Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 17

Ateities dilemą sprendžiantis D.Adomaitis: „Į visus klausimus turi būti atsakymai“

Dainiaus Adomaičio pusmetis uostamiestyje praėjo akimirksniu. Klaipėdos „Neptūno“ kelyje pasitaikė daug akmenų ir duobių – traumų, COVID-19 ir roto viruso trikdžių, bet finišo tiesiojoje D.Adomaičio auklėtiniai paneigė visas prognozes ir privertė Kauno „Žalgirį“ iškentėti sunkiausią ketvirtfinalio seriją istorijoje. Pasibaigus sezonui – atviras klausimas dėl D.Adomaičio ateities, kuri gali ir toliau vystytis Klaipėdoje, bet gali pakrypti ir į besiformuojantį Gedimino Žiemelio klubą.

Slogiai sezoną pradėjęs Klaipėdos „Neptūnas“ rinko vieną pralaimėjimą po kito, bet Dainiaus Adomaičio atėjimas sustatė detales į tinkamas vietas bei ketvirtfinalio serijoje buvo per vieną pergalę nuo didžiausios visų laikų sensacijos Lietuvos krepšinio lygoje (LKL).

Visų nurašyta uostamiesčio ekipa rimtai kibo į atlapus Lietuvos krepšinio flagmanui Kauno „Žalgiriui“, kuris sosto neužleidžia nuo 2011-jų metų.

Pirmuosius du pralaimėjimus LKL ketvirtfinalių serijoje „Žalgiriui“ išrašę „Neptūno“ krepšininkai galiausiai penkerių rungtynių serijoje krito rezultatu 2:3.

„Dvejopi ir maišyti jausmai, – 15min laidoje PIKENROLAS apie sezono pabaigą kalbėjo Dainius Adomaitis. – Vienas dalykas – norėjome reguliarųjį sezoną užbaigti aukščiau, o ne septintoje vietoje. Vienos rungtynės namuose su Jonava, kurias galėjome ir turėjome laimėti, galėjo pakreipti visą situaciją. Tai dar kartą įrodo, jog kiekvienos rungtynės sporte yra svarbios, ypač sezono pradžioje. Antras sezono mačas pabaigoje gali lemti vietą lentelėje. Turėjome šansą laimėti ir prieš Pasvalį, bet tuo metu pataikėme galbūt ant geriausią krepšinį lygoje žaidžiančių „Pieno žvaigždžių“. Pergalės yra pergalės, bet tuo metu jie žaidė žiauriai gerą krepšinį. Sėkmės irgi nebuvo.

Aišku, turėjome ir labai sunkų sausio mėnesį, kai KMT ketvirtfinalyje išsitaškėme su „Lietkabeliu“, o dar turėjome ir COVID-19, ir roto virusą komandoje. Galvojome ne kaip laimėti rungtynes, o kaip išsaugoti žaidėjus, kad jie traumų negautų ir pasveiktų. Įdomi patirtis. Vienas dalykas yra su kolegomis kalbėti apie COVID-19, kitas – konkrečiai pačiam su tuo susidurti. Tai tikrai yra iššūkis. Džiaugiuosi labai geru štabu – didžiausia pagarba asistentams ir fizinio rengimo treneriui. Nė vienas žaidėjas nepabaigė sezono turėdamas didelių problemų. Buvo labai sunku išlaviruoti. Mes neturėjome tokių galimybių, kaip „Žalgiris“, kad gali vieną mačą neregistruoti Tai Websterio, o kitą – mesti jį į starto penketą. Mums kiekvienas žaidėjas yra svarbu.

Serija su „Žalgiriu“ mums buvo labai emocionali. Džiaugiuosi kiekvieno žaidėjo požiūriu. Paskutines keturias savaites buvome komanda, kurią norėjome matyti truputį anksčiau. Mums pritrūko 2–3 savaičių pasiekti tą formą, bet prisidėjo ligos ir traumos. Iš vienos pusės gaila, bet iš kitos – labai džiaugiamės, nes serija su „Žalgiriu“ parodė, kad einame geru keliu.“

Klaipėdiečiai sezoną užbaigė dviem pergalėmis prieš Pasvalio „Pieno žvaigždes“ ir Vilniaus „Rytą“, bet dar didesnį tikėjimą savo jėgomis įpūtė pirmasis ketvirtfinalio serijos mūšis Nemuno saloje.

„Neptūnas“ paskutinio ketvirčio metu panaikino 20 taškų deficitą ir buvo labai arti pergalės. Kas ten žino, kaip mačas būtų pasibaigęs, jei ne lemiama arbitrų klaida neduoti nesportinės pražangos „Žalgirio“ krepšininkui Nielsui Giffey.

„Prieš „Žalgirį“ visada yra sudėtinga žaisti, nes „Žalgirio“ rotacijos gylis visada pridarys daug problemų. Pagrindinis dalykas – tikėjimas. Ar tiki, kad gali laimėti? Pirmos rungtynės buvo sudėtingos, bet jau prieš tai turėjome gerų mačų prieš „Pieno žvaigždes“ ir „Rytą“. Žaidimas buvo truputį „aukštyn–žemyn“. Mums stabilumo trūko viso sezono metu. Bet mes tikėjome, kad galime. Ketvirtas kėlinys su „Žalgiriu“, kai užsikabinome ir atsirado nedidelė galimybė laimėti, žaidėjams įpūtė tikėjimo ne tik trenerio sakomais žodžiais. Bet vien norėti neužtenka“, – sakė D.Adomaitis.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – apie apnuogintą „Žalgirį“ ir dramatiškus LKL pusfinalius

D.Adomaitis pasikartojo, ką sakė ir spaudos konferencijoje po paskutinių serijos rungtynių Kaune, jog dabartinis „Žalgiris“ pažeidžiamų vietų turi daug daugiau, nei, pavyzdžiui, buvo prie Šarūno Jasikevičiaus.

„Prieš seriją su „Žalgiriu“ labai daug diskutavome apie tai, kur galėtume juos atakuoti. Reikia išsirinkti rungtynių planą, kuris atneštų norimą rezultatą. Faktas, kad, žaisdamas prieš stipresnes komandas, žinai, jog yra dalykų, kurių iš varžovo neatimsi. Tarkime, bandėme kai kuriose rungtynėse iš Luko Lekavičiaus atimti kažkiek taškų. Bet visiškai iš jo atimti kūrybos ir taškų darymo negali, – dėstė D.Adomaitis. – Dirbant „Ryte“ galvodavome, kaip reikės atakuoti Šaro treniruojamą „Žalgirį“, kuris turėdavo Walkupo, Grigonio, Ulanovo, White'o ir Davieso penketuką. Per kur juos mušti? Gerai, gal gali į specialias situacijas įsivesti A.White'ą. Tai sudėtinga, kartais reikia sugalvoti ką nors daugiau. Dabar yra kita situacija ir kitaip sukomplektuotas „Žalgiris“. Iš gynybinės pusės yra nemažai žaidėjų, kuriuos galima atakuoti. Mes neturėjome galimybės priversti L.Lekavičių dirbti abiejose aikštės pusėse. Lukas toks žaidėjas, kuris aukščiausiu intensyvumu žaidžia ir puolime, ir gynyboje. Reikia priversti jį vargti puolime. Mums tai iš dalies pavyko padaryti vieneriose rungtynėse. Matėme, kad „Lietkabelis“ stato Dovydą Giedraitį prieš Luką Lekavičių. Jis didesnis ir fiziškesnis.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Žalgiriui“ ieškant trenerio ir pasirenkant Martiną Schillerį, o po to – Jure Zdovcą, laisvųjų agentų rinkoje buvęs Dainius Adomaitis net nebuvo svarstytas.

Strategas neslepia, jog tai prideda papildomo stimulo aikštelėje.

„Kvaila būtų sakyti, jog nekreipiu dėmesio. Man tai prideda papildomos motyvacijos. Sportas be to neįmanomas. Aš visada sakau, kad kiekvieną sprendimą reikia gerbti, koks jis bebūtų – malonus ar nemalonus, – sakė D.Adomaitis. – Kai man sako, kad su „Rytu“ išsiskyrėme bloguoju... Žiūrint „sausai“, turėjau kontraktą su klubu iki tam tikros dienos. Mane jie informavo. Kaip sakoma, tai yra „tik biznis“. Ir viskas. Bet kokiu būdu tai yra daroma? Tuomet kalbame apie pagarbą žmonėms. Tai yra visai kitas dalykas. Žaisti prieš „Žalgirį“ yra papildoma motyvacija. Reikia ir į komandą susirinkti kuo daugiau motyvuotų žaidėjų, kurie nori kažkam kažką įrodyti.“

„Sėdėdavau čia ir rėkdavau, kad Dainių reikia imti į „Žalgirį“. Atkrintamosios atskleidžia žaidėjus ir trenerius, bet nenoriu į tai eiti gilyn. Dainius yra elitinis Lietuvos treneris. Galbūt per tuos skaudžius pralaimėjimus su rinktine, kai buvo per plauką nuo visko, o dar etapas „Ryte“... Tai yra sunkios trenerių kėdės Lietuvoje. Manau, Dainius yra nuvertintas treneris. Būkime atviri, jis turėjo treniruoti „Žalgirį“. Nežinau, kodėl tai dar neįvyko“, – sakė kitas 15min laidos PIKENROLO dalyvis Linas Kleiza.

Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka

Kokie planai dėl kito sezono, D.Adomaičio paklausė Linas Kleiza.

„Kol kas nežinau. Laukiu, ką pasakys „Neptūnas“ apie biudžetą ir ateities planus. Gal netgi turės galimybę dalyvauti FIBA Čempionų lygos atrankoje. „Neptūnas“ turi įdirbį, yra žaidęs pagrindiniame turnyre, bet didžiausias klausimas yra biudžeto. Koks jis bus? Kokia dalis bus skirta žaidėjams? Ar bus galimybė žaisti Čempionų lygoje? Dabar trūksta aiškumo, bet jis bus artimiausiu metu, – sakė D.Adomaitis. – Man viskas patinka Klaipėdoje – darbas, krepšinis. Paskutinės rungtynės nuteikė optimistiškai ir pozityviai dėl sirgalių. Atmosfera buvo fantastiška. Klaipėda yra nusipelniusi tokią atmosferą turėti nuolatos. Taip būdavo ir anksčiau. Žmonės myli krepšinį. Man patinka klubo vadovybės požiūris. Matau, kad jiems rūpi ir jie nori pergalių. Klubas turi įvairių planų, žiūri į priekį, kad turėtų savo bazę. Jie įdeda tikrai daug darbo.“

Strategas su „Neptūnu“ turi sutartį ir kitam sezonui, bet iki liepos mėnesio yra numatyta išėjimo už išpirką galimybė.

Krepšinio užkulisiuose vis kalbama, kad D.Adomaitis yra favoritas tapti bręstančio Gedimino Žiemelio klubo vairininku.

„Reikia aiškumo, reikia konkretumo. Spėlioti šiame darbe negali. Reikia aiškaus biudžeto, vizijos, leidimo dirbti ir priiminėti sprendimus, dėl kurių ateina ir atsakomybė. Kur ir kaip žais? Negali būti palikta be atsakymų. Į visus klausimus turi būti atsakymai“, – komentavo D.Adomaitis.

„Dainius yra žmogus, kuris viską pasveria ir priima sprendimus, tad mano patarimo jam tikrai nereikia. Mano noras būtų pamatyti Dainių dirbantį tame (G.Žiemelio – aut. past.) klube, kur jis turėtų didesnes galimybes. Jausdamas pagarbą ,,Neptūnui“ ir „Rytui“, suprantu, kad kai kurie žmonės įdeda daug darbo, tikrai ne visi, bet tikrai sudėtingas dalykas yra iš limituotų komandų ką nors išspausti. Norėčiau pamatyti D.Adomaitį naujame klube ir būtų visai kitas rezultatas“, – sakė L.Kleiza.

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Dainiumi Adomaičiu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – apie apnuogintą „Žalgirį“ ir dramatiškus LKL pusfinalius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius