Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 23

E.Ulanovo pirštas prie lūpų: ASG areną nutildęs „Žalgiris“ laimėjo sostinėje

Ne Kauno „Žalgiris“ (17-1), o Vilniaus „Rytas“ (15-2) po labai ilgos pertraukos buvo laikomas amžinų varžovų mūšio favoritu, bet Lietuvos čempionai turėjo kitų planų. Edgaras Ulanovas pabaigoje demonstratyviai pridėjo pirštą prie lūpų, o Jure Zdovco auklėtiniai nutildė pilnutėlę „Avia Solutions Group“ areną – 72:67 (17:18, 21:15, 17:17, 17:17).
Edgaras Ulanovas
Edgaras Ulanovas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Nors „Rytas“ turėjo net 8 dienas pasiruošti šioms rungtynėms, o „Žalgiris“ dar ketvirtadienį žaidė Eurolygoje, kova vyko pagal svečių planą. Giedriaus Žibėno sumanymas nuo pat pirmųjų minučių keistis ginamaisiais – tai, kas padėjo laimėti Kaune ir kas kelia didžiausią galvos skausmą „Žalgiriui“ Eurolygoje – neveikė, o svečiai vis rasdavo būdų pasinaudoti dėl tokios šeimininkų gynybos susidarydavusiomis pranašumo situacijomis po krepšiu.

Trečiajame kėlinyje „Žalgiris“ pirmavo ir 12 taškų persvara (45:33). „Rytas“ dar bandė gelbėtis, bet priešpaskutinę minutę tritaškį per Gyčio Radzevičiaus rankas įskraidinęs Edgaras Ulanovas demonstratyviai pridėjo pirštą prie lūpų, nutildydamas beveik sausakimšas ASG tribūnas. Iš 10 tūkst. vietų užima buvo 9006.

Eurolygoje stringantis E.Ulanovas sekmadienį Vilniuje priminė, kodėl yra vadinamas svarbiausių rungtynių žaidėju. Traumų ir COVID-19 ligos išretintoje kauniečių komandoje jis buvo rezultatyviausias su 19 taškų (5/6 dvit., 2/3 trit., 3/4 baud.), atkovojo daugiausia kamuolių (8) ir surinko daugiausia naudingumo balų (24).

Tiesa, vilniečiai pabaigoje tikėjosi išplėšti pratęsimą, kai Lukas Uleckas pataikė tritaškį, bet teisėjas sušvilpė švelnią pražangą Lukui Lekavičiui dar prieš metimą. Atrodė, kad ir pats L.Lekavičius nesitikėjo švilpuko toje situacijoje. Tritaškis liko neįskaitytas, „Žalgiris“ išsaugojo 3 taškų pranašumą (67:70) ir galiausiai įrodė savo pranašumą.

„Rytas“: Ivanas Buva 20, Arnas Butkevičius 13 (7 atk. kam.), Lukas Uleckas 10, Speedy Smithas 9 (1/6 trit.,), Tanneris Leissneris 7.

„Žalgiris“: Edgaras Ulanovas 19 (8 atk. kam.), Lukas Lekavičius 16, Tyleris Cavanaugh 15 , Marekas Blaževičius 7.

„Žalgiris“ Vilniuje laimėjo ne stipriausios sudėties. Joffrey Lauvergne‘as vis dar sveiksta, Janis Strelniekas – vėl traumuotas, o Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis ir Tai Websteris užsikrėtė koronavirusu.

„Rytas“ bėdų turi mažiau – po traumų pasveiko Tanneris Leissneris ir Mindaugas Girdžiūnas. Tiesa, iš rikiuotės iškrito Maurice‘as Ndouras, rungtynėse vis dar padėti negali ir Jarvis Williamsas.

G.Žibėno auklėtiniai iki šios kovos visuose turnyruose skaičiavo net 14 pergalių seriją, tačiau ją nutraukęs „Žalgiris“ įsitvirtino pirmoje LKL vietoje. Eurolygoje paskutiniai žengiantys J.Zdovco auklėtiniai šalies pirmenybėse laimėjo 9 sykį iš eilės.

Pirmąsias šio sezono „Žalgirio“ ir „Ryto“ rungtynes Kaune 84:75 buvo laimėję vilniečiai.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./„Žalgiris“ švenčia pergalę Vilniuje
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./„Žalgiris“ švenčia pergalę Vilniuje

Ketvirtasis kėlinys

40 min. E.Ulanovas sumeta baudas ir „Žalgiris“ švenčia pergalę (67:72).

40 min. L.Uleckas pataiko tritaškį! Bet teisėjai fiksuoja pražangą anksčiau ir L.Uleckas stoja mesti dviejų baudų metimų. Pirmojo nepataiko, antrąjį tyčia meta pro šalį ir I.Buva per anksti žengia į baudos aikštelę. „Žalgirio“ kamuolys ir, atrodo, pergalė (67:70).

40 min. R.Miniotas pataiko tik vieną baudos metimą iš dviejų (67:70). G.Žibėnas prašo paskutinės minutės pertraukėlės, žaisti lieka 11 sek.

40 min. E.Ulanovo pirštas prie lūpų, atrodo, užveda „Rytą“. A.Butkevičius pataiko tritaškį, L.Uleckas pelno du su pražanga ir likus žaisti 18 sekundžių skirtumas mažėja vos iki 2 taškų (67:69).

39 min. E.Ulanovas smeigia dar vieną tritaškį ir deda pirštą prie lūpų, tildydamas „Ryto“ sirgalius. Žaisti lieka jau mažiau nei 100 sekundžių, o „Žalgiris“ pirmauja 8 taškais (61:69).

37 min. „Rytas“ nenuleidžia rankų. A.Butkevičius duria tritaškį, I.Buva sumeta baudas, o „Žalgiris“ stabteli puolime (59:66).

35 min. E.Ulanovas įskraidina tritaškį, J.Nebo prideda puskablį ir „Žalgiris“ laužia rungtynes. ASG arena – nutildyta (54:66).

34 min. V.Kariniauskas vėl klysta – sužingsniuoja, o „Žalgiris“ savo ataką užbaigia gražia J.Nebo ataka „žemė-oras“! (52:61).

32 min. J.Zdovcas ir „Žalgiris“ atrodo rimtai išstudijavęs „Ryto“ žaidimą. Nors vilniečiai šioms rungtynėms pasiruošti turėjo 8 dienas, o kauniečiai dar ketvirtadienį žaidė Eurolygoje, būtent „Ryto“ puolimas kol kas stringa labiau. Ypač vilniečiams trūksta tritaškių – vos 2 iš 15 (13 proc. taiklumas). „Žalgiris“ pirmauja 57:50.

31 min. K.Lukošiūnas užsidirba jau 4 asmeninę pražangą ir sėda ant atsarginių suolo.

Trečiasis kėlinys

30 min. I.Buva pelno du su pražanga (49:52), bet „Žalgirį“ ant savo pečių vėl tempia L.Lekavičius. Vilniečiai tik akimirkai pavėluoja gynyboje ir kauniečių varikliukas baudžia tritaškiu (49:55). Po trijų kėlinių komandas skiria tie patys 5 taškai (50:55).

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgalius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgalius

29 min. Dvi greitos „Ryto“ atakos mažina skirtumą iki 4 taškų (45:49), bet L.Lekavičius čia pat įskraidina tritaškį (45:52).

27 min. Gera žinia „Žalgiriui“ – M.Kalnietis gali tęsti rungtynes.

26 min. Vilniečius išjudinti stengiasi Lukas Uleckas. „Žalgirio“ sistemoje augęs talentas pelno 5 taškus iš eilės, „Rytas“ mažina atsilikimą ir J.Zdovcas kviečia komandą pasitarti (40:47).

24 min. T.Cavanaugh pelno du su pražanga ir „Žalgirio“ persvara jau 12 taškų (33:45). „Rytas“ trečiajame kėlinyje vis dar nėra pelnęs taškų.

23 min. Oficialiai rungtynes stebi 9006 žiūrovai.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Ryto“ sirgaliai
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Ryto“ sirgaliai

22 min. „Žalgirio“ bėdos nesibaigia – su gydytoju į drabužinę iškeliauja M.Kalnietis. Kol kas neaišku, kas jam nutiko ir ar įžaidėjas galės tęsti rungtynes. Tačiau trečiajame kėlinyje taškus kol kas renka tik „Žalgiris“, kuris didina savo persvarą iki rekordinės (33:42).

Komentarai per pertrauką

T.Cavanaugh: „Tai – derbis, tokių rungtynių ir tikėjomės, kietų, atkaklių, kur kiekviena ataka svarbi. Turime drausmingiau žaisti gynyboje, neleisti jiems rinkti lengvų taškų. „Rytas“ – gera komanda, su geru treneriu.“

M.Normantas: „Pradėjome sunkiai. Jie stengiasi daug žaisti po krepšiu, mes – neleisti jiems mesti tritaškių. Turime pagerinti gynybą po krepšiais.“

Antras kėlinys

20 min. Antrąjį kėlinį 6 taškais laimėjęs „Žalgiris“ prieš didžiąją pertrauką turi 5 taškų pranašumą (33:38).

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Tyleris Cavanaugh
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Tyleris Cavanaugh

18 min. T.Cavanaugh puolime atakuoja sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje „Ryto“ ekipoje rungtyniaujantį A.Butkevičių. Aukštesnis ir stipresnis „Žalgirio“ legionierius yra pelnęs jau 12 taškų, o silpnąją vietą varžovų ekipoje užčiuopę svečiai bėga į priekį (32:36).

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Giedriaus Žibėno reakcija.
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Giedriaus Žibėno reakcija.

15 min. Tik sužaidus 15 minučių „Rytas“ pataiko pirmą savo tritaškį (1/6). Tai padaro K.Smithas. Kitoje pusėje T.Cavanaugh deda iš viršaus! Lygu – 25:25.

13 min. Svarbiausias žaidėjas aikštėje šiuo metu – I.Buva. Vilniečiai savo aukštaūgį stengiasi išnaudoti puolime, o „Žalgiris“ – pasinaudoti jo lėtumu gynyboje. Mūšis vyksta taškas į tašką (22:21).

Pirmas kėlinys

10 min. Po pirmojo kėlinio skirtumas – minimalus (18:17).

9 min. Griausmingas A.Butkevičiaus dėjimas! „Ryto“ kapitonas neišsigąsta net šalia buvusio J.Nebo. A.Butkevičius riaumoja suspaudęs raumenis, o lėtai rungtynes pradėję vilniečiai perima iniciatyvą (18:15).

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Ryto“ sirgalių plakatas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus „Ryto“ sirgalių plakatas

7 min. Tik 6 minutę nuo suolo kyla „Ryto“ lyderis puolime I.Buva. Jis taškų kol kas nepelnė, bet vilniečiai lygina rezultatą (12:12). J.Zdovcas prašo minutės pertraukėlės.

5 min. G.Žibėnas nuo pat pirmųjų minučių taiko gynybą, kai visi žaidėjai keičiasi ginamaisiais – ji tapo raktu į lengvą „Ryto“ pergalę pirmose tarpusavio rungtynėse Kaune ir yra didžiausias „Žalgirio“ galvos skausmas šio sezono Eurolygoje, bet J.Zdovco auklėtiniai atrodo pasiruošę – išnaudoja pranašumo situacijas ir renka taškus (7:12).

2 min. „Rytas“ startuoja be tikro vidurio puolėjo ir M.Blaževičius tuo naudojasi. Buvęs vilniečių aukštaūgis pelno 5 taškus per kelias minutes. Tritaškį pataiko ir vis dar karštas nuo karjeros rungtynių Eurolygoje K.Lukošiūnas. „Žalgiris“ kol kas diktuoja sąlygas (2:8).

Starto penketai:

„Rytas“: K.Smithas, M.Normantas, G.Radzevičius, A.Butkevičius ir T.Leissneris.

„Žalgiris“: L.Lekavičius, K.Lukošiūnas, E.Ulanovas, T.Cavanaugh ir M.Blaževičius.

Komentarai prieš rungtynes

G.Žibėnas: „Džiaugiamės, kad grąžinome vilniečiams tikėjimą komanda. Mes esame dvigubai pasiruošę. Pamirškime visas kalbas, kas galės žaisti, kas negalės, tokiose rungtynėse tai – nesvarbu.“

J.Zdovcas: „Žaisime šeštas rungtynes per 12 dienų. Neturėjome treniruočių. Tačiau su energija ir motyvacija bandysime revanšuotis už pralaimėjimą namuose.“

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius