Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 05

Be valties ir be irklų: Martyno Andriuškevičiaus skaudžiam debiutui NBA 11 metų

Sausio 5-ąją sukanka 11 metų, kai stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje debiutavo vienas talentingiausių Lietuvos krepšininkų – Martynas Andriuškevičius. Bet NBA mėsmalė jaunuoliui buvo negailestinga ir žiauri. Vilkėdamas „Cleveland Cavaliers“ jis žaidė tik šešeriose rungtynėse ir per trumpą karjerą NBA nepelnė nė vieno taško. „Dabar tai akivaizdu, Martynas ten nuėjo per anksti“, – prisimindamas pamokančią istoriją 24sek kalbėjo tuo metu žaidėją atstovavęs Virginijus Bulotas.
Martynas Andriuškevičius
Martynas Andriuškevičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Daugelis pasaulio krepšinio specialistų Martynui pranašavo sėkmę NBA. Pradžioje sezono jam buvo prognozuojamas itin aukštas NBA naujokų biržos šaukimas. Bet vilkėdamas Kauno „Žalgirio“ marškinėlius krepšininkas vis mažiau gavo pasireikšti Europoje ir tai turėjo didelės įtakos reitingo kritimui.

Jis buvo labai anksti įmestas į tą didelį vandenyną, kuriame neturėjo nei valties, nei irklų. Jam buvo žiauriai sunku. Be galo

Lietuvį 2005-aisiais antrame naujokų biržos rate 44 numeriu pasirinko „Orlando Magic“. Vėliau mainų būdu 19-metis jaunuolis atsidūrė „Cleveland Cavaliers“ komandoje, kurioje žaidė kitas lietuvis Žydrūnas Ilgauskas.

„Martynas buvo pirmas mano žmogus, kuris pakliuvo į NBA. Tai buvo labai gera pamoka. Daug patyrėm ir sužinojom. Teko realiai pamatyti, kas yra naujokų birža. Bet tada aš iškart parašiau laišką kitiems agentams, Herbui Rudoy ir Luciano Capicchioniui, kad mes šį ėjimą padarėm gerokai per anksti. Herbas tuomet su manimi kategoriškai nesutiko. Capicchioni sutiko iš dalies. Bet visa istorija, kuri nutiko toliau, parodė, kad aš buvau teisus“, – atvirai prisiminimais dalijosi buvęs žaidėjo agentas V.Bulotas.

Aliaus Koroliovo nuotr./Antanas Sireika
Aliaus Koroliovo nuotr./Antanas Sireika

M.Andriuškevičius neturėjo lygių Europoje tarp savo bendraamžių. Krepšininkas perėjo visą Kauno „Žalgirio“ mokyklą ir 2004-aisiais buvo pakviestas į pagrindinę komandą.

„Nežinau, kodėl, bet jam tuo metu „Žalgiryje“ nelabai sekėsi sutarti su treneriu Antanu Sireika. O jis tuo metu dar stebėjo ir amerikiečių interneto portalus, kurie dėliojo prognozes. Apie gruodžio mėnesį ar sausio pradžioje jis pateko į pirmą trejetą. Kažkur buvo, rodos, netgi pirmas šaukimas. Tai irgi turėjo įtakos, – pasakojo V.Bulotas. – Kadangi čia jis nesijautė gerai, pasakė, kad eis ten. Bet jį reikėjo dėti kur nors kitur. Ar į Europą, ar į kitą komandą Lietuvoje. Jam tikrai dar reikėjo duoti pajausti žaidimą vyrų krepšinyje.“

M.Andriuškevičiui patekus į stipriausios pasaulio krepšinio lygos virtuvę teko susidurti su daugybe sunkumų, kuriems jis nebuvo pasiruošęs. Sudėtinga buvo perprasti daugybę įvairių derinių ir krepšinio kombinacijų. Jau draugiškose rungtynėse daugelis krepšinio specialistų pamatė, kad krepšininkas sunkiai orientuojasi NBA aplinkoje. Bet Klivlande viltimi dar buvo likęs Ž.Ilgauskas.

„Nesijaudink, vedžiojau Drew Goodeną, pavedžiosiu ir tave“, – tuomet juokaudamas kalbėjo Ž.Ilgauskas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas

„Labai gerai prisimenu Žydrūno žodžius po pirmos Martyno treniruotės Klivlande. Jis tada pasakė trumpai: „Žiauriai talentingas vaikis. Didelis, greitas, geras metimas. Bet, sakau, jis buvo labai anksti įmestas į tą didelį vandenyną, kuriame neturėjo nei valties, nei irklų. Jam buvo žiauriai sunku. Be galo.“

M.Andriuškevičiui buvo ne tik sunku perprasti visiškai kitokią krepšinio filosofiją ir jos tvarką. Jam taip pat buvo be galo sunku varžytis fiziškai su daug stipresniais varžovais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginijus Bulotas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginijus Bulotas

„Einant į NBA reikia ne tik kūno, ne tik įgūdžių, ne tik talento, bet ir psichologiškai būti pasiruošusiam bet kam. Tai yra mėsmalė, kuri iš žmogaus reikalauja žiauriai daug jėgų. Martynas tam nebuvo pasiruošęs. Man labai gaila, kad taip atsitiko. Sakau, tai priimu kaip didelę savo klaidą, bet kartu ir didelę mokyklą. Manau, daugiau tokių nebedarėm, – atvirai pasakojo V.Bulotas.

– Pamenu, kai po jo patirtos galvos traumos aš nuskridau pas jį į Čikagą, jis man prisipažino, kad jam sunkiausias dalykas buvo išmokti tą visą knygą derinių. Jam tai užtrukdavo labai ilgą laiko tarpą. Tiesiog jis nebuvo tam pasiruošęs.“

Po nesėkmingo laiko Klivlande žaidėjas buvo iškeistas į Čikagą. „Bulls“ organizacijoje užsikabinti taip pat nepavyko.

M.Andriuškevičius dažnai buvo siunčiamas į antrinę NBA lygą pasisemti žaidimo patirties. Kaip tik ten jam teko išgyventi žiaurų incidentą. 2006-ųjų gruodį po amerikiečio Awvee Storey smūgio per treniruotę lietuvis galva trenkėsi į grindinį ir patyrė smegenų sukrėtimą, jam įtrūko kaukolė ir kairėje smegenų pusėje atsirado dviejų centimetrų dydžio hematoma.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Andriuškevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Andriuškevičius

Gydymas truko ilgai, o po jo Martynas nusprendė grįžti į Europą. Jaunasis Lietuvos talentas ėmė žaisti antroje Ispanijos lygoje Alikantės klube. Praėjusių metų sausį jis pasirašė dvejų metų sutartį su Slovėnijos Domžalių „Helios“ klubu.

Nors karjera susiklostė nesėkmingai, M.Andriuškevičius gali pasidžiaugti pasaulio čempionate iškovotu bronzos medaliu.

Jis buvo Kęstučio Kemzūros vadovaujamoje rinktinėje, kuri nustebino daugelį ir pasiekė visų laikų geriausią Lietuvos rezultatą pasaulio krepšinio čempionate. Tačiau kalbant apie NBA – Martynas dar vienas lietuvis, kuriam stipriausia pasaulio krepšinio lyga buvo žiauri ir negailestinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius