-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 03

LKL svarsto naują varžybų modelį, žada nesitaikstyti prie VTB lygos

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezono uždanga nuleista. Sezono, kokio seniai nebuvo LKL metraštyje. Kvapą gniaužiantis čempionatas krepšinio gerbėjams padovanojo daugybę staigmenų.
Romualdas Brazauskas
Romualdas Brazauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Į pirmenybių finalą sensacingai nepateko vienas iš dviejų pagrindinių favoritų Vilniaus „Lietuvos rytas“, turėjęs kovoti dėl bronzos su Prienų „Tonybet“.

Lemiamoje serijoje su Kauno „Žalgiriu“ garbingai grūmęsis Klaipėdos „Neptūnas“, nors ir pralaimėjo 2:4, iškovojo teisę kitą sezoną atstovauti Lietuvai Eurolygoje. 

LKL čempionate sirgaliai galėjo išvysti daugybę įtemptų aukšto lygio rungtynių. „Neptūnas“ laimėtose ir ketvirtfinalio, ir pusfinalio serijos rungtynėse keturis kartus pergalę šventė tik vieno taško skirtumu.

Prasibrauti į finalą gerų galimybių turėjo „Šiaulių“ ir „Tonybet“ klubai. Jiems pristigo tik vieno kito Fortūnos šypsnio. Iššūkį pirmenybių favoritams šį sezoną metė ir Pasvalio „Pieno žvaigždės“.

Lietuvos krepšinio lygos sezonas jau baigėsi, bet jos direktorius Romualdas Brazauskas pluša išsijuosęs. Darbo – per akis. Praėjusiame čempionate LKL vadovams buvo pažerta nemažai kritikos dėl netobulos varžybų sistemos ir prasto tvarkaraščio. 

Stipriausios Lietuvos lygos klubai žaidė nevienodą skaičių rungtynių. Tvarkaraštis buvo derinamas ir su rusų vadovaujamos Jungtinės lygos, kurioje žaidė „Lietuvos rytas“ bei „Neptūnas“, rungtynėmis. Jei vilniečiai būtų patekę į Jungtinės lygos finalą, LKL pirmenybės būtų užsitęsusios iki pat birželio pabaigos. Dar vienas nesusipratimas – pirmiausia vyko finalo serija, o tik po to mažasis finalas. 

Prienų komanda „Tonybet“ buvo priversta ilgai laukti mačų dėl trečiosios vietos, nes „Lietuvos rytas“ žaidė Jungtinės lygos pusfinalio dvikovas.

„Kitą sezoną tokių dalykų nepasikartos“, – kalbėdamas su laikraščiu "Sportas" kategoriškai pareiškė R. Brazauskas. 

– Panašu, kad kitą sezoną ir „Lietuvos rytas“, ir „Neptūnas“ vėl kovos trijuose turnyruose. Jungtinės lygos varžybose ketina dalyvauti ir dar kelios LKL komandos. Kaip pavyks suderinti tvarkaraščius?– paklausėme R. Brazausko.

– Dabar jau neatsižvelgsime į tai, kada vyks Jungtinės lygos rungtynės. Šios lygos tvarkaraščio sudarytojai turės derintis prie mūsų. LKL čempionatas turi būti prioritetas mūsų klubams. Atsižvelgsime tik į Lietuvos komandų dalyvavimą Eurolygos, taip pat Europos taurės turnyruose. O pats tvarkaraščio sudarymas nėra sudėtingas dalykas, tai – maždaug dviejų dienų darbas.

Dabar jau neatsižvelgsime į tai, kada vyks Jungtinės lygos rungtynės. Šios lygos tvarkaraščio sudarytojai turės derintis prie mūsų. 

Mūsų tikslas, kad šeštadienį ir sekmadienį iš viso būtų sužaistos penkerios rungtynės. Sezoną planuojame pradėti rugsėjo 27–28 d., o baigti vėliausiai birželio 14 dieną. 

– Ar jau galutinai linkstate prie trijų ratų formato? 

– Tai vienas pagrindinių variantų. Žaisti keturis ratus, kai čempionate rungtyniauja 11 klubų, iš esmės neįmanoma. Tokiu atveju komandoms susidarytų milžiniškas skaičius rungtynių.
 
Alternatyva – po dviejų ratų pagal pasiektus rezultatus suskirstyti klubus į dvi grupes. Tarkime, į pirmą grupę patektų šešios pajėgiausios komandos, o į kitą – likusios. Antroje grupėje pirmąsias dvi vietas užėmę klubai prisijungtų prie pirmosios grupės ekipų ir taip pat kovotų atkrintamosiose varžybose.
 
Vienas iš šios sistemos trūkumų – silpnesnės ekipos antrame etape negalės varžytis su stipriausiomis komandomis, bet apatinėje turnyro lentelės dalyje esantys klubai įnirtingai kovotų dėl dviejų kelialapių į atkrintamąsias varžybas.

– Kada paaiškės, kuri varžybų sistema bus pasirinkta?

– Per kitą valdybos posėdį, o jis vyks liepos viduryje.

– Kokių galimybių turi kitose LKL pirmenybėse pasirodyti „Mažeikių“ ekipa, kuri jau dvejus metus iš eilės triumfavo Nacionalinėje krepšinio lygoje?

– Galimybės nemažos. „Mažeikiams“ reikia didesnės arenos. Dabar rekonstruojama senoji salė, kurioje telpa tik 800 žiūrovų. Dar svarbu, kad komanda suformuotų reikiamą biudžetą. 

– Kas bus, jei mažeikiškiai neįgyvendins vieno iš šių reikalavimų?

– Tikiu, kad taip nebus. Bet vis dėlto, jeigu taip nutiktų, LKL valdyba spręstų, ar čempionate vėl žais paskutinę vietą užėmęs Kauno „LSU-Atletas“, ar lygoje bus dešimt klubų.

– Kai kurie krepšinio specialistai mano, kad LKL lygis pakiltų, jei būtų sumažintas ekipų skaičius. Pavyzdžiui, treneris Šarūnas Sakalauskas įsitikinęs, kad geriausia būtų, jei pajėgiausioje šalies lygoje rungtyniautų aštuonios komandos.

– Manau, optimaliausias variantas būtų, jei lygoje žaistų dešimt klubų. Aštuoni tikrai per mažai.

Manau, optimaliausias variantas būtų, jei lygoje žaistų dešimt klubų. Aštuoni tikrai per mažai.

– Ar Vilniaus „Sakalų“ klubas jau mirė galutinai?

– LKL valdyba liepos viduryje turėtų spręsti šios komandos likimą. „Sakalų“ vadovai iki gegužės 1 d. turėjo pateikti dokumentus apie atsiskaitymą su žaidėjais, bet to nepadarė. Manau, kad metų turėjo užtekti susitvarkyti.

– Baigėsi LKL sutartis su generaliniu rėmėju „Beko“. Ar ši bendrovė ir toliau padės lygai?

– Dabar vedamos derybos dėl naujos sutarties. Bandysime privilioti ir naujų rėmėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius