Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 12

Paulius Motiejūnas įspėja – Eurolyga ir „Žalgiris“ gali neatverti langų žaidėjams į rinktinę sezono viduryje

Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas iš Eurolygos susirinkimo Barselonoje grįžo ne tik su naujomis pareigomis, bet ir su įdomiomis naujienomis.
Paulius Motiejūnas krepšinio rungtynėse
Paulius Motiejūnas krepšinio rungtynėse / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pateko į solidžią kompaniją

Lietuvos balsas nuo šiol Eurolygoje skambės tvirčiau.

Per Barselonoje vykusį Eurolygos vadovų ir komandų susirinkimą P.Motiejūnas išrinktas į Eurolygos patarėjų tarybą.

Kauno „Žalgirio“ direktorius pateko į solidžią kompaniją, kurią taip pat sudarys Stambulo „Fenerbahče“ treneris serbas Željko Obradovičius, šiemet krepšininko karjerą baigęs argentinietis Pablo Prigioni, buvęs treneris ispanas Aito Garcia Renesesas, apie teisėjo karjeros pabaigą paskelbęs italas Luigu Lamonica bei „EMEA & India for New Era“ viceprezidentas Paulas Gilsas.

Šis komitetas bus atsakingas ne tik už turnyro struktūros, bet ir idėjas keičiant Eurolygos krepšinį, kuris, regis, eina gera kryptimi.

„Visada galvojame, kaip padaryti, kad krepšinis būtų dar įdomesnis, suteiktų daugiau emocijų. Viduje diskusijų yra įvairių, bet jos dar neparuoštos viešinimui“, – paklaustas, kokių turi pasiūlymų, sakė P.Motiejūnas.

„Žalgirio“ oficialus puslapis internete pažymi, jog Barselonoje pateiktos Eurolygos prezidento Jordi Bertomeu ataskaitoje yra gražių skaičių: pasikeitus varžybų modeliui atkaklių dvikovų Eurolygos reguliariajame čempionate išaugo – 19 proc. rungtynių baigėsi trijų taškų arba dar mažesniu skirtumu, kai praėjusį sezoną tokių kovų buvo 13 proc.

Eurolygos lankomumas išaugo 15 procentų lyginant su praėjusiu sezonu. Auditorija prie televizijos ekranų pašoko 32 proc., o internetinėje erdvėje – 166 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krepšinio sirgaliai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krepšinio sirgaliai

Pozityvūs ir ekonomikos skaičiai – lyginant su praėjusiu sezonu pajamos iš rėmėjų ir žiniasklaidos išaugo atitinkamai 46 ir 67 procentais.

„Smagu buvo girdėti, kad pasirinktas kelias yra teisingas ir viskas eina taip kaip, planuota, o gal ir dar geriau“, – 24sek sakė P.Motiejūnas.

Eurolygos modelis – vėl su šešiolika klubų

Nors Eurolygos ketvirtfinaliai prasidės kitą savaitę, jau dabar aiškus yra kito sezono formatas.

Ir 2017-2018 m. reguliariose Eurolygos pirmenybėse varžysis 16 klubų, kurie vėl žais dviejų ratų sistema, o paskui aštuonetas tęs kovą atkrintamosiose varžybose ir finalo ketverte. Antrą kartą taikomu modeliu yra patenkintas ir „Žalgiris“.

„Smagu, kad pasikeitusiame formate, kai žaidžiama daugiau rungtynių, išlaikėme intrigą beveik iki reguliariojo čempionato finišo, – sakė Kauno komandos, kuri tarp šešiolikos Eurolygos komandų užėmė dešimtąją vietą, vadovas P.Motiejūnas. – Tikimės dar geriau pasirodyti kitąmet“.

Barselonoje buvo aptarinėjamas ir įtemptas tvarkaraštis – šį sezoną Eurolygos klubams kelis kartus reikėjo žaisti po du mačus per savaitę. Buvo svarstyta sujungti į dvigubą savaitę tik „namų“ arba tik „išvykų“ rungtynes, bet kol kas nutarta nieko nekeisti.

Laukia „langų“ konfliktas

Kitas sezonas bus ypatingas, nes prasidės FIBA rengiamo pasaulio čempionato atrankos varžybos, kuriose šių metų lapkritį pradės žaisti ir Lietuvos rinktinė.

Eurolygos klubai dar neapsisprendė, ar atvers langus FIBA varžyboms, ir planuoja šį klausimą spręsti per kitą posėdį gegužę. P.Motiejūnas mano, kad realių galimybių pridėti daugiau rungtynių į pripildytą kalendorių nėra.

Mes šiuo metu nematome galimybių paleisti žaidėjus viduryje sezono. Mums tai atrodo nelogiška.

„Ir taip krūvis žaidėjams yra nežmoniškas. Atverdami langus FIBA varžyboms, mes patys kenktume savo žaidėjams, nors jie ir kuria visą krepšinį ir pritraukia žmones į sales. NBA net nesvarsto to daryti, tad ir mes šiuo metu nematome galimybių paleisti žaidėjus sezono viduryje. Mums tai atrodo nelogiška, – sakė P.Motiejūnas. – Kita vertus, tai mūsų klubo pozicija. Matysime, ką nuspręs Eurolygos klubai, kai susės prie stalo“.

Tokia Kauno klubo pozicija gali lemti konfrontaciją su Lietuvos krepšinio federacija, kuri žaidžia pagal FIBA planą.

„Reikia palaukti, – siūlė P.Motiejūnas. – Paklausėte nuomonės, pasakiau, kaip dabar mąstome. Bet visa tai yra bendras krepšinio reikalas, laukia diskusijos.

Galbūt dar rasime geresnių variantų, galbūt kas nors įtikins, kad gali būti geriau“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Avydas Sabonis ir Mindaugas Špokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Avydas Sabonis ir Mindaugas Špokas

Komandų žemėlapis dar nėra aiškus

Jau dabar aišku, jog Eurolygos komandų šešioliktukas bus kitoks 2016-2017 m. Juano Plazos treniruojama Malagos „Unicaja“ laimėjo Europos taurės turnyrą ir taip užsitikrino kelialapį į Eurolygą.

Vienuolika klubų turi ilgalaikes sutartis su Eurolyga: Kauno „Žalgiris“, Madrido „Real“, „Barcelona“, „Baskonia“ (visos trys – Ispanija), Maskvos CSKA (Rusija), Stambulo „Fenerbahče“, Stambulo „Anadolu Efes“ (abi – Turkija), Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis), Milano „Emporio Armani“ (Italija), Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiakos“ (abi – Graikija).

Dvyliktąja ekipa taps „Unicaja“, o likę keturi bilietai atiteks pagal Eurolygai ekonomiškai labiausiai naudingų šalių nacionalinių šalių pirmenybių rezultatus.

Daugiau klausimų kyla dėl antrojo pagal pajėgumą Europos taurės turnyro, kuriame turėtų varžytis 24 ekipos.

Dėl FIBA spaudimo kelių šalių klubai pernai vasarą blaškėsi tarp FIBA Čempionų lygos ir Europos taurės turnyro, bet Eurolyga kreipėsi į Europos komisiją, kad klubams būtų palikta teisė rinktis.

Šią vasarą klubai turėtų spręsti ramiau, nebebijodami FIBA ir savo nacionalinių federacijų šantažo, bet galutinis Europos taurės varžybų žemėlapis bus aiškesnis dar negreitai.

Viena aišku, kad ir kitą sezoną Europos taurės varžybose turėtų žaisti Vilniaus „Lietuvos rytas“, sudaręs ilgametę sutartį. Šį sezoną Europos taurės varžybose žaidęs Panevėžio „Lietkabelis“ nėra garantuotas – tai gali lemti kitų šalių garsesnių klubų susidomėjimas turnyru bei LKL čempionato galutinė rikiuotė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius