-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 14

LKL ketvirtfinalio startas: banguojanti „Ryto“ forma, Ž.Skučas ir nukraujavę Prienai

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) prasideda svarbiausių kovų metas. Ketvirtfinalio serijos prasideda jau antradienį, kai susirems keturios iš aštuonių komandų, pradėsiančių žygį svarbiausio Lietuvos titulo link. 24sek apžvelgia kiekvienos poros svarbiausius niuansus.
Panevėžio „Lietkabelio“ šokėjos
Panevėžio „Lietkabelio“ šokėjos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • LKL ketvirtfinalio pirmieji mačai:
  • Antradienis: „Lietkabelis“ – „Pieno žvaigždės“
  • Antradienis: Kauno „Žalgiris“ – Alytaus „Dzūkija“
  • Trečiadienis: Vilniaus „Rytas“ – Utenos "Juventus"
  • Trečiadienis: Klaipėdos „Neptūnas“ – Prienų „Skycop“

Panevėžio „Lietkabelis“ – Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Ketvirtą vietą reguliariajame užėmęs Panevėžio klubas ir penktas finišavęs Pasvalys pirmieji antradienio vakarą pradeda LKL ketvirtfinalį.

Nors ekipos yra turnyrinės lentelės kaimynės, Aukštaitijos komandos atkrintamąsias pasitinka skirtingomis nuotaikomis.

„Lietkabelis“ sezoną baigė be didelių netikėtumų – ketvirtajame rate iškovotos šešios pergalės ir patirti trys pralaimėjimai (du kartus nusileista „Žalgiriui“ ir kartą „Neptūnui“). Mažiau planuotą pergalę panevėžiečiai iškovojo namuose prieš savojo žaidimo nerandantį Vilniaus „Rytą“.

Tuo tarpu pasvaliečių popieriai gerokai prastesni.

Sezono viduryje pasvaliečiai rimtai grasino perimti ketvirtąją turnyrinės lentelės poziciją, tačiau sezono finiše „Pieno žvaigždės“ visiškai subyrėjo – reguliarusis sezonas baigtas 9 pralaimėjimais iš eilės. Vienintelėmis prošvaistėmis galima laikyti aršią kovą su „Rytu“ bei dramatišką pralaimėjimą 86:89 „Lietkabeliui“.

Gedimino Petrausko auklėtiniams reikia rimtai susirūpinti savo gynyba. Šį sezoną komandos susitiko net 6 kartus, o „Lietkabelis“ į pasvaliečių krepšį vidutiniškai mesdavo po 90,8 taško.

Tiesa, šiek tiek intrigos į šią seriją įneša šių komandų reguliaraus sezono istorija. Abi ekipos pasidalino po dvi pergales.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Valinskas ir Jamaras Wilsonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Valinskas ir Jamaras Wilsonas

Abi ekipas į priekį veda gynėjai.

„Pieno žvaigždžių“ puolimas griūna ant gynėjų Jay Threatto ir Yannicko Franke pečių, kurie atitinkamai rinko po 13,5 ir 14,2 taško.

Panašaus braižo laikosi ir „Lietkabelis“. Iniciatyvos dažniausiai imasi gynėjai, o labiausiai išskirti galima tris: Paulių Valinską (12,8 tšk.), Jamarą Wilsoną (10,7 tšk.), Ikenną Iroegbu (14 tšk.).

„X faktoriumi“ šioje serijoje gali tapti Žygimantas Skučas. Dar pernai „Lietkabelio“ marškinėlius vilkėjęs puolėjas norės įrodyti, ko yra vertas savo buvusiai ekipai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Skučas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Skučas

Kaunietis sezoną pradėjo Prancūzijos antroje lygoje, bet ten tinkamo įvertinimo nesulaukė. Sugrįžęs į Lietuvą Žygis demonstruoja solidų žaidimą – per beveik 20 minučių jis renka po 9,8 taško ir 10,9 naudingumo balo.

Kauno „Žalgiris“ – Alytaus „Dzūkija“

Ši pora irgi startuoja antradienį.

Alytiškiai turėjo galimybių pakovoti dėl septintosios pozicijos ir išvengti „Žalgirio“, tačiau ne vieną mačą pralaimėjo pratęsime arba paskutinėmis sekundėmis, o tai galiausiai lėmė akistatą su LKL favoritu jau ketvirtfinalyje. Didelių galimybių dzūkai ten neturi ir vargu ar bent vienose rungtynėse sugebės pasipriešinti Eurolygos aštuntuko komandai.

Visas keturias tarpusavio dvikovas žalgiriečiai laimėjo vidutiniu 22,3 taškų skirtumu. Netikėtumo ir motyvacijos stokos faktoriaus kortą jau išnaudojo Prienų „Skycop“, įveikęs atsipalaidavusį Kauno klubą, tad vargu ar kauniečiai leis sau žaisti puse kojos darsyk.

„Dzūkija“ turi rasti būdų, kaip užpulti „Žalgirio“ krepšį. Per keturias akistatas dzūkai sukrapštė vos po 70,8 taško. Situacijos negelbėja ir nusimušęs turko Keremo Kantero taikiklis. Per paskutines šešias varžybas iš dviejų taškų zonos Turkijos krepšininkas atakavo vos 43 proc. taiklumu, o su tritaškiais dar prastesnė situacija – vos 27 proc. pataikymas.

Tiesa, sezono viduryje prie Alytaus komandos prisijungęs turkas būtent prieš „Žalgirį“ atrodė labai sėkmingai – rinko po 26 taškus ir 31 naudingumo balą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Keremas Kanteras
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Keremas Kanteras

Kauniečiai pasitinka atkrintamąsias be didelių bėdų. Tik Artūro Milaknio čiurnos trauma, patirta rungtynėse sekmadienį su „Rytu“, kiek sujaukė planus, tačiau Šarūno Jasikevičiaus komandos rotacija vis tiek ilga, jaunieji žalgiriečiai žaidžia sėkmingai.

VIDEO: Artūras Milaknis apie patirtą traumą: „Jau buvau primiršęs tą skausmą“

Stabilumo prideda komandos kapitonas Paulius Jankūnas, sugrįžęs po traumos. 34-erių metų kaunietis pasveiko ir dabar renka po 8 taškus ir 11,7 naudingumo balo. Kapitono solidus žaidimas turėtų nuraminti ne vieną žaliai baltų sirgalių. Veterano patirtis ir įgūdžiai išsklaido abejones.

Sunku įžvelgti, kuo dzūkai galėtų nustebinti „Žalgirį“, o ir patys kauniečiai ateina į atkrintamąsias maksimaliai pasirengę kovoti dėl, kaip sako Š.Jasikevičius, svarbiausio sezono titulo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Paulius Jankūnas

Klaipėdos „Neptūnas“ – Prienų „Skycop“

„Kuo ta Klaipėda blogesnė už „Rytą“? Nugalėjo „Žalgirį“ tris kartus, o jei atvirai žiūrint, tai su Klaipėda gal net sunkiau“, – tvirtino Prienų „Skycop“ strategas Virginijus Šeškus.

Veteranų varomam Prienų klubui pavyko išvengti mirtinosios aštuntos pozicijos turnyrinėje lentelėje. Menkas laimėjimas, kai žinai, jog „Neptūno“ šį sezoną įveikti nepavyko nė karto.

Šio sezono tarpusavio istorija labai paprasta – penkios „Neptūno“ pergalės ir vienos lygiosios KMT ketvirtfinalyje.

Dvikovos pralaimėtos vidutiniu 13,8 taškų skirtumu. Prieniškiams būtina ieškoti rezervų atsižvelgiant ir į tai, kad apie klaipėdiečius šiemet vis garsiau kalbama kaip apie potencialius finalo dalyvius.

Pastaroji komandų dvikova įrodo, kad klaipėdiečiams nebus taip paprasta. Įpusėjus ketvirtajam kėliniui „Skycop“ pirmavo vienu tašku, tačiau pritrūko jėgų ir galų gale pralaimėta 7 taškais.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Simas Galdikas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Simas Galdikas

Virginijaus Šeškaus auklėtiniai sezono pabaigoje verčiasi be Malcolmo Granto ir Martyno Gecevičiaus, problemų turi Vytenis Lipkevičius – nėra aišku kokia jų būklė bus atkrintamosiose kovose.

„Neptūnas“ didelių problemų su traumomis neturi, rungtynėse su „Žalgiriu“ buvo pataupytas Jerai Grantas, tačiau treneris Kazys Maksvytis teigė, jog nieko rimto vidurio puolėjui neatsitiko.

„Skycop“ būtina išspręsti savo bėdas, nes kitu atveju net ir trijų rungtynių serijoje veteranams gali pasibaigti degalai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Šių komandų ketvirtfinalis prasideda trečiadienį maču Klaipėdoje.

Vilniaus „Rytas“ – Utenos „Juventus“

Turbūt įdomiausia ketvirfinalio pora gali nepašykštėti staigmenų. Šių komandų akistatos pastaruoju metu įgavo karštų kovų įvaizdį, o komandų „ultros“ negaili pašaipų viena kitai.

Daugumoje sezono dvikovų uteniškiai net turėjo iniciatyvą savo rankose, tačiau rungtynių pabaigoje leisdavo sugrįžti „Rytui“ į rungtynes ir nugvelbti pergalę iš panosės. Vienintelį kartą „Rytas“ užtikrintai susitvarkė su uteniškiais sezono pradžioje, kai laimėjo 30 taškų skirtumu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Tomas Dimša
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Tomas Dimša

Charizmatiškasis „Juventus“ treneris Žydrūnas Urbonas ketvirtajame rate tiesiog užkūrė komandos puolimo variklį. Sezono pradžioje puolime bėdų turėjusi komanda per pastarąsias 9 rungtynes rinko net po 87,5 taško.

„Ryto“ puolimo ginklai ne juokais stringa. Visiškai į save nepanašus vienas komandos lyderių D.J.Seeley, kuriam trukdė ir piršto trauma. Praėjusį mėnesį jam pasitaikė LKL pirmenybių atkarpa, kai amerikietis fiksavo vos 2,4 naudingumo balų vidurkį, nors žaidė daugiau nei po 25 minutes. Atlyginimų vėlavimus Vilniaus klubui pavyko užgesinti savivaldybės paramos injekcija, bet amerikietis pastaruosius mačus nežaidė, o treneris Dainius Adomaitis vylėsi, kad D.J.Seeley pasitiks atkrintamąsias pasirengęs žaisti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./DJ Seeley
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./DJ Seeley

Abejonių visą sezoną kelią ir Mindaugo Girdžiūno žaidimas, savo vietos D.Adomaičio schemose dažnai neranda Martynas Echodas. Pastarasis praėjusį sezoną atrodė puikiai, tačiau šiemet proveržio nematyti. Nuo praėjusio sezono Martyno naudingumas krito net 4 balais, o ir dvitaškių pataikymas krito net 7 procentais.

Tuo tarpu uteniškiai stringančiais ginklais skųstis negali. Vieninteliais iš kurių tikėtasi daugiau galima įvardinti Kenny Gainesą ir Aleksandrą Zacharovą. Amerikietį galima pateisinti dėl traumos, tačiau ruso nepritapimo priežastys – neaiškios. Per 18 minučių žaidimo laiko A.Zacharovas rinko po 6,6 taško ir 4,5 naudingumo balo.

Didžiausias dėmesys šioje serijoje bus skiriamas dviejų priešingybių dvikovai – Martinas Gebenas prieš Arciomą Parachouskį. Jei M.Gebenas yra mobilesnis centras, gali pataikyti iš toli, neblogai gintis ties perimetru, tai baltarusis yra tikras tankas po krepšiu – puikiai ginasi baudos aikštelėje, gali pelnyti taškus žaisdamas nugara į krepšį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Runkauskas ir Martinas Gebenas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Runkauskas ir Martinas Gebenas

Abiejų statistiniai vidurkiai tiesiog solidūs. M. Gebenas fiksavo net 16,4 balų naudingumą, o A.Parachouskis – visai šalia, – 16 naudingumo balų per rungtynes.

Puikus pasirodymas prieš Eurolygos lygio centrą Martinui Gebenui gali atverti duris į Kauno „Žalgirį“, klubą kuriam jis ir priklauso.

Vilniaus ir Utenos klubų ketvirtfinalis prasideda rungtynėmis sostinėje trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius