Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 21 /22:27

Akibrokštas: Vilniaus „Žalgiris“ pasišovė uždrausti Kauno krepšinio klubui naudoti „Žalgirio“ vardą

Lietuvos sporto padangėje – neregėta kaktomuša. Futbolo A lygos čempionų titulą ginančio Vilniaus „Žalgirio“ vadovai rezga ambicingą planą, kuris turėtų kaip reikiant sudrebinti mūsų šalies sporto pamatus. Sostinės atstovai padavė į teismą to paties pavadinimo krepšinio klubą iš Kauno ir siekia šiam uždrausti naudoti istorinį „Žalgirio“ vardą.
Vilniaus ir Kauno klubai kryžiuoja ietis dėl istorinio „Žalgirio“ vardo
Vilniaus ir Kauno klubai kryžiuoja ietis dėl istorinio „Žalgirio“ vardo / 15min.lt koliažas

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Užkliuvo krepšininkų marškinėliai

Vilniaus futbolo klubas nori, kad žodis „Žalgiris“ pranyktų nuo Lietuvos krepšinio čempionų marškinėlių, nes neva yra klaidinamai panašus į jų komandos pavadinimą.

Taip pat „FK Žalgirio“ klubo vadovai nori apriboti žodžių junginių „BC Žalgiris“ ir „KK Žalgiris“ naudojimą bei Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo logotipo naudojimą.

Vilniaus „Žalgirio“ klubo vykdančioji direktorė Vilma Venslovaitienė 15min.lt patvirtino šį faktą, tačiau plačiau komentuoti įvykių nepanoro.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilima Venslovaitienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilma Venslovaitienė

„Esame apsisprendę, kad nei vienas klubo darbuotojas šio sprendimo viešai nekomentuos. Turime teisinę kontorą, kuri atsakinga už tai ir priima sprendimus“, – 15min.lt ketvirtadienį aptakiai kalbėjo tik šią savaitę po atostogų į darbą sugrįžusi Vilniaus „Žalgirio“ klubo vykdančioji direktorė.

V.Venslovaitienės teigimu, kreiptis į teismą buvo Vilniaus „Žalgirio“ dalininkų sprendimas. Be jos, čempionų klubo dalininkais šiuo metu yra klubo sporto direktorius Mindaugas Nikoličius, Vilniaus miesto savivaldybė, Eleonora Kasperūnienė, Andriejus Ovčinikovas, Antanas Noreika, Vytautas Čepas, UAB „Olego transportas“, UAB „Go group“.

Aistras įplieskė „Spyrio“ klubas

Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubas buvo įkurtas 1944 m. ir „Žalgirio“ vardą naudoja jau 70 metų. Tuo tarpu Vilniaus futbolo klubas buvo įkurtas 1947 m. Vieną sezoną Vilniaus ekipa vadinosi „Dinamo“ vardu, nuo 1948 iki 1961 m. – „Spartaku“, o „Žalgiriu“ persivadino tik 1962 m.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Andrius Velička
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Andrius Velička

Šių metų pradžioje Kauno „Žalgirio“ klubas po savo sparnu priglaudė Kauno „Spyrio“ futbolo komandą, kuriai suteikė „Žalgirio“ vardą ir savo klubo logotipą. Iš pradžių šiam sprendimui neprieštaravo ir Vilniaus „FK Žalgiris“ klubas, bet vėliau jis pateikė skundą Lietuvos futbolo federacijai (LFF), kuri nusprendė, kad Kauno komanda futbolo A lygos čempionate turėtų rungtyniauti „Spyrio“ pavadinimu, o dėl „Žalgirio“ vardo naudojimo turėtų susitarti abu suinteresuoti klubai.

Gražiuoju susitarti nepavyko

P.Motiejūnas: Futbolo komandos vardo reikalų klausimą buvome nukėlę vėlesniam laikui. Tačiau dabar sulaukėme kvietimo į teismą jau ir dėl krepšinio komandos vardo naudojimo.

„Bandėme tartis gražiuoju ir norėjome sėsti prie derybų stalo. Įvyko susitikimas su Vilniaus „FK Žalgirio“ vadovais, tačiau jie į jokias kalbas nesileido.

Pastaruosius porą mėnesių koncentravomės į sportinę veiklą ir rėmėjų paiešką, todėl futbolo komandos vardo reikalų klausimą buvome nukėlę vėlesniam laikui. Tačiau dabar sulaukėme kvietimo į teismą jau ir dėl krepšinio komandos vardo naudojimo“, – 15min.lt sakė Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

Vilniaus futbolo klubo kreipimąsi į teismą „Žalgirio“ klubo vadovai vadina įžūliu akibrokštu.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Paulius Motiejūnas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Paulius Motiejūnas

„Tai protu nesuvokiamas sprendimas. Sunku patikėti, kad mūsų noras savo žinias ir patirtį krepšinio srityje perkelti į futbolą galėjo taip suerzinti „FK Žalgiris“ vadovus.

Norėjome prisidėti prie Lietuvos futbolo augimo, tačiau panašu, kad galima konkurencija juos labai išgąsdino.

Žinoma, neketiname nusileisti ir aktyviai ginsime savo teises. Mūsų klubas yra įkurtas anksčiau ir „Žalgirio“ prekės ženklą esame patentavę pirmieji, todėl savo sėkme neabejojame. Tiesiog gaila, kad vietoj to, kad savo jėgas ir laiką skirtume sporto vystymui, dabar turėsime kovoti teisminiuose ginčuose“, – pridėjo P.Motiejūnas.

Svarstė ir kitokį pavadinimą

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Paulius Motiejūnas ir Andrius Velička
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Paulius Motiejūnas ir Andrius Velička

P.Motiejūnas teigia nesigailintis dėl to, jog „Spyrio“ futbolininkai buvo priglausti po kur kas gilesnę istoriją turinčio krepšinio klubo sparnu, ir teigia, kad susijungti nuspręsta siekiant ilgalaikių „Žalgirio“ krepšinio klubo tikslų.

„Futbolo srityje ir būtent su „Spyriu“ pradėjome dirbti dėl to, kad jie turi tokią pačią piramidę, kurioje auginami jauni sportininkai. Mūsų vienintelis tikslas buvo ir yra prisidėti prie šios sporto šakos vystymo. Kaip rodo pirmieji rezultatai, „Spyrio“ futbolininkai sėkmingai kovoja vietiniame fronte, o mes jaučiame savo rėmėjų palaikymą. Buvome pasiruošę futbolo klubui suteikti pavadinimą „Kauno BC Žalgiris“, tačiau Vilniaus „FK Žalgirio“ žengtas žingsnis reziumuoja visas mūsų pastangas ieškoti bendro sprendimo su Vilniaus klubu“, – teigė P.Motiejūnas.

„Spyrio“ futbolininkai šiuo metu A lygos turnyro lentelėje užima penktąją vietą, o Vilniaus „Žalgiris“ prieš kelias dienas susigrąžino lyderio poziciją.

Papildyta: Vilniaus „Žalgiris“ teigia ginantis tik savo teises

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus „Žalgirio“ klubo atstovai išplatino pranešimą, kuriame teigia, jog neatmeta galimybės susitarti su krepšininkais taikiais būdais.

„VMFD „Žalgiris“ nedraudžia ir neketina ateityje drausti krepšinio klubui „Žalgiris“ naudoti šio pavadinimo krepšinio aikštelėje.

Tokio reikalavimo – drausti Kauno klubui „Žalgiris“ naudoti „Žalgirio“pavadinimą ir/ar prekių ženklus su krepšiniu susijusioje veikloje VMFD „Žalgiris“ nėra nurodęs ir Vilniaus apygardos teismui pateiktame ieškinyje.
 
VMFD „Žalgiris“ pareikšdamas ieškinį, siekia ne uždrausti Kauno „Žalgiriui“ naudoti „Žalgirio“ vardą krepšinyje, o tik ginti savo turimus prekių ženklus ir išimtines teises naudoti „Žalgiris“ prekių ženklus bei pavadinimą veikloje, susijusioje su futbolu ir neatmeta galimybės susitarti su Kauno krepšinio klubu „Žalgiris“ taikiai.
 
VMFD „Žalgiris“ puoselėja Lietuvos sporto istoriją ir tradicijas, todėl siekia apginti šias, per ilgus metus futbole ir krepšinyje susiformavusias vertybes, jų nepainiojant ir neklaidinant mūsų šalies visuomenės“, – rašoma klubo atsiųstame pranešime.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius