-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 03 27

„Žalgirio“ konkurentai: kas kėsinasi išvežti Šarą iš Kauno?

Šarūnas Jasikevičius šypsojosi apsikabinęs vieną Tel Avivo „Maccabi“ klubo vadovų Davidą Federmaną po „Žalgirio“ pergalę skelbusios sirenos „Menora Mivtachim“ arenoje. Kolegos iš Izraelio juokavo – Šaras taip šypsojosi, nes D.Federmanas į ausį jam pašnibždėjo būsimos sutarties Tel Avive vertę. Juokai juokais, tačiau Š.Jasikevičius su „Žalgiriu“ jau žino kelionės Eurolygoje pabaigos tašką, o perspektyviausiu treneriu Eurolygoje tituluoto lietuvio medžioklė gali prasidėti vasarai dar nė neatėjus.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Alfredo Pliadžio nuotr.

Kaip pernai informavo „Žalgiris“, Š.Jasikevičiaus sutartis su Kauno klubu galioja iki 2018-ųjų vasaros. Tiesa, joje numatyta išpirkos galimybė, o ši neturėtų būti neįkandama Europos turtuoliams.

Šaro pageidaujančiųjų eilė buvo nusidriekusi dar sezono pradžioje, kai trenerius dar pirmaisiais sezono mėnesiais išmetė Tel Avivo „Maccabi“ ir Atėnų „Panathinaikos“.

Tačiau vieni plėšrūnai jau pasitraukė iš Šaro medžioklės, o kiti dar rengia puolimą vasarą. 24sek pasakoja apie agresyviausiai į Šarūną Jasikevičių nusitaikiusius Eurolygos turtuolius.

„Barcelona“ surištomis rankomis

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Giorgos Bartzokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Giorgos Bartzokas

„O, žinoma! Tai būtų kaip pasakos virsmas tikrove“, – dar prieš 2016–2017 metų sezoną „NBA Global Games“ projekto metu Barselonoje 24sek sakė vienas „Barcelona“ klubo darbuotojas, paklaustas apie galimybę išvysti Šarą trenerį jo mylimoje Barselonoje.

Apie tokį scenarijų, ko gero, dabar pasvajoja didžioji dalis katalonų sirgalių. Ypač stebėdami tokį nevykusį sezoną.

Nors „Barcelona“ biudžetas yra maždaug penktas pagal dydį Eurolygoje – maždaug 21 milijonas eurų, Barselonos komanda yra šešta nuo galo turnyro lentelėje – rikiuojasi už „Žalgirio“ nugaros vienuoliktoje vietoje.

Ispanijoje katalonai rikiuojasi treti. Jei tai būtų įprasta situacija, „Barcelona“ turėtų rimtų ketinimų atleisti trenerį ir vasarą perduoti komandos vairą Š.Jasikevičiui. Bet katalonus varžo finansinės ir teisinės grandinės.

Pirmiausia, pagal Ispanijos krepšinio lygos taisykles, aukščiausiojo diviziono klubo negali treniruoti žmogus, kuris dar neturi dvejų metų stažo vyr. trenerio pareigose. Šaras „Žalgiryje“ dirba nuo 2016-ųjų sausio, tad dvejų metų stažą jis turės tik įpusėjus kitam sezonui.

Be to, „Barcelona“ už dabartinį trenerį Giorgos Bartzoką vasarą paklojo 1 milijoną eurų, kad ištrauktų šį iš Krasnodaro „Lokomotiv“ klubo. Su dukart Eurolygos čempionu buvo sudarytas trejų metų sutartis, o tai reiškia, kad jį nutraukus katalonams tektų išmokėti stambią kompensaciją.

„Barca“ sunkiai išgyvena post Xaviero Pascualio erą, bet dramatiškai keisti kryptį trenerio strategijoje būtų tik didžiulę vadovybės klaidą pripažįstantis sprendimas. Ir dar labai brangus.

Juolab toli gražu ne dėl visų pralaimėjimų kaltas G.Bartzokas – šį sezoną „Barcelona“ dar nežaidė turėdama visus sveikus žaidėjus ir nuolat yra kamuojama svarbių žaidėjų traumų.

Nors „Barcelona“ žaidėjams nebūtinai patinka į rėmus įstatytas pozicinis G.Bartzoko krepšinis, realiausia, kad komandos vadovai išliks kantrūs ir paliks 51-erių specialistą ekipoje ir kitam sezonui.

Apsiraminęs „Panathinaikos“ bosas

Dimitris Giannakopoulos
Dimitris Giannakopoulos

Šaras dar net nebuvo baigęs krepšininko karjeros, kai jo apartamentuose Atėnuose apsilankė „Panathinaikos“ bosai su pasiūlymu tapti žaliai baltų treneriu.

Šarūnas Jasikevičius buvo kandidatas numeris vienas treniruoti „Panathinaikos“ vos tik šį klubą 2012-aisiais paliko ilgametis dirigentas Željko Obradovičius.

24sek žiniomis, Š.Jasikevičiaus vertė trenerių rinkoje išaugo mažiausiai iki 700 tūkstančių eurų.

Bet Šaras tada dar nebuvo pasirengęs „užmušti“ savęs kaip krepšininko. O kai „Panathinaikos“ vėl užmetė tinklus ant lietuvio 2016–2017 metų sezono pradžioje, Š.Jasikevičius nebūtų sau leidęs niekšiškai palikti „Žalgirio“ be trenerio kelionei Eurolygoje vos tik prasidėjus.

D.Giannakopoulas norėjo su Šaru atversti naują šlovingą „Panathinaikos“ klubo istorijos puslapį, bet turėjo dairytis kitų specialistų. Graikai pasirinko Xavierą Pascualį ir su juo sudarė trejų metų sutartį.

Su 44-erių katalonu PAO rikiuojasi penktoje Eurolygos vietoje. Jei panašiai žais ir ateityje, D.Giannakopoulas trejus metus nekvaršins Š.Jasikevičiui galvos dėl naujos sutarties – X.Pascualio sutartis galios iki 2020-ųjų.

Viena įdomi detalė – D.Giannakopoulas sapnavo „Panathinaikos“ su Šaru priešaky dar prieš „Žalgirio“ treneriui pradedant fantastišką Eurolygos ketvirtfinalio šturmą antroje sezono pusėje.

Patikėkite, kaip šio trenerio dabar nori Europos stipriausieji, kurie svarsto apie trenerių pokyčius po sezono.

Per tą laiką, 24sek žiniomis, Š.Jasikevičiaus vertė trenerių rinkoje išaugo mažiausiai iki 700 tūkstančių eurų.

Galvą pametę žydai

zalgiris.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius Tel Avive
zalgiris.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius Tel Avive

„Širdyje tu geltonas, Šarai!“ – šaukė vienas „Maccabi“ sirgalius, matydamas, kaip „Žalgiris“ Tel Avive meistriškai baigia sudoroti jo mylimą komandą.

Š.Jasikevičius tik nusijuokė. Lygiai taip pat, kaip juokėsi Izraelyje prieš dvikovą su „Maccabi“ bendraudamas su vietiniais žurnalistais.

Lyg į blizgantį popierėlį įvynioję saldainį, jie dangstydamiesi komplimentais Šarui bandė iškvosti, ar lietuvis vasarą atvyks treniruoti „Maccabi“.

Š.Jasikevičius iš pradžių tėškė kategorišką „ne“, kai žurnalistai jo klausė, ar šis negavo pasiūlymo treniruoti „Maccabi“ dar šį sezoną. Bet netrukus jis pats pasitaisė, su klastinga šypsena veide sakydamas „arba tai yra ne tai, ką jums reikėtų žinoti“.

Per tą trenerių karuselę „Maccabi“ iš tiesų domėjosi Š.Jasikevičiumi šį sezoną, tačiau iš Kauno trenerio neišviliojo ir jie – šiemet finišuos su Ainaru Bagatskiu.

24sek šaltinių Izraelyje teigimu, latvis išsaugotų vyr. trenerio postą Tel Avive tik tuo atveju, jeigu patektų į Eurolygos ketvirtfinalį ir laimėtų viską Izraelyje. Izraelio taurė jau A.Bagatskio rankose, bet viltys patekti į Eurolygos aštuntuką dužo dar seniau nei „Žalgirio“.

Akivaizdu, kad Š.Jasikevičiui Tel Avive bus atvertos visos durys, bet derybų pabaiga, ko gero, priklausys nuo Šaro užgaidų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maccabi vadovas Shimonas Mizrahi
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maccabi vadovas Shimonas Mizrahi

„Maccabi“ minusas – titulus vietiniame fronte ir prestižą Eurolygoje kainavusi betvarkė, kuri lydi klubą jau trečią sezoną paeiliui. Š.Jasikevičius viską labai gerai apgalvos, kol priims galutinį sprendimą. O nuo vizijos sugrąžinti „Maccabi“ į elitą gali atgrasyti vidiniai krešuliai Tel Avivo klubo vadovybėje, kurią pastaraisiais metais drasko nesutarimai dėl bendros komandos krypties.

Šaras nedirbtų Madrido „Real“ dėl meilės Barselonai, o Maskvos CSKA, Stambulo „Fenerbahče“ ir Pirėjo „Olympiakos“ trenerių kėdės yra neklibančios.

Už pirmojo penketo esančios komandos taip pat arba turi trenerius, dėl kurių darbo neturėtų labai skųstis, arba yra per mažos, kad realiai sudomintų Š.Jasikevičių taip, kad šis dėl jų, neturėdamas jokių didesnių sąsajų, ryžtųsi palikti „Žalgirį“.

Čia, Kaune, jis mylimas ir nešiojamas ant rankų. Jau seniai taip nebuvo, kad „Žalgirio“ treneris būtų beveik nekritikuojamas. Šaras Kaune yra visiškas Dievas ir azartas gali motyvuoti trenerį antruoju bandymu pabandyti šturmuoti Eurolygos stipriausiųjų aštuntuką su žaidėjais, kurie jam imponuoja ir kurių progresu jis didžiuojasi.

Ko gero, būtent šį motyvą ir „Maccabi“ pasiūlymą Šaras vasarą ir matuos ant savo svarstyklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius