Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 19

Purvais apipiltas A.Blanco atkirto „Rytui“: „Aš šokiruotas, bet nematau logikos“

Nuo klubo izoliuotas Vilniaus „Ryto“ treneris Alberto Blanco per trejus metus sostinėje išmoko nemažai lietuviškų frazių. Tačiau pastarosiomis dienomis su „Google“ vertėju jam teko ilgėliau panarplioti buvusių bendražygių teiginius. Jį trikdė ne sudėtingos vertimo formuluotės, o žodžiai, kuriuos pasakė bendradarbiai „Ryto“ klube. Tačiau purvais apipiltas 48 metų ispanas neketina tylėti.
Alberto Blanco ir Linas Kleiza
Alberto Blanco ir Linas Kleiza / 15min nuotr.

Perskaitęs oficialius „Ryto“ organizacijos atsakymus į 24sek klausimus, kuriuos klubas vėliau persiuntė ir visai šalies žiniasklaidai, taip pat – sporto direktoriaus Lino Kleizos interviu, A.Blanco kontratakavo naujais argumentais.

Po skandalingo A.Blanco interviu 24sek, „Rytas“ patikino, kad 2015, 2016 ir 2017 metais, kai kontraktas buvo pasirašytas dvejiems metams, klubas su A.Blanco sudarė ne darbo, o paslaugų sutartį ir užsienietis dirbo pagal individualią veiklą.

Būtent ši aplinkybė gali būti esminė detalė A.Blanco ir „Ryto“ ginče, galinti pakreipti istoriją priešingomis kryptimis.

Jeigu oficialiai bus patvirtinta, kad „Rytą“ su A.Blanco siejo darbo sutartis, Vilniaus klubas gali turėti rimtų nemalonumų dėl nuslėptų mokesčių „Sodrai“.

Jeigu „Rytas“ bus teisus ir komandos sandoris su A.Blanco bus įvertintas individualios veiklos įsipareigojimais, vis dar klube dirbantis ispanas gali turėti problemų dėl šmeižto.

Alfredo Pliadžio nuotr./Alberto Blanco
Alfredo Pliadžio nuotr./Alberto Blanco

Bet A.Blanco konsultavosi su Lietuvos institucijomis, kurios, jo teigimu, kol kas neoficialiai pritarė ispano versijai. Jis įsitikinęs, kad šioje esminėje diskusijoje yra teisus ir su „Rytu“ buvo pasirašęs darbo sutartį.

„Skaičiau, kad „Rytas“ mane kaltina bandymu nuslėpti savo mokesčius Ispanijoje. Bet aš net neturiu ką slėpti! Mūsų sutartyse yra labai aiškiai nurodyta, kas yra atsakingas už mokesčių mokėjimą. Tai kodėl aš turėčiau būti tas, kuris dėl to jaudinasi?

Mano su klubu pasirašytose sutartyse yra juodu ant balto parašyti žodžiai „darbuotojas“, „darbdavys“, „įdarbinamas“. Nurodytos mano pareigos, kam aš atskaitingas, sankcijos už darbo drausmės pažeidimus, algos mokėjimo tvarka.

Dar yra klubo vidaus taisyklės, kurioms aš turiu paklusti ir sankcijos už jų nesilaikymą. Tai standartinė darbo sutartis, – įsitikinęs A.Blanco. – Prieš paduodant oficialų skundą, aš du kartus buvau Darbo inspekcijoje konsultacijose. Abu kartus skirtingi specialistai man sakė, kad tai yra darbo sutartys.

Turiu raštą iš „Sodros“, kad, jų nuomone, tai yra darbo sutartys, ir nurodymą kreiptis į VMI. Tai negi aš turiu netikėti oficialiu „Sodros“ raštu? Negi aš turiu netikėti Darbo inspekcijos pareigūnais?

Daugiau nei trejus metus aš net neįtariau, kad dirbu nelegaliai. Kam gali šauti į galvą skambinėti „Sodrai“ ir tikrinti, ar aš esu oficialiai įdarbintas, ar ne? Ar už mane mokami mokesčiai, ar ne?

Ar kiekvienas žmogus, dirbantis bet kokioje įmonėje Lietuvoje, skambina „Sodrai“ ir tikrina, ar tikrai darbdavys yra pranešęs apie jo įdarbinimą ir moka už jį mokesčius? Tu gi pasitiki savo darbdaviu. Bent jau aš pasitikėjau. Čia juk Europos Sąjunga ir yra įstatymai!

Neišrašinėjau klubui jokių sąskaitų faktūrų ir nevaikščiojau į klubą su kasos aparatu rankose! Juk tai krepšinio klubas, o ne prekybos centras!

Klubas teigia, kad su manimi buvo pasirašyta paslaugų sutartis, taigi, aš verčiausi individualia veikla. Aš niekuomet nesiverčiau individualia veikla ir neturėjau pasirašęs su klubu jokios paslaugų sutarties.

Individuali veikla yra visa procedūra: tu turi kreiptis į VMI, gauti individualios veiklos pažymėjimą, kiekvieną kartą išrašinėti klientui sąskaitas faktūras už suteiktas paslaugas, pats vesti savo buhalterinę apskaitą, pildyti pajamų deklaracijas ir pats mokėti mokesčius.

Jeigu, kaip „Rytas“ sako, aš vykdžiau individualią veiklą, tai kaip jie man mokėdavo už paslaugas? VMI puslapyje skaičiau, kad jeigu aš vykdyčiau individualią veiklą, aš turėčiau klubui išrašinėti sąskaitas faktūras už suteiktas paslaugas arba įsigyti kasos aparatą ir išdavinėti čekius. Neišrašinėjau klubui jokių sąskaitų faktūrų ir nevaikščiojau į klubą su kasos aparatu rankose! Niekada nemačiau, kad kas nors iš trenerių štabo vaikščiotų su kasos aparatu po areną. Juk tai krepšinio klubas, o ne prekybos centras!

Ar jūs įsivaizduojate, kad mes visi, kartą per mėnesį, susirenkame klube su savo kasos aparatais ir tarpuose tarp treniruočių ir rungtynių barškam išmušinėdami čekius?

Tai kaip „Rytas“ man ketvirtus metus moka, neturėdamas jokių mano išrašytų sąskaitų faktūrų ir kasos aparato čekių? Va taip va, šiaip sau, be jokio pagrindo?

Jeigu aš vykdyčiau individualią veiklą, teikčiau paslaugas, kaip mano klientai už mane galėtų mokėti mokesčius tiesiogiai VMI? Už visus mokesčius ir deklaracijas būčiau atsakingas tik aš pats. O dabar „Rytas“ mano vardu dalį GMP mokesčių mokėjo VMI, tačiau nieko nemokėjo „Sodrai“. Tai kaip tai suprasti?

Paaiškinkit man dar vieną dalyką. Lietuvos Civiliniame kodekse parašyta, kad paslaugų sutartys negali būti taikomos, kai yra pavaldumo (subordinacijos) santykiai. Mano sutartyse, klubo vidaus taisyklėse, visur nurodyta, kam aš esu pavaldus ir atsakingas, kada aš turiu dalyvauti treniruotėse, rungtynėse, kelionėse ir t.t. Tai kaip „Rytas“ gali teigti, kad aš tik teikiau paslaugas, jeigu aš turėjau laikytis visų taisyklių ir klube turėjau mažiausiai du tiesioginius vadovus?

Jeigu aš būčiau teikęs tik paslaugas klubui, tai kaip jie galėjo mane bausti už darbo drausmės pažeidimus? Aš juk tik turėčiau išrašyti sąskaitas ar duoti čekį, kad jie jį apmokėtų ir viskas.

Kaip „Rytas“ gali teigti, kad aš pats planuodavau savo laiką, darbus ir panašiai, jeigu aš turiu visus „Ryto“ raštus su D.Gudelio parašu? Turiu visus susirašinėjimus.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Adomaitis, Linas Kleiza, Darius Gudelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Adomaitis, Linas Kleiza, Darius Gudelis

A.Blanco pastebėjo, kad „Rytas“ savo atsakymuose žiniasklaidai akcentuoja, kad ispanas Vilniaus ekipoje trejus metus dirbo tik kaip asistentas skautas.

A.Blanco pastebėjo, kad „Rytas“ šiose formuluotėse tyčia vengia trenerio statuso.

Trenerio statusas galėtų būti dar viena esminė detalė „Ryto“ ir A.Blanco konflikte. Jis tik patvirtintų versiją, jog jį su klubu siejo darbo sutartis.

„Matau, kad klubas labai akcentuoja, jog aš dirbau tik skautu, ir stengiasi nuslėpti, kad dirbau ir treneriu. Bet jeigu aš dirbau tik skautu, tai kodėl per visas rungtynes aš sėdėdavau šalia vyriausiojo trenerio? Ar pagal turnyrų nuostatus aš turėčiau tokią teisę?

Ar jūs įsivaizduojate, kad per „EuroCup“ rungtynes ant komandos suolo, šalia vyriausiojo trenerio, gali sėdėti ir patarinėti bet kas, kas nėra treneris ir registruotas? Vat, ėjau sau pro šalį, pamačiau susirūpinusį vyr. trenerį ir prisėdau jam patarti. O kodėl gi ne? Ir rungtynės gerai matosi, ir vyr. treneris su manimi pasikonsultuoja. Ir taip trejus metus iš eilės?

Pamenu, kartą per Karaliaus Mindaugo turnyrą klubo prezidentas (G.Vainauskas. – aut. past.) pabandė prieiti prie komandos ir apsauga jam neleido to padaryti. O man, paprastam skautui, net nedirbančiam klube, pasirodo – leidžiama!

Arba susimąstau pats sau patreniruoti žaidėjus ir treniruoju. Suvarau juos visus į salę ir mokau krepšinio, ar ne? Ir komandos administracija leidžia, ir vyriausiasis treneris džiaugiasi. Nes, anot „Ryto“, aš pats planuoju savo laiką ir darbus, man niekas nieko nenurodinėja, teisingai? Taigi, sakau, padirbėsim vaikinai, nes aš taip sugalvojau. Ir visi klauso. Nes aš tik skautas, ne treneris, ir neturiu jokių darbo santykių su klubu.“

Per 20 karjeros metų jokiame klube nesu turėjęs nė vienos drausminės nuobaudos. O čia tyrimai po tyrimų, nuobaudos po nuobaudų.

A.Blanco taip pat pabrėžė, kad „Ryto“ komunikacijos priemonių straipsniuose ir vaizdo įrašuose jis buvo pristatomas kaip „trenerio asistentas“.

Perkapstęs archyvus ir leidimus jo dukteriai sportuoti Lietuvoje, A.Blanco taip pat surado dokumentus Lietuvos krepšinio federacijai, ambasadoms ir migracijai, kuriuose visur parašyta, jog ispanas dirba „Ryte“ kaip treneris.

„Turbūt „Rytas“ suklydo. Keliasdešimt kartų. Kam nepasitaiko? – ironizavo A.Blanco. – Suprantu, kad tas faktas, kad aš dirbau klube ir dar dirbau treneriu, yra labai nepalankus klubui. Dabar jau žinau, kas už tai jiems gresia, bet ar aš dėl to kaltas?“

Aiškinantis A.Blanco sutarties aplinkybes, klubas irgi mėtėsi kaltinimais ispanui.

Pavyzdžiui, „Rytas“ oficialiai pareiškė, jog patikėjo gandais apie jo pastangas išvilioti Lietuvos talentus į užsienį ir tai turėjo įtakos sprendimui izoliuoti A.Blanco nuo klubo taip, kad šiam 2018-2019 m. sezoną net uždraustų be organizacijos sutikimo tiesiogiai bendrauti su treneriais ir žaidėjais.

Tokie „Ryto“ įtarimai nustebino ispaną.

Gaila, kad „Rytas“ neatskleidė, kuriuos talentus aš viliojau į užsienio klubus, man pačiam būtų labai įdomu sužinoti.

„Viena vertus, tokie kaltinimai mane tiesiog šokiravo. Tai melas!

Visą savo karjerą laikiausi nuošalyje nuo tokių veiksmų ir tikrai to laikysiuosi ateityje. Mūsų krepšinio bendruomenė yra maža, todėl jeigu treneriai veliasi į tokius dalykus, jie labai greitai išaiškėja ir tai yra didžiulė dėmė trenerio reputacijai.

20 metų dirbu treneriu ir visuomet labai didžiavausi, kad niekada nebuvau susijęs su jokiais tamsiais žaidimais. Šešerius metus dirbau Malagos „Unicaja“ ekipai ir, atvirai kalbant, esu matęs didesnių talentų, negu jų yra „Ryto“ sistemoje, tačiau niekada nekišau ir nekišiu savo rankų į juodus agentų ir klubų žaidimus. Tai tikrai ne man.

Kita vertus, tokiuose „Ryto“ kaltinimuose pasigendu sveiko proto ir logikos. Šios vasaros pabaigoje gavau „Ryto“ direktoriaus raštą, kuriuo man liepiama persikelti į „Perlo“ komandą dirbti trenerio A.Gronskio asistentu. Griežtai atsisakiau!

Bet dabar paaiškinkit man: jeigu aš kaltinamas viliojantis „Ryto“ talentus į užsienio klubus, tai kodėl „Rytas“ reikalavo, kad aš dirbčiau „Perle“ – „Ryto“ talentų kalvėje? Čia tas pats, kad jeigu aš būčiau vagis, man atidarytų banko saugyklas ir sakytų: tu tik imk ir kuo daugiau, mums juk negaila. O aš sakyčiau: baikit, vyrai, aš nenoriu. Kaip tai paaiškinti? Nieko nebesuprantu.

Beje, gaila, kad „Rytas“ neatskleidė, kuriuos talentus aš viliojau į užsienio klubus, man pačiam būtų labai įdomu sužinoti.“

A.Blanco taip pat atskleidė, kad „Rytas“ buvo apkaltinęs jį žaidėjo viliojimu į kitą, jam atstovaujančią agentūrą – „Wasserman“.

„Mistinio žaidėjo iš mistinio agento. Prašiau bent atskleisti, kurį žaidėją iš kurio agento aš viliojau, kad bent žinočiau, kad bent galėčiau paklausti paties žaidėjo ar jo buvusio agento.

Man atstovaujančioje agentūroje yra kokie 400 žaidėjų: kaip man žinoti, apie ką mes kalbame? Kaip man kažką paaiškinti? Niekas nieko man neatskleidė, bet nubaudė už neįvardinto žaidėjo viliojimą iš neįvardinto agento. Taip buvo parašyta“, – vieną iš jam skirtų „Ryto“ finansinių nuobaudų įvardijo A.Blanco.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Linas Kleiza ir Darius Gudelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Linas Kleiza ir Darius Gudelis

Tai buvo ne pirma bausmė ir tyrimas, nukreiptas prieš A.Blanco Vilniaus ekipoje.

48-erių vyras juokauja, kad jų tiek daug, jog net pametė skaičių.

„Per 20 karjeros metų jokiame klube nesu turėjęs nė vienos drausminės nuobaudos. O čia tyrimai po tyrimų, nuobaudos po nuobaudų, – stebėjosi A.Blanco. – Tyrimai pasipylė po mano atsisakymo persirašyti sutartį ir po konflikto su treneriu A.Gronskiu. Viskas vyko tuo pat metu.

Turbūt sutapimas, kad nuo praėjusio pavasario, atrodo, kad aš nieko daugiau neveikiu, tik ką nors pažeidinėju. Tai klubo taisykles, tai sutartį, tai direktoriaus nurodymus. O dabar dar sužinojau, kad ne tik viską pažeidinėju, bet dar ir rašau skundus instancijoms be reikalo, ir šmeižiu.

Nesistebiu, kad „Rytas“ skundžiasi, kad turi samdyti teisininkus – jie dabar tikrai turi daug darbo. Nejaugi jie galvoja, kad ši kova man nieko nekainuoja? Man kainuoja daug: labai daug nervų ir pinigų. Ir mano biudžetas nėra toks, koks yra „Ryto“ biudžetas.

Aš kovoju pats už save, nes dabar yra 2018-ieji, o Lietuva yra Europos Sąjungos šalis, kurioje galioja įstatymai. Aš žinau, kad „Ryto“ didžiausias dalininkas yra Vilniaus savivaldybė. Matau, kad VMI, „Sodros“ ir Darbo inspekcijos žmonėms dirbti nėra lengva, nes Lietuva yra krepšinio šalis. Bet aš tikiu, kad šioje šalyje įstatymai visiems galioja vienodai. Ir treneriui, ir klubui.“

„Ryto“ klubo atstovų pareiškimuose buvo ir nemažai asmeniškumų.

Pavyzdžiui, „Ryto“ sporto direktorius Linas Kleiza nevyniojo į vatą ir pareiškė, kad ispanas per tuos trejus metus sostinėje nenusipelnė nė vieno uždirbto euro: „Mums Alberto Blanco situacija buvo seniai aiški. Girdime, ką jis kalba ir daro. Jis kenkia klubui. Jo pateikti faktai stipriai neatitinka tikrovės ir jis už tai atsakys.

Jau seniai ieškojome jam kitų pareigų komandoje, nes jis nesugebėjo dirbti ir sutarti nė viename mūsų trenerių štabe.

A.Blanco visi geriausi darbai matomi instagrame. Jis apsimeta, kad labai dirba, serga už mus ir stengiasi. Iš tiesų viskas buvo kitaip – nesibaigiančios intrigos klubo viduje.

Jis nevertas nė vieno euro, kuris jam buvo sumokėtas.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kleiza
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kleiza

A.Blanco į juos sureagavo subtiliai.

„Skaičiau Lino Kleizos interviu, – neslėpė A.Blanco. – Galiu pasakyti tik vieną žodį – PAGARBA. Paprastas žodis iš septynių raidžių.

Bet jis taikomas ir milijonieriams klubų savininkams, ir paprastiems treneriams, ir įstatymams. Turbūt reikia baigti daug mokslų, kad tinkamai suprastum to žodžio reikšmę...“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius