Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 04

Naują krepšinio turnyrą pristatė be Kauno „Žalgirio“: „Galbūt jie paskui gailėsis“

Krepšinio turnyre „3x3“ dvylika komandų liepos mėnesį Palangoje kausis dėl piniginio prizo, bet tarp dvylikos komandų nebus Kauno „Žalgirio“.
Vytas Volkevičius, Rolandas Skaisgirys, Remigijus Milašius, Mindaugas Špokas
Vytas Volkevičius, Rolandas Skaisgirys, Remigijus Milašius, Mindaugas Špokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kauno „Žalgiris“ nusprendė nerizikuoti savo žaidėjais ir nebandyti juos mesti į krepšinio „3x3“ varžybas, kurios šią vasarą turėtų stebinti Palangą.

„Su Pauliumi Motiejūnu („Žalgirio“ prezidentu) dar rudenį kalbėjome, jis rodė didelį susidomėjimą, bet įvyko kaip įvyko – jam yra svarbesnių dalykų. Bet laiko klausimas, kada Eurolygos klubai turės „3 prieš 3“ komandas. Kai tik įkurs Madrido „Real“ ar kuri kita komanda, ta lavina pajudės“, – per bendrą krepšinio asociacijos „3x3“ bei Lietuvos krepšinio lyga (LKL) projekto pristatymą ketvirtadienį Vilniuje LKL biure sakė pagrindinis turnyro rengėjas Rolandas Skaisgirys.

„Žalgiris“ turi pasirašęs dideles sutartis. Be to, žaidėjai tariasi su agentais. Nenori leisti savo žaidėjų, dėl to yra problemų, nors mes ir apdrausime turnyro žaidėjus, – kalbėjo LKL prezidentas Remigijus Milašius. – Antra, komandoms turi patikti. Galbūt jie („Žalgiris“) paskui gailėsis.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Milašius, Mindaugas Špokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Milašius, Mindaugas Špokas

Dalyviai

„Hoptrans 3x3“ turnyre dalyvaus dvylika komandų: devyni LKL klubai ir trys „3x3“ krepšinio ekipos: Šakių „Gulbelė-Vytis“, Kauno rajono komanda ir LKL legendų ekipa. Joje turėtų žaisti ir žinomiausi turnyro žaidėjai broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai.

Turnyro rengėjai paliko paslaptį, kurie būtent krepšininkai atstovaus LKL klubams, nors pačių geriausių tikriausiai nebus.

„Žalgiriui“ atsisakius dalyvauti turnyre dar ir Lietuvos rinktinės treneris Darius Maskoliūnas tuo pat metu liepą Palangoje rengs treniruočių stovyklą, į kurią sukvies penkiolika kandidatų į nacionalinę komandą.

„Į pavardes nenorėčiau veltis, nes atskirai pristatysime ir komandas, ir žaidėjus. Kai kurie klubai dar tariasi dėl kontraktų“, – pažymėjo R.Skaisgirys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolandas Skaisgirys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolandas Skaisgirys

Datos ir formatas

Turnyras vyks keturiais etapais savaitgaliais.

Pirmasis etapas – liepos 3–4 dienomis, antrasis – liepos 10–11 dienomis, trečiasis – liepos 16–17 dienomis, finalinis etapas – liepos 24–25 dienomis.

Turnyras vyks pagal FIBA pasiūlytą formatą. Klubai „Hoptrans 3x3“ turnyrui turės galimybę registruoti po šešis žaidėjus, viename etape galės dalyvauti keturi iš jų.

Prieš pirmą etapą burtais dvylika komandų bus padalytos po tris į 4 grupes. Pirmąją turnyro dieną kiekviena komanda sužais po dvejas rungtynes, o antrąją dieną vyks ketvirtfinalis, pusfinalis ir finalas (dėl 3 vietos nebus žaidžiama).

Antrajame etape komandos jau pagal pozicijas vėl bus dalinamos į grupes ir tokia pačia sistema vėl rinks taškus.

Trečiajame etape irgi bus kovojama dėl taškų.

Į finalą pateks aštuonios komandos, kurios per dvi paskutines turnyro dienas atkrintamosiose varžybose išsiaiškins galutines vietas.

Favoritai

R.Skaisgirys anksčiau buvo pareiškęs, kad geriausia krepšinio „3x3“ komanda Šakių „Gulbelė-Vytis“ nugalėtų ir Kauno „Žalgirį“.

Pats buvęs krepšinio trijulių pasaulio čempionu su Rolandu Matuliu ir Eriku Kučiausku prieš du dešimtmečius, jis ir dabar mano, kad Šakių ekipa bus favoritė dėl krepšinio trijulių patirties.

R.Skaisgirys juokavo, kad „3x3“ intensyvumas toks, kad net techninę pražangą nėra kada gauti.

„Gulbelė“ šiuo metu yra favoritė. Bet kiti gali labai greitai persikvalifikuoti, ypač jei įvaldę kitokio krepšinio erdves. Daug lemia erdvės sąvoka. Didžiajame krepšinyje yra perdavimas per visą aikštę, čia – kitaip. Be to, teisėjavimas kitoks. Nors Skučui turėtų patikti“, – LKL peštuką Žygimantą Skučą paminėjo R.Skaisgirys.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žygimantas Skučas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žygimantas Skučas

R.Skaisgirys teigė, jog apsidžiaugtų, jei kuri LKL komanda įveiks Šakių ekipą, bet į olimpinių žaidynių trijulių turnyrą patekti pretenduojančius krepšininkus įveikti nebus paprasta.

„Nežinau, ar visą sistemą galima pajusti per mėnesį, bet LKL klubams nebus lengva.

Krepšinis vyriškas, ten verkti nėra kada. Bet jis gali būti įspūdingesnis“, – sakė R.Skaisgirys, žadėjęs žiūrovams ir dėjimų į krepšį.

Sąlygos

Turnyro biudžetas – virš 200 tūkst. eurų. Didžioji dalis skirta lauko arenos pastatymui. Ji bus centrinėje Palangos vietoje greta fontanų.

Arenoje bus 600 vietų žiūrovams, areną dengs stogas, o techninės galimybės leis puošti turnyrą muzikos atlikėjų pasirodymais. Šalia bus įrengta ir treniruočių aikštė.

„Turėtų būti patogu ir žaidėjams, ir sirgaliams, – vylėsi R.Skaisgirys. – Labai džiaugiuosi, kad šie pinigai liks Lietuvoje – uždirbs ir arenos statytojai, krepšininkai, muzikos atlikėjai.“

Saugumas

Anot R.Milašiaus, visi žaidėjai bus apdrausti pagal buvusius arba būsimus kontraktus.

Nors turnyro rengėjai patys užsiminė apie traumų riziką sugrįžtant į profesionalų sportą po pandemijos, bakstelėję į A lygos futbolo rungtynių traumas, jie mano, kad svarbiausia padaryti savo namų darbus.

„Žinote, vienas žinomas žaidėjas ėjo mesti baudų prieš rungtynes ir nusitraukė Achilą. Niekas nuo to neapsaugotas. Mūsų rūpestis – profesionali aikštė ir tokia pati danga. Ir suteikti draudimą“, – sakė R.Skaisgirys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytas Volkevičius, Rolandas Skaisgirys, Remigijus Milašius, Mindaugas Špokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytas Volkevičius, Rolandas Skaisgirys, Remigijus Milašius, Mindaugas Špokas

Kol kas renginys organizuojamas pagal dabartinius Vyriausybės nurodymus, bet rengėjai tiki, kad liepą karantinas bus pasibaigęs ir rungtynes galės stebėti visi 600 žiūrovų tribūnose.

O jei scenarijus būtų prastas ir pandemija sugrįžtų? „Draudimo nuo pandemijos nėra, bet yra variantų įvairių, galima net ir nutraukti turnyrą“, – sakė R.Skaisgirys.

Prizinis fondas

Bendras „Hoptrans 3x3“ turnyro prizinis fondas – 74 tūkstančiai eurų. Jį dalinsis visos komandos, o didžiąją dalį – pajėgiausios 8 ekipos.

24 tūkst. eurų bus skirta visoms komandoms. O likę 50 tūkst. eurų bus padalyti pagal užimtas vietas.

Už pirmą vietą žadama 15 tūkst. eurų, už antrąją – 10 tūkst., už trečiąją – 8 tūkst. eurų, už ketvirtą – 7 tūkst. ir t.t.

„Be to, visi žaidėjai bus apgyvendinti, jiems bus skirtas maitinimas“, – žadėjo R.Skaisgirys.

Varžybas transliuos TV6 televizijos kanalas.

Turnyras bus transliuojamas ir FIBA platformoje. „FIBA labai patenkinta, nes tai pirmasis toks projektas po pandemijos“, – sakė R.Skaigirys.

Be to, planuojama, kad visi turnyre dalyvaujantys žaidėjai surinks pakankamai FIBA 3x3 reitingo taškų, leisiančių jiems varžytis kitais metais vyksiančioje atrankoje į Tokijo olimpines žaidynes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius