Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 09

Kupiškio festivalyje „Lingaudala“ degs rekordinė pypkė

Penktadienį, liepos 10 d., Kupiškyje startuoja visą savaitgalį truksiantis jau tradiciniu tapęs tarptautinis folkloro festivalis „Lingaudala“. Kas dvejus metus vykstantis festivalis šiemet skirtas Lietuvos vardo tūkstantmečiui ir 480-osioms Kupiškio miesto metinėms. Šventėje šiemet laukiama beveik 200 festivalio dalyvių iš Lietuvos ir užsienio – Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos, Rumunijos, Austrijos.
Festivalio „Lingaudala“ šokėjos
Festivalio „Lingaudala“ šokėjos / Andriaus Petrulevičiaus nuotr.

Pasak festivalio kuratorės Vilijos Morkūnaitės, festivalio tikslas – krašto bendruomenei, svečiams iš Lietuvos ir pasaulio atskleisti kupiškėniškos tradicinės kultūros savastį, susipažinti su kitų tautų kultūra. Renginys atviras įvairių formų ir žanrų kultūriniams stiliams, savo esme artimiems etninei tradicijai. 

Festivalio žiūrovų laukia dainomis, šokiais, parodomis, mugėmis turtinga programa. Viena iš legendų byloja, jog Kupiškio piliakalnį iš pypkės pelenų  rūkydami supylė broliai Milžinai. Visi norintys šeštadienį galės pamatyti Milžinų pypkę ir paliudyti užfiksuotą didžiausios pypkės rekordą. Taip pat liepos 11 d. vyks medžio drožėjų pleneras, V-XII a., XIII a. baltų kovų pristatymas, dieną Kupiškio miesto aikštėje, o vakare prie Pyragių ežero pasirodys dešimtys folkloro kolektyvų.

Kiekvienam festivaliui – po skulptūrą

Renginio kuratorė V. Morkūnaitė pasakoja, kad tradicinės pasaulėžiūros įprasminimą moderniose formose geriausiai iliustruoja geras festivalio bičiulis skulptorius Henrikas Orakauskas, kiekvienam festivaliui sukuriantis po unikalią skulptūrą: 2001 m. „Besileidžiantis angelas“, 2003 m. „Rojaus paukštė“, 2005 m. „Baltų pasaulio medis“ (skulptūra – fontanas), 2007 m. „Kupos ir Lėvens santaka“ – emocionalus dviejų pagrindinių Kupiškio krašto upių įprasminimas.

Pristatomi vestuvių papročiai

Kitas svarbus šių metų  festivalio akcentas, anot V. Morkūnaitės, įvairių tautų vestuvinių papročių  pristatymas, mat Kupiškio kraštas nuo seno garsėja ypatingai gražiais ir išsamiai kraštotyrininkų užrašytais vestuviniais papročiais. Šią tradiciją nuo 1966 m. iki 1996 m. garsino legendinis spektaklis „Senovinės kupiškėnų vestuvės“ (režisierius Povilas Zulonas), o 2002 m. tradiciją atgaivino ir pratęsė folkloro ansamblis „Kupkėmis“ pirma pastatęs sceninį spektaklį „Vesėlios anoj šaly“, o 2004 m. sukūręs ir video filmą. 

Festivalyje dalyvauja spaudos fotografai

Jau tradicija tampa festivalio fotografijų paroda – penktadienį miesto bibliotekoje pristatomi spaudos fotografų – Ramūno Danisevičiaus, Valdo Kopūsto, Andriaus Petrulevičiaus bei svečio iš Izraelio Carmel Skutelsky darbai iš 2007 m. vykusio festivalio „Lingaudala“. Sekmadienį Kupiškio centrinės gatvės vitrinas papuoš Lietuvos fotografų ką tik „iškeptų“ fotografijų, kuriose užfiksuotos savaitgalio šventės akimirkos, paroda.

Iš Kupiškio kilęs fotografas Valdas Kopūstas džiaugiasi, galėdamas sugrįžti į gimtąjį kraštą ir fotografijose užfiksuoti ne tik nuostabias miesto vietas, jo žmones, bet ir su kolegomis įsilieti į tarptautinio festivalio įdomias akimirkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius