“, „Mundo Deportivo“, „Marca“ ir kiti citavo iš FIBA atėjusius laiškus Balkanų šalių ir kitoms krepšinio federacijoms. Juose buvo aiški žinia – pašalinimas iš „Eurobasket 2017“.

Lietuvos krepšinio federacija, kaip sakė generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, taip pat gavo laišką. Vis dėlto, kaip LKF dažnai įprasta, žiniomis su žiniasklaida nepasidalijo iki pat šeštadienio vidurdienio – pranešė tik šeštadienį 14 val.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Špokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Špokas

Kas pašalinti, o kas ne?

Kaip ir teigė M.Špokas, Lietuvos rinktinė iš „Eurobasket 2017“ turnyro kol kas nėra pašalinama. Ji gavo laišką, įspėjanti apie gresiančias sankcijas, tačiau jos dar nėra priimtos.

LKF klausimą, į kurį atsakymą reikia pateikti balandžio 20 dieną, GALBŪT svarstys jau 11 dienų po termino.

Anot Eurohoops, be Lietuvos švelnesnius FIBA laiškus gavo ir Italija, Graikija, Turkija, Izraelis bei Lenkija.

Tuo tarpu Slovėnijos, Kroatijos, Serbijos, Juodkalnijos, Makedonijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Ispanijos bei Rusijos nacionalinės federacijos iš turnyro jau pašalintos. Būtent laiškai Balkanų šalims penktadienį ir cituoti visoje Europoje.

Kodėl vienos šalys jau diskvalifikuotos, o kitos tik dar kartą įspėtos? Ispanijos, VTB lygos ir Adrijos lygos (Balkanų šalių čempionatas) sutartis su Eurolyga pasirašė pačios, o kitais atvejais – Lietuvos, Turkijos, Italijos ir kt. – su Eurolyga susitarė klubai. Lietuva kaip ir kitos penkios valstybės turi laiko iki balandžio 20-osios paaiškinti, ar tikrai tų šalių klubai susitarė su Europos taurės organizatoriais.

M.Špokas teigė, kad jo asmeninė nuomonė čia nieko verta, tačiau LKF, kaip FIBA narė, palaiko šios organizacijos pusę.

Vis dėlto LKF generalinis sekretorius neatmetė galimybės, kad klausimas gali būti svarstomas visuotinėje LKF konferencijoje, kurią numatoma surengti šių metų gegužės 31 d. LKF klausimą, į kurį atsakymą reikia pateikti balandžio 20 dieną, GALBŪT svarstys jau daugiau nei mėnuo po termino.

„Balandžio 26 d. turime LKF Vykdomojo komiteto posėdį, kuriame bus tvirtinama konferencijos (kuri vyks gegužės 31 d.) darbotvarkė – jei komiteto narių dauguma nuspręs, konferencijos darbotvarkėje gali atsirasti ir šis klausimas“, – sakė M.Špokas.

Eina su Eurolyga/Europos taure Eina su FIBA
Kauno „Žalgiris“, Vilniaus „Lietuvos rytas“ (oficialu) 7 Italijos klubai: Avelino „Scandone“, Bolonijos „Virtus“, Kreonos „Vanoli“, Pezaro „Consultinvest“, Pistojos „Giorgio Tesi Group“, Varezės „Opnejobmetis“, Venecijos „Reyer“ (oficialu)
Sutartys su Eurolyga: Madrido „Real“, „Barcelona“, Vitorijos „Laboral Kutxa“, Maskvos CSKA, Tel Avivo „Maccabi“, Stambulo „Fenerbahče“ ir Stambulo „Anadolu Efes“, Atėnų „Panathinaikos“, Pirėjo „Olympiakos“, Milano „Emporio Armani“ (oficialu) Graikijos klubai: Salonikų PAOK ir Salonikų „Aris“ (oficialu)
Kiti stipriausi Ispanijos krepšinio lygos klubai: Malagos „Unicaja“, „Gran Canaria“, „Valencia“ ir kiti. (oficialu) Italijos krepšinio federacija oficialiai atsiribojo nuo Europos taurę pasirinkusių komandų
VTB Jungtinė lyga: finalininkai – į Eurolygą, 3-5 vietos – į Europos taurę (oficialu)
Italijos klubai į Europos taurę: Emilijos Redžo „Grissin Bon“, Trento „Dolomiti“, Sasario „Dinamo“ (oficialu)
Į Eurolygos ir Europos taurės pusę linksta Vokietijos ir Prancūzijos krepšinio lygos (neoficialu)
Neoficialiai pranešama, kad rinksis Europos taurę: Berlyno ALBA, Miuncheno „Bayern“, Atėnų AEK. Stambulo „Galatasaray“, Vilerbano ASVEL
Adrijos lygos klubai baigia derinti sutartį su Eurolyga (oficialu)
Lenkijos čempionė Zeliona Guros „Stelmet“ (oficialu)
Jeruzalės „Hapoel“ (oficialu)

Ar grėsmė Rio žaidynėms reali?

Sunku įsivaizduoti, kad FIBA tikrai ryžtųsi pašalinti Lietuvą ir Ispaniją iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių. Tai grėstų dar didesnio masto tarptautiniu skandalu, į kurį, neabejotinai, tektų įsikišti ir Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC).

Sportando cituoja neįvardytus šaltinius ir teigia, kad FIBA jau ieško, kas galėtų surengti olimpinius atrankos turnyrus vietoj Italijos (Turinas) ir Serbijos (Belgradas).

Kroatijos, Serbijos, Graikijos ir Italijos rinktinės tokiu atveju netektų teisės varžytis dėl kelialapių į Rio. Kitos turnyruose dalyvausiančios Europos komandos – Čekija, Prancūzija ir Latvija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius