Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 13

Lietuvos blokų karalius, iš statybų į krepšinio aikštelę atėjęs 21-erių

Jis pradėjo profesionalo karjerą 21-erių. Šiuolaikiniame krepšinyje toks vėlyvas žingsnis į didįjį krepšinį nesuvokiamas. Bet tai nesutrukdė Eurelijui Žukauskui tapti Lietuvos blokų karaliumi. Tęsdami retro rubriką, LKL.lt pristato neįtikėtiną E.Žukausko blokuotų metimų statistiką.
Eurelijus Žukauskas
Eurelijus Žukauskas / Evaldo Šemioto nuotr.

Atsivertus blokų rekordų statistikos kategoriją net akys gali iššokti. Absoliutaus LKL blokuotų metimų rekordininko titulą E.Žukauskas dalijasi su 216 cm ūgio Ukrainos milžinu Grigorijumi Chyžniaku. Tačiau net 15 rezultatų rekordininkų dvidešimtuke priklauso tam pačiam E.Žukauskui.

Statybų aikštelėje išstypusį 216 cm ūgio lietuvį atrado Klaipėdos „Neptūno“ treneriai. Kaip jau rašėme įžangoje, 21-erių metų.

Ir jau antrąjį sezoną E.Žukauskas pasiekė pirmąjį LKL blokų rekordą, kurį vėliau tik pakartojo G.Chyžniakas. Bet niekas nepagerino.

Antrojo sezono Klaipėdoje pradžioje, 1994-ųjų gruodžio 9-ąją, E.Žukauskas blokavo net 11 Kauno NECA krepšininkų metimų.

„Neptūnas“ 101:92 palaužė kauniečius, o E.Žukauskas surengė monstrišką pasirodymą ir buvo arti trigubo dublio: pelnė 20 taškų, atkovojo 8 kamuolius ir blokavo 11 metimų. Toks žaidimas buvo įvertintas 37 naudingumo balais.

Be keitimų žaidęs E.Žukauskas pataikė 10 dvitaškių iš 12 ir nemetė nė vieno baudos metimo.

Visi šie penkiolika rekordų dvidešimtuke esantys rezultatai buvo užfiksuoti dar tada, kai jis atstovavo „Neptūnui“ 1994-1997 metais. Kauno „Žalgiryje“ ar Vilniaus „Lietuvos ryte“ E.Žukauskas taip pat gniuždė priešininkus savo „stogais“, bet į rekordų lenteles nebepateko.

1994-1995 metų sezone E.Žukauskas bent šešiose rungtynėse blokavo daugiau metimų, nei pelnė taškų. O taškų jis rinkdavo vid. po 10,4 per rungtynes.

Blokų vidurkis buvo dar įspūdingesnis – net 4,7 per susitikimą.

Du geriausius savo rezultatus E.Žukauskas pasiekė per vieną 1994-1995 metų sezono savaitę. Gruodžio 2-ąją Vilniaus „Statybai“ išrašė net 10, gruodžio 9-ąją Kauno NECA klubui – 11 blokų.

Tik vieną sezoną E.Žukausko blokų vidurkis nesiekė 1 per rungtynes. Ir tik todėl, kad 2006-2007 metais „Lietuvos ryte“ jis žaisdavo vid. tik po 11 minučių per rungtynes. Bet vis tiek Eurelijus sugebėdavo blokuoti 0,9 metimo.

Per visą karjerą LKL E.Žukauskas blokavo net 765 metimus. Vidutiniškai – net 2,57 per rungtynes.

Tik legendinis Žydrūnas Ilgauskas turėjo aukštesnį blokų vidurkį (3,22), bet LKL žaidė tris sezonus ir bent 210 rungtynių mažiau nei E.Žukauskas.

Nė vienas kitas LKL krepšininkas nebuvo net priartėjęs bent prie 500 blokuotų metimų ribos. Tai rekordas, kuris kažin ar kada nors dar bus pagerintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius