Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 28

Išsvajotoji „Žalgirio“ kelionė į Eurolygos ketvirtfinalį: ar Lietuvos čempionai tam jau pribrendo?

Tik atvykęs į Kauno „Žalgirį“ Mantas Kalnietis tarė: reikia pagaliau perlipti tą „Top 16” etapą. Tarpinis Lietuvos čempionų komplektacijos finišas su neužvertomis spragomis po krepšiu kėlė nemažai abejonių, bet du naujausi žalgiriečių pirkiniai žada intriguojantį sezoną.
Mantas Kalnietis
Mantas Kalnietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

NBA komandos kiekvieną sezoną pasitinka su trumpu specifiniu šūkiu, kuris puikuojasi, pavyzdžiui, ant apšilimo marškinėlių. Jeigu „Žalgiriui“ reikėtų rinktis šūkį 2015-2016 m. sezonui, ant žaliai-baltos maikutės greičiausiai puikuotųsi užrašas „Eurolygos Top 8“.

Čempionų ambicijos atrodė kiek nepasvertos, kai dar nebuvo sudėti Renaldo Seibučio ir Iano Vougiouko parašai.

Bet naujojo generalinio rėmėjo paramos pastūmėtas „Žalgiris“ išsisuko beveik idealiai – su I.Vougiouku užkamšė skylę vidurio puolėjo pozicijoje ir gerokai prailgino atsarginių suolą su R.Seibučiu. 

2015-2016 m. sezono „Žalgiris“ nebeturės nepakeičiamojo Jameso Andersono ir patikimojo snaiperio Artūro Milaknio. Bet komandos vadovai pagirtinai atliko namų darbus.

„Žalgiris“ naująjį sezoną pasitinka universalesnis, įdomesnis, lietuviškesnis (šeši Lietuvos rinktinės kalibro žaidėjai) ir... stipresnis.

„Žalgirio“ permainos
Pozicija 2014-2015 m. 2015-2016 m.
Įžaidėjai Lekavičius, Cherry, Kariniauskas Kalnietis, Lekavičius, Vecvagaras
Atak. gynėjai Milaknis, Dimša Seibutis, Hanlanas
Lengv. puolėjai Andersonas, Ulanovas, Lipkevičius Pocius, Ulanovas, Lipkevičius
Sunk. puolėjai Jankūnas, Songaila, Venė Jankūnas, Motumas, Venė
„Centrai“ Javtokas, Gudaitis, Tarolis Javtokas, Vougioukas

Išsprendė didžiausią problemą

2014-2015 m. sezoną „Žalgiris“ Eurolygoje rinko vid. tik 71,58 taško per rungtynes – daugiau tik už vienintelę Limožo CSP komandą, kuri tepasiekė dvi pergales.

Žalgiriečiai taip pat atlikdavo tik 14,17 rezultatyvaus perdavimo.

Tokio puolimo priežastis paprasta – žaidimui dirigavo Eurolygoje debiutavęs Lukas Lekavičius, dabar į antrąją Graikijos lygą išvykęs Vaidas Kariniauskas ir pirmą kartą europietiško krepšinio ragavęs Willas Cherry.

„Žalgirio“ vadovai vasarą tėškė kozirį ant stalo. Į Kauną sugrįžta Mantas Kalnietis – daugiausia rezultatyvių perdavimų (vid. 7,8) Europos čempionate atlikęs krepšininkas.

Su Manto sugrįžimu į „Žalgirio“ areną grįš ir rezultatyvesnis puolimas, ir rezultatyvūs perdavimai, ir praėjusį sezoną primirštas pikenrolas.

Puolimo ginklai

J.Andersoną ir A.Milaknį pakeitė būrys į krepšį žiūrinčių krepšininkų. Abu naujokai priekinėje linijoje Brockas Motumas ir Ianas Vougioukas pirmiausia išsiskiria savo savybėmis puolime, ne gynyboje.

Platų puolimo arsenalą B.Motumas pademonstravo dar Australijos rinktinėje. Lietuvos komandą puolėjas baudė tiek savo tolimais metimais, tiek prasiveržimais nuo perimetro, tiek klaidinančiais judesiais ir atšokimais baudos aikštelėje.

Teko girdėti, kad krepšinio specialistams kelia nuostabą didžiulis 24-erių australo potencialas puolime. B.Motumo išėjimas į aikštę nuo suolo turėtų gerokai pagyvinti „Žalgirio“ puolimą.

Tą patį galima pasakyti apie graiką I.Vougiouką. Stebuklų iš jo tikėtis neverta, bet tai bus solidus Roberto Javtoko pakeitimas, kai komandai reikės taškų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Olivier Hanlanas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Olivier Hanlanas

Taškų rinkimu NCAA garsėjo ir iš Bostono koledžo atvykstantis gynėjas Olivier Hanlanas. Savo žodį puolime dar tars Renaldas Seibutis ir Martynas Pocius.

Pasirinkimo puolime „Žalgiriui“ tikrai nebetrūks. 

„Tokio gilaus suolo, tokio pasirinkimo mūsų komanda labai seniai neturėjo. Bet tai nežmoniškai įpareigoja. Nebus nieko vien dėl to, kad „ant popieriaus“ turime gerą sudėtį. Savo tikslų pasieksime tik visi kartu pajungę savo meistriškumą“, – per pirmąją kalbą visai „Žalgirio“ komandai akcentavo Gintaras Krapikas.

Pernai matėme gynybinį „Žalgirį“. Pokyčiai sudėtyje greičiausiai įpareigos G.Krapiko ir Š.Jasikevičiaus duetą koreguoti žaidimo braižą.

Trenerių štabas

Dar vienas didžiulis „Žalgirio“ laimėjimas vasarą – Š.Jasikevičiaus išsaugojimas.

Šaro sutartyje su Kauno klubu buvo numatytas „pliusas“ 2015-2016 m. sezonui, tačiau geras užsienio komandos pasiūlymas tapti vyr. treneriu nebebūtų jo sulaikęs.

Aplink Šarą it klastinga lapė sukosi „Barcelona“, bet G.Krapiko asistentas nesiryžo derinių lentos iškeisti į kostiumą katalonų klubo sporto direktoriaus biure. 

Alfredo Pliadžio nuotr./Gintaras Krapikas ir Šarūnas Jasikevičius
Alfredo Pliadžio nuotr./G.Krapikas ir Š.Jasikevičius

Su trenerio apranga Š.Jasikevičiui kol kas sekasi labai gerai. Galimybę padirbėti su Šaru jau turėję krepšininkai prisiekinėja, kad tokiomis degančiomis akimis ir taip ambicingai savo darbą atliekantis kaunietis ateityje tikrai taps aukščiausio lygio strategu.

Jo darbo vaisiai pasimatė jau pirmąjį sezoną G.Krapiko dešinėje. Užtenka pažiūrėti į L.Lekavičiaus progresą.

Ne gana to, G.Krapikui ir Š.Jasikevičiui dar talkins Darius Songaila. Aukščiausios klasės krepšinį matęs aukštaūgis turės ką patarti „Žalgirio“ priekinės linijos žaidėjams.  

Prie tokios sudėties ir tokio trenerių štabo „Žalgiriui“ betrūksta dviejų dalykų, kurie, deja, jau ne žalgiriečių rankose – sveikatos ir sėkmės.

„Top 8“

Taigi, ar „Žalgiris“ pajėgus žengti į Eurolygos ketvirtfinalį? Kad ir kaip patraukliai atrodytų pasikeitęs Lietuvos čempionas, nepamirškime, kad jis vis tiek turėjo vieną ploniausių piniginių Eurolygoje.

Madrido „Real“, Maskvos CSKA, Stambulo „Fenerbahce“, Maskvos srities „Chimki“, bent vienas iš Graikijos grandų – Pirėjo „Olympiakos“ ar Atėnų „Panathinaikos“, jei neįvyks nieko netikėto, jau turi išankstines rezervacijas Eurolygos ketvirtfinalyje.

Teoriškai, geriausiu atveju „Žalgiriui“ lieka taikytis į tris vietas.

VIDEO: Pirmoji „Žalgirio“ treniruotė pilna sudėtimi

O kur dar Tel Avivo „Maccabi“, Krasnodaro „Lokomotiv“, Malagos „Unicaja“, kiti žinomi pavadinimai ir vienas kitas būsimas Eurolygos sezono atradimas.

Akivaizdu, kad net ir sustiprėjusiam „Žalgiriui“ bus be galo sunku patekti į ketvirtfinalį. Juk „Žalgiris“ yra turėjęs ir solidesnę komandą su Sonny Weemsu priešakyje ar broliais Lavrinovičiais ir Joanu Plaza, tačiau daug vilčių patekti į „Top 8” neturėjo.

Kita vertus, mažai kas tikėjo, kad Lietuvos rinktinė Europos čempionate gali patekti į finalą ir nugvelbti vieną iš dviejų tiesioginių bilietų į Rio. Kodėl gi ne?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius