Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 03

Lady Gaga serga vilklige, patvirtino medicinos tyrimai

Ne per seniausiai viename interviu popdainininkė Lady Gaga pareiškė, kad jos giminėje nuo vilkligės, sulaukusi vos 19-os metų, mirė teta Joanne, su kuria dainininkė buvusi labai artima, po to ji pati pasitikrino dėl šios ligos.
Lady Gaga
Lady Gaga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dainininkės nuogąstavimai nėra beprasmiai, nes vilkligė – genetiškai nulemtas susirgimas.

Vilkligė, plačiai žinoma iš serialo „Daktaras Hausas“, – jungiamojo audinio liga, pasireiškianti autoimuniniais sutrikimais. Dėl vilkligės žmogaus imuninė sistema gamina antikūnius, pažeidžiančius sveikų ląstelių DNR ir daugybę vidaus organų.

20 proc. sergančiųjų vilklige miršta per 10 metų. Per 20 metų nuo diagnozės nustatymo miršta 40 proc. ligonių.

Ligos pavadinimas atsirado dėl būdingo raudono išbėrimo ant skruostų ir nosies. Viduramžiais manyta, kad toks išbėrimas primena vilko įkandimus. Sergantieji vilklige paprastai greitai nuvargsta ir kenčia dėl staigių temperatūros šuolių, silpnumo, galvos ir raumenų skausmo. Pusei pacientų pasireiškia anemija, kai kuriems – perikarditas, miokarditas ir endokarditas. Sergantiesiems vilklige dažniau ir greičiau išsivysto aterosklerozė. Tuo pat metu gali pasireikšti psichozės, encefalopatija ir drebuliai.

20 proc. sergančiųjų vilklige miršta per 10 metų. Per 20 metų nuo diagnozės nustatymo miršta 40 proc. ligonių. Mirtis dažniausiai ištinka pažeidus vidaus organus ir kilus komplikacijų.

Vilkligės simptomai silpninami priešuždegiminiais preparatais, kurie slopina imuninę sistemą, tačiau maždaug pusei pacientų toks gydymas nepadeda. Tada lieka vienintelė išeitis – terapija naudojant kamienines ląsteles. Iš pradžių paimama paciento kamieninių ląstelių, paskui atliekama terapija, per kurią visiškai sunaikinama imuninė sistema, o vėliau ji atkuriama į kraują supilant anksčiau paimtas kamienines ląsteles.

Per naujausią interviu, kurį davė Larry Kingui, dainininkė pareiškė jau gavusi tyrimų rezultatus. Jie yra teigiami, tačiau ligos simptomai bent kol kas nepasireiškia. Pastaruoju metu dainininkė skundėsi padažnėjusiu širdies plakimu ir nuovargiu. Be to, turėjo ir kvėpavimo bėdų. Lady Gaga prasitarė, kad per koncertus jai trūksta oro. Tad dabar, sulaukus tyrimų rezultatų, dainininkei teks atidžiau stebėti savo būklę.

Artimiausiu metu Lady Gaga yra suplanavusi turnė po JAV, o nuo rudens vidurio prasidės turas po Europą. Nepaisydama sveikatos būklės, dainininkė kol kas neketina keisti koncertų tvarkaraščio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius