-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 11

Svarbiausių Eurolygos vasaros pirkinių „Top 20“: Kauną lankys ryškios ir pažįstamos žvaigždės

Jau trečiadienį Madrido „Real“ ir Pirėjo „Olympiakos“ klubų rungtynėmis startuoja naujo formato Eurolygos turnyras. Kad būtų lengviau suprasti, kas atliko didžiausius tarpsezonio veiksmus, krepšinio analitikas Erildas Budraitis ir 24sek pristato svarbiausių Eurolygos vasaros pirkinių „Top 20“.
Jamesas Andersonas, Tyrese'as Rice'as ir Sonny Weemsas
Jamesas Andersonas, Tyrese'as Rice'as ir Sonny Weemsas / „Scanpix“ nuotr.

Vasara klubams buvo labai skirtinga – pavyzdžiui, Stambulo „Anadolu Efes“ teko pakeisti daugiau nei pusę komandos, o Stambulo „Fenerbahče“, pasikvietė tik du naujus žaidėjus.

Net 7 iš 20 svarbiausių pirkinių iškeliavo į Turkiją, penki – į Ispaniją, keturi – į Izraelį. Reitinge dominuoja amerikiečiai, kurių – net 13. Penki iš jų anksčiau žaidė arba šiemet rungtyniaus Lietuvoje.

Antroje dalyje – svarbiausių Eurolygos vasaros pirkinių reitinge 1-10 vietas užėmę žaidėjai.

10. Ioanis Bourousis – Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija)

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Ioannis Bourousis
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Ioannis Bourousis

32-ejų vidurio puolėjas. Persikėlė iš Vitorijos „Baskonia“ (Ispanijos lyga ir Eurolyga). Praėjusį sezoną: vid. 13,8 tšk., 8 atk. kam. ir 2,3 rez. perd. per 24 min. Į Kauną atvyks kovo 9 d.

Praėjusį sezoną antrą jaunystę išgyvenęs buvęs Pirėjo „Olympiakos“ narys Ioanis Bourousis tarpsezoniu užsitraukė uosto klubo fanų nemalonę persikeldamas į pagrindinių varžovų Atėnų „Panathinaikos“ stovyklą. Įdomu tai, kad I.Bourousis pernai kartu su Vitorijos „Baskonia“ Eurolygos atkrintamosiose varžybose 3-0 eliminavo būtent „Panathinaikos“.

I.Bourousiui lapkritį sukaks 33-eji, tad dvejų metų kontraktas – rizikingas „Panathinaikos“ sprendimas. Graikas turėjo pasiūlymų ir norų vykti į NBA, tačiau anapus Atlanto niekas nesiryžo siūlyti ilgesnės nei metų sutarties. Vis dėlto riziką „Panathinaikos“ klube kiek sumažina Mike’o Jameso atvykimas – įžaidėjo, kuris praėjusį sezoną I.Bourousiui dalino perdavimus Vitorijoje. Logika paprasta – jei I.Bourousio ir M.Jameso tandemas, kuris kildavo nuo atsarginių žaidėjų suolo ir vidutiniškai kartu rinko 24,5 tšk., 11,3 atk. kam. ir 4,9 rez. perd., veikė Vitorijoje, neturėtų būti problemų ir Atėnuose.

9. Anthony Randolphas – Madrido „Real“ (Ispanija)

Anthony Randolphas
Anthony Randolphas

27-erių sunkusis krašto puolėjas. Persikėlė iš Krasnodaro „Lokomotiv“ (VTB Vieningoji lyga ir Eurolyga). Praėjusį sezoną: vid. 15,6 tšk., 5,5 atk. kam. ir 1 blokas per 24 min. Į Kauną atvyks sausio 20 d.

Praėjusio sezono Krasnodaro „Lokomotiv“ sėkmė nebūtų buvusi įmanoma be aukštaūgio Anthony Randolpho, kuris neatsitiktinai buvo išrinktas į antrąjį geriausių Eurolygos sezono žaidėjų penketuką. 211 cm ūgio A.Randolphas praėjusį sezoną „Lokomotiv“ klubui rinko 15,6 taško ir vidutiniškai pataikydavo po vieną tritaškį per rungtynes, o labiausiai išsiskyrė Eurolygos atkrintamųjų varžybų serijoje su „Barcelona“.

Per penkerias rungtynes su „Barcelona“ puolimą išplėsti ir įvairiai du prieš du situacijas užbaigti gebantis A.Randolphas vidutiniškai rinko 17,4 taško ir 6,6 atkovoto kamuolio, įskaitant 28 pelnytus taškus ketvirtosiose serijos rungtynėse, kurias „Lokomotiv“ laimėjo po pratęsimo.

A.Randolpho talentas nekelia klausimų, vienintelis neaiškumas – ar Pablo Laso pavyks integruoti A.Randolphą į savo greito žaidimo schemas taip, kaip tai pavyko padaryti Georgios Bartzokui.

8. Shane’as Larkinas – Vitorijos „Baskonia“ (Ispanija)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Shane'as Larkinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Shane'as Larkinas

24-erių įžaidėjas. Persikėlė iš Bruklino „Nets” (NBA). Praėjusį sezoną: vid. 7,3 tšk., 2,3 atk. kam. ir 4,4 rez. perd. per 22 min. Į Kauną (kartu su Tadu Sedekerskiu) atvyks spalio 21 d.

Svarbius atsarginio žaidėjo vaidmenis Niujorke ir Brukline pastaruosius du sezonus turėjęs Shane’as Larkinas tarpsezoniu kartu su kitu buvusiu „Nets“ nariu Andrea Bargnani prisijungė prie Vitorijos „Baskonia“ klubo. Iš visų praėjusį sezoną NBA rungtyniavusių ir į Eurolygą persikėlusių žaidėjų Sh.Larkinas, kuriam dar tik 24-eri, pernai žaidė sėkmingiausiai – vid. 7,3 taško, 2,3 atkovoto kamuolio ir 4,4 rezultatyvaus perdavimo.

Žinoma, 2013 metų NBA naujokų biržoje 18 šaukimu pasirinktam Sh.Larkinui, kuris išsiskiria savo staigumu bei lyderio savybėmis, teks prisitaikyti prie kiek kitokio europietiško žaidimo, tačiau bent sezono pradžioje amerikiečiui problemų nekilo. Per pirmąsias dvejas Ispanijos čempionato rungtynes Sh.Larkinas vidutiniškai per 27 minutes rinko 15,5 taško, atkovojo 6 kamuolius, atliko 6 rezultatyvius perdavimus, o „Baskonia“ iškovojo dvi pergales.

7. Sonny Weemsas – Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis)

„Scanpix“/AP nuotr./Sonny Weemsas
„Scanpix“/AP nuotr./Sonny Weemsas

30-metis lengvasis krašto puolėjas. Persikėlė iš Filadelfijos „76ers“ (NBA). Praėjusį sezoną: vid. 2,5 tšk. per 12 min. Į Kauną atvyks spalio 28 d.

Prieš išvykdamas į NBA, kur nesėkmingai bandė įsitvirtinti Finikso „Suns“ ir Filadelfijos „76ers“ komandose, Sonny Weemsas padėjo Maskvos CSKA pasiekti tris Eurolygos finalinius ketvertus iš eilės. Ir tik S.Weemsui išvykus, kol puolėjas gimtojoje JAV leido laiką ant atsarginių žaidėjų suolelio, CSKA galiausiai tapo Eurolygos čempionais.

Nors kovo mėnesį S.Weemsas dar sakė, kad žaidėjo prioritetas – NBA, jau po mėnesio buvęs „Žalgirio“ lyderis sutarė su Tel Avivo „Maccabi“, o po dar dviejų oficialiai paskelbė apie grįžimą į Europą ir naują dvejų metų sutartį. Tiesa, kojos traumą patyręs S.Weemsas Eurolygos sezono starte negalės padėti „Maccabi“ ir į aikštelę turėtų grįžti lapkričio pradžioje.

6. Bradley Wanamakeris – Stambulo „Daruššafaka“ (Turkija)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bradley Wanamakeris ir Jerome'as Randle'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bradley Wanamakeris ir Jerome'as Randle'as

27-erių įžaidėjas. Persikėlė iš Bambergo „Brose Baskets“ (Vokietijos lyga ir Eurolyga). Praėjusį sezoną: vid. 13,2 tšk., 3,4 atk. kam. ir 4,4 rez. perd. per 28 min. Į Kauną atvyks lapkričio 4 d.

Į Europą sugrįžęs Davidas Blattas savo pristatymo dieną taip pat „Daruššafaka“ gerbėjus supažindino su savo būsimų idėjų įgyvendintoju, vasarą taip pat į Stambulą persikėlusiu įžaidėju Bradley Wanamakeriu. Po praėjusių dviejų įspūdingų sezonų Vokietijoje niekam nekilo abejonių, kad B.Wanamakeris taps vienos iš pretendentės laimėti Eurolygą vedliu. Nors buvo skelbiama, kad 27-erių įžaidėją vilioja kita Stambulo komanda – Željko Obradovičiaus „Fenerbahče“, B.Wanamakeris vasarą pasirinko D.Blattą.

Be patrauklių individualių rodiklių, B.Wanamakeris savo kainą iškėlė į viršų padėdamas Bambergo „Brose Baskets“ dukart iš eilės triumfuoti Vokietijoje. Abukart B.Wanamakeris tapo naudingiausiu finalo serijos žaidėju. Taip pat praėjusiame Eurolygos sezone įžaidėjas vos neatvedė „Brose Baskets“ į Eurolygos ketvirtfinalį – „Top 16“ etape Bambergo klubas surinko tiek pat pergalių (septynias), kiek ir į atkrintamąsias varžybas patekęs Madrido „Real“, tačiau dėl prastesnio tarpusavio taškų santykio liko už borto.

5. Jamesas Andersonas – Stambulo „Daruššafaka“ (Turkija)

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jamesas Andersonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jamesas Andersonas

27-erių atakuojantis gynėjas. Persikėlė iš Sakramento „Kings“ (NBA). Praėjusį sezoną: vid. 3,5 tšk. ir 1,7 atk. kam. per 14 min. Į Kauną atvyks lapkričio 4 d.

Po nesėkmingo bandymo vėl įsitvirtinti NBA į Europą sugrįžęs Jamesas Andersonas galėjo prisijungti prie daugelio Eurolygos elitinių klubų. Po dominuojančio pasirodymo 2014-2015 metų sezone atstovaujant Kauno „Žalgiriui“, kuriam J.Andersonas vidutiniškai rinko 14,5 taško, atkovojo 5,1 kamuolio ir atliko 2,5 rezultatyvaus perdavimo, net ir blankus sezonas NBA neatbaidė didžiausių vardų – J.Andersonu aktyviai domėjosi „Barcelona“, „Real“ ir „Fenerbahče“.

Tačiau kaip ir B.Wanamakeris, buvęs „Žalgirio“ lyderis vietoj žinomo vardo pasirinko D.Blattą ir solidų atlygį vos prieš porą sezonų į aukščiausią Turkijos lygą sugrįžusiame „Daruššafaka“ klube. Dosniai „Doguš Holding“, kuris taip pat yra Eurolygos rėmėjas, remiama komanda buvo buriama dviem sezonams, tačiau jau pirmajame, žinant J.Andersono įgūdžius, universalumą puolime bei nepriekaištingą darbo etiką, naujasis „Daruššafaka“ pirkinys turėtų būti dešimties rezultatyviausių 2016-2017 metų sezono Eurolygos žaidėjų sąraše.

4. Miroslavas Raduljica – Milano „Emporio Armani“ (Italija)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Miroslavas Raduljica
AFP/„Scanpix“ nuotr./Miroslavas Raduljica

28-erių vidurio puolėjas. Persikėlė iš Atėnų „Panathinaikos“ (Graikijos lyga ir Eurolyga). Praėjusį sezoną: 11,1 tšk. ir 4 atk. kam. per 18 min. Į Kauną (kartu su Mantu Kalniečiu) atvyks kovo 31 d.

2015 metais Atėnų „Panathinaikos“ vyriausiuoju treneriu tapęs Aleksandras Džordževičius į savo komandą pasikvietė Europos čempionate ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse puolime dominavusį Miroslavą Raduljicą. A.Džordževičiaus dvejų metų kontraktas buvo nutrauktas dar balandį, M.Raduljicos ir „Panathinaikos“ partnerystė truko vos keliais mėnesiais ilgiau.

Šį sezoną M.Raduljica prisijungs prie jau devintosios komandos per pastaruosius šešerius metus ir Milano „Emporio Armani“ klube lauks perdavimų iš Manto Kalniečio. Praėjusį sezoną nuo suolo pakilusį M.Raduljicą sėkmingai į žaidimą įjungdavo Nickas Calathesas, kuris Eurolygoje serbui atliko 47 rezultatyvius perdavimus. Šiemet tokia atsakomybė teks M.Kalniečiui – padėti M.Raduljicai būti tokiu pat naudingu Milano klubui, koks vidurio puolėjas yra Serbijos rinktinėje.

3. Andrew Goudelockas – Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis)

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Andrew Goudelockas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Andrew Goudelockas

27-erių atakuojantis gynėjas. Persikėlė iš Hjustono „Rockets“ (NBA). Praėjusį sezoną: vid. 2,8 tšk. per 6 min. (NBA) ir 22,1 tšk. per 35 min. (Kinija). Į Kauną atvyks spalio 28 d.

Po patirto fiasko praėjusiame Eurolygos sezone, kuriame Tel Avivo „Maccabi“ pagal rezultatyvumą rikiavosi 18-oje vietoje tarp 24 komandų, Izraelio klubas pasikvietė net tris puolime Eurolygoje užsirekomendavusius veidus. Daugiausiai naudos puolant „Maccabi“ turėtų atnešti iš Kinijos ir NBA grįžęs Andrew Goudelockas, kuris prieš išvykstant 2014-2015 metų sezone buvo antras rezultatyviausias žaidėjas Eurolygoje, vidutiniškai renkantis 17 taškų ir pataikantis net 46 proc. tolimų metimų.

Taškų mašina A.Goudelockas prisijungė prie klubo, kurį pats kartu su Stambulo „Fenerbahče“ ekipa eliminavo Eurolygos atkrintamosiose 2015-aisiais. Vėliau Eurolygos pusfinalyje įžaidėjas surinko 26 taškus, o rungtynėse dėl trečios vietos – 24. Nėra jokių abejonių, kad 2015-aisiais į antrąjį geriausią Eurolygos žaidėjų penketą išrinktas A.Goudelockas bus tarp rezultatyviausių ir šiemet.

2. Andrea Bargnani – Vitorijos „Baskonia“ (Ispanija)

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrea Bargnani
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrea Bargnani

30 metų vidurio puolėjas. Persikėlė iš Bruklino „Nets“ (NBA). Praėjusį sezoną: vid. 6,6 tšk. ir 2,1 atk. kam. per 14 min. Į Kauną (kartu su Tadu Sedekerskiu) atvyks spalio 21 d.

Vieną iš dviejų didžiausių Eurolygos tarpsezonio pirkinių įsigijo klubas, kuris praėjusį mėnesį prarado pagrindinį klubo rėmėją – septynerius metus Vitorijos krepšinį rėmusį banką „Laboral Kutxa“. Nuo rugsėjo „Baskonia“ besivadinanti Ispanijos komanda vasarą atkreipė į save dėmesį kiek netikėtai prisiviliodama 2006 metų pirmąjį NBA naujokų biržos šaukimą Andrea Bargnani.

„Baskonia“ A.Bargnani pasikvietė po italo blankaus pasirodymo 2015-2016 metų NBA sezone, kuriame fiziškai susilpnėjusio vidurio puolėjo taškų vidurkis pirmą kartą per karjerą NBA nebuvo dviženklis (vid. 6,6 tšk. per rungtynes). Vis dėlto Europoje A.Bargnani pretenduoja varžytis dėl Eurolygos sezono MVP apdovanojimo ir yra pagrindinė viltis, turėsianti padėti daugiau nei pusę komandos (liko penki praėjusio sezono nariai) pakeitusiai 2017 metų Eurolygos finalinio ketverto dalyvei „Baskonia“ vėl nustebinti Eurolygos turnyre.

1. Tyrese’as Rice’as – „Barcelona“ (Ispanija)

„Scanpix“ nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Tyrese'as Rice'as
„Scanpix“ nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Tyrese'as Rice'as

29-erių įžaidėjas. Persikėlė iš Maskvos srities „Chimki“ (VTB Vieningoji lyga ir Eurolyga). Praėjusį sezoną: 14,6 tšk., 2,1 atk. kam. ir 6,2 rez. perd. per 24 min. Į Kauną atvyks vasario 2 d.

Vienintelis žaidėjas istorijoje, paeiliui laimėjęs Eurolygą ir Europos taurę. Tais pačiais sėkmingais 2012-2014 metais gauti Europos taurės sezono MVP, Europos taurės finalo MVP ir Eurolygos finalinio ketverto MVP apdovanojimai. Tyrese’o Rice’o persikėlimas iš Šiaurės į Pietus, iš Maskvos srities į Barseloną – svarbiausias Eurolygos tarpsezonyje.

Pastaraisiais metais besitęsiantis T.Rice’o dominavimas nenutrūks ir Barselonoje. Praėjusius du sezonus naujasis „Barcelona“ treneris Georgios Bartzokas rėmėsi įžaidėju Malcolmu Delaney, kuriam buvo suteikta visiška laisvė. Laisvė pasiteisino – praėjusį sezoną Krasnodaro „Lokomotiv“ pateko į Eurolygos finalinį ketvertą, o tai padėjo G.Bartzokui gauti darbą Barselonoje. Atlikęs svarbiausią Eurolygos tarpsezonio pirkinį, G.Bartzokas turi gerą progą grąžinti „Barcelona“ į Eurolygos finalinį ketvertą, tik šį kartą besiremdamas ne M.Delaney, o pastaraisiais metais dominuojančiu ir anksčiau Eurolygos čempionu tapusiu T.Rice’u.

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius