Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 11

D.Adomaitis apie nerašytas taisykles: „Tikiuosi, Kaziui prie šių pamokų nereikės grįžti Eurolygoje“

Klaipėdos „Neptūnas“ ketvirtfinalio serijoje su Kauno „Žalgiriu“ iškrėtė dvi sensacijas, bet visiško stebuklo pateikti nepavyko. Nors Dainiaus Adomaičio vyrai išlikimo dvikovoje patyrė triuškinantį pralaimėjimą, viduryje sezono uostamiesčio komandos vairą perėmęs strategas džiaugėsi atsigavusiu krepšiniu Klaipėdoje.

Dainiaus Adomaičio auklėtiniai prieš Lietuvos čempionus atsiliko nuo pirmųjų minučių, o galutinai palūžo po ilgosios pertraukos ir paskutinis arbitrų švilpukas skelbė pralaimėjimą 60:89 (14:23, 13:16, 17:33, 16:17).

Seriją iki trijų pergalių „Neptūnas“ pralaimėjo 2-3 ir sezoną baigė.

„Sveikinimai „Žalgiriui“ ir sėkmės toliau atkrintamosiose. Kas liečia mus, didžiuojuosi vyrais. Tikrai didžiuojuosi ne tik šia serija, bet ir tuo, kokie mes buvome pastarąjį mėnesį. Mes susidūrėme su daug problemų ir iššūkių, bet jie į viską pažiūrėjo labai profesionaliai, su geru ir sveiku požiūriu, todėl mes į svarbiausių rungtynių tvarkaraštį atėjome būdami tokie, kokie buvome atkrintamosiose ir prieš jas, – po nesėkmės kalbėjo D.Adomaitis. – Gaila, kad taip viskas susidėliojo, jog užėmėme septintą vietą ir užšokome ant „Žalgirio“. Tai mums turi būti pamoka, jog turime žaisti nuo pradžių, o kiekviena pergalė ir pralaimėjimas yra svarbūs, sezono pabaigoje lemsiantys vietą lentelėje. Reikia kryptingai dirbti nuo sezono pradžios.“

Pagrindinio įžaidėjo Žygimanto Janavičiaus neturėjusi uostamiesčio ekipa „Žalgirio“ gynyboje ėmė klimpti nuo pirmųjų minučių – per pirmąjį ketvirtį suklydo septynis kartus, kai Nemuno saloje įsikūrusių krepšinio rūmų šeimininkai – vos kartą.

Tai lėmė Kazio Maksvyčio kariaunos staigiai susikrautą persvarą 23:14.

„Pamenate, kai po paskutinių rungtynių Klaipėdoje sakiau, kad pats blogiausias dalykas po tokių rungtynių, kai išsitaškome, yra gydytojo skambutis kitą rytą? Tai jis paskambino ir pasakė, kad Adomas Sidarevičius negalės žaisti, o du žaidėjai važiuos darytis rentgeno, nes įtariamas kaulo skilimas arba lūžis.

Ačiū Dievui, nieko rimto nebuvo, bet vakarinė treniruotė buvo nekokia. Matėsi nuovargis. Ir didelis nuovargis, – kalbėjo D.Adomaitis. – Grįžtant prie rungtynių, akyse stovi vaizdas, kai rezultatas buvo 26:21. Kaip kalbėjome prieš rungtynes, labai svarbu įlįsti į „Žalgirio“ žaidėjų galvas, neduoti jiems nieko lengvo ir nieko patogaus. Žinojome, kai jie veda 10 taškų persvara, tuomet pataiko metimus ir žaidžia žymiai laisviau. Nes ten yra didelė atsakomybė. Tai normalu, nes žaidi „Žalgiryje“. Tai turi suprasti kiekvienas dirbantis „Žalgiryje“. Faktas, kad pirmoje pusėje nepataikėme daug metimų, apie kuriuos kalbėjome. Mes turėjome įmesti metimus iš statinės padėties.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – apie Skvernį, „Žalgirio“ bėdų kuprinę ir Eurolygos Final4

Lemiamoje kovoje dėl paskutinio bilieto į LKL pusfinalį netrūko emocijų. Technine pražanga buvo nubaustas „Neptūno“ strategas D.Adomaitis, kai šis karštai sureagavo į Pauliaus Jankūno smūgį Nojui Mineikiui kovoje dėl atšokusioų kamuolio.

Dar keli Klaipėdos ekipai nepalankūs arbitrų švilpukai užkaitino abu strategus – Kazys Maksvytis pasiūlė Dainiui Adomaičiui skirti antrą techninę pražangą, o pastarasis, prižiūrimas teisėjo Tomo Jasevičiaus, link „Žalgirio“ stratego pažėrė aštrių žodžių laviną.

„Tarp trenerių yra nerašytų taisyklių – po mačo sakė D.Adomaitis. – Kazys, manau, jas žino. Suprantu, kad spaudimas dirbant „Žalgiryje“ yra labai didelis, bet kolegos yra kolegos. Kaip aš bendrauju su teisėjais, mano reikalas, o kaip kitas treneris daro, jo reikalas. Aš niekada nesikišu, tai yra viena iš nerašytų taisyklių. Tikiuosi, kad prie šių pamokų Kaziui nereikės grįžti Eurolygoje ar kažkur kitur, nes ten ne taip reaguoja, jeigu ką.

Jis labai norėjo, kad man duotų antrą techninę. Tai mačiau, pasakiau, kad užsiimtų savo reikalais. Tai yra emocijos. Tai yra normalu. Esame kolegos, labai gerbiu jį ir kaip žmogų, ir kaip trenerį. Viskas yra tvarkoje. Jei apsikoliojome per rungtynes, nereiškia, kad jūs darysite mus priešais. Taip nėra. Neįsivaizduojate, kiek su Šaru esame išsikolioję, o esame vieni geriausių draugų.“

Sušaudę „Žalgirio“ krepšį iš tolimos distancijos ketvirtajame serijos mače, klaipėdiečiai sunkiai prisitaikė po dviejų dienų Nemuno saloje.

Komandos lyderis Deividas Gailius vis trynė skaudamą riešą, o tragišką (1 iš 11) tritaškių pataikymą prieš ilgąją pertrauką kiek pagerino per varžovo rankas pataikęs Matas Jogėla, sušvelninęs atsilikimą iki 27:39.

„Žalgirio“ garvežys nuo „Neptūno“ staigiai tolti ėmė po ilgosios pertraukos – Artūro Milaknio ir Karolio Lukošiūno tritaškiai bei nesportinė Tomo Leimanio pražanga įžiebė neatremiamą šeimininkų spurtą.

Po trijų ketvirčių žaliai balti pirmavo 72:44, o likęs mačo laikas teliko formalumu. Mačas baigėsi tvirta „Žalgirio“ pergale 89:60.

Atsakymo dėl ateities D.Adomaitis dar neturėjo, bet jau artimiausiu metu su vadovybe sės prie stalo ir aptars viziją.

„Neptūno“ vairininkas papasakojo ir apie savininkų skirtas premijas žaidėjams už pergales kiekviename atkrintamųjų mače.

„Turiu sutartį su klubu. Man patinka situacija, man labai patinka Klaipėda ir atmosfera klube, nes dirbu jausdamas didelį pasitikėjimą. Tai svarbu. Turiu darbo komfortą ir galiu dirbti su savo idėjomis.

Sėsime su klubo vadovybe už dienos ir aptarsime viziją – kaip aš įsivaizduoju, kaip jie, koks biudžetas ir panašiai. Dabar ne tai buvo galvoje, sakėme, kad pakalbėsime po sezono, – kalbėjo D.Adomaitis. – Smagus faktas – klubo vadovai prieš abejas rungtynes žaidėjams pasakė: „padarykite, kad žaistume dar vieną mačą Klaipėdoje ir gausite papildomą premiją“. Jiems rūpi klubas, jie tuo gyvena.

Po pergalės džiaugsmas buvo begalinis. Klaipėda yra nusipelniusi tokios atmosferos, kaip ir žaidimo Europos taurėse, nes tam turi visas sąlygas. Atėjo Sigitas prieš ketvirtąsias rungtynes ir vėl pasakė: „jei laimėsite, gausite premiją“. O atsiskaitymas vyksta iš karto. Super, super. Tai – maži dalykai, bet labai faini. Džiaugiuosi vadovybe, jog jie turi tokį gerą požiūrį.“

Jis džiaugiasi ir tuo, jog kiek pavyko atgaivinti krepšinį Klaipėdoje.

„Visada viską gali nusakyti sirgalių skaičius. Tai yra geriausias apibūdinimas. Bet komanda turi laimėti. Galime sakyti, jog komandoje turėjome COVID-19, roto virusą ir kitas sunkias situacijas ne vieną mėnesį, bet pergalės sugrąžina žiūrovus į areną, – dėstė D.Adomaitis. – Labai svarbu, kad Klaipėda turėtų galimybę žaisti Europoje. Tai būtų svarbu žiūrovams. Kitas dalykas – komplektacija, kuri turi būti konkurencinga LKL. Mums iššūkis būdavo laimėti namuose, nes žymiai daugiau laimėjome išvykoje. Labai svarbi buvo pergalė prieš „Rytą“, tai davė tikėjimą, kad galime. Kaip ir pirmasis atkrintamosiose mačas namuose su „Žalgiriu“. Nelaimėsi prieš geresnį varžovą, jei netikėsi, kad gali. Atsirado dvipusis tikėjimas su sirgaliais, kurie davė dopingo jausmą.“

Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka

Pusfinalyje „Žalgirio“ laukia „sausai“ ketvirtfinalyje Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ sutvarkęs Panevėžio „Lietkabelis“, turėjęs septynias dienas atsipūsti ir pasiruošti kovai dėl išsvajoto bilieto į finalą.

Nemuno saloje įkurtų krepšinio rūmų tribūnose trečiadienio vakarą sėdėjo ir Aukštaitijos klubo strategas Nenadas Čanakas, analizavęs būsimą varžovą.

„Pasakysiu vieną dalyką – prieš „Žalgirį“ teko žaisti daugybę rungtynių. Galiu pasakyti vieną pavyzdį – kai Šaras buvo „Žalgiryje“, žaisdavome su matchupais, mismatchais, kur galima atakuoti, o kur negalima. Tuomet žiūri: Walkupas – ne, Grigonis – ne, Ulia – ne, Daviesas – ne... Lieka Aaronas White'as. Irgi nėra gerai, bet nieko kito nelieka. Toks buvo „Žalgiris“, – prisiminimais ir dabartinėmis žalgiriečių silpnybėmis dalijosi D.Adomaitis. – Dabar yra kitokia komplektacija. Neįžeidžiant nė vien žaidėjo, bet dabar būna po tris variantus, kartais net keturis, kur galima atakuoti. Tai yra skirtumas. „Lietkabelis“ žaidžia ilgesnius derinius, gerai dalinasi kamuoliu ir eina iki paskutinio akcento. Bet turi gerą darbą atlikti gynyboje, o tuomet atakuoja. Tai yra geras N.Čanako įdirbis. Tai geriausias pavyzdys, kai treneris komandą treniruoja ketverius metus. Tai bus didžiausias iššūkis „Žalgiriui“. Bus gera serija, net neabejoju.“

Strategas nukėlė kepurę prieš Paulių Jankūną. Tai buvo paskutinė D.Adomaičio karjeroje akistata prieš „Žalgirio“ kapitoną ir simbolį.

„Prieš rungtynes buvo mintis, kad kažkam sezonas baigsis – arba man, arba Jankiui (juokiasi). Kas laimės, tas eis tolyn. Norėjau jam padėkoti už tą etapą, kai jis buvo rinktinėje ir kaip padėjo. Didžiausia pagarba. Antras dalykas – norisi tokį žaidėją ir žmogų pasveikinti su tokia karjera. Fantastinė karjera. Ne tik laimėjimai, bet ir atsidavimas „Žalgiriui“. Geriausias sportininko pavyzdys: „matote, kaip Jankūnas darė“. Svarbiausias dalykas yra žmogiškumas – koks Paulius yra žmogus, kokios yra jo vertybės. Labai geras pavyzdys jaunimui. Galima statyti jį kaip pavyzdį, koks turi būti žmogus ir profesionalas. Galvoju, kad jis turės fantastinę karjerą „Žalgiryje“ ir po karjeros. Jis bus geriausias sporto direktorius Europoje. To ir linkiu jam“, – sakė D.Adomaitis.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – apie Skvernį, „Žalgirio“ bėdų kuprinę ir Eurolygos finalą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius