Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 28

„Metų įvykiai 2013“: išrinkite įsimintiniausią žygį sporto pasaulyje

2013 metai Lietuvos sporto padangėje paženklinti įspūdingomis pergalėmis – nuo krepšinio ir plaukimo iki irklavimo ir futbolo. Portalas 15min.lt nebando pagal reikšmingumą vertinti pergalių ar medalių skirtingose sporto šakose, tačiau siūlo skaitytojams išrinkti įspūdingiausią metų žygį. Tai gali būti ne vien nesibaigianti šlovė, bet ir kova su biurokratija, kova už garbę ar tiesiog pakilimas iš pelenų.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinė

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės sidabras Slovėnijoje

Žygis, vertas amerikietiškų kalnelių. Intrigos, kurią Europos krepšinio čempionate Slovėnijoje užsuko Jono Kazlausko vadovaujama krepšinio rinktinė, galėtų pavydėti net geriausių romanų rašytojas. Tik per plauką išgyventas „Balkanų katilas“ Jesenicėse, galingas ketvirtfinalis ir pusfinalis bei dužusios viltys finale. Kone ideali rinktinės vasara nepaliko abejingų, o J.Kazlauskui garantavo sirgalių pagarbą ir paramą. Primename, kad komandos vairininkas Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) rinkimuose jau pripažintas metų treneriu.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė

Donatos Vištartaitės ir Mildos Valčiukaitės fenomenas

Aukso medaliais ir pergalėmis – tokiais akordais visus metus skambėjo D.Vištartaitės ir M.Valčiukaitės duetas. Tik metų pradžioje pirmą kartą į vieną valtį sėdusios irkluotojos iškart pasipuošė Europos čempionato auksu, vėliau visas varžoves aplenkė Universiadoje, o galiausiai užsidėjo pasaulio čempionių karūnas. Jau dabar šių merginų pasiekimus galime lyginti su geriausių šalies sportininkų pergalėmis, o jeigu tokiu tempu ši komanda skries ir toliau – 2016-aisiais Brazilijoje galėsime tikėtis skambių pergalių. Irkluotojų pasiekimus jau įvertino ir Lietuvos sporto žurnalistai – merginos nurungė krepšinio rinktinę LSŽF metų komandos rinkimuose.

Rūta Meilutytė (viduryje)
Rūta Meilutytė (viduryje)

Nenugalimosios Rūtos Meilutytės pergalės

Ką šiemet laimėjo Rūta Meilutytė? Paskaičiuokime: metus ji pradėjo varžybomis Liuksemburge (du aukso ir sidabro medalis), tada plaukė Anglijoje (du aukso), Monake (du aukso), Barselonoje (du aukso), Europos jaunių pirmenybėse Lenkijoje (du aukso ir sidabro medalis), o svarbiausias startas buvo pasaulio čempionatas Barselonoje. Jame lietuvė pagaliau pasiekė pasaulio rekordą ir tai padarė dukart bei laimėjo auksą ir sidabrą. Skaičiuojame toliau: pasaulio taurės varžybose Maskvoje R.Meilutytė dar kartą pagerino pasaulio rekordą ir nuskynė tris aukso medalius, mokyklų žaidynėse Brazilijoje – dar trys auksiniai apdovanojimai, o galiausiai metai tarptautinėje arenoje užbaigti dar dviem aukso ir sidabro medaliu Europos pirmenybėse Danijoje. Tikėkimės, kad nieko nepraleidome. R.Meilutytės kraitis šiemet – 19 auksinių ir keturi sidabriniai apdovanojimai bei trys pasaulio rekordai. Europos ir Lietuvos rekordus skaičiuoti jau net nebeįdomu. 2013 m. plaukikė įrodė pasauliui, kad Londono olimpiadoje ji laimėjo ne be reikalo ir yra pasaulinės klasės plaukikė.

Isabella Tobias
Isabella Tobias

Isabellos Tobias kova dėl Lietuvos pilietybės

Praėjusių metų pabaigoje atsakymo „Ne“ sulaukusi Isabella Tobias verkė, nes žinojo – be Lietuvos pilietybės į žiemos olimpiadą ji nevažiuos. Palenkti Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę, politikus ir paprastus žmones šokėjų ant ledo pora bandė visus metus. I.Tobias darė viską – mokėsi lietuviškai, prisiekinėjo meilę mūsų šaliai, rinko parašus peticijai internete. Metams einant į pabaigą pilietybės klausimas ir vėl pradėtas judinti, o čiuožėjams šįkart padėjo ne tik kai kurie politikai, sportininkai, bet ir profesionali viešųjų ryšių agentūra, kuri padarė I.Tobias ir Deividą Stagniūną kur kas žinomesniais. Galiausiai buvo pasiekta pergalė – I.Tobias padėjo ranką ant Konstitucijos, ištarė priesaiką ir tapo Lietuvos piliete. Tai reiškia, kad Lietuva Sočyje turės dviem sportininkais daugiau.

Rungtynių su „Salzburg“ akimirka
Rungtynių su „Salzburg“ akimirka

VMFD „Žalgirio“ žygis UEFA Europos lygoje

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai sezoną „A lygoje“ užbaigė ne itin gražiai, tačiau nugalėtojai – neteisiami. Vis dėlto, nors Lietuvos čempionų titulas iškovotas ir po ilgos pertraukos, mažiau Lietuvos futbolu besidomintiems gerbėjams „Žalgiris“ asocijuojasi su žygiu tarptautinėje arenoje. Taip, galime sakyti, kad vilniečiams sekėsi su burtais, tačiau juk į kitą etapą keliaujama ne ištraukus burtų kamuoliuką, o įmušus įvartį – o jų reikia mušti daugiau nei varžovai. Tai vilniečiai darė sėkmingai, kol atsitrenkė į tikrai aukštesnio lygio komandą, tačiau vadovai ir futbolininkai žada – kitąmet bus geriau. Belieka tik tikėti ir laukti.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„Atlanto“ treneris Konstantinas Sarsanija
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„Atlanto“ treneris Konstantinas Sarsanija

Klaipėdos „Atlanto“ atgimimas

Legendinė uostamiesčio futbolo komanda per vieną sezoną pasikeitė lyg feniksas: iš visiškos pastumdėlės su bankroto šmėkla virto varžovams Lietuvoje baimę keliančia ekipa. Po įspūdingo sezono Lietuvos futbolo „A lygoje“ klaipėdiečių treneris, vadovas ir įkvėpėjas Konstantinas Sarsanija turbūt lengvai laimėtų rinkimus į Seimą – jei tik galėtų juose dalyvauti. Nors pergalėmis paženklintame sezone „Atlantui“ pritrūko vyšnios ant torto ir „A lygos“ aukso medalių, ekipos žaidėjai neužsikabino, tačiau atgimusiai komandai ir sidabras yra tiesiog fantastiškas pasiekimas. Ypač jei prisiminsime, kokiame purve „Atlantas“ murkdėsi pastaraisiais metais.

Joanas Plaza atsisveikino su gerbėjais
Joanas Plaza atsisveikino su gerbėjais

Joano Plazos kova dėl „Žalgirio“ garbės

Jis atvyko iš Ispanijos. Jis, atrodo, buvo tik dar vienas samdinys. Tačiau užteko dešimties mėnesių ir katalonas užkariavo lietuvių širdis. Vis dėlto, tai padaryti nėra taip jau sunku, kai treniruoji stipriausią Lietuvos krepšinio komandą ir šluoji visus nuo kelio Eurolygoje. Kur kas neįtikinamiau atrodo ne lietuvių meilė J.Plazai, o pastarojo meilė Lietuvai. Kelis mėnesius negaudamas algos, kaip ir komandos žaidėjai, katalonas sugebėjo krepšininkams parodyti, kur dėti kablelį sakinyje „kovoti negalima pasiduoti“. J.Plazos įkvėpti žalgiriečiai ne tik garbingai baigė sezoną ilgą laiką žaisdami už „ačiū“, bet ir eilinį kartą laimėjo LKL čempionatą. Su tiek daug išbandymu jam pateikusiu Kaunu treneris išsiskyrė su ašaromis akyse ir neslėpdamas, kad Lietuvoje palieka ir dalelę savęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius