Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 11

LKL krepšininkai, kurie išsiskiria ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje

Dėl anksti prasidėjusio sezono (pirmosios rungtynės buvo sužaistos rugsėjo 24 d.) BEKO-LKL žaidėjai iki Europos lygų starto buvo sužaidę kur kas daugiau susitikimų nei likę Europos krepšininkai. Prasidėjus Eurolygos, Europos taurės, Europos iššūkio taurės ir Baltijos krepšinio lygos (BBL) varžyboms BEKO-LKL tempas sulėtėjo, krūvis tarp Europos komandų išsilygino. Pavyzdžiui, trijose lygose žaidžianti Kęstučio Kemzūros ir Roberto Kuncaičio treniruojama Nymburko ČEZ jau sužaidė 27 rungtynes.
Adas Juškevičius, Arnas Labuckas ir Gediminas Orelikas
Adas Juškevičius, Arnas Labuckas ir Gediminas Orelikas / 15min.lt montažas

Šiuo metu lyginant BEKO-LKL žaidėjų statistinius rezultatus 2014-2015 m. sezone su kitų daugiau nei 30 Europos aukščiausių lygų ir 4000 žaidėjų pasirodymais paaiškėjo, kad net trys lietuviai – Mindaugas Girdžiūnas, Adas Juškevičius ir Valdas Dabkus – pirmauja Europoje pagal tris skirtingas statistines kategorijas, o dar daugiau nei dešimtis BEKO-LKL žaidėjų patenka į geriausiųjų dešimtukus.

Adas Juškevičius („Lietuvos rytas“): 1-as Europoje pagal perimtus kamuolius (45)

Adas Juškevičius toliau įrodinėja, kad pataikyti tritaškiai pasaulio žemppionate Ispanijoje nebuvo atsitiktinumas – A.Juškevičius šį sezoną pataiko 43 proc. tolimų metimų ir užima svarbią vietą „Lietuvos ryte“. Tačiau Europoje A.Juškevičių išskiria gynėjo žaidimas priešingoje aikštelės pusėje. Šiuo metu A.Juškevičius pirmauja Europoje pagal perimtus kamuolius (45), lenkiantis į Top-10 taip pat patenkančius komandos draugą Mindaugą Lukauskį (42) ir Alytaus „Dzūkijos“ gynėją Martyną Paliukėną (41).

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Adas Juškevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Adas Juškevičius

Arnas Labuckas („Prienai“): 2-as Europoje pagal sužaistų minučių kiekį (711 min.)

Arnas Labuckas iš „Prienų“ išsiskiria Europoje pagal atlaikomą krūvį  – ilgą laiką daugiausia minučių sužaidusių žaidėjų sąrašo viršuje buvęs A.Labuckas su 711 minutėmis yra antras. Jį lenkiantis Suomijoje rungtyniaujantis Damonas Williamsas yra sužaidęs vieneriomis rungtynėmis daugiau. Spalio mėnesį BEKO-LKL čempionate puolėjas vidutiniškai rinko po 18,2 taško, pataikęs 50 proc. metimų iš žaidimo. Lapkritį rezultatai nebuvo išskirtiniai – vid. 11 taškų ir 36 proc. taiklumas.

Į lyderių dešimtuką taip pat patenka Aidas Viskontas iš „Pieno žvaigždžių“, Gediminas Orelikas iš „Lietuvos ryto“ ir A.Labucko komandos draugas Ovidijus Varanauskas. Į lyderių penketuką taip pat patenka 34-erių metų veteranas Jiri Welschas, kuris šį sezoną vidutiniškai aikštelėje praleidžia po 29 min. – daugiausia per pastaruosius bent keturis sezonus. Į Top-20 taip pat patenka Utenos „Juventus“ svarbiausių žaidėjų trejetas – Rashaunas Broadusas, Arvydas Šikšnius ir Simas Buterlevičius.

Daugiausia minučių Europoje 2014-2015 m. sezone sužaidę žaidėjai:

Damonas Williamsas („Pyrinto“, Suomija) – 748.1 min.
Arnas Labuckas („Prienai“) – 711.4 min.
Matti Nuutinenas („Nilan Bisons“, Suomija) – 696.9 min.
Davidas Lighty („ASVEL“, Prancūzija) – 680.1 min.
Jiri Welschas („ČEZ“, Čekija) – 669.2 min.
Geraldas Robinsonas („VEF“, Latvija) – 666.3 min.
Aidas Viskontas („Pieno žvaigždės“) – 660 min.
Gediminas Orelikas („Lietuvos rytas“) – 656.7 min.
Ovidijus Varanauskas („Prienai“) – 655.4 min.

Brandonas Jeffersonas („KTP Basket“, Suomija) – 654.5 min.

Aurelijo Kripaitės/15min.ltnuotr./Arnas Labuckas
Aurelijo Kripaitės/15min.ltnuotr./Arnas Labuckas

G.Orelikas („Lietuvos rytas“): 4-as Europoje pagal pataikytus tritaškius (56)

Gediminas Orelikas per pirmus kelis mėnesius pataikė daugiau tritaškių nei per visą 2013-2014 metų sezoną kartu sudėjus. Visišką laisvę puolime turintis G.Orelikas šiuo metu pagal pataikytų tritaškių kiekį į priekį užleidžia tik tris žaidėjus, tarp kurių yra praėjusį sezoną taip pat Top-3 buvęs Chrisas Loftonas iš „Bešiktaš“.

Su G.Oreliku visą sezoną taip pat turėtų konkuruoti dabar šeštoje vietoje esantis Kauno „Žalgirio“ snaiperis Artūras Milaknis, kuris atsilieka vos vienu metimu (55). Į dešimtuką taip pat patenka praėjusį sezoną BEKO-LKL čempionate žaidęs, bet šiemet į Rumuniją persikėlęs Marius Runkauskas. Praėjusį sezoną tarp lietuvių tik M.Lukauskį ir Martyną Gecevičių į priekį praleidęs M.Runkauskas šį sezoną vėl gali būti trečias. Išskyrus tris išvardintus snaiperius, kiti lietuviai nėra peržengę 40 tritaškių ribos.

Daugiausia tritaškių Europoje 2014-2015 m. pataikę žaidėjai:

Taureanas Greenas („ASVEL“, Prancūzija) – 60 tritaškiai (133 bandymai)
Chrisas Loftonas („Besiktas“, Turkija) – 60 (149)
Petras Dokoupilas („BK Opava”, Čekija) – 59 (125)
Gediminas Orelikas („Lietuvos rytas“) – 56 (121)
Igoris Maričius („Prievidza“, Slovakija) – 55 (110)
Artūras Milaknis („Žalgiris“) – 55 (123)
Rinaldas Sirsinas („Jekabpils”, Latvija) – 53 (142)
Saša Jankovičius („MBK Rieker Komarno“) – 52 (129)
Marius Runkauskas („CSU Asesoft“, Rumunija) – 51 (118)
Brandonas Jeffersonas („KTP Basket”) – 51 (142)

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Artūras Jomantas, Gediminas Orelikas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Artūras Jomantas, Gediminas Orelikas

Kyle’as E La Monte („Pieno žvaigždės“): 4-as Europoje pagal klaidų kiekį (69 klaidos)

Jeigu ignoruotume Slovakiją, kurioje, regis, žaidžia didžiausios klaidų mašinos, BEKO-LKL čempionate rungtyniaujantys Kyle’as Lamonte iš „Pieno žvaigždžių“ ir Ovidijus Varanauskas iš „Prienų“ būtų tarp keturių daugiausiai klaidų atlikusių žaidėjų Europoje.

O.Varanauskui šiuo metu taip pat priklauso didžiausias šio sezono BEKO-LKL klaidų rezultatas – nerezultatyviose lapkričio mėnesio rungtynėse su „Dzūkija“ įžaidėjas suklydo 10 kartų, o „Prienų“ komanda tąkart iš viso padarė 27 klaidas. Į Europos daugiausiai klydusių žaidėjų Top-20 taip pat patenka Roderickas Camphoras iš „Nevėžio“.

Daugiausiai klaidų Europoje 2014-2015 m. padarę žaidėjai:

Luka Igrutinovičius („Astrum Levice“, Slovakija) – 82
Justinas Wardas („Edymax SPU Nitra“, Slovakija) – 77
TeeJay Bannister („MBK Rieker Komarno“, Slovakija) – 76
Kyle’as E La Monte („Pieno žvaigždės“) – 75
Romanas Vido („Edymax SPU Nitra“, Slovakija) – 73
Darius Adamsas („Nancy“, Prancūzija) – 72
Jakubas Novysedlakas („Edymax SPU Nitra“, Slovakija) – 71
Goranas Bulatovičius („BK Spisska Nova Ves“, Slovakija) – 69
Sebastianas Schaalas („UBSC Raiffeisen Graz“, Austrija) – 68
Ovidijus Varanauskas („Prienai“) – 68

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kyle E La Monte
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kyle E La Monte

Mindaugas Girdžiūnas („Neptūnas“): 1-as Europoje pagal baudų metimų pataikymą (100 proc.)

Beveik visą praėjusį sezoną Europoje pagal baudų taiklumą buvo nepralenkiamas Šarūnas Jasikevičius, kuris pirmąjį metimą nuo baudų linijos prametė kovo mėnesio pabaigoje. Jo vietą dabar užėmė Mindaugas Girdžiūnas iš „Neptūno“, šį sezoną taip pat pirmaujantis Europoje su 100 proc. baudų pataikymo rezultatu.

M.Girdžiūnas iki gruodžio 9 dienos pataikė visus 30 mestų baudos metimų ir artimiausią konkurentą lenkia net 12 metimų. Antroje vietoje esantis Portugalijoje žaidžiantis Jose Vilhena pataikė 18 baudų iš 18, trečią vietą dalinasi Estijoje žaidžiantis Reinaras Hallikas ir Ispanijoje „Bilbao Basket“ atstovaujantis Danilo Anjusičius (abu 17/17). Tarp kol kas neprametusių lietuvių antrąją vietą užima „Mažeikių“ puolėjas Arvydas Gydra su 14 pataikytų baudų.

Algirdo Venskaus nuotr./Mindaugas Girdžiūnas
Algirdo Venskaus nuotr./Mindaugas Girdžiūnas

Vaidas Čepukaitis („Juventus“): 5-as Europoje pagal blokuotų metimų kiekį (34)

Vaidas Čepukaitis šį sezoną yra svarbi laiminčios Utenos „Juventus“ komandos dalis. V.Čepukaitis rikiuojasi penktoje vietoje pagal blokus. Vien BEKO-LKL ketveriose rungtynėse blokavo po keturis ar daugiau metimų. Greičiausiai Europos lyderio Mirzos Begičiaus (41 blokas) V.Čepukaitis nepavys, tačiau aukštaūgis turi visus šansus išsilaikyti Top-10 iki pat sezono pabaigos.

Devintoje vietoje blokų kategorijoje šiuo metu yra buvęs BEKO-LKL žaidėjas, dabar Lenkijoje žaidžiantis Ovidijus Galdikas (30), o į Top-20 taip pat patenka Pasvalyje ir Prienuose rungtyniaujantys Evaldas Kairys ir Giedrius Staniulis.

Valdas Dabkus („Juventus“): 1-as Europoje pagal pražangų kiekį (81)

V.Čepukaičio komandos draugas Valdas Dabkus šį sezoną prasižengė tiek kartų, kiek niekas kitas visoje Europoje, ir pagal pražangų kiekį užima pirmą vietą. Daugiausiai dėmesio sulaukė paskutinė V.Dabkaus pražanga, 81-oji prieš Artūrą Gudaitį, su kuria aukštaūgis nesutiko ir „Juventus“ komandai uždirbo techninę pražangą.

Kitas „Juventus“ žaidėjas Simas Buterlevičius (75) taip pat yra tarp lyderių, tad net du tos pačios komandos žaidėjai patenka į Europos prasižengusių žaidėjų sąrašo Top 5. Iškart po S.Buterlevičiaus rikiuojasi „Neptūno“ vidurio puolėjas Simas Galdikas su 71 pražanga. Į Top-20 taip pat patenka Žygimantas Jonušas iš „Lietkabelio“ ir Roderickas Camphoras iš „Nevėžio“.

V.Mikaičio nuotr./Valdas Dabkus
V.Mikaičio nuotr./Valdas Dabkus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius