Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 25

Neįprastoje rinktinės stovykloje – pokštai ir naujas 421 cm iššūkis Dainiui Adomaičiui

Jokios saulės ir jokio pajūrio, bet seniai girdėti Lietuvos krepšininkų pokštai. Taip pirmadienį Kaune atidaryta neįprasta Lietuvos krepšinio rinktinės vasaros stovykla.
Jonas Valančiūnas ir Arvydas Sabonis
Jonas Valančiūnas ir Arvydas Sabonis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prabangūs automobiliai viešbučio aikštelėje, krepšininkus lydinčios žmonos ir vaikai, fotografų blykstės, būrys žurnalistų, džiaugsmingi pasimatymai ir krūva rinktinės stovyklautojų Palangos „Vanagupės“ viešbutyje. Toks būdavo įprastas nacionalinės komandos stovyklos scenarijus.

Šįkart viskas buvo kiek kitaip. Lietingą birželio 25-osios rytą daugelis rinktinės kandidatų jau buvo susirinkę į Kauno „Europa Royale“ viešbutį ir pusryčiavo prieš pirmąją oficialią spaudos konferenciją.

Manau, kad Domantas ir Jonas, išskyrus brolius Gasolius, sudaro geriausią aukštaūgių grandį Europoje.

Arvydas Sabonis su Mindaugu Špoku darė paskutinį aptarimą viešbučio lauke prie kavos puodelio, prieš prasidedant labai žaibiškai stovyklai. Jau kitą pirmadienį 13 rinktinės kandidatų ir visas trenerių štabas bus paleistas atostogų, kokių Lietuvos krepšinyje nebuvo seniai.

Birželio 28-ąją dvikova Lenkijoje, liepos 1-ąją – Vengrijoje, ir viskas – ramybė iki kito FIBA rinktinių lango rugsėjį. Jokių savaitinių treniruočių stovyklų ir kovų dėl medalių rugsėjį.

„Labai intensyvus ir trumpas pasiruošimas. Labiausiai visi norime kuo greičiau atsidurti salėje ir pradėti treniruotis“, – nedaugžodžiavo rinktinės treneris Dainius Adomaitis.

Vienas jo laukiantis iššūkis, kuriam sprendimo per tokį laiką nėra – skirtinga krepšininkų fizinė forma.

Pavyzdžiui, Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis sezoną baigė prieš 10 dienų, Rokas Giedraitis ir Martynas Echodas – prieš 7.

Mantas Kalnietis nežaidė krepšinio nuo vasario, Lukas Lekavičius tik epizodiškai gaudavo pasireikšti Atėnų „Panathinaikos“, Jonas Mačiulis įgavo pagreitį tik baigiantis sezonui Krasnodare, bet jau buvo laisvas nuo krepšinio gegužės pabaigoje.

Kita vertus, visi žaidėjai sportavo individualiai ir gerino formą prieš rinktinės susibūrimą birželio pabaigoje.

„Laiko išlyginti formai nėra. Dabar pagrindinis mūsų tikslas – patikrinti žaidėjų formą salėje ir įsitikinti, kad kiekvienas įneštų maksimalų indėlį, nepriklausomai nuo to, žaistų 5 ar 25 minutes“, – pabrėžė D.Adomaitis.

Patikrinimui laiko bus labai nedaug. Iki pirmųjų rungtynių su Lenkija planuojamos trys treniruotės.

Rinktinės stratego laukia ir malonesnis 421 cm ūgio iššūkis. D.Adomaičio dešinėje sėdėjo Jonas Valančiūnas, o kairėje – Domantas Sabonis. Šiems 421 cm reikės kažkaip atrasti vietos ant parketo, kadangi tai nebėra tas klasikinis aukštaūgių duetas, koks jis buvo Jono Kazlausko nacionalinėje komandoje.

Žaisdamas „Indiana Pacers“ klube 208 cm ūgio Domantas save geriausiai atskleidė kaip vidurio puolėjas, tad D.Adomaičiui teks ieškoti derinių, kaip maksimaliai parodyti geriausias ir jo, ir kito 213 cm ūgio centro J.Valančiūno savybes.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinktinės konferencija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinktinės konferencija

„Kiekvienas treneris norėtų tokios problemos. Manau, kad Domantas ir Jonas, išskyrus brolius Gasolius, sudaro geriausią aukštaūgių grandį Europoje, – pareiškė D.Adomaitis. – Manau, kiekvienas įneš savo indėlį. Matome juos žaidžiant ir kartu, ir atskirai. Yra minčių, kurias padarysime per tas kelias treniruotes ir pažiūrėsime, kas geriau funkcionuos.“

Pats J.Valančiūnas po spaudos konferencijos atsiėmė jam seniai LKF paruoštą dovaną – prizą už geriausio 2017-ųjų Lietuvos krepšininko apdovanojimą.

„Tai kaip man tą formą susigrąžinti...“ – juokavo „Toronto Raptors“ centras, išvydęs prieš save milžinišką tortą, didelį kaip metro įstrižainės plokščiaekranis televizorius.

„Manau, 3–4 treniruotės ir visi grįšime į vėžes. Kita vertus, juk nepraleidau metų be krepšinio. Vyko ir individualus darbas, be to, liko rinktinės branduolys. Padarysime keletą treniruočių ir viskas bus gerai“, – surimtėjęs dvejonių neturėjo J.Valančiūnas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinktinės konferencija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinktinės konferencija

Pats D.Sabonis džiaugėsi sugrįžęs į nacionalinę komandą po dvejų metų pertraukos.

Tik, kaip juokavo jo tėtis Arvydas Sabonis, irgi dalyvavęs spaudos konferencijoje bei pasirašęs paramos sutartį su „airBaltic“, Domantas „Europa Royale“ viešbučio gatvėje pasigedo daugiau medžių, kurie žaliuodavo tais laikais, kai Domantas plušėjo J.Kazlausko rinktinėje.

„Įdomios nuotaikos, nes nesame susidūrę su tokiais langais. Džiugu, kad komanda padarė gerą darbą ir laimėjome visas rungtynes. Norisi tai tęsti. Dabar svarbiausia nesugadinti to, kas pradėta“, – pridūrė Mindaugas Kuzminskas, kuris su Milano lietuviais negalėjo padėti rinktinei sezono metu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Domantas Sabonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Domantas Sabonis

D.Adomaitis penktadienį Kaune jau surengė vieną įžanginę treniruotę 11-ai krepšininkų, kad žaidėjai prisimintų sistemą, kuria rinktinės branduolys žaidė 2017-ųjų Europos čempionate.

Bet visi 13 rinktinės narių stos prie starto linijos pirmojoje treniruotėje pirmadienio popietę „Žalgirio“ arenoje.

Tai bus keista, bet žaibiška savaitė su Lietuvos rinktine. D.Adomaičiui svarbiausia, kad ji būtų pergalinga.

Gynėjai: Mantas Kalnietis (Milano „Olimpia“), Lukas Lekavičius (Atėnų „Panathinaikos“), Marius Grigonis (Berlyno ALBA), Adas Juškevičius (Stambulo „Galatasaray“), Renaldas Seibutis (Klaipėdos „Neptūnas“),
Puolėjai: Mindaugas Kuzminskas (Milano „Olimpia“), Jonas Mačiulis (Krasnodaro „Lokomotiv“), Domantas Sabonis („Indiana Pacers“), Eimantas Bendžius („Monbus Obradoiro“), Rokas Giedraitis (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Centrai: Jonas Valančiūnas („Toronto Raptors“), Artūras Gudaitis (Milano „Olimpia“), Martynas Echodas (Vilniaus „Lietuvos rytas“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius