Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 18

Ballus užtemdęs „Žalgirio“ talentas – apie pareiškimą LaMelo, Šaro patarimus ir tikslą „Žalgiryje“

Prienų arena tiek fotoobjektyvų ir kamerų dar nebuvo mačiusi. Bet kai visos prožektorių šviesos buvo nukreiptos į pagrindinius vakaro kaltininkus – LaMelo ir LiAngelo Ballus, amerikiečius savo šešėlyje paliko tikrąja tos scenos žvaigžde tapęs septyniolikmetis Rokas Jokubaitis.
Rokas Jokubaitis
Rokas Jokubaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Valencia“ | 20:00 | Kaunas

Kol 1500 žiūrovų Prienuose alpo po kiekvieno šiek tiek gražesnio Ballų epizodo, Rokas Jokubaitis tyliai ramiai rinkosi 31 tašką – daugiau nei LaMelo ir LiAngelo kartu sudėjus.

Policija jau norėjo skelbti LaMelo Ballo gynybos paiešką, kai Rokas savo prasiveržimais paliko už nugaros žymųjį priešininką vieną, antrą, trečią kartą.

M.Schmitzas, ESPN: Nenustebčiau, jei Jokubaitis ateityje taptų geriausiu NBA žaidėju, žaidusiu Ballų debiute.

Bet šokdino jis ne tik šešiolikmetį oponentą. Paskui ne patį vikriausią, tačiau labai technišką kairiarankį gynėją nesuspėjo ir LKL senbuvis Justas Sinica, beveik dvigubai vyresnis už drąsų žalgirietį.

„YouTube“ prisižiūrėjęs Kyrie Irvingo epizodų, cirko nuotaikoms Prienuose pasidavęs Rokas persimetė kamuolį tarp kojų ir užtvirtino greitą išpuolį dvitaškiu.

Lietuvos dydžio auditorija – maždaug 2,7 mln. feisbuko vartotojų, taip pat galėjo išvysti ir pirmąjį jaunuolio dėjimą krepšinio rungtynėse.

Po epizodo mušdamas sau į krūtinę R.Jokubaitis skelbė: šioje krepšinio žemėje yra rimtų talentų, LaMelo.

„Norėjau parodyti, kad čia Lietuvoje jam nebus lengva“, – 24sek tikino R.Jokubaitis.

VIDEO: R.Jokubaičio pasirodymas prieš Ballus

Skambus mandagaus vaikino pareiškimas. Iš Mažeikių kilęs krepšininkas tik praėjusią vasarą ėmė sukiotis „Žalgirio“ treniruočių centre Petrašiūnuose.

Trečiadienio vakarą jis dalijosi viena rūbine su kitu 17-mečiu Martynu Arlausku, kuris iš būrio talentingų vaikinų šį sezoną buvo atrinktas didžiajam debiutui Eurolygoje su pagrindine komanda.

Rokas dažnai klausinėja Martyno, kaip ten viskas vyksta Lietuvos čempionų ekipoje. Nors ir pats turėjo galimybę įdėmiau pasižvalgyti, kai buvo pakviestas prisijungti prie „Žalgirio“ pasiruošimo sezonui ar pakeisti traumuotą Dee Bostą treniruotėse.

Žymus ESPN apžvalgininkas Mike'as Schmitzas po Ballų debiuto vakaro „Žalgirio“ dublerį įvardijo kaip didžiausią talentą tose rungtynėse turėjusį žaidėją. Amerikietį, kaip ir specialistus bei skautus, labiausiai žavi brandus, kūrybiškas ir techniškas Roko krepšinis.

Roko Jokubaičio statistika
NKL (2017-2018 m.) 24 min. | 9,3 tšk. (50% dvit., 26% trit.) | 4,6 perd. | 10,9 naud.
U19 pasaulio čempionatas (2017 m.) 20 min. | 10,3 tšk. (39% trit.) | 5,3 perd.
Jaunimo Eurolyga (2017 m.) 31 min. | 15,3 tšk. (40% trit.) | 4 kam. | 4 perd. | 13,7 naud.

Įvertino ir Šarūnas Jasikevičius: „Mes labai juo patenkinti. Tai yra vienas iš tų žmonių, kurį dublerių sistemoje sekame labai įdėmiai. Džiaugiamės jo progresu. Vaikas tikrai nori žaisti, stengiasi ir turi tikrai geras galimybes būti geru žaidėju.“

Jau 2018-aisiais galime išvysti R.Jokubaičio debiutą „Žalgirio“ arenoje klausantis Šarūno Jasikevičiaus nurodymų.

Po svaiginančio pasirodymo prieš pasaulinę auditoriją, R.Jokubaitis išvykęs į Tauragę turėjo sveiką sugrįžimą į realybę – NKL krepšininkai jį paliko su 3 taškeliais ir 4 klaidomis.

Bet ko iš šio vaikino neatimsi, tai charakterio. Dvikovoje su „Lietuvos ryto“ dubleriais – Vilniaus „Perlu“, R.Jokubaitis tris kėlinius nesukrapštė nė taško, kai įrideno 12-a ketvirtajame ir nutiesė saviškiams kelią į pergalę.

„Dar sunkiai save ten įsivaizduoju“, – paklaustas, kaip vertina savo galimybes žaisti pas Šarūną Jasikevičių pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje, kiek susigėdęs galvą nuleido ir kelius nervingai judino Rokas Jokubaitis.

VIDEO: „Eurolygos diena“: privaloma pergalė, M.Kuzminsko galvosūkis ir JAV sužavėjęs „Žalgirio“ talentas

Greitu metu Rokas turės gerą pasitikrinimą – sausio 19-21 d. „Žalgirio“ arenoje vyks jaunimo Eurolygos atrankos turnyras, kur 20 NBA skautų akivaizdoje žalgiriečiai bandys išplėšti vienintelį kelialapį į finalo ketverto varžybas Belgrade.

R.Jokubaitis: Ballus labai išaukštino, juos žino visame pasaulyje, tad vykau su noru parodyti, ką galime prieš LKL komandą.

Lietuvos krepšinyje kurį laiką buvo kalbėta tik apie vieną augantį talentingą įžaidėją – Arną Veličką. Bet jei neapakins prožektorių šviesos, R.Jokubaitis ateityje gali tapti labai rimtu žalgiriečių ar Lietuvos rinktinės atakų organizatoriumi, kuris spindės „Žalgirio“ arenoje.

Bet iki tol – darbas ir prakaitas Petrašiūnuose.

– Didžiulis Ballų ažiotažas, milijoninė laukusi auditorija feisbuke ir didysis brolių debiutas – kaip pasitikote tokį ypatingą mačą?24sek paklausė R.Jokubaičio.

– Nemeluosiu – tą pačią dieną vykstant į rungtynes buvo jaudulys. Žinojau, kad stebės daug žmonių. Ballus labai išaukštino, juos žino visame pasaulyje, tad vykau su noru parodyti, ką galime prieš LKL komandą.

– Kai Lonzo Ballas debiutavo NBA, už visas tas LaVaro šnekas priešininkai kibo naujokui į gerklę. Ar panašiai buvote motyvuotas mesti iššūkį LaMelo?

– Tikrai norėjosi. Įėjęs į aikštę mačiau, kad galbūt jis nelabai pasiruošęs, nežinojo, ko čia laukti. Norėjau parodyti, kad čia, Lietuvoje, jam nebus lengva.

Buvo kalbama apie mikrodvikovas – mano su LaMelo ir Martyno Arlausko su LiAngelo. Abu pasikalbėjome ir tai padėjo parodyti, ką galime, kad jie nebūtų tokie atsipalaidavę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LaMelo Ballas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LaMelo Ballas

– Ar LaMelo gynyba tokia prasta, kaip atrodo?

– Mes apie tai kalbėjome su komandos draugais. Ta gynyba atrodė keistai.

Jis beveik neatiduoda savęs gynyboje, žiūri į puolimą. Bet kaip rašė amerikiečiai, jo tas puolimas paslepia gynybą. Mes Lietuvoje labiau žiūrime į gynybą.

– Ko nepaneigsi, tai kai kurių LaMelo įgūdžių puolime. Kas iš jo repertuaro jus sužavėjo labiausiai?

– Jis priėmė keistų, Lietuvoje neįprastų sprendimų. Bet man patiko jo aikštės matymas. Visi jo perdavimai, atrodo, buvo sudėtingi, bet pasiekdavo tikslą.

„Žalgiryje“ yra ir visokių taisyklių. Įdomi atmosfera, tikrai labai šaunūs žaidėjai. Pavyzdžiui, Paulius Jankūnas daug padeda.

– Patikrinus LaMelo, ko gero, turėtų būti aiškiau: ar jis nėra pervertintas žaidėjas?

– Nežinau. Jis tikrai talentingas, neblogas žaidėjas. Gal tai buvo pirmosios rungtynės, nežinojo, ko tikėtis. Aš pats dar nesuvokiau, ar jis pervertintas.

Jei jis aikštėje atsiduotų šimtu procentų, pamatytume ne tik talentą, bet ir gerą žaidimą.

Kita vertus, prieš „Lietuvos ryto“ dublerius jis pademonstravo tikrai gerą žaidimą. Gal su laiku ir LKL pamatysime brandesnį jo pasirodymą. O šiaip, talento jis tikrai turi.

– Kalbant apie patikrintus NBA talentus, minėjote, kad Kyrie Irvingas yra vienas jūsų idealų. Kuo jis jus taip sužavėjo?

– Jis tikrai gerai juda su kamuoliu. Jo, kaip įžaidėjo, komanda klauso. Manau, kad jis komandos draugus padaro geresniais. Labiau stebėdavau jį Klivlande, bet „Boston Celtics“ dabar rodo gerus rezultatas, tad reiškia, kad jis atlieka gerą darbą.

– Kaip manote, ar jūsų žaidimo stilius panašus į Kyrie Irvingo?

– Nežinau, stengiuosi galbūt būti panašus į jį, bet manau, kad truputį skiriasi. Jis geresnis žaidėjas individualiai.

– O į kurį lietuvį savo žaidimu esate panašiausias?

– Gal lietuvio nepasakyčiau, bet toks žaidėjas būtų Kevinas Pangosas... Man teko su juo treniruotis ir jis paliko labai gerą įspūdį.

Tai labai geras įžaidėjas, kuris aikštėje atiduoda visą širdį ir komandos draugus padaro geresniais. Jis man Lietuvoje patinka labiausiai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas

– Kokį įspūdį paliko treniruotės su pagrindine „Žalgirio“ komanda?

– Labai gerą. Treniruočių intensyvumas buvo didelis. Treneriai reikalavo išspausti maksimumą. Toks treneris kaip Šarūnas Jasikevičius daug padeda.

– Ko labiausiai iš jūsų prašė Šarūnas Jasikevičius?

– Detalių išpildymo. Tų detalių yra labai daug ir jos smulkios. Jei nori žaisti gerai, reikia išpildyti viską ir puolime, ir gynyboje.

– Vasarą prisijungėte prie „Žalgirio“ repeticijų prieš sezoną, netgi dalyvavote draugiškose rungtynėse. Ką tos profesionalų pamokos parodė, ko jums dar labiausiai trūksta?

– Tos rungtynės daug ką išryškino. Labiausiai turbūt trūksta šalto proto. Visi – tokie patyrę, bet jie galbūt man parodė, jog turiu dar daug ko išmokti.

– Kalbant apie šaltą protą, nemažai specialistų kaip tik pastebi jūsų brandų krepšinį, kokybišką žaidimo skaitymą. Iš kur atsirado šis instinktas? Gal prisidėjo tai, jog jūsų tėtis yra buvęs krepšininkas?

– Galbūt ir dėl tėčio. Bet manau, kad tą galėjo lemti tai, jog daug analizuoju krepšinio detales.

Kai vasarą treniravausi su „Žalgirio“ komanda, padaręs klaidas jas analizuodavausi treniruotėse. Gal tai padeda. Toks dažnas žaidimas prieš vyresnius varžovus irgi padeda.

Nežinau, manau, būtų truputį sunku būti su LaMelo Ballu vienoje komandoje.

– Ką reiškia „analizuojate“?

– Savo rungtynių žiūriu mažiau, bet labai mėgstu Eurolygos krepšinį. Gal net labiau nei NBA. Ten aukščiausio lygio komandos, treneriai, todėl ten ir bandau koncentruotis.

– Kaip vertinate savo galimybes kitą sezoną žaisti pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje?

– Dar sunkiai save ten įsivaizduoju (šypsosi). Bet, aišku, kiekvienas nori žaisti „Žalgiryje“. Ypač, pas tokį trenerį kaip Šarūną Jasikevičių. Tai būtų geras jausmas.

– Dalijatės viena rūbine su Martynu Arlausku, kuris vos 17-os jau debiutavo Eurolygoje. Ko gero, paklausiate Martyno, kaip ten viskas „Žalgiryje“?

– Tai aišku! (šypsosi) Tai aišku! Kaip ta virtuvė, viskas...

„Žalgiryje“ yra ir visokių taisyklių. Įdomi atmosfera, tikrai labai šaunūs žaidėjai. Pavyzdžiui, Paulius Jankūnas daug padeda. Vienas malonumas su jais treniruotis.

– Kiek dažnai treniruojatės su pagrindine komanda?

– Priklauso nuo traumų. Pavyzdžiui, Dee Bostas buvo ilgam iškritęs iš rikiuotės, todėl dažnai tekdavo būti prie komandos. Bet kai atvyko Beno Udrihas, pastaruoju metu mano pagalbos jiems nereikėjo.

#tb ????????????????

A post shared by Rokas Jokubaitis (@jokubaitis13) on

– Nedaug trūko, kad būtumėte tapę komandos draugais jaunimo Eurolygos atrankoje. Norėjote, kad LaMelo savaitgalį užsivilktų „Žalgirio“ aprangą?

– Kai sužinojau, buvo visai keista ir įdomu, kaip jis atrodytų čia, mūsų sistemoje. Atrodė, jam dar sunku įsilieti į gynybos ir puolimo sistemas. Būtų ir įdomu, ir...

Nežinau, manau, būtų truputį sunku su juo būti komandoje.

– Ką 17-mečiui reiškia jaunimo Eurolygos atrankos turnyras?

– Manau, šis turnyras tikrai vertas dėmesio. Čia susirenka komandos, užsiauginusios arba surinkusios geriausius jaunus tos šalies žaidėjus.

Turnyras yra aukšto lygio ir nėra taip, kad eisime dalyvauti. Norisi laimėti. Ypač, kai vyksta Kaune. Norisi pergalės, nes praeities kartos buvo viską laimėjusios. Mums, jaunimui, dabar yra truputį spaudimo, kad turime laimėti, jog patektume į finalinį etapą (šypsosi).

– Triumfas jaunimo Eurolygos atrankos turnyre; paliktas geras įspūdis NBA skautui; malonumas žaisti; pergalė prieš „Lietuvos ryto“ dublerius: kaip eilės tvarką pagal svarbą (1 – svarbiausias) išrikiuotumėte šiuos dalykus?

– Asmeninį pasirodymą palikčiau žemiausioje vietoje. Pasimėgavimą – trečioje. Pergalę prieš „Lietuvos rytą“ – antrą paliksiu, o triumfą Eurolygos jaunimo atrankoje – pirmoje.

Tie titulai gal ir nebus svarbūs po kelių metų, tačiau dabar jų vertė didelė. Mes, visa komanda, trokštame laimėti tą pirmąją vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius