Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 29

„Žalgirio“ bandymas nuversti kalnus Eurolygoje – su dvasiniu dopingo užtaisu

Kauno „Žalgiris“ negali užkariauti Eurolygos pinigais. Lietuvos čempionai negali to padaryti ir garsiomis pavardėmis. Belieka tik vienas kelias, kuriuo žalgiriečiai dabar bando pasiekti savo iškeltą istorinį tikslą Eurolygoje – patekti į ketvirtfinalį. Apie „Žalgirio“ kelionę – 24sek.lt pokalbis su krepšinio specialistu Rūteniu Paulausku.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Trečiąjį barjerą Izmire „Žalgiris“ pasitinka su kiekvienomis rungtynėmis gerindamas savo žaidimą.

Tiesa, lyg tyčia žaidęs geriau Kaune, Lietuvos čempionų klubas nusileido Krasnodaro „Lokomotiv“. Bet Rūtenis Paulauskas perspėja – neapsigaukite.

„Kas savaitę „Žalgiris“ akivaizdžiai žaidžia vis geriau. Tai matyti ir skaičiuose“, – 24sek.lt teigė krepšinio specialistas.

Prieš „Žalgirio“ akistata su „Karšiyaka“ R.Paulauskas tiki kauniečių pergale. Specialistui turkų žaidimas nepalieka išskirtinio įspūdžio, todėl svarbiausia lietuviams bus neišsigąsti turkų spaudimo.

O ši „Žalgirio“ sudėtis charakterio tikrai turi. R.Paulausko teigimu, ne vien galinga sudėtis lemia ilgą žygį Eurolygoje, o „Žalgiris“ turi papildomų variklių, kuriuos įjungęs gali tikėtis geriausio pasiekimo per pastaruosius 16 metų.

24sek.lt pokalbis su R.Paulausku – apie „Žalgirio“ žaidimo braižą, (ne)pervargusį Mantą Kalnietį, ambicingą sudėtį ir dvasinį dopingą, kuris gali nuversti kalnus.

Surinkta, motyvuota komanda. Žaidėjai jauni, bet jau labai daug matę. Geras klubo darbas. Kodėl komandai nepridėjus prie to, ką moka, ir dvasinio dopingo, kuris gali padėti kalnus versti...

– Kokį pamatėte Kauno „Žalgirį“ per tas dvejas rungtynes Eurolygoje ir dvikovoje su „Lietuvos rytu“?

– Pamačiau gero lygio krepšinį žaidžiančią komandą. Gal „Žalgiris“ dar nežaidžia to paties geriausio krepšinio, nes natūralu, kad komandai trūksta greičio. Juk nebuvo visaverčio pasiruošimo sezonui, todėl komanda dar tik klijuojasi. Bet žinant ir vertinant patį žaidėjų meistriškumą, tiems žaidėjams tikrai nereiks labai daug laiko, kad pradėtų žaisti labai brandžiai. Juolab, treneris yra geras ir turintis solidžią aukščiausio lygio patirtį.

Kitas klausimas, ar dabartinė fizinė forma, kuri tik gerėja, jiems leis atlaikyti didelės spartos žaidimą Turkijoje? Lenkų komanda irgi buvo greita, bet taktiškai prarado savo kontrolę. Tada „Žalgiris“ pabaigoje susitvarkė gerai gindamasis. O su „Lokomotiv“, žaidžiant prieš fiziškai galingus žaidėjus, gale pritrūko jėgų ne tik spurtuoti, bet ir paskutinis Kalniečio metimas buvo išmestas iš labai sudėtingos padėties. Galbūt nebeužteko jėgų, kad kažkas prasiveržtų krepšio link. 

Tačiau „Žalgiris“ žaidžia gudriai, taktiškai labai subalansuotą krepšinį. Žaidimas grindžiamas gynyba. Stengiamasi kiek įmanoma išnaudoti visus penkis žaidėjus. Žalgiriečiai labai gerai dalijasi kamuoliu.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Mindaugas Lukauskis ir Mantas Kalnietis
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Mindaugas Lukauskis ir Mantas Kalnietis

– „Žalgiris“ praėjusį sezoną turėjo labai ryškų veidą – net ir Eurolygos elitą žlugdė savo gynyba. Ar šiemet matote aiškią žaidimo viziją?

– Vertinti ankstoka, bet matau, kad žaidimas labai aiškiai prasideda nuo gynybos. Matau, kad kai kuriais momentais suteikiama galbūt daugiau laisvės. Ypač užsieniečiams.

„Žalgirio“ sudėtis tikrai gera. Žaidėjai yra ir patyrę, ir labai motyvuoti. Matosi, kad komanda psichologiškai labai gerai paruošta bet kurioms rungtynėms.

Bet 90 proc. komandų žaidžia labai panašų krepšinį. Galbūt skiriasi tik tempas – kaip komandos pereina į puolimą. Vieni deklaruoja lėtą krepšinį, kaip kad pernai žaidė „Žalgiris“: sumažinti atakų skaičių, nesuteikti varžovams papildomų šansų. Tą dažniausiai naudoja silpnesnės komandos.

Yra ir labai greitų komandų grupė: „Real“, „Unicaja“, prancūzų ir rusų komandos žaidžia visai greitai. Jie naudoja labai panašius derinius. 

– „Žalgiryje“ pirmaisiais smuikais griežia daug naujokų. Kuris iš jų palieka geriausią įspūdį?

– Visi. „Žalgirio“ sudėtis tikrai gera. Žaidėjai yra ir patyrę, ir labai motyvuoti. Matosi, kad komanda psichologiškai labai gerai paruošta bet kurioms rungtynėms. 

Matau Seibučio įėjimą: tą jo norą pamiršti nesėkmingų tritaškių metimų seriją Lietuvos rinktinėje. Jis gerina taiklumą. Su kiekvienu pataikytu metimu matau, kaip jam auga sparnai.

Pocius irgi atranda savo greitį. Be greičio jis ne žaidėjas, bet kai jis gali skraidyti, iš užtvarų šauti tritaškį, jis tą puikiai daro.

Užsieniečiai – su labai gerais žaidimo pagrindais. Pagarba tiems, kas surado tokius žaidėjus. Man labai patinka Vougioukas ir jo klasikinis žaidimas nugara į krepšį. Graikas gerai naudojasi ūgio pranašumu, labai gerai ginasi „du prieš du“ prieš žemą gynėją, stabdydamas stepout'ą

Motumas galbūt nėra toks išraiškingas, bet sunkiais momentais jis gali būti lyderis. Manau, su Jankūnu jie dar visko neparodė. Neatmesčiau galimybės, kad jie dažniau vienu metu žaistų aikštėje. Toks penketas, kuriame bet kas gali pataikyti iš toli, yra labai pavojingas. „Žalgiris“ turi didelį rezervą.

– Nemažai specialistų akcentuoja, kad daugelis rinktinės žaidėjų „Žalgiryje“ atrodo pervargę. Pavyzdžiui, Mantas Kalnietis. Ar jūs su tuo sutinkate?

– Jei Kalnietis būtų pervargęs, apskritai negalėtų sportuoti. Jis galbūt dar neįgavo geriausios savo formos, kurią jis turėjo žaisdamas geriausius sezonus. Negalime sakyti, kad tai pervargęs žaidėjas. Tada jis blogai pradėtų rungtynes, bet jis kaip tik startuoja visai neblogai.

Tik galbūt dabar toks laikas, kai jis žymiai greičiau pavargsta nei būdavo anksčiau. Treneris pasitaikius progai galėtų jam duoti žaisti trumpiau. Būtų naudinga, nes kuo pakeisti jį tikrai yra: yra Hanlanas, Lekavičius, reikalui esant Pocius ir Seibutis gali išvaryti kamuolį. 

Mantas galėtų ne visada būti su kamuoliu, o kaip tik atsipalaiduoti. Kada reiktų, galėtų griebti kamuolį į rankas, aštrinti žaidimą, žaisti pikenrolą. Bet kai jis nuolat su kamuoliu, jį presinguoja, o žaidžiant „du prieš du“ kartais jis dėl nuovargio jau ir laisvas nepataiko. 

Bet tai – tik laiko klausimas.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Rungtynių akimirka
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Rungtynių akimirka

– „Žalgiris“ atvirai skelbia apie tikslą patekti į Eurolygos ketvirtfinalį. Ar ši „Žalgirio“ sudėtis pajėgi tai padaryti? Galbūt ji pervertinta?

– Viskas priklauso ne tik nuo sudėties. Pernai ir anksčiau matėme labai geras Turkijos komandos, kurios investuoja tiek pinigų, kad nepatekti į kitą etapą atrodo neįmanoma. Bet matydavome vidutiniškas komandas, kurios parodo tikrai gražų ir pergalingą krepšinį.

Tokiems klubams daug prideda komandinė dvasia. Ją formuoja ir žaidėjai, ir personalas, ir visa komandos infrastruktūra. Tie patys žiūrovai, kurie užpildo areną, pagauna tą ritmą ir kartu su komanda kyla į viršų. Komandą visada reikia remti ir palaikyti. Nesvarbu, kad pralaimėjo „Lokomotiv“,  bet „Žalgiris“ yra vertinamas. 

Taip pat reikalingi augantys žaidėjai, kurie nori atsiskleisti. Kurie nėra brangūs ir turi perspektyvą žaisti aukščiausiame lygyje. „Žalgiris“ šiemet ir eina panašiu keliu. Kiek žinau, susitvarkė reikalai su pinigais. Nebėra nusiminusių dėl vėluojančių atlyginimų.

Surinkta, motyvuota komanda. Dar jauni žaidėjai, bet jau labai daug matę. Yra geras klubo darbas – puiki aplinka žiūrovui. Kodėl komandai nepridėjus prie to, ką moka, ir dvasinio dopingo, kuris gali padėti kalnus versti...

– Kaip stabdyti individualų Izmiro „Karšiyaka“ žaidimą?

– Mano nuomone, pagrindinis turkų ginklas – psichologinis spaudimas, didelis pasitikėjimas savimi ir bandymas perlaužti varžovą per psichologinę prizmę. Jei „Žalgiris“ atsilaikys, „Karšiyaka“ žaidime nėra nieko tokio sudėtingo. Manau, ir „Žalgirio“ skautai tą pamatė. 

Svarbiausia, kad „Žalgiris“ turėtų psichologinį stuburą, nepradėtų karščiuotis, kad ir koks bebūtų rezultatas. Taip pat reikia stengtis primesti savo krepšinį: apgalvotą ir paremtą gynyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius