Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 07

Lūžis finale ir kitoks Šarūnas Jasikevičius

„Ačiū už palaikymą viso sezono metu“, – rekordinei „Cido“ arenoje susirinkusių žiūrovų miniai (7013 žiūrovų) dėkojo rungtynių pranešėjas. Tai nuskambėjo kaip atsisveikinimas. Nors Kazys Maksvytis šalia arenos išėjimo dar pažadėjo kovą, LKL superfinalo fiestą į Panevėžį sugrąžins nebent stebuklas.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Lietkabelis“ du kėlinius demonstravo kovą, kuria vėl grasino išsiųsti keliu „Via Baltica“ namo piktą Šarūną Jasikevičių ir jo vyrus.

„Come on, baby!“ – suplojo delnais Kevinas Pangosas, tritaškiu atidaręs „Žalgirio“ taškų sąskaitą tik trečiąją minutę.

„Žalgiris“ mačo pradžioje bandė laužti „Lietkabelio“ gynybą iš po krepšio, kai „centras“ išsikeisdavo po krepšiu su mažesniu panevėžiečių žaidėju. Tačiau šeimininkai puikiai tvarkėsi su šia kombinacija, dvigubindami gynybą ir rankomis lyg čiuptuvais krapštę kamuolį iš „Žalgirio“ aukštaūgių.

O priešingoje aikštės pusėje „Lietkabelis“ beveik neklysdamas atakavo iš toli – pataikė net 5 tritaškius vien per pirmąjį ketvirtį.

Matydamas neveikiančią gynybą ir keiksmažodžiu palydėjęs 7 taškų skaičių švieslentėje per 7 žaidimo minutes, Š.Jasikevičius pasikvietė Darių Maskoliūną pasitarti.

„Mielieji, šias rungtynes, kaip ir visada, stebi LKL prezidentas Remigijus Milašius“, – Šarūno Jasikevičiaus žodžius spaudos konferencijoje Kaune po minutės pertraukėlės priminė „Cido“ arenos pranešėjas, tik dar įgėlęs „Žalgiriui“.

Šaras, beje, po rungtynių koridoriuje prasilenkė su LKL vadovu ir persimetė keliomis replikomis. R.Milašius bandė kažką teisintis, bet lengvai nuotaikingas pokalbis neužtruko ir „Žalgirio“ treneris nuėjo savo keliu.

Jo minčių nuo rungtynių neišmušė joks kitas komunikacinis triukšmas. Panevėžyje Šaras buvo kitoks.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Visiškai analogiškoje situacijoje, kaip trečiajame mače, kai dar ketvirtąją minutę Š.Jasikevičius gavo pirmąją techninę už priekaištus dėl „Lietkabelio“ emocijų protrūkio, šįkart Šaras ramiai stovėjo ir stebėjo dežavu situaciją.

Žygimantas Skučas vėl vos ketvirtąją minutę užsidirbo antrąją pražangą. Jis vėl nepatenkintas kulniavo „Lietkabelio“ atsarginių suolo link. Vėl demonstratyviai iškėlęs rankas nebyliai apeliavo į teisėjų sprendimą. Vėl Kazys Maksvytis energingai šokinėjo šalia šoninės linijos iškėlęs rankas.

Bet šįkart Šaras susivaldė.

Vėl įdėmiai įvertinęs situaciją, šįkart jis tik nusišypsojo ir papurtė galvą, nepasitenkinimą nurijęs savyje ir nebeišrėkęs visko, ką galvoja T.Jasevičiui.

„Reakcija? Vienintelė reakcija buvo bankomate“, – šyptelėjo „Žalgirio“ treneris po rungtynių, paklaustas, ar po aštrios kritikos jis pamatė kokių nors pokyčių teisėjavime.

Š.Jasikevičius iš tikrųjų gerokai ramiau reagavo į teisėjų švilpukus. Atrodo, vilties jis dar neprarado su vieninteliu Gyčiu Viliumi, su kuriuo bandė kantriai konsultuotis dėl tam tikrų situacijų.

Su pagrindiniu mačo teisėju Tomu Jasevičiumi Šaras pertraukai atsisveikino piktai burbėdamas ir mosuodamas rankomis. Bet tai buvo vienintelis piktesnis „Žalgirio“ stratego ir arbitrų pokalbis.

Į kitą jų Š.Jasikevičius pernelyg nesivėlė, o teisėjui liuksą rodydamas Paulius Jankūnas malšino bet kokias barnio užuomazgas.

Gal tai tik sutapimas, sumažinęs jėgų eikvojimą pamokslams teisėjams, Š.Jasikevičius dar energingesnis pasirodė priimdamas sprendimus prie šoninės linijos, ta teigiama energija užkrėtęs žalgiriečius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LKL finalas:„Lietkabelis“ – „Žalgiris“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LKL finalas:„Lietkabelis“ – „Žalgiris“

Jis bandė atgaivinti „Žalgirio“ puolimą ir sutvarkyti gynybą keisdamas tris žaidėjus vienu metu ir aktyviai rotuodamas savo „centrais“.

Bet antrajame kėlinyje „Žalgiris“ vos išvengė nokdauno. Gintaras Leonavičius išsilaisvinęs iš gynybos paleido tritaškį, kuris būtų padidinęs skirtumą iki 11 taškų. Gilus atodūsis Panevėžyje – švieslentėje liko nepasikeitę skaičiai 25:17.

Artūras Milaknis įraitė į tinklelį savo pirmąjį tritaškį ir su lyg šiuo metimu „Cido“ arenos balkone pasigirdo pirmasis „Šiaaaaan-dieeeeen Žalgiris laimės“ – į rungtynes vėlavę „Žalgirio“ sirgaliai pradėjo savo pergalingų dainų partiją.

Kol G.Leonavičius ir B.Madgenas šaudė iš toli (kartu pataikė tik 1/10 metimų), „Žalgiris“ vis artinosi 25:27. Galop gynybos planas pradėjo veikti.

Pirmajame kėlinyje „Lietkabelis“ pelnė net 23 taškus ir ketvirtį laimėjo 6 taškų skirtumu. Bet per likusias 30 minučių panevėžiečiai sukrapštė vos 36 taškus – vidutiniškai vos po 12 per kėlinį.

Dėl tokių retų galimybių džiaugtis apsiramino ir sirgaliai, kurie net su kaklo įtvarais šokinėdavo iš vietų po džiaugsmingų epizodų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LKL finalas:„Lietkabelis“ – „Žalgiris“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LKL finalas:„Lietkabelis“ – „Žalgiris“

Tiesiog per tris paskutinius kėlinius jie pamatė tik 10 taiklių „Lietkabelio“ metimų iš 27 (pirmajame kėlinyje 9/17) ir net 16 klaidų.

„Lietkabelis“ taip pasimetė puolime, kad po vienos minutės pertraukėlės Kazys Maksvytis į aikštę išleido 6 žaidėjus. Teisėjai to net nepastebėjo, kol Šarūnas Jasikevičius nepradėjo šūkauti šalia šoninės linijos ir rodyti šešių pirštų. Gintaras Leonavičius buvo tas, kuris tada neturėjo būti ant parketo – techninė pražanga.

Artūrui Milakniui daužius „Cido“ arenos kėdę po dar vienos geros neišnaudotos progos, taiklumo pavyzdį pademonstravęs Lukas Lekavičius 18-ąją minutę pirmą kartą išvedė „Žalgirį“ į priekį 35:34.

Šaras akimis spėjo patikrinti, kad L.Lekavičius neužmynė ant tritaškio linijos, kai šis paleido antrą taiklų šūvį iš eilės, sugrąžindamas „Žalgiriui“ persvarą 38:36.

Ir tai buvo viskas.

Žygimantas Skučas 5 taškais trumpam sugrąžino „Lietkabelį“ į kovą, bet eurolyginė „Žalgirio“ gynyba netrukus prarijo „Lietkabelio“ metimus. Sočiausias buvo Augusto Lima su trimis blokais.

Benas Madgenas – žmogus, pirmose dvejose rungtynėse rinkęs vid. po 15 taškų, pataikė tik 1 metimą iš 7. Per du pastaruosius mačus sudėjus – vos 2 iš 13.

Lorenzo Williamsas, savo tritaškiais paskandinęs „Žalgirį“ Panevėžyje prieš savaitę, irgi skaičiavo tik 1 taiklų metimą iš 8.

Tik „Lietkabelio“ veteranai Mindaugas Lukauskis ir Kšištofas Lavrinovičius rodė laikui nepavaldžius rodiklius, bet su 16 ir 14 taškų liko vieni mūšio lauke. Dviese jie pelnė daugiau taškų (30) nei visa likusi komanda (29).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintaras Leonavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintaras Leonavičius

19 žalgiriečių klaidų ir 12 panevėžiečių puolime atkovotų kamuolių.

Nelogiškas Artūro Milaknio tritaškis į lentą, po kurio už galvos griebėsi net pats patyręs snaiperis. Šaras dar buvo piktai užrikęs ant lietuvio už pražangą prieš Mindaugą Lukauskį, kuri pasiuntė panevėžietį prie baudų metimo linijos, bet Darius Maskoliūnas užstojo žaidėją suminkštindamas Šaro širdį.

Nesuvokiamas Leo Westermanno perdavimas virš lanko Augusto Limai, po kurio Šarūnas Jasikevičius net svaidėsi mineralinio buteliuku į kėdę.

Visus šiuos liapsusus puolime kompensavo fantastiška „Žalgirio“ gynyba, antrą mačą iš eilės praleidusi vidutiniškai tik 58,5 taško.

„Išskyrus pirmą kėlinį, gynėmės labai gerai. Fantastiškai, pasakyčiau. Perlaužėme rungtynes iš gynybinės pusės, kuo esu labai patenkintas.

Viskas aišku – gynyba yra raktas į viską“, – po mačo kalbėjo Š.Jasikevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Žalgirio“ komandos vadovas Mindaugas Kvedaras ketvirtojo kėlinio viduryje po minutės pertraukėlės grįžo į savo vietą nuotaikingai niūniuodamas roko dainą.

Pirmą kartą šį sezoną LKL TOP-4 komanda pakirto „Lietkabelį“ jų pačių tvirtovėje. Pirmą kartą per 10 „Žalgirio“, „Neptūno“ ir „Lietuvos ryto“ bandymų. Pirmą „Žalgiriui“ kartą po 431 dienos pertraukos.

Robertas Javtokas su Renaldu Seibučiu ant suolelio juokavo taip, kad pastarasis nespėdavo net gurkštelėti vandens.

Kukliai šypsodamasis ten šalia kaklaraištį taisėsi ir Paulius Motiejūnas. Jis galėjo atsipūsti – sėkmingas „Žalgirio“ sezonas jau turbūt finišuos penktadienį.

Tai turėtų būti ilgas šventinis „Žalgirio“ savaitgalis ir proga šiek tiek atsipūsti nuo tos įtampos, kuri vėl kamuos komandos vadovą arenoje išdžiūvus pergalės šampanui.

Kai „Žalgirio“ žaidėjai pradės atostogas, P.Motiejūnui prasidės pats darbymetis. Užduotis išlaikyti Šarūną Jasikevičių Kaune atrodo sudėtingesnė, nei uždavinys 7 kartą iš eilės triumfuoti LKL čempionate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius