Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 17

Paleista pergalė: neišnaudoti „Ryto“ šansai, R.Giedraičio siurprizas ir neprarasta viltis

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai apmaudžiu pralaimėjimu užbaigė pirmąjį Europos taurės „Top 16“ etapo ratą. Vilniečiai po pratęsimo krito prieš Berlyno ALBA ir į savo sąskaitą įsirašė antrą pralaimėjimą per trejas rungtynes. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek įvertino „Ryto“ pasirodymą ir šansus patekti į ketvirtfinalį.
DJ Seeley ir Deividas Sirvydis
Europos Taurė: „Rytas“ - „Alba“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pralaimėjimo priežastys

Pirmuosius tris kėlinius rungtynės vyko visiškai taškas į tašką – nė viena komanda nebuvo įgijusi apčiuopiamesnio pranašumo.

Susitikimą starto penkete pradėjo Chrisas Krameris, kuris pastarąjį kartą Europos taurėje buvo rungtyniavęs 5-ajame ture. Jis atidarė „Ryto“ taškų sąskaitą, kuomet išnaudojo savo ūgio ir jėgos pranašumą prieš ALBA įžaidėją M.Hermanssonną bei pelnė du taškus su pražanga.

Greitai antrąją pražangą užsidirbo D.Suttonas. „Ryto“ lyderiu vadinti jo nesinori, kadangi lyderis – žmogus, iš kurio elgesio aikštelėje būti galima imti pavyzdį. Kuris nepelnydamas taškų vis tiek paliktų teigiamą įtaką: ar tai būtų atkovotas 50/50 kamuolys, ar gera gynybinė rotacija, ar komandos draugų užvedimas.

Trečiadienį D.Suttoną iš žaidimo ištraukė greitos pražangos pirmajame kėlinyje. Antrajame amerikietis bandė šiek tiek forsuoti ir grįžti į rungtynes pelnant taškus, tačiau ir to jam nepavyko padaryti – pramesti trys metimai iš eilės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Europos Taurė: „Rytas“ – „Alba“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Europos Taurė: „Rytas“ – „Alba“

Vokiečiai atvyko su įdomiu rungtynių planu, kaip gintis nuo „Ryto“ 2 prieš 2. Nedažnas atvejis, kuomet pamatysi tokią aktyvią gynybą nuo žaidėjų, esančių arčiausiai žmogaus su kamuoliu – vakar „Alba“ būtent tai ir darė. Tuo labiau, kai tie žmonės buvo ne itin patikimi metikai Ch.Krameris ar D.Suttonas.

Tokiu būdu ALBA dažnai sustabdydavo „Ryto“ atakas, neleisdama šeimininkams įsiveržti į baudos aikštelę. Perpratę tai, vilniečiai bandė bausti vokiečius judėdami be kamuolio, tačiau ne visada perdavimai laiku pasiekdavo adresatą ir pranašumas būdavo išnaudojamas.

„Ryto“ gyvybę palaikė Arciomas Parachouskis. Puikiai į komandos žaidimą įsiliejęs centras pelnė 16 taškų ir 10 kamuolių. Kol pirmoje dalyje vilniečiams nesisekė pataikyti iš toli (po 2 kėl. – 2/12 trit.) A.Parachouskis varžovus baudė ir nugara į krepšį, ir metimais iš vidutinio nuotolio.

Šis pastiprinimas leidžia „Rytui“ turėti didelį taikinį baudos aikštelėje, kuris gali pastatyti puikias užtvaras, pataikyti bei centruoti. Tokios opcijos „Rytas“ neturėjo ir klampiose rungtynėse tai tikrai gali būti labai naudingas ginklas.

Nors gynyboje ALBA sumetė nemažai taškų prieš pasyvią Arciomo gynybą žaidžiant 2 prieš 2, jo atsiradimas ekipoje „Rytą“ neabejotinai sustiprina.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Europos Taurė: „Rytas“ – „Alba“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Europos Taurė: „Rytas“ – „Alba“

Labai apmaudu dėl ketvirtojo kėlinio. Du kartus turėtas 7 taškų pranašumas, daugybė galimybių „uždaryti“ rungtynes ir nė viena jų nebuvo pasinaudota.

„Rytui“ vis dar turint 4 taškų pranašumą (74:70), E.Bendžius nusileido į baudos aikštelę padėti gintis prieš ALBA du prieš du ir paliko L.Sikmą visiškai laisvą prie tritaškio linijos, kuris smeigė tritaškį.

Nesu tikras, kad toks buvo susitarimas, juolab kai tą pagalbą turėjęs užtikrinti žmogus buvo DJ Seeley, stovėjęs ten, kur ir turėjo padėti. Nereikalinga pagalba kainavo tris svarbius taškus.

Kiek vėliau, likus 1.45 min iki rungtynių pabaigos ir „Rytui“ vis dar turint 4 taškų persvarą (79:75), geras rungtynes sužaidęs A.Butkevičius neatsitvėrė R.Giedraičio ir šis atsikovojo kamuolių puolime bei pelnė du taškus.

N.Giffey metimas, išplėšęs pratęsimą, buvo itin sunkus ir ten jokių priekaištų E.Bendžiui nėra, tačiau kelių detalių neišpildymas neleido „Rytui“ laimėti be pratęsimo.

VIDEO: Pamatykite: dominuojantis „Ryto“ naujokas, E.Bendžiaus dėjimas ir puikias rungtynes sužaidęs R.Giedraitis

Pratęsimas prasidėjo dviem DJ Seeley klaidomis – po vieną gynyboje bei puolime. Vėliau M.Girdžiūnas neturėjo kur dėti kamuolio, kai ALBA vėl taikė pagalbą nuo artimiausio žmogaus ir ataka baigėsi blokuotu metimu.

„Rytas“ dar turėjo šansų išsigelbėti po prastos pratęsimo pradžios, tačiau viską vainikavo itin keistas Ch.Kramerio sprendimas. Likus 13 sekundžių iki atakos pabaigos, amerikietis metė tritaškį lyg būtų S.Curry – metimas nelietė lanko.

Sprendimas sunkiai paaiškinimas – „Rytui“ dar nereikėjo žūtbūt mesti tritaškio ir per likusias 13 sekundžių buvo galima pabandyti gauti tikrai procentaliai geresnį metimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Europos Taurė: „Rytas“ – „Alba“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Europos Taurė: „Rytas“ – „Alba“

Roko Giedraičio pasirodymas

Pirmasis sugrįžimas į Vilnių Rokui tikrai neprisvilo.

Jis pelnė 23 taškus (8/15 metimai) bei baudė savo buvusią komandą būtent tada, kuomet labiausiai reikėjo – ketvirtajame kėlinyje bei pratęsime. Prisidėjo ir truputis sėkmės, kuomet vienas jo tritaškis pasiekė tikslą atsimušęs nuo lentos.

Visi žinome apie šio žaidėjo sugebėjimus puolime, tačiau šiandien kiek nustebino Roko solidesnis žaidimas gynyboje. Jam žaidžiant „Ryto“ komandoje dažnai tekdavo matyti, kaip jis atrodydavo ne iki galo susikoncentravęs šioje aikštės pusėje. Kartais netaiklūs metimai paveikdavo jo žaidimą gynyboje.

Trečiadienį Vilniuje jis buvo solidus abiejose aikštelės pusėse, o tai automatiškai kelia jo žaidimą į aukštesnį lygį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Giedraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Giedraitis

„Ryto“ šansai žengti toliau

Prieš prasidedant „Top 16“ etapui, tikėjausi įspūdingesnio „Ryto“ varžovų žaidimo. Dabar galima sakyti, kad vilniečiai praleido dvi puikias progas laimėti.

Vis dėlto, manau, kad lemiamos rungtynės bus dvejos paskutinės, kuomet reikės žūtbūt laimėti prieš „Monaco“ namuose daugiau nei 5 taškais bei Belgrade prieš „Partizan“.

„Ryto“ tvarkaraštis Europos taurėje
Varžovas Data Vieta
ALBA Sausio 22 d. Berlynas
„Partizan“ Sausio 30 d. Belgradas
„Monaco“ Vasario 6 d. Vilnius

Paleisti du taškai padėtį komplikuoja, tačiau „Ryto“ žaidimas suteikia viltį.

A.Parachouskio atvykimas bei Ch.Kramerio sugrįžimas pakeitė šios komandos veidą į gerąją pusę. Tačiau „Ryto“ žaidėjai patys turi norėti išspręsti senas problemas, kurios juos kamuoja kiekvienose rungtynėse – koncentracija gynyboje, mažų detalių išpildymas.

Bus labai svarbu įvesti į rungtynes D.Suttoną, kuris komandai arba labai padeda, arba labai trukdo.

Norint patekti į kitą etapą teks pasitempti visiems vilniečių žaidėjams bei trenerių štabui, tačiau užduotis yra tikrai įgyvendinama.

EuroCup E grupė W L +/-
1. AS Monaco 2 1 0
2. ALBA Berlin 2 1 -3
3. Partizan NIS Belgrade 1 2 2
4. Rytas Vilnius 1 2 1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius