Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 17

LKL naudingiausių žaidėjų reitingas: lietuviai sugrįžta į viršūnę

Šį sezoną Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas prasidėjo įspūdingu tempu. Iki spalio 15 dienos BEKO-LKL čempionate jau buvo sužaistos 35 rungtynės, kai tuo metu praėjusį sezoną 35 rungtynių riba buvo pasiekta mėnesiu vėliau, lapkričio 16 dieną. Išskyrus „Šiaulius“, visos BEKO-LKL komandos sužaidė bent po šešerias rungtynes – pakankamai, kad išryškėtų lyderiai ir būtų galima susidaryti nuomonę apie dabartinį stipriausios Lietuvos lygos klubų pajėgumą.
Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Belgrado „Partizan“
Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Belgrado „Partizan“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kol trys stipriausios Lietuvos komandos grumiasi Europos lygose ir BEKO-LKL čempionate vyksta trumpa poros dienų pertrauka, lkl.lt pristato krepšinio analitiko Erildo Budraičio parengtą šiuo metu labiausiai išsiskiriančių ir naudingiausių 2014-2015 metų BEKO-LKL sezono žaidėjų reitingą.

Rashaunas Broadusas – „Juventus“ (4 pergalės – 2 pralaimėjimai)

Vid. 13 tšk., 2,5 atk. kam. ir 4,7 rez. perd. per 30 min.

Penktą sezoną Lietuvoje rungtyniaujantis Rashaunas Broadus nebuvo toks aktyvus ir svarbus, koks yra dabar Utenos „Juventus“ klube, nuo pat savo debiutinio 2009-2010 metų sezono Marijampolės „Sūduvoje“. Pagal HOB rodiklį (kuris parodo, kiek procentų sėkmingų komandos atakų baigiasi žaidėjo prisilietimu, t.y. taškais arba rezultatyviais perdavimais) R.Broadusas BEKO-LKL neturi lygių – net 38 proc. „Juventus“ atakų yra užbaigiamos gynėjo taškais arba rezultatyviu perdavimu ekipos draugui. Tai nepalyginamai didesnis vaidmuo nei pernai „Neptūne“ (HOB 20 proc.) ar 2011-2012 m. sezone „Šiauliuose“ (24 proc.). Norint BEKO-LKL naudingiausiųjų reitinge pakilti aukščiau, R.Broadusui reikia gerinti taiklumą iš toli (25 proc.), kuris buvo problema ir pernai, bei kaip lyderiui, demonstruoti stabilesnį žaidimą – net trejose iš šešerių rungtynių R.Broadusas surinko nulį arba minusinį naudingumo balų kiekį.

utenosjuventus.lt/Algimanto Čižo nuotr./Rashaunas Broadusas
utenosjuventus.lt/Algimanto Čižo nuotr./Rashaunas Broadusas

Simas Buterlevičius – „Juventus“ (4-2)

Vid. 11,5 tšk. (44 proc. tritašk.) ir 7 atk. kam. per 31 min. 

Kiek netikėta, kad po pirmųjų šešerių rungtynių R.Broaduso komandos draugas Simas Buterlevičius nepatenka tarp 20 rezultatyviausių LKL žaidėjų, tačiau užima antrąją vietą pagal atkovotus kamuolius. Kol kas S.Buterlevičius per rungtynes vid. sugriebia po 7 kamuolius, t.y. daugiau nei 2013-2014 ir 2012-2013 metų sezonus kartu sudėjus, ir priešingai nei R.Broadusas, statistiškai yra kur kas stabilesnis – nepriklausomai nuo varžovo, per visas kol kas sužaistas BEKO-LKL rungtynes puolėjas atkovodavo bent po keturis kamuolius ir rungtynes baigdavo surinkęs bent 10 naudingumo balų. Atrodo, kad S.Buterlevičius patogiai jaučiasi žaisdamas Dainiaus Adomaičio, su kuriuo anksčiau kartu dirbo Vilniaus „Lietuvos ryte“, treniruojamoje komandoje, todėl tai neturėtų būti paskutinis puolėjo patekimas į naudingiausių BEKO-LKL žaidėjų reitingą.

kedainiunevezis.lt//Simas Buterlevičius
kedainiunevezis.lt//Simas Buterlevičius

Lukas Lekavičius – „Žalgiris“ (5-1)

Vid. 12,8 tšk. (50 proc. tritašk., 90 proc. baud.), 2 atk. kam. ir 2,3 rez. perd. per 22 min.

Jei neskaičiuosime 10 sužaistų minučių praėjusiame sezone, BEKO-LKL lygoje tikrąjį debiutą patyręs Lukas Lekavičius tikrai nesugriuvo ir sėkmingai išlaikė pirmuosius išbandymus. Maaliko Waynso problemos suteikė 20-ečiui L.Lekavičiui galimybę parodyti save, kuris priešingai nei didžioji dalis jaunų žaidėjų, nesislėpė ir nebijojo iškart imtis atsakomybės. Statistiškai L.Lekavičius nė iš tolo neprimena 20-ečio Lietuvos čempionų komandoje žaidžiančio įžaidėjo. L.Lekavičius yra trečias lygoje pagal vidutiniškai pelnomus taškus per vieną minutę (0,65) ir kol kas demonstruoja “50-40-90” klubo vertus taiklumo rodiklius (57 proc. dvitašk., 50 proc. tritašk., 90 proc. baudų). Tačiau svarbiausia, kad L.Lekavičius šiuo metu statistiškai yra didžiausią teigiamą įtaką darantis žaidėjas visoje BEKO-LKL lygoje – kai L.Lekavičius aikštelėje, Kauno „Žalgiris“ vidutiniškai per šimtą atakų pelno 55,8 taško daugiau nei praleidžia.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lukas Lekavičius

Arnas Labuckas – „Prienai“ (2-4)

Vid. 16,2 tšk. (40 proc. tritašk.), 6,8 atk. kam. ir 2 per. kam. per 33 minutes.

Prieš BEKO-LKL sezono pradžią nustebau išgirdęs apie Arno Labucko sprendimą prisijungti prie „Prienų“, bet bent kol kas tai neatrodo tokia prasta idėją, kaip galėjo pasirodyti iš pradžių. „Prienų“ klube A.Labuckas turi galimybes ir laisvę daryti ką tik nori abejose aikštės pusėse ir per pirmąsias šešerias rungtynes jam tai puikiai sekėsi. A.Labuckas, kuris šiuo metu patenka tarp trijų rezultatyviausių ir geriausiai dėl atšokusių kamuolių kovojančių LKL žaidėjų, buvo vienas pagrindinių pergalės kalvių rungtynėse su Panevėžio „Lietkabeliu“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“, svarbiais momentais tempęs „Prienus“ į priekį. Artimiausiu metu A.Labuckas galės dar labiau pagerinti savo pozicijas reitinge, kadangi artimiausi „Prienų“ varžovai BEKO-LKL čempionate – problemų turintys „Mažeikiai“ ir Kėdainių „Nevėžis“.

Aurelijo Kripaitės/15min.ltnuotr./Arnas Labuckas
Aurelijo Kripaitės/15min.ltnuotr./Arnas Labuckas

Antanas Kavaliauskas – „Lietuvos rytas“ (6-0)

Vid. 11,8 tšk. (75 proc. dvitašk.) ir 6,5 atk. kam. per 20 min.

Lietuvos rinktinės kandidatas Antanas Kavaliauskas šiuo metu yra vienas solidžiausių aukštaūgių visoje BEKO-LKL lygoje ir stebint Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidimo braižą ir komandos draugų žaidimą – turintis potencialo artimiausiu metu BEKO-LKL naudingiausių žaidėjų reitinge kilti aukščiau. Iki šiol A.Kavaliauskas kiekvieneriose rungtynėse sugriebė bent po penkis atšokusius kamuolius, o A.Kavaliausko stabilumą kovoje dėl atšokusių kamuolių taip pat patvirtina ir atkovotų kamuolių procentas (TRB%). Kol kas net 21 proc. visų įmanomų atkovoti kamuolių atsiduria A.Kavaliausko rankose ir pagal šį rodiklį aukštaūgis BEKO-LKL nusileidžia tik Martynui Linkevičiui.

Karolinos Pansevič nuotr./Antanas Kavaliauskas
Karolinos Pansevič nuotr./Antanas Kavaliauskas

Michaelas Dixonas – Alytaus „Dzūkija“ (3-4)

Vid. 12,9 tšk. (42,3 proc. tritašk.), 4,6 atk. kam. ir 4,3 rez. perd. per 22 minutes.

Tik šį sezoną profesionalo karjerą pradedantis Mike’as Dixonas taip pat pamiršto apie adaptacijos periodą ir iškart ėmėsi vieno lyderių vaidmens Alytaus „Dzūkijoje“. M.Dixonas pirmauja lygoje pagal panaudojimo procentą (USG% – kaip dažnai atakų pabaigose kamuolys atsiduria žaidėjo rankose) – būdamas aikštelėje gynėjas užbaigia beveik kas trečią „Dzūkijos“ ataką (31 proc.). 23-ejų metų M.Dixonas vidutiniškai metimą į krepšį atlieka kas dvi minutes (0,51 metimo per minutę) ir pagal metimų atlikimo dažnumą lenkia visus kitus BEKO-LKL žaidėjus. Nemažiau svarbu tai, kad „Dzūkijos“ gynėjas sėkmingai atsakomybės ėmėsi nepaisant sudėtingo tvarkaraščio – per pirmąsias savaites „Dzūkija“ išmėgino jėgas su „Neptūnu“, „Lietuvos rytu“ ir „Žalgiriu“, o M.Dixonas rungtyniaudamas prieš stipriausias Lietuvos komandas vidutiniškai rinko 15 taškų ir atlikdavo penkis rezultatyvius perdavimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dionas Dixonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dionas Dixonas

Rokas Giedraitis – Šiaulių „Šiauliai“ (3-2)

Vid. 15,8 tšk. (63 proc. tritašk.) ir 3 atk. kam. per 27 min.

Savo antrąjį BEKO-LKL lygos sezoną 22-ejų metų Rokas Giedraitis pradėjo demonstruodamas taiklumą ir efektyvumą puolime, kurį žodžiais sunku apibūdinti. 80 proc. dvitaškių ir 63 proc. tritaškių taiklumas – skaičiai labiau primenantys prastai sukonfigūruotą kompiuterinį žaidimą nei profesionalią krepšinio lygą. Žinoma, tokie skaičiai ilgai neišsilaikys, tačiau kol kas R.Giedraitis vis vien atrodo kaip rimtas pretendentas tapti vienu efektyviausiu BEKO-LKL žaidėjų puolime. Šiuo metu R.Giedraitis pirmauja lygoje pagal vidutiniškai pelnomus taškus per vieną metimą (PPS), kai įprastai šioje kategorijoje dominuoja vien aukštaūgiai. Pagal šį rodiklį R.Giedraitis (2,03) kol kas lenkia net A.Kavaliauską (1,97), tačiau artimiausiu metu, sužaidus daugiau rungtynių, situacija turėtų kisti. Tiesa, R.Giedraitis taip pat patenka tarp trijų rezultatyviausių BEKO-LKL žaidėjų ir yra vienas iš dviejų taikliausių tritaškių metikų – tad jei R.Giedraitis šiose kategorijose išsilaikys ir toliau, artimiausiame reitinge tikrai kils į Top 3 poziciją.

kkmazeikiai.lt nuotr./Rokas Giedraitis
kkmazeikiai.lt nuotr./Rokas Giedraitis

Mustafa Shakuras – Klaipėdos „Neptūnas“ (6-0)

Vid. 12,2 tšk. (55 proc. tritašk.), 3 atk. kam. ir 4,6 rez. perd.. per 19 minutes.

Kol „Neptūnas“ BEKO-LKL lygoje visus varžovus įveikdavo dviženkliu skirtumu, Mustafa Shakuras buvo tas žaidėjas, kuris per labai trumpą laiką nudirbdavo pastebimai daug. Lygoje kol kas yra tik du žaidėjai, vidutiniški renkantys bent 12 taškų, atkovojantys 3 kamuolius ir atliekantys 4 rezultatyvius perdavimus – tai M.Dixonas ir M.Shakuras. Skirtumas tas, kad M.Shakuras tai padaro vos per 19 minučių ir kiek rečiau klysta nei M.Dixonas (0,5 mažiau klaidos per rungt.). Nieko stebėtino, kad kol kas lygoje niekas statistiškai taip gerai neišnaudoja laiko kaip M.Shakuras – „Neptūno“ gynėjas BEKO-LKL yra pirmas pagal vidutiniškai pelnomus taškus (0,75) ir antras pagal rezultatyvus perdavimus (0,23) per minutę.

lkl.lt/Mustafa Schakuras
lkl.lt/Mustafa Schakuras

Julius Jucikas – Šiaulių „Šiauliai“ (3-2)

Vid. 17,4 tšk., 5,8 atk. kam. ir 1,8 bloko per 24 minutes.

Jei BEKO-LKL lygoje būtų renkamas labiausiai patobulėjęs žaidėjas, Julius Jucikas šiuo metu būtų pagrindinis kandidatas laimėti šį prizą. Lyginant su praėjusiu sezonu, J.Jucikas, kuris šiemet aikštelėje vidutiniškai praleidžia tik 7 minutėmis daugiau nei pernai, padvigubino savo pelnomų taškų (nuo 8,5 iki 17,4), atkovotų kamuolių (nuo 2,9 iki 5,8) rezultatus bei patrigubino blokų skaičių (nuo 0,6 iki 1,8). Dar prieš tris sezonus NKL lygoje žaidęs kitą savaitę 25-erių metų gimtadienį švęsiantis J.Jucikas šiuo metu taip pat yra stabiliausiai dominuojantis LKL žaidėjas. Rezultatyviausiųjų sąrašo viršūnėje esantis J.Jucikas visose sužaistose rungtynėse rinko po nemažiau 16 taškų ir atkovojo bent po keturis kamuolius.

Martynas Gecevičius – Vilniaus „Lietuvos rytas“ (6-0)

Vid. 14,5 tšk. (95 proc. baud.), 3,5 atk. kam., 3,8 rez. perd. ir 1,7 per kam. per 28 minutes.

Po „Lietuvos ryto“ išsiskyrimo su Renaldu Seibučiu ir Juanu Palaciosu, 26-erių metų Martynui Gecevičiui pirmą kartą karjeroje teks neabejotino lyderio ir svarbiausio žaidėjo vaidmuo. Priešininkų analizėse M.Gecevičiaus vardas visad bus apibrauktas raudonai, po kiekvienų prastesnių „Lietuvos ryto“ rungtynių akys kryps į lyderį. Tačiau kol dalis „Lietuvos ryto“ naujokų vis dar bando adaptuotis naujoje aplinkoje, M.Gecevičius sėkmingai veda „Lietuvos rytą“ į priekį – dalina perdavimus, padeda kovoje dėl kamuolių, gelbėja gynyboje ir yra pagrindinė jėga puolime. M.Gecevičius visose šešeriose rungtynėse rinko nemažiau 12 naudingumo balų, įskaitant ir paskutines, kuriose prametė visus aštuonis tolimus metimus. Šį sezoną vilnietis jau triskart išmetė daugiau nei 8 tolimus metimus – pirmąkart pataikė 5 (5/12), antrą – 7 (7/12), trečiąkart nei vieno. Tai demonstruoja, kad šį sezoną M.Gecevičiaus, BEKO-LKL naudingiausių žaidėjų reitingo lyderio, pasitikėjimas savimi yra beribis, todėl tikėtina, kad šį sezoną pamatysime tokį M.Gecevičių, kokio nesame matę.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Martynas Gecevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Martynas Gecevičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius